Cesta do školky. Co myslíte?

maarp
19. čer 2022

Ahoj,mam holku -v zari 3,5 a kluka 10mes.Jsme z maleho mesta, kde je vice skolek,ale jedna je soukroma. Jsem mnoha duvodu rada rada, ze tam dceru prijali. Je asi 2km od nas. Dcera je skvela, lec slozita povaha.Nemam ridicak, tudiz cestu do skolky bychom kazde rano absolvovaly pesky s mensim v kocaru. A ted k veci. Dcera za boha nechce chodit. Kdyz jdeme na namesti,je to proces na hodinu a zpatky uz ji bolej nohy(to je kilometr).Vetsinou s sebou tahame kolo a stejne je to s recmi o boleni nozicek. Samozrejme ze kdyz pritlacim,tak i tu cestu do skolky nejak zvadnem...za dlouho,s brekem a premlouvanim...mam jeste moznost sourozeneckeho kocaru,kdy je jedno dite nenanenapadne zasoupnute pod druhym...jak byste to videli vy?Vozit ji v sourozeneckym a dovezt ji klidnou,nestresovanou ranem,odpocatou do skolky...nebo teda slapat slapat slapat,vzdyt uz je "velika".Diky za vase nazory!

vikisik
19. čer 2022

@maarp udělat si řidičák

makovice88
19. čer 2022

@maarp Udelat si ridicak a nebo skate ke kocarku, takove to stupatko. My tak obcas vozime triletou, kdyz uz nemuze. 2 km muze byt pro dite jeste hodne, ne kazde to ujde v pohode.

ruzova_pastelka
19. čer 2022

Řešila jsem skoro to samé, jen mladší dítě bylo o trochu mladší. Gratuluju k soukromé školce, taky jsme vybrali soukromou a chválím jí, kudy chodím 🙂 Ale k dopravě - nám senzačně fungovala kombinace šátek/nosítko pro mladší dítě a kočárek pro starší. A světe div se, po pár týdnech (bylo jí asi tři a třičtvrtě roku) začala moje totálně neťapkací dcera chodit sama a spokojeně. Miluje teď brouky, tak jdeme tu cestu skoro dvakrát tak dlouho, protože neustále zkoumáme nějakou havěť, ale je spokojená (a já taky 🙂). Tož za mě - nelámala bych to přes koleno, přijde to samo a myslím, že už jste nadosah, tak by byla škoda jí chození znechutit.

michaela666
19. čer 2022

Nemám zkušenost, ale než pořizovat sourozenecký kočár radši bych koupila stupátko. Když bude chtít půjde a až začnou bolet nožky, tak se sveze.
Až si časem zvykne a bude chodit po svých, brala bych sourozenecký kočár jako vyhozené peníze.

lennus
19. čer 2022

@maarp Nenutila bych ji, asi na to neni zralá, navíc ze školky bude i unavená pak. Co kočárek z druhé ruky a mladší do nosítka? Naše i teď ve čtyřech se chce ještě občas nosit, ale je to lepší. Starší byl taky dlouho málo chodící a dnes lítá jak drak a ujde dost a sportuje.

nijij
19. čer 2022

Trénovat chůzí často procházky aby si začala zvykat na delší trati. Ale než další kočár, tak zkus stoupatko kde si bude moct odpočinout. Určitě bych si nevolila v kočárku rovnou do školky, odpočinout popojet ano ale nedělat z ní mimino sůl rovnou do kočárku .Vyprdla bych se na kolo pokud nedojede na něm i domu.

xxx3d
19. čer 2022

kočár a klid.
🙂

fouskovi
19. čer 2022

@maarp takový to stoupatko ke kočárku

j.a.n.i
19. čer 2022

Pro svoje vlastní nervy bych kaslala na to, co si mysli okoli a poridila tandem. Ja mela plnohodnotný (Perego Duette) a starsi v nem jezdil obcas jeste ve 4 letech.

jaja01k
19. čer 2022

@maarp Koupila bych sourozenecký kočár z druhé ruky a budeš mít klid, než každé ráno nervovat sebe i dítě, abyste to stihli.

felixfelicis
19. čer 2022

Ve skolce bude muset chodit a ty pidivzdalenosti se vzorem kolektivu ji na "trenink" budou stacit. Ty ranni cesty jsou narocne i tak, ustoupila bych v ramci klidu. Starsi do kocarku a mladsiho do nositka, to se bude hodit i potom v satne, budes mit volne ruce na prinaseni/odnaseni veci a pomahani s prevlekanim, kdyz bude potreba. Pred skolkou jsem mladsi deti nechavala az jako batolata, takhle male chtely vzdycky se mnou. Stupatko ke kocarku se mi s velkym ditetem (vozila jsem dvouletaka) spatne ridilo, takze jedine jestli mate dobrou cestu a po rovine.

jane46
19. čer 2022

Ze stejneho duvodu jsme meli vozik za kolo, pouzivala jsem jako kocar... Rano bez stresu, odpoledne uz pesky a pri desti to byla pohoda.

biciklissie
19. čer 2022

Jako pro tříletou bych nepořizovala sourozenecky kočár ani omylem. A ani jen pro ni a mladší do nosítka. Jako chápu, že je to na ni ještě dlouho, ale za mě prostě ne. Nejlíp ten skate ke kočárku, jsou i takové na sednuti. A jasně stanovit, jaké úseky se může vést. A nenápadně trénovat chůzi.

maarp
autor
19. čer 2022

Zeny,moc vam dekuji za odezvu❤️ Sourozenecky muzu mit za hubicku...stupatko mame,ale k nasemu kocaru naprd, docela se u toho zaklani, coz nevim jestli je oukej pro zada a ja nemuzu poradne chodit a jdu stejne bokem.Takze prave resim ze i ten nas stavajici kocar je uz pekne rozvrzanej a buhvi jestli by takovy napor se stupatkem zvladl.Ted kdyz o tom premyslim,spis je jadro ty veci to,jak rikate,jestli dat na rady mistnich tetek a sousedek a na prvnim miste nebyt pred ostatnimi za exota a koukat co si myslej ostatni,nebo volit klid a mir,tesit se do skolky a jezdit teda sourozeneckym...a prdet na mistni supermatky drsnacky,co zamrzly v 90.letech😝...citim to tak, ze je nejaky duvod proc chodit nechce(muze to byt i tim ze mladsi se veze,nebo ji nohy opravdu boli,muze to mit z rustu,je dlouha...nebo se holt pletu a je to pekna megera co se mnou manipuluje...kdo vi,ale citim to tak,ze by do skolky mela prijit ok a ne rozhozena hadanim,nebo unavena z cesty)...samozrejme ze trenink vydrze bude probihat,ale ne cestou do skolky...

maarp
autor
19. čer 2022

Jo a nositko kdyz tlacim kocar zas nezvlada malej...nelibi se mu🙄

pipi_puncocha
19. čer 2022

@maarp za mě vede strategie "nedělat si to zbytečně těžší," tj. obě děti bych šoupla do kočárku/vozíčku a ať si každý políbí. Jinak si ty rána zbytečně znechutíte obě.

felixfelicis
19. čer 2022

@maarp ten prvni rok je narocny i tak, moje deti se tesily, ani jednou pri predavani nebrecely, ale stejne si musely na tu zmenu zvyknout a slo to postupne. Jestli nechce chodit ani v klidu bez nejakeho stresu dostat se nekam na cas, nelamala bych to pres koleno. V zime budete vstavat za tmy a tetky ze sidliste ti jecici dite do skolky nepotahnou. 2 km je dlouha cesta (vim, o cem mluvim🙂). Ve skolce bude chodit na prochazky, uz bude starsi a o pristich prazdninach uz z ni bude uplne jine dite.

maarp
autor
19. čer 2022

Myslim ze mam uz jasno, moc vam dekuji...take myslim ze cesta nejmensiho odporu je v tomhle veku ta nejlepsi...ono to prijde,nebude se vozit do dvaceti. Z ranneho detstvi si bude odnaset pohodu a ne nejake vzpominky jak na ni vecne rvu at chodi,ze NENI CAS...oukej,ted si to v hlave jeste zformulovat,abych dokazala reagovat na blbe kecy😂Pripravim se na to😂Dekuji vam🦄💕✨

malenka3
19. čer 2022

@maarp souhlasím, nedělej si to těžší než to je. Teď se "trápím" s tím samým, dvou a půl letá nechce moc chodit, když vezmu kočár, pěšky nejde vůbec. Když ho nevezmu, je to jen brek, rozčilování se. Od ledna pracujeme intenzivně na tom, že trénujeme, aby to bylo lepší, byla zvyklá, ale lepší to není. Je prostě jiná, než byla její starší ségra. Pomalu se srovnávám v hlavě s tím, že se nebude vozit věčně, ale prostě pokud potřebuju někam dojít a necrcat se hodinu, kočár je nutný.
2 km cesty je dle mého na dítě, které nemá chůzi v lásce, moc, a to vlastně dvakrát denně. Netrapte se obě zbytečně, bude pro ni dost vypětí nové prostředí a socializace. Vykašli se na kecy těch, co se jim dítě zbavilo kočáru dávno před třetími narozeninami. Mám doma taky takové dítě (ta prvorozená) a vidím, že se to naučit prostě moc nedá, každé dítě je jiné.

vikisik
19. čer 2022

@maarp a co ten řidičák? Je to příležitost k vlastnímu rozvoji, naučit se něco nového. Čas by ještě byl..

maarp
autor
19. čer 2022

Jo jeste k tomu ridicaku- vlastni rozvoj,urcite,mate pravdu,stoji za uvahu...ja ho prave nikdy nechtela,protoze jsem si vedoma toho,ze moje pozornost je dost mizerna...chvilema to mozna hranici s nejakou psychiatrickou diagnozou😂... a dalsi vec,ze mit dve auta na ctyri lidi(coz by muselo byt,manza jezdi do prace v sest a vraci se pozde) je podle me zbytecne,mysleno jak financne,tak i ekologicky😅Ja naopak chodim rada,takze tohle je prvni prekazka,kdy mi v hlave naskocilo "ridicak"...(doktori apod jsou blízko,nakupuje muz)

konidana
19. čer 2022

@maarp jezdí na odrazedle nebo ani to ne? Pak bych zvazila treba jeste o rok oslozit ten nastup do skolky.

maarp
autor
19. čer 2022

Na odrazedle jezdi,kolikrat ji vytahnu ven jen za cenu toho,ze pojede na kole ...skolka je ve strmem kopci,kde se musi jit podel rusne silnice,takze mam pocit,ze bych do finale kus cesty takhla kolo,kocar a dite...odlozit skolku mi prijde skoda,je velmi chytra,citliva,vnimava,dle me se uz potrebuje socializovat...nebo myslite ze pri vstupu do skolky by kocar deti bez ohledu na situaci pouzivat nemely?Do auta je taky supnou a jede se...je to stejne,jen s kocarem na vas mozna trochu blbe koukaji🙂

journals
19. čer 2022

Já mám asi názor opačný, ale já bych už u tak velkého dítěte neustoupila a nohy trénovala. Neumím si představit, že 3,5 leté dítě má problém ujít i kilometr. Ne, neustoupila bych. Možná bych uvažovala o stupátku, ale kočár už rozhodně ne. Moje zkušenost je, že u takových dětí je potřeba motivace a zaměstnat hlavu. Vždyť i v té školce bude muset chodit.
Stejně starý syn ujde za den i 15 km a to nemá nejmenší fyzický problém. Ale musí ho to samozřejmě bavit, dělat se s ním blbiny v průběhu cesty a samozřejmě trénujeme postupně. Velkou motivaci má v příkladu táty, který pohyb miluje, takže nápodoba táhne

nikita84
19. čer 2022

Mám to stejné. nemám řídičák, ale školku tedy mám necelý kilometr¨.Malá začala chodit skoro v roce a půl až ale hodně jsem trénovala procházky a ve 2 letech zrušila kočárek. Takže tedy malá je s tím uplně v pohodě.. doporučila bych určitě trénovat přes léto a uvidíš. Časově je to tedy náročné.. jednou sebudeš vracet do práce a pak to budeš muset taky řešit. Tak na to mysli.

malenka3
19. čer 2022

@journals no jo, jenže jsou prostě děti, které na to nejsou. Neustoupila bych - jak to chceš v praxi dělát ráno, když potřebuješ prostě jít?
S prvorozenou jsem toho ve dvou a půl nachodila dost. S druhorozenou to prostě nejde. Motivací má dost, ale když nechce, neudělám nic. A to jsem v situaci, že mám ještě čas, nikam obvykle nespěchám. Takže máme za sebou mraky scén, mraky minut, kdy čekám, co bude a ona vydrží sedět klidně hodinu na chodníku aniž by mě viděla. Měla jsem podobný názory u takových diskuzí, když jsem měla jedno dítě. Teď mám dvě a vidím diametrální rozdíl mezi nimi. A nevím, čím jiným by to bylo než náturou. Krom toho, že je fyzicky menší. Divoká je dost, ale na delší trasy, rozuměj od kilometru dál, je to prostě už několik měsíců marný boj.

20190418
19. čer 2022

Starší na koloběžce, můžeš ji když tak potlačit. Tak jsem to praktikovala ja, když jsme pospichali. Do kočáru bych taky už nedávala. 3.5r je už opravdu hodně na to, aby nemohla ujít 2km. Ve školce ucitelky z takového dítěte taky nebudou odvazane, když třeba půjdou na procházku mimo školku.

journals
19. čer 2022

@malenka3 Uznávám, že tady jsou v protikladu dva extrémy, ale aby tříleté dítě neušlo ani 2km, to mi přijde jako fakt moc. Neřeknu 5. Co bych dělala já jsem popsala, neznám dítě dotyčné, tak těžko říct, ale 2 km bych dítěti asi prostě neodpustila. Už jen z toho důvodu, že i v té školce bude přeci muset chodit, co bude dělat tam? Já věřím, že z 0 na 2 km to je pro dítě záhul, ale o to víc bych trvala na tom, že dítě bude chodit pěšky.

malenka3
19. čer 2022

@journals já to chápu, ale jak to chceš dělat prakticky? My nejsme na nule, ale moje snaha navyšovat vzdálenost se už půl roku jeví jako neúspěšná. Když maminka půjde ráno do školky, kde musí být včas, tak co má dělat?
Navíc psala 2 km, školka ve strmém kopci. Cesta tam, cesta zpět. Když ve školce k tomu přidám další štrádování, už to je fakt celkem dost na dítě, které na to prostě není. A přes léto to těžko natrénuje, asi se nedá čekat, že tady maminka na to doteď kašlala a nesnažila se dítě v chůzi zocelovat. Aspoň tak to já nechápu. Přijde mi, že má prostě doma kopii mého dítěte, povaha náročná.

felixfelicis
19. čer 2022

@journals ve skolce pujde, protoze pujdou ostatni deti a bude zamestnana desitkou dalsich veci krome toho, ze musi hybat nohama. Kdyz si vezmu, ze mas dite, kteremu se treba rano nechce brzo vstavat, nechce se mu se vypravovat, ne vzdycky se mu chce do te skolky jit, tak to jsou vsechno veci, ktere musis resit pri nastupu do skolky nez si dite zvykne na to, ze pracovni den = skolka, jeste kdyz mama je doma se sourozencem a neni tam ta povinnost, ze musi chodit do prace. Tudiz bych se soustredila na to a na zvladnuti toho nastupu a ne do toho jeste resit chuzi, ktera se podle me spravi sama od sebe tou skolkou.