Dcera nechce o školce ani slyšet. Počkat?

lani1
30. kvě 2023

Měli jsme strach, ze se nam dcera nedostane do skolky. Bylo jen 7 mist a 15 deti. Nakonec se jako posledni a nejmladsi dostal, ted si rikam, ze by bylo mozna lepsi, kdyby ne. Jsem ted z toho uplne rozpacita. Do prace mam nastoupit posledni tyden v srpnu. Uz od zapisu o skolce nechce ani slyset (ma asi predstavu, ze tam je tak moc deti a lidi a tatinku, byli jsme tam vsichni najednou). S ucitelkou jsme domluvene a chodime tam uz ted 1x tydne dopoledne s detmi ven na zahradu. Poprve se bala spis doma, ze vedela, ze tam jdeme, ale pomerne to slo dobre. Po 1,5h stravene venku na zahrade, mi doma hned usla na gauci, prestoze by normalne sla az mnohem pozdeji a spi jen v kocare. Ucitelka mi rikala, ze to pro ni je asi hodne psychicky narocne. Dneska jsme byly podruhe a asi 30 min staly za brankou, nechtela vubec za plot. Je pravda, ze tam je jeste kvuli nemocne druhe ucitelce na zaskok jeste mlady ucitel. Je moc fajn, ale dalsi problem pro dceru. Ve chvili, kdy odesel se starsimi detmi na prochazku, tak jsme se na zahradu dostaly, ale tentokrat nechtela ani s ucitelkami komunikovat. Minule to bylo lepsi.

Jeste dodam, ze ji bude tri “3.9.”

Nedokazu si ale moc predstavit, ze v zari bude chodit v pohode 5x denne, prestoze jen do obeda. Potrebovala bych se vratit do prace, ale mam uz ted obavy, ze to bude strasne na silu a se revem a stresem. Ano, kazde dite si zvykne, ale za jakou cenu? Nebo spis potlaci? Stejne jako se nektere deti nechaji vyrvat, aby spinkaly? Moje starsi dcera byla celkove mnohem slozitejsi dite, ta rvala ve skolce pres rok kazde rano, bylo to sileny. Uznavam, ze jsem i diky tomu vystresla, tady to ale nevypada o moc lepe.
Mate nejake tipy, figle? Nebo zkusenost, ze zlate pockat anebo naopak je jen podelana, ze nevi a bez mamy zjisti, ze to je vlastne ok? U me je blby, ze bych mela jit ucit, takze hned od zari anebo az pak jedine za rok. Nemuzu si uplne naskocit, jak se mi zachce. Jsem v rozpacich, jestli na to kyvnout nebo ne. Samozrejme rodicak uz mam jen do zari nejake 4000kc, takze i to je duvod. O zvyseni asi nema smysl polemizovat.

milujtatumilujmamu
30. kvě 2023

@lani1 Má nějakou oblíbenou písničku ?Pokud má tak si ji můžete zkusit cestou do školky spolu zpívat a pokud ani to nepomůže tak ji zkus nějak říct ze když půjde do školky tak se stane tohle a tohle proste něco co má rada 🙂 a kdyby uz vubec nic nepomahalo tak bych zkusila treba nejaky terapie ktery by ji nebyly neprijemny😁

1pomnenka
30. kvě 2023

Pokud se vracíš do práce, nedávej ji na zvykání jen do oběda, je to cesta do pekel, nebude tam potom chtít spát. Rovnou na celý den, řekni jí, že doma nikdo není, že jdeš do práce. Na ruku si každá namalujte srdíčko a řekni jí, že pokud se jí nebo tobě bude stýskat, zmáčknete srdíčko a budete na sebe myslet.

bara88
30. kvě 2023

@1pomnenka ale prosím tě. Tohle je pro děti nejhorší, samozřejmě pro rodiče super je do toho hodit na celý den rovnou.
@lani1 určitě bych si z učitelko domluvila nějaký adaptační proces. Prvních prar dní do svačiny,potom do oběda a potom až spát

lida9
30. kvě 2023

podle me dcera citi hlavne z tebe tu nejistotu, to jak pises, tak se silene bojis!?! hod se do klidu a ono to pujde, nebude prvni ani posledni dite, co pujde do skolky...

marketa1218
30. kvě 2023

@lani1 Já mám dceru narozenou 10.9., také šla na třech letech. Adaptaci měla pozvolnou, mohla jsem být ještě doma.
Chodili jsme k dětem i před prázdninami, kde se postupně seznamovala s dětmi a s učitelkami a i přesto byl začátek těžký. Když si tam našla kamarády úplně otočila a začala se tam těšit.
Rozhodně bych jí tam ale nedala hned na celý den, jestli máš možnost, aby ti jí někdo ze začátku vyzvedaval po obědě, nejlepší.

lani1
autor
30. kvě 2023

@1pomnenka i moje starsi chodila jen do obeda. Tohle vubev neresim. Nemusi mi tam spat. Potrebuju jen dopolka

lani1
autor
30. kvě 2023

@bara88 ona tam nemuze byt do zari bez matky, jennse mnou 1x tydne a od zari uz musi denne 7-12:30

moni_12
30. kvě 2023

Syna jsem dala do školky ve 3 letech a nešlo to, on tam tak plakal, dělal doma ráno takový scény, že ani obléknout ho nešlo....povolila jsem, nechala ho doma, ale měla jsem ještě miminko, tak to šlo. Zkusili jsme na jaře, a taky nic, prostě nechtěl, zasekl se, děti mu moc neříkali. Takže další pokus druhý rok v září, ve 4 letech, úplně na pohodu, velice rychle se adaptoval, žádný problém. Chodí rád, baví ho to.

Takže za mě počkat, pokud možno. Děti k tomu dospějí, jen nekdo driv, nekdo později. Nemůže dcerku hlídat třeba babička? Nebo co zkusit nějakou dětskou skupinu o menším kolektivu?

gruyerre
30. kvě 2023

@lani1 já jsem u syna počkala do 4 let. Ale záleží na tom, jestli si to můžeš dovolit, jestli to finančně zvládnete. Pokud ano, tak bych počkala. Pokud ne, nedá se nic dělat, ale třeba za ty 3 měsíce to bude už mnohem lepší.

martt
30. kvě 2023

@lani1 A nemohl by zkusit vodit do školky tatínek? Nás syn , když začal chodit do školky tak když jsem ho vodila ja dělal strašný scény brečel, držel se mne jako klíště, že nikam nechce. Ja to vždy skoro obrecela. Pak nás napadlo , že ho zkusi vzit do školky manžel a bylo po scénách. Říkal, že žádnou scénu nedělal naopak mu řekl čau a běžel do třídy. Od té doby vodil syna do školky manzel.

janule0123
30. kvě 2023

@lani1 je zvykla trávit čas i bez tebe ? Ve skolce jsme to měli v dotazníku, jestli je zvykla byt bez maminky mimo domov? Stačí i u babicky .. ze to taky dost pomáhá ..: doporučili ze je prcek první adaptaci na 3 dopo v týdnu .: ze cely týden by byl masakr, četli jsme spolu knížku o skolce, ať ví co se tam děje.. nedávali jsme na doporučení učitelky první dva dny školky (říkala ze to budou plakat i děti který standardně neplacou, jen po létě problém si zvyknout … učitelky úžasný přesně k prckum, nějaký breceni bylo, ale spis při loučení, po probuzení a nebo když začalo brecet jiný dite po mamince , nebo něco se nedařilo… ale beru ze je to náročný najednou byt sama ve velkým světě .. když byla zvykla všude se mnou… učitelka říkala ze za víc než dvacet let její kariéry se ji nestalo, ze by dite brecelo cely školní rok, je pravda ze poslední plakaci dite co jsem viděla bylo co nastoupilo ve třech letech v prosinci … jinak nikdo … ale ty učitelky jsou ťuťu nunu a dost se venuji těm prckum co to potřebuji ..akorát teď asi pozde, fajn jsou adaptacni skolicky případně, nebo bych zkusila jestli je finanční prostor a místo přes leto dětskou skupinu na tři dopoledne; trosku si zvykne v menším kolektivu a bude neznejsi start… Btw mam celkem dost kolegyň a taky razí na cely týden od rana az přes spani… ze děti nepoznali co je to po obědě, takže adaptace byla rychlá 😂za me to bude hodně o povaze ditete … a když se rozhodnes ji nějakým stylem dávat; necouvnout… protože jakmile vyciti možnost ze kde uhnout, bude to o to razantněji zkoušet… u nás přišla krize vždycky po delší nepřítomnosti … teď už teda ok, po půl roce ve skolce naopak řev, ze je nemocná a musí zůstat doma… ze se těšila za detma 😂😂 přitom si s nima zatím nehraje

ferda90
31. kvě 2023

@lani1 ahooj, jako tak ti úplně neporadím, ale švagrová žije ve Francii, momentálně má stáž v jeslich a školách. Říkala, že pro ty děti je horší, když do školky chodí 1 týdně, že je lepší chodit každý den třeba na 3 hodiny. U nich je ve středy volno, takže děti jsou ve školce pondělí, úterý, čtvrtek a pátek. Některé maminky dávají dítko třeba celý týden, další týden jen v pondělí a úterý, zbytek týdne je doma a jak se zas vrací do školky, takže je prý,, problém,,. Nezvládají to tak, jak ty děti, které dochází každý den pravidelně. Náš malý začal docházet do soukromé dětské montessori skupinky. 12 děti 2 až 3 učitelky. První den jsem byla s ním, docela to bylo šílený. Vztekal se, handrkoval se tam s chlapečkem o hračku, já byla na nervy. Druhý den už zůstával beze mě, žádné slzy, učitelka ho chválila, že je šikovný, že se zapojuje do aktivit a že má rád děti. Chodí už měsíc a asi 3 krát byly rána kdy při,, předání,, plakal, ale jakmile se zavřeli dveře, tak pláč pominul. Skupinka je super, učitelky děti nosí, mojkají když je třeba a dítko to potřebuje. Chodíme každý den od 8 do 12 hod. Syn má tak delší adaptaci, jelikož se v září vracím do práce. Docela jsem se bála, ale někdy mi přijde, aspoň co mám vypozorovane z okolí, že ty straší, děti 3+ mají kolikrát větší problém chodit do školky, než ty menší. Sousedka říkala, že kdyby to tehda věděla, tak dá malou do skupinky taky a dřív, protože jak, byla starší, tak ji dělala šílené scény když ji vodila do školky. A prý je do dnes taková, že bez mámy ani ránu(2 třída). Ale každé dítě je jiné no. Od kamarádky malý šel do školky snad ve 3,5 letech, nyní má přes 4 roky a problém pořád. Ve školce bývá jen do oběda, ani tam nespí. Ono je to těžko. Možná, že ty děti kolikrát prostě zkouší. Snad to u vás bude časem lepší. Za mě třeba ta skupinka byl, fajn nápad. Malý se trochu sklidil, trošku se i změnil máme pocit, je takový šikovnější i v mluvení se posouvá. Nejsme toho názoru, že by dítě mělo být minimálně do 3 let jen s matkou. Těm dětem podle mě prospívá ten kolekvit, ta zábava, nove věci, nové místo. A hlavně záleží na školce - učitelce.

nikoulinka
31. kvě 2023

Měla jsem to samé u syna. Měl až panické záchvaty z toho, že by měl jít do školky. Když jsem se snažila v klidu s ním o tom mluvit a chtěla dát prostor tomu, ať mi zkusí říct, proč tam nechce, měl z toho nejspíše až noční můry. Páč po každé takové snaze se v noci budil, a přicházel za mnou do postele s brekem, že nechce do školky. Řešila jsem to tady taky. Možná půjde diskuze dohledat. Někdo mi tady tehdy poradil, zkusit vyměnit slovo "školka" za slovo jiné. Začali jsme proto doma říkat, že budeme chodit do dětského klubu. Světe div se, už se o tom mohlo doma mluvit. První týden byl pak náročný. První den brečel, druhy den lehnul v šatně na zem se záchvatem, že tam nejde... Třetí den povídala učitelka, že měl tendence utíkat z procházky... Měl na adaptaci týden. A kupodivu stačil. Poslední dva dny adaptace super. Hodně ten první den pomohlo, že jsme spolu vyráběli kornout se sladkostmi... Dnes, když se na to podívám zpětné, myslím, že víc jsem to ve finále prožívala emočně já, než on. Nejspíše jsem ten stres na něj hodně taky přenášela. Teď je už předškolák. A zvládá to na výbornou 🙂
Musím dodat, že máme úžasné učitelky, které opravdu měli ty nervy a trpělivost. Nikdy si nedovolili ani říct něco negativního na jeho chování. Což, jak jsem tady už několikrát četla, je taky velká výhra 🙂

michaela666
31. kvě 2023

@1pomnenka Nápad se srdíčkem je super, ale s tim nechat ji tam až do odpoledne nesouhlasím. I na dni otevřených dveří nám ředitelka říkala, že jsou zastánci postupné adaptace. Vyloženě rodiče prosila, ať zváží podle možností svých dětí a případně aspoň prvních 14 dní zkusí zajistit, aby ty citlivější chodili po obědě.
Zmiňovala dokonce možnost chodit prvních pár dní 8-10, potom 8-12 a když to bude bez problémů, tak klidně až do zavíračky.

zelenaesmolda
31. kvě 2023

@1pomnenka
Tak to je strasna kravina.Dite potrebuje cas,aby si zvyklo.Od narozeni je doma s mamou a najednou ho hodis na cca 8h denne do ciziho prostredi,mezi cizi lidi?
Dceri trvalo cely skolni rok nez zacala ve skolce spat ale pak spala jednou a uz pokazde.A bylo to bez problemu.Potrebovala cas.

dashyyy
31. kvě 2023

@bara88 @zelenaesmolda
záleží jak pro který děti.. holka chodila na zvykačku do oběda pár dní v týdnu, neměla ani tři roky a bylo to hrozný peklo.. já pak nastoupila neplánovaně ze dne na den do práce snů a musela ze dne na den najednou na celý týden a to vč. spánku a od prvního dne to bylo úplně v pohodě, hrozný obrat a ve školce velká spokojenost.. u nás nebylo na výběr a zvládla to úplně luxusně.. neříkám, že to tak dají všechny děti, ale úplná blbost to není

veronikav31
31. kvě 2023

@1pomnenka já nevím,ale obě děti chodili do oběda pět dní v týdnu a kdykoliv bylo potřeba nebo chtěli tak spali ve školce,bezproblemu...a nemyslím si,že to byla cesta do pekla,ba naopak odpoledne bylo naše,dělali jsme co jsme chtěli,nikam nemusíme spěchat,jsem za ten čas ráda

jitulkabobulka
31. kvě 2023

Nečetla jsem předchozí vlákno. Naši první dva kluci šli až ve 4,5letech. Nejstarší prostě nechtěl .Třetí šel ve 3,7 letech. Moc se těšil. Nejmladší půjde ve 4. Měla by čerstvé 3 a přijde mi to brzo. Osobně bych počkala.

martinka0209
31. kvě 2023

@bara88 a jak to musí dělat ostatní maminky,když budou chodit do práce od 1.září a ty děti tam musí být na celý den rovnou,no já bych ji tam nechala na spinkání a slíbila ji ,že jak se vzbudí tak přijdu a domluvila se s paní učitelkou,kdy děti budí a kdyby jsi hned mohla přijít,a to srdíčko na ruku jak tu někdo psal je super nápad a ještě ať si na spinkání vezme plyšáka a moc dlouho se neloučit,hlavně nepovolit,jinak by si všechno mohla pak vyřvat

bara88
31. kvě 2023

@martinka0209 když musí tak se asi nedá nic dělat ale rozhodně to není jako lepší pro dítě ho tam strčit hned na celý den

evelin1251
31. kvě 2023

Nás syn si taky těžko zvykal, ale musela jsem do práce, tak on musel do školky...po 2 týdnech si zvykl a chápal to. Zlom přišel zas až když se mu narodila sestřička, to už zas do školky nechtěl, protože věděl, že jsme doma 😅 Ale to je na jinou debatu. Pokud prostě nemáš jinou možnost, třeba hlídání od prarodičů, tak se asi nedá nic dělat...

lani1
autor
31. kvě 2023

@ferda90 ono to prave nejde. Ted tam muzeme vyjmecne chodit 1x tydne a musi se mnou. Ofiko je zapsana az od zari a driv za ni nevezmou zodpovednost. Chodime jen na 1,5 h ven si s nima hrat a i tak se ji nechce, natoz denne a beze me. Taky se mi libi myslenka, dat ji jen na 3 dny v tydnu, ale jako ucitelka moc nemam moznost.

jerrabina
31. kvě 2023

@moni_12 jo, my to nedávno měli ještě teď v 5 letech, to až teď asi před týdnem ustaly ranní pulhodinové scény (jakože nekecám, fakt jsem budila o 30 minut dřív kvůli tomu že nebude vstávat. Já už to brala jako rituál. Odešla vždycky, ale za jakou cenu...). A teď ustaly, když šla po měsíci nemoci do školky a zjistila, že děti si s ní chtějí hrát. Spíš se ale min strani ona jich (a i v jiných věcech změnila trochu přístup) a myslím, že je to i o tom, že bráška už je teď 2 měsíce na světě, nový (větší) byt už je skoro zabydlený (i když ještě spíme ve starém bytě, kde si už zvykla na dočasné spaní na zemi aby se tam vešlo i miminko) a celkově ty šílené veliké změny co přišly všechny tak najednou už dobihaji ke konci (i kdyz jsou asi všechny fajn, ale je to i tak prostě změna a veliká neznámá). V období těch změn (už od připrav mé svatby) se moje Eli zhoršila v sociální oblasti a to fakt hodně. Snažila se mít věci pod kontrolou, aspoň to málo co kontrolovat aspoň trochu mohla, takže asi byla panovacna i na děti, nejen na nás. Aspoň co jsem pochopila. A když se nejistota trochu rozpouští, tak mnohem lepší 😊

ferda90
1. čer 2023

@lani1 ahaa tak jestli je ofiko zapsaná až na září tak to jo. Každé dítě je jiné. Náš malý 2 roky a 3 měsíce spokojený. Možná kdyby chodil do klasické školky, tak by třeba spokojený nebyl 🤷‍♀️Ale ta soukromá skupinka je fakt super. Prvně jsme si říkali, že tam bude docházet než mu budou 3 roky a pak začne chodit do státní školky, ale když vidíme jak je spokojený a my vlastně taky s tím, jak to tam funguje a jak to tam vedou, tak člověk ty peníze za tu soukromou fakt dá. Držím place aby ta docházka byla v pohodě a ve školce se líbilo

megi89
1. čer 2023

Ne každý je zralý na školku ve 3 letech. Syna jsem dala v 3,5r do soukromé skupinky a nedalo se to. Plakal, nespolupracoval. Začal se pocuravat, a to jsme dali i 14 denní, adaptaci. Po měsíci jsme to vzdali. A šel až za rok v 4,5r. Šel do státní a ten přístup učitelek byl jiný, skvělý. Slzy byly a jsou pořád, když jde po nemoci do školky, ale... Už to bylo jiné. Byl zralejsi. Ale chodí jen do oběda. Na 4hodky. Ale je fakt, že dělám jen poloviční úvazek.

ferda90
2. čer 2023

@lani1 náš malý v dětské skupince☺️