Dát dítě do školky, když jsem doma?

12. srp 2022

Dobrý den, dcera 4 roky má nastoupit v září poprvé do školky. Hrozně moc se těší, je hodně komunikativní, snadno se seznámí, miluje děti, je otrkana, od 3 let spí u babiček klidně tři noci po sobě, ale stejně mám z toho divný pocit, dát jí do školky, když jsem ještě doma. Mám strach, že pak bude plakat, proč nemůže být s námi doma, proč musí do školky. Já bych ráda aby do školky sla. Ne kvůli tomu, že bych si odpočinula, myslim, že kolotoč okolo školky bude náročnější, než když by byla dcera doma, ale kvůli tomu, aby se naučila fungovat v kolektivu, vnímat taky jinou autoritu, bude mít větší vyžití atd atd. Chtěla bych ji dávat jen na dopoledne, jelikož jsem doma s mladším. Jak to máte vy?

uzivatelkapetra
12. srp 2022

Určitě do školky, když to řeknu škaredě, s tebou se doma nic moc nového nenaučí, tam bude mít spoustu podnětů, naučí se fungovat v kolektivu, dělat kompromisy či se prosazovat.

zmrzlinka
12. srp 2022

Já jsem syna do školky dávala.Vždy na dopoledne.Mela jsem víc času na dceru a domácnost a odpoledne jsme šli někam spolu všichni...

autor
12. srp 2022

@uzivatelkapetra Právě to jsou důvody,.proč chci, aby šla. Ale to dítě nepochopí.

autor
12. srp 2022

@uzivatelkapetra Já prostě nevím, jak ji vysvětlit, proc tam musí. Kdybych chodila do práce, tak je to jasný.

uzivatelkapetra
12. srp 2022

Zezačátku třeba bude dělat cavyky, ale nakonec tam bude chodit ráda. U ní to bude jen nepohodlí díky vybočení ze stereotypu. 🙂

palja
12. srp 2022

Určitě do školky. Dítě v tomto věku už potřebuje kamarády a začlenit se do kolektivu. Já jsem doma s mladší dcerou a starší dcera chodí do školky a po obědě si jí vyzvedávám, spát tam nechce, právě kvůli mladší, aby jí něco neuteklo. Kdyztak spí doma. Ve školce je moc spokojená, našla si tam kamarády, vždycky vykládá kdo byl nemocný, kdo tam byl, co měli na oběd, co dělali.
Kdybych věděla že tam nechce, že se jí tam nelíbí nebo byl nějaký problém, tak ještě mnou doma.. Ale k tomu není důvod.

jeyre
12. srp 2022

Píšeš že se sama těší, tak nestahuj kalhoty ještě před brodem. Třeba to bude v pohodě, zvlášť když bude jenom na dopoledne. Moje starší taky nastupovala do školky, když jsem byla doma s mladším a nebyl problém.

jako_mala_holka
12. srp 2022

Čekám druhé dítě a ráda bych dala starší dcerku do školky už ve 3 letech, i když budu doma s mladším... Minimálně to zkusíme, teď jí jsou dva a děti má ráda, tak proč to nezkusit, možná půjde příští rok i do dětské skupinky, než půjde v září do školky 🙂 chceme začít pozvolna, třeba dvakrát v týdnu na dopoledne a postupně přidávat a uvidíme... Určitě je to lepší než být furt jen "doma"🙂

jjasmina
12. srp 2022

Já bych dala rozhodně do školky

rnika
12. srp 2022

A já jsem opačná strana. S nástupem do školky jsem nespechala, protože institucí si užijí celý život dost. Naopak jsem chtěla ať si děti vztahy buduji k sobě. Dávala jsem je potom pouze na dopoledne, protože jsem byla doma s mladším. Každopádně pokud chceš, tak může chodit do školky třeba na tři dny v týdnu ☺️ Jinak dodám, že já tedy nezažila to, že by děti do školky nechtěly, naopak se vždy těšily.

izz76
12. srp 2022

Píšeš,že se těší,vysvětlíš ji to tak,že do školky chodí proto aby měla kamarádky a naučila se nové věci. Může chodit po obědě domu,nebo třeba jeden den zůstávat doma. Obě moje dcery školku milovaly a doma by se mnou nebyly i kdyby mohly😉

antoinet
12. srp 2022

Dát první dítě do školky je pro mámu velký nápor na nervy, je to milník. Chápu tě, ale dítě to tak osudově nebere.
Školka je vzdělávací, ne hlídací instituce a dítě se prostě bude připravovat na školu, učit se fungovat v kolektivu a budete se na sebe těšit 🙂

guliii
12. srp 2022

Syn má 3 roky a já těsně před porodem. Taky budu doma a syn půjde do školky. To, že budu doma spíš vidím jako pozitivum, může ze školky třeba po obědě domů, když bude nastydlý nebo jen bude chtít být nějaký den s námi tak to nebude problém. Ale on se těší, má rád děti tak proč mu bránit. Třeba jí vůbec nenapadne proč nemůže být doma s vámi, ale bude se do školky těšit. Když to nezkusis, neuvidíš.

pipi_puncocha
12. srp 2022

Máš velkou výhodu v tom, že jsi doma. Můžete začít pozvolna, třeba jen dva-tři dny v týdnu, dopoledne... Když bude nemocná, můžeš být s ní. To je super, oproti tomu, kdybys ve třech letech šla normálně do práce, a musela tam být třeba 7-16 bez debat. Zkusila bych to a snažila se tyto své obavy nepřenášet na dítě, které může situaci vnímat úplně jinak. Couvnout se dá vždycky, ale myslím, že to dítěti spíš prospěje v tomto věku.

xnikolan
12. srp 2022

Staršímu budou tři na konci října, jsem doma s mladším (má půl roku) a starší jde už od září do školky, občas říkám si jestli ho tam tak brzo dát, ale on se strašně těší a vykládá i jak tam bude spát.

te_reza
12. srp 2022

Já bych dala. Může chodit domů třeba po obědě. Co s tebou doma. Ono na druhou stranu, většina dětí ten první rok stejně promarodí, takže jestli půjde s davem, stejně tam moc nepobude a ono bůhví co bude, že. Brala bych to jako ohromnou výhodu, když jsi doma a jsi flexibilní. U druhého to už bude muset být "na tvrdo"

pe_tu_ss_ka
12. srp 2022

Řešili jsme to vloni. Syn měl 3 v prosinci, rodila jsem v říjnu. V září nastupoval na dopoledne do školky, těšil se a moc si to tam užíval. V říjnu po porodu byl s námi doma a do školky začal chodit zase v listopadu. Pokud bychom to měli zase řešit, tak bych to udělala stejně. Ale vždy záleží na dítěti, náš je hodně společenský a děti a kolektiv má rád.

petrasipkova1
12. srp 2022

syn se mi narodil, když bylo dcerce 2,75 let, takže první rok do školky nešla, šla až ve 4 letech většinou na 4 dopoledne v týdnu a byla spokojená.

hani_na
12. srp 2022

Já jsem si říkala, že do institucí bude chodit celý život a dokud budu doma, budou se mnou doma. Mám dvouletého a co nevidět novorozence a od ledna nebo až od září zkusím jedno dvě dopoledne v dětské skupině, protože už sama vidím, jak se žene za dětmi na hřiště, mluví na ně, chce si hrát s vrstevníky. Kamarádka dala tříletou hned po narození ségry na plnou docházku do 16:00, chodí i teď o prázdninách, má víc času na malou, ale žárlivé scény to moc nevylepšilo..

biciklissie
12. srp 2022

Když ono spousta lidí bere skolku jako hlidarnu děti, takže proč ho tam dávat, když je rodič doma. Ale oni to tak není. Složí k rozvoji dítěte, naučí se nové věci, fungovat v kolektivu, stále bude mít nové podněty, atd. Takže jako vůbec nevidím důvod, proč dítě do školky nedat. A že to nebude chápat, proč tam musí... Ono většina děti to občas zkusí, že do školky nechtějí. To ale vůbec nemusí znamenat, že tam nejsou rady. Já třeba říkám, že táta chodí do práce, já taky časem budu, větší deti do školy a menší do školky. Vůbec ji nenapadlo, že by jako měla být doma, když ja jsem doma s mladším.

autor
12. srp 2022

Moc děkuji! Pomohly jste mi si to trochu urovnat v hlavě.

takyjedna
12. srp 2022

Jsem doma a mladším a čtyřletá dcera chodi na dopoledne do školky. Co porad doma se mnou a s miminem... Prvnich par dni breci skoro vsechny děti, ze chteji byt radeji doma s maminkou 😉Ale když se to překoná, tak letí do školky uz od vratek a ani se nerozlouci 👍 Ja myslim, ze mu to určitě neuškodí...

areh
12. srp 2022

Syn šel do školky v necelých 3 a půl. Jsem doma s mladším. Do školky chodí rád, většinou chodí po obědě. Naučil se tam spoustu nových věcí, hlavně tvoření. Pořád nosí domů nějaké výtvory. Neměla bych z toho strach.

jiss
12. srp 2022

Určitě dát s předstihem kvůli dětským nemocem. Syn byl první rok pořád nachcípaný a kdybych neměla jen mikro brigádu, musela bych si pořád brát očr a kolegyně z kanclu by mě za to milovaly :( s mým torpédem se home office dělat nedá a ani by to nepomohlo, když značnou součástí práce je osobní kontakt s klienty. Teď druhý to doufám bude lepší...

felixfelicis
12. srp 2022

Nejstarsi nastupuje do prvni tridy a ja jsem stale jeste doma - touhle optikou by do skolky nesel vubec🙂 Dcera to urcite zvladne a ve skolce se ji bude libit.

prejeta_zaba
12. srp 2022

Já jsem nejstarší dítě dávala až do předškoláků, protože jsem byla doma s mladším a zpětně bych dala o rok dřív. Nevidím v institucích nic tak zázračného, aby tam dítě muselo trávit víc času než doma. Primárně si na utvářet pojem o světě z rodiny, ne od paní učitelky. Ale blbnutí s kamarády nenahradíš. Takže bych volila nějaký kompromis. Určitě jen na dopoledne a třeba 3-4 dny z týdne. Nebuď z to špatná, uvidíš po prvním měsíci, co na to dítě říká a podle toho se zařídíš. 😉 Není ostuda tu docházku různě upravovat, případně uznat, že to fakt nejde a dítě půjde až za rok. Ale třeba naopak nebude ani chtít domů. 😁

mourovatakocka
12. srp 2022

Dcera chodila první rok do skupinek jen na dopoledne. Strašně strašně moc chtěla mezi děti, ale spinkat nechtěla. Ve školce po měsíci spinkat začala, chtělo to jen čas. Myslím, že dopoledne je ideální.

jirovapa
12. srp 2022

Mám 3 děti, starší (budou jí 5) chodí do školky rok a hodně se posunula v mluvení a jiných dovednostech. Mladší dcera jde letos poprvé do školky (budou jí 3 roky) a hrozně se těší, pořád se chce učit nové věci a těší se na kamarády. I když jsem doma se 3 prckem, tak vidím, že ta školka a dětský kolektiv je potřeba. Když se starší dcera v průběhu roku ptala proč chodí do školky, tak jsem jí říkala, že všechny větší děti chodí do školy nebo školky, jako dospělý chodí do práce. Že já do práce taky půjdu, ale prvně musí její malý bráška vyrůst, aby mohl také do školky. Ona se pak cítila jako velká sestřička a do školky chodila ráda. Teď se ta mladší taky všude chlubí, že už je velká holka a půjde do školky 😁.

klaruskaholubinka
12. srp 2022

Naše starší je mamanek, nikdy ji nikdo nehlidal, nemáme možnost, školka že začátku horor, brečela když jsem odcházela, trvalo to týden a pak naopak brečela ldyz měla být doma. Miluje to tam a naučila se dost věcí, které ji člověk doma nevysvětli nebo nenaučí. Ten kolektiv je úplně jiný.

konidana
12. srp 2022

Jestlize se do skolky tesi, tak proc ne? Nase starsi prudila se skolkou tak od 2.5 roku, ze tam chce. Sla az ve 3a 3/4, protoze jeden rodic byl na rodicaku doma s mladším a ve skolce driv stejne nebylo misto. Byla tam od 2.dne od rana do odpoledne. 6.30 az 16.30 minimalne, vodila jsem ji ja jako pracujici, chlap byl doma. Byla naprosto spokojena a ani kolikrat nechtela domu. Nejaky zadrhel nebyl ani jednou.