PCOS jako jednorázový problém? Je možné diagnostikovat PCOS po 1 ultrazvuku?

Zodpovězené
23. kvě 2019

Dobrý den pane doktore,

chtěla bych Vás požádat o radu. Tento pátek jsem byla na preventivní prohlídce, během prohlídky paní doktorka zjistila, že mám jeden vaječník zvětšený a v něm dost folikulů, ale žádný dominantní a děložní sliznice byla jen 5mm. Pravděpodobně se prý jedná o syndrom polycystických vaječníků. Více jsme moc neřešily, mám se prý stavit až pokud se otěhotnění nepovede delší dobu. Ale má otázka zní, je možné tuto diagnozu udělat jen z jednoho ultrazvuku?

V prosinci 2014 jsem otěhotněla na první pokus (bohužel došlo v únoru k zamlklému těhotenství), v červnu 2015 jsem otěhotněla znovu, dceři jsou 3 roky. Obě těhotenství byly na první pokus, menstruaci mám v podstatě pravidelně, 28-31, žádné špinění po ms, loni v dubnu na prohlídce byl folikul těsně před ovulací. Mohu tedy tento problém mít, anebo je možné, že šlo jen o jednorázový "problém"?

Předem Vám moc děkuji.

Dobrý den,

diagnóza HAS/PCOS se stanovuje na základě přítomnosti 2 ze 3 kritérií: oligo/anovulace, hyperandrogenismus a ultrazvukový nález na vaječnících.
1- Píšete, že UTZ nález máte spíše pozitivní, takže teď jde o to, jestli splňujete alespoň jedno další.
2- Anovulace: podle Vašeho popisu menstruace spíše normální (kdyby byla pod 21 nebo nad 35, bylo by to jisté)
3- HA: akné, padání vlasů, nadměrné ochlupení neuvádíte a náběr hormonů jste neměla.

Takže bych v tuto chvíli mluvil o "podezření" na PCOS. Pro Vás z toho v podstatě nic nevyplývá - i Vaše paní doktorka řekla, že se máte normálně "snažit" a kdyby něco přijít. Na Vašem místě bych to v tuto chvíli hodil za hlavu, event. bych jako "přípravný" produkt na těhotenství (kvůli folátům stejně něco musíte užívat) zvolil Fertipronu (2 sáčky denně).

Držím palce!


Přeji Vám hezký zbytek dne.
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň