Dítě 3,5 roku - porozumění čtenému. Jak to vnímají Vaše děti?

barumat
20. říj 2019

Ahoj, mám dotaz na matky obdobně starých dětí (3-4 roky). Mám dceru, která nedoslýchá, ale od 10m korigujeme sluchadly, dcera krásně mluví, rozumí, je chytrá a šikovná. To vše uvádím proto, že si nejsem jistá, jestli ta vada sluchu přeci jen nemůže mít nějaký vliv, i když by neměla. Jde o to, že chce, abych jí četla, vyloženě si nosí knížky, vybírá, ukazuje co přesně chce číst. Ale přijde mi, že mě pak vůbec nevnímá. Ptá se podle obrázků na věci, které jsem třeba zrovna teď četla, nedovede odpovědět ani na úplně jednoduché otázky k obsahu, vlastně ihned jakmile začnu číst, se začne zabývat něčím jiným, často mi skočí doprostřed věty s úplně nesouvisejícím dotazem... Chápu, že může prostě chtít jen ten pocit, že se jí věnuju, dělá jí dobře ten zvuk četby, nebo jak to říci. Ale stejně mi přijde divné, že fakt nikdy nic z toho nevnímá. Maximálně chytí jméno, nějaký detail, ale to je všechno. Jak to máte u vás, je tu někdo kdo to má podobně?

katka_nedo
20. říj 2019

@barumat ja mam 3leteho syna a ten naopak cist pohadky nechce.Knizku vezme a zavre.Rad si je prohlizi sam.Vsude je neco.Jinak syn plynule nemluvi.Umi jen nejaka slova.Je svuj.

ivis_b
20. říj 2019

@barumat Synovi jsou 3 a 2 měsíce, knížky od dětství miluje a chce číst často. Je šikovný, mluví od dvou let, teď už umí dávno všechna čísla i celou abecedu (ještě teda nečte, přečte písmenka, ale celé slovo v tom neslyší). Ale občas mám taky pocit, že mě vůbec nevnímá, když čtu, přesně, jak říkáš. Vprostřed věty dotaz úplně mimo. Začala jsem to hlídat a když mi začne u knížky dělat kotrmelce, ptát se mě na blbosti atd., tak knížku zavírám. Po stránce se třeba zeptám, o co tam jde, co se stalo, aby se soustředil. On je od mala hodně roztěkaný, pořád v pohybu, u ničeho dlouho nevydrží, už mi to říkali i ve školce. Tak bych se teď chtěla zaměřit na trénování pozornosti, kdyby měl někdo nějaký tip, šup sem s ním.

babanci
20. říj 2019

@barumat U nás úplně stejně. Chce číst a pak mám dojem,že mě ani moc neposlouchá. Po chvíli se vracím k textu a vysvětluji a rekapituluju....tak jsme přečetly,že holčička se jmenuje tak a tak a jde tam a tam... Ono tam snad něco nakonec zůstane. Myslím,že je normální,že tu pozornost tak neudrží. Jinak Viola nádherně mluví a je vidět,že jí to dost pálí. To vím,že Tvojí dceři taky.

malenka3
20. říj 2019

Zaměřila bych se na to, jestli opravdu vnímá, v tomhle věku by porozumět měla. Dcera 3 roky a 9 měsíců mi to dělá nárazově, ale to vidím, že neposlouchá a to pak přestávám číst. Zkus si ji otestovat, zjednoduš čtený text, ptej se jí sama po pár větách, aby ses přesvědčila, jestli chápe. Pokud na tvoje dotazy bude odpovídat dobře, pak její spontánní dotazy budou spíš z nesoustředěnosti.

hanih
20. říj 2019

@barumat Mám čtyřletou dceru a dělá to někdy taky. Asi je normální, že tu pozornost tak malé dítě neudrží. Nicméně u nás se to věkem lepší a tyhle situace se objevují čím dál méně. A když už se objeví, tak místo čtení třeba jen prohlížíme obrázky, u toho obvykle vydrží.

lucifux
20. říj 2019

Synovi čtu asi od roku, přečetli jsme celou řadu knih. A taky nevnímá obsah knihy. Spíš chce jen abych u něj seděla, a chvilku se mu tím věnovala. Poslouchá to ano, ale nerozumí tomu obsahu. Jsou mu 3 roky. Sám si přinese knížku s tím, že chce "čítat" :D