Čtení a psaní u předškolního dítěte. Jak to nejlépe podpořit, kdy samo chce?

aliishaa
25. kvě 2021

Dobrý den, jdu si pro radu ohledně dcery, které bude v létě pět roků. Už delší dobu ji hrozně zajímají písmenka a chce pořád psát, naučila se psát své jméno, příjmení, pokračuje se členy rodiny, jeden blok, kam si měla malovat, si vyhradila na psaní a vyžaduje, ať ji učím psát, tak napíšeme třeba slovo PES, opíše si to, namaluje pejska, a tak pokračuje. Ráda bych ji rozvíjela, když sama projevila zájem a baví ji to, nechci ji odbýt s tím, že je na to ještě malá a naučí se to ve škole, ale zároveň ji nechci něco naučit špatně nebo vytvořit nějaké špatné návyky (je levák, a například písmeno L začne psát sama od sebe odspoda zprava, nevím, jestli je to tak v pořádku), proto by mě zajímaly vaše zkušenosti a třeba i tip na nějakou "učebnici". Nejsem pedagog, tak vůbec nevím, jak se k tomu postavit a na svou první třídu si vůbec nevzpomínám, jen vím, že číst jsem uměla už před školou díky logopedii, kde jsem trénovala písmenka.
Problém je, že dcera ještě nerozpozná písmenka v mluvené řeči (např. si řekneme, že auto začíná na písmenko A, pokračuji, že A je jako anděl, ananas apod., a když má něco vymyslet ona, tak řekne třeba kočka). Jak to nejlépe podpořit? Jinak napsaná písmenka pozná (ale tím stylem - hele mami podívej, tohle písmenko je na začátku mého jméno, nebo hele mami, tohle písmenko má tatínek ve svém jménu na konci). Nebo je na to přece jenom v tomto věku ještě brzo? Děkuji 🙂

hojda
25. kvě 2021

Slovní fotbal je super na rozeznávání těch písmenek.

janedv
25. kvě 2021

@aliishaa brzo neni, muj v 5 letech normalne vsechna pismena znal, v lete mu bude 6 a normalne si cte v knizce. Nebranila bych. Je spousta pracovnich sesitu, podivej se na svojtka.cz nebo zajdi do knihkupectvi, urcite najdes. A k tomu rozeznavani hlasek - rikej ji Podej mi prosim K-N-I-H-U, s tim ze vse reknes normalne a slpvo kniha vyhaskujes. Atd. Zvykne se na zvuk jednotlivych hlasek a pak ten slovni futbal, to je taky skvele

karol2014
25. kvě 2021

Vubec bych se nebala. Syn znal vsechna mala i velka pismena uz pred druhym rokem. Jsou mu tri a celkem slusne pise, pocita do stovky a sklada slova z pismen, ma velkou slovni zasobu v anglicitine. Vlastne si skoro jinak ani nehraje. Klasicke hracky ho proste moc nebavi. Pediatricka to vi a nijak to neresi. Nemam rada prehnane ambiciozni rodice, co do toho deti cpou. Ale tezko to diteti budete zakazovat, kdyz se samo pta a zajima se. Doporucuji zajit do papirnictvi a koupit ruzne omalovanky s pismeny a cisly, pracovni sesity pro predskolaky nebo magneticka pismenka na skladani slov u nas taky hodne frci.

pratensis
25. kvě 2021

Souhlasím s tím, že bych určitě nebránila, ale taky bych korigovala způsob psaní těch písmenek. Přesně jak píšeš třeba u toho L - bylo by potřeba ji vést k tomu, aby čáry vedla odshora dolů a zleva doprava, jinak si zbytečně zafixuje špatné návyky (upozorňuji, že nejsem odborník, ale toto nám bylo doporučeno od logopedky, abychom hlídali a opravovali).

keksik002
25. kvě 2021

Syn se taky o psani zajimal.. Takze jsme koupili pisanku, tam jsou predepsana pismenka a i navod jak na to 🙂 samozřejmě si pise i mimo, nejlip kridami venku, ale pomohlo nam to ve stylu jak co psat 🙂

matusoni
26. kvě 2021

@pratensis A proč vlastně vadí, když někdo napíše písmenko odspodu, když vypadá úplně stejně, jak kdyby ho napsal odvrchu?

matusoni
26. kvě 2021

@aliishaa My měli sešity, kde se učí psát velká tiskací písmenka. Na čtení je fajn aplikace včelka, i pro malé děti. Může číst jen písmenka nebo obrázky. Taky nám hodně dalo "ABCD s Michalem" a aplikace Abeceda od PMQ software.

matusoni
26. kvě 2021

@aliishaa Pokud bude pak hodně napřed, je možnost učit své dítě dál doma a pokračovat svým tempem.😉

pratensis
26. kvě 2021

@matusoni Asi technika psaní jako taková, aby se jí pak dobře vázal text, aby pak byla zvyklá, že se i celá slova píší zleva doprava atd. Plus bývají v mozku různá propojení mezi grafomotorikou a rozvojem řeči, tak možná proto, aby se vše vyvíjelo, jak má. Ale jsou to jen mé dohady, to by určitě zodpověděl nějaký logoped, příp. zkušený pedagog, to já nejsem. ;)

aliishaa
autor
26. kvě 2021

Díky všem za postřehy. Na to psaní se zkusím zeptat kamarádky, je logopedka, úplně jsem na ni zapomněla.
@matusoni No já ji budu mít na individuálním vzdělávání, do školy půjde v Německu. Takže si myslím, že pokud se z vlastní vůle naučí něco takhle dopředu, vůbec to nebude na škodu, bude toho pak mít asi dost. Alespoň známý si to nemohl vynachválit u syna, prý se pak mohli alespoň soustředit na věci, co mu nešly (v jejich případě němčina, my ji taky budeme dohánět).

ivis_b
26. kvě 2021

Muj ted 4 lety syn uz plynne cte (vecer si sam v postylce cte knizky atd.), celou abecedu umel ani ne ve 3 letech. Ale taky ta pismena dlouho neslysel - jeste tak to prvni pismeno, ale dal ne. Nebo precetl a u t o, ale neslysel, ze je to auto. Dospel k tomu casem, podle me se to uplne naucit slyset neda, prijde to samo. A taky je levak a obcas pise pismena z druhy strany, snazim se ho opravovat, ale evidentne mu to neni prirozeny. Nicmene tohle se urcite naucit da.

matusoni
27. kvě 2021

@aliishaa Tak pak prosím napiš, co Ti řekla. Syn v první třídě taky občas píše čísla odspodu. Naučil se to s dědečkem v Německu z takového sešitu na obtahování. Já u toho zrovna nebyla a on si to nějak zafixoval...🤐

aliishaa
autor
27. kvě 2021

@matusoni Dám vědět, dcera je právě levák, tak nevím, jestli to u nich není jinak. Já s leváky vůbec nemám zkušenosti.

aliishaa
autor
1. črc 2021

@matusoni Dnes jsem se viděla s tou kamarádkou logopedkou a doporučila mi učit to psát od začátku správně, ale spíš proto, aby s tím pak neměli problém ve škole, jinak by to ničemu nemělo vadit. Některé učitelky na tom vyloženě lpí, aby se to psalo "správně", a děti s tím pak mají zbytečně problém a přeučují se to.

matusoni
1. črc 2021

@aliishaa Aha, takže když je doma, tak to asi neva😁. Moc dík, že jsi na mě myslela🌹

emaxik1982
Odpověď byla odstraněná
Zobraz