Tokofobie, budu moct nakonec rodit císařem?

truhlarovak
27. bře 2016

Mám hrozný strach z porodu. Od začátku těhotenství se nervuji, říkám si, že jsem blbá, že jsem vůbec s mojí psychikou do těhotenství šla. Strašně moc jsem si přála mimčo, ale ne rodit. Pracovala jsem jako speciální pedagog, takže vím, co se může stát při přirozeném porodu- často DMO. Přirozený porod nechci ani za nic, ale z císaře mám také strach. V 5 měsíci jsem se zhroutila a chodím k psychiatrovi. Gynekolog mi řekl. že jsem zdravá a rodit budu přirozeně a podivoval, když jsem mu řekla, že bych raději cs. Psychiatr mi zase tvrdí opak, že můžu rodit cs. Jenže problém je v tom, že cs se taky hodně bojím. Od přírody jsem až moc hubená, bolí mě i prohlídka u gynekologa, proto si nedovedu představit tlačit hlavičku dítěte. Měla některá z vás podobný problém? Myslíte, že budu moct nakonec rodit cs? Je to méně bolestivější a určitě bezpečnější pro dítě? Děkuji

sara84
27. bře 2016

Ja bych vas chtela jen povzbudit, telo si rekne co je nejlepsi a pri porodu se "hlava vypne" hormony to zaridi 🙂 a mela jsem komplikovany prirozeny a syn je uplne vporadku a chytry jak opice a i akutni sekci a teda boli oboji stejne...a teda jestli jste na tom takhle spatne s psychikou, tak bych neresila kojeni...umele mlicko a klidna mamka 🙂

karlajasmine
27. bře 2016

@truhlarovak chci jenom povzbudit, ze tak měsíc před porodem tyhle strachy samy zmizí. Priroda to tak zařídila. Takže zatím to neřešte, času se rozhodnout je dost. A kdyby se porod nedal vydržet, nebylo by tolik matek a lidi na svete 😉

truhlarovak
autor
27. bře 2016

@karlajasmine jsem v 7 měsíci a strach je čím dál horší. Bojím se bolesti, ale asi nejvíc toho, že se dítě může přidusit. Na posledním sezením s psychiatrem se domluvíme, jestli mi vypíše doporučení na císař, jenže ono je to problém, když císaře se bojím taky.

karlajasmine
27. bře 2016

@truhlarovak Zkusim ti vysvetlit neco, co kdysi vysvetlil jeden psycholog/neurolog mne:

Existuji dva druhy strachu. Jeden je realny, skutecny strach ze skutecne udalosti = Napriklad, jdu po ulici a nekdo za mnou bezi s pistoli a rika mi, ze me zastreli. To je skutecnost a skutecny strach.
Pak existuje strach z hypoteticke udalosti, ktera nenastala. Tzn. sedim doma a bojim se toho, ze az pujdu ven po ulici, tak za mnou nekdo pobezi s pistoli.
Problem je v tom, ze lide maji tendenci resit ten druhy typ strachu stejnym zpusobem, jako ten prvni. Tzn tim, ze se snazi ''problem'' vyresit. Ovsem zadny ''problem'' v teto situaci neni, nenastal.. Takze se ''problem'' ani vyresit neda. To je tvuj pripad. Tvuj strach z porodu je teoreticky, neni to skutecnost, takze to ted vyresit nemuzes.

Tak jak k tomu pristupovat? Strach je vlastne ''bolest nervove soustavy'', takze k tomu pristupovat uplne stejne, jako k bolesti hlavy, k ryme, ke chripce. Vratit se myslenkama do pritomnosti a proste dovolit tomu strachu, aby tam byl. Kdyz te napadne myslenka ohledne porodu, rict si ''Hmm, z teto myslenky mam strach, ale to nevadi. Nebudu se snazit z ni strach nemit, proste prijmu fakt, ze v tuto chvili mam strach, ale je to jedno''. Stejne jako kdyz ma clovek bolest hlavy.. kdyz budes chodit po byte, snazit se bolest hlavy vyresit, mlatit hlavou o zed a rikat si ''sakra co s tim'', stejne s tim nic nezmenis. Odezni to, az to odezni.

Ty se nebojis porodu, bojis se sveho vlastniho strachu. Tim, ze se snazis ten strach vyresit, proti tomu strachu bojujes. Strach + strach = dalsi strach. Ten prvotni strach nezmenis, ale muzes zmenit svoji reakci. Kdyz pocitis strach, rekni si ''Hmm, bojim se, ale to nevadi''. Strach + lhostejnost = Klid.

Rekni psychologovi, at ti napise, ze se bojis, a ze v prvni dobe porodni potrebujes maximalni klid, aby se vyhovelo tvym pozadavkum, aby ti personal vychazel vstric a vse ti vysvetlil. At napise, ze v pripade nejasnosti ci pochybnosti zvoli spise cisare. Pak mas vsechno pokryty 🙂

Sama vis, ze cisar rovnou neni reseni, protoze sama vis, ze se nebojis porodu, ale jenom sveho strachu.

Ver mi, ze az bude porod realita a ne pouze hypoteticka situace v budoucnosti, tak tu realitu zvladnes. Nastoupi hormony, tvoje telo se ''nakopne'' a vsechno bude dobry.

Pokud te napadne myslenka ohledne porodu mezi touto chvili a porodem samotnym, vrat se myslenkama do pritomnosti, rekni si ''tohle nevyresim ted, ted delam neco jineho, a bojim se, ale je to jedno''.

''Strach nezmirni zitrejsi bolest, zmirni pouze dnesni radost''.

Zvladnes to! 🙂

jaya
27. bře 2016

@truhlarovak Jenom bych chtela rict, ze pro dite je rozhodne zdravejsi prirozeny porod. Na druhou stranu, jste-li skutecne tokofobicka, cisar pro Vas muze byt jedinou volbou. Osobne bych Vam doporucila promluvit si s nejakou porodni asistentkou z Unipy, dulou, matkou, co zazila skutecne krasny a prirozeny porod (ne lekarsky vedeny), to by vas urcite povzbudilo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru