Dítě kaká do plen a závislé na matce. Jak se školkou?

lepsa
30. zář 2019

Dcera bude mít 3 roky v 3/2020. Já musím do pak nastoupit do práce. Konečně jsem nejspíš sehnala školku, ale problém je, že kaká pouze do plen (jinak má plenu jen na noc). Snažím se jí motivovat, ale zatím neúspěšně. Chtěla bych aby dcera nastoupila cca v 12/19, aby měla čas na adaptaci, ale nevím, jestli do té doby zvládneme ty pleny. Možnost pak je dát do soukromé školky, kde to nevadí. Další problém je, že je na mě totálně závislá. Rodina je 300 km daleko, takže ji nikdy nikdo nehlidal (jen manžel a i to je teď problém), chce jen mě. Nevím, jak nástup do školky zvládne. Měla jste některá taky takové problémy? Jak se to vyřešilo? Děkuji za rady

makronka222
30. zář 2019

Zacit na par hodin chodit pryc, at hlida chlap. Proste plinu nedat. Smula, neni. Bude muset na wc. Moc se s tim neparat a nesmlouvat.

lepsa
autor
30. zář 2019

@makronka222 a to je jen ráda nebo jste byla ve stejné situaci?

sudylichozrout
30. zář 2019

@lepsa Spis asi rada, ale rozhodne ne uplne spatna. Pokud chces dceru mit bez plen, bude si holt muset parkrat hodit bobka do kalhotek. Sama rychle prijde na to, ze nocnik/wc je lepsi. Co se tyce zvykani na jine, tam bych postupovala obdobne. Nejprve na chvilicku, pak na delsi chvilicku dat manzelovi a jit pryc a pomalu zvykat. Pokud ted zacnete, je celkem slusna pravdepodobnost, ze to do zimy zvladnete 🙂
Drzim palce.

kjajule
30. zář 2019

Dcerka bude mít za pár dní 3 roky. Ve školce je od začátku září a plenky nemá cca od června tohoto roku. Pokud do plenky pouze kaká a jinak chodí čurat na nočník/záchod plenku už bych nedávala maximálně na noc. Svěrače evidentně ovládá a je to jen její pohodlnost nebo blok. Zkusila bych co radí holky prostě plenu nedat a párkrát si ten bobek do kalhotek hodí. Já jsem taky musela odplenkovat tak, že jsem prostě plínu nedala a hotovo. Kdybych to ten týden nevydržela plínu by měla snad ještě ted. Co se adaptace týče s tím moc neporadím, dcerka se do školky rozeběhla a je tam spokojená maximálně. A docela se všichni i divily, protože beze mě doma neudělá ani krok a taky o ní všichni říkají že je mamánek. třeba tě taky překvapí 😉

lepsa
autor
30. zář 2019

Tak manžel občas hlídá, ale není to často, je furt v práci, takže ta možnost zas úplně není a nikoho jiného tady nemáme. A s tou plenou je to teď taky těžko. Posledních 14 dní má vůbec problém na velkou, takže jsem ráda, že to zvládne do pleny, ale to tlačí chudák třeba i hodinu, takže bych ji nerada způsobila nějaké větší problemy

kjajule
30. zář 2019

@lepsa Pokud se jí špatně tlačí a má zácpu je potřeba to řešit úpravou stravy. Měla jsem tohle u syna taky nechtěl chodit na wc, ale je potřeba hlídat stravu. Dávat případně probiotika, hodně vlákniny, pití, švestky atd. To dítě nějak odplenkovat musíš, není možné dát jí do školky s plenou.

lepsa
autor
30. zář 2019

@kjajule stravu myslím, že má OK, ji jogurty, švestky, dávám i stavu stestkovou, probiotika.. Vynechala jsem teď potraviny, co staví, ale byla před 14 dny na očkování MMR a od té doby to takto nejde. Takže potřebuji, aby se jí to nejprve upravilo,pak asi tedy zkusím. Čůrat chodí na nočník i wc a když chce kadit, tak mi to oznámí, že chce plenku.

diewcatqoo
30. zář 2019

Ahoj, a co ti povedali v skolke? Neakceptuju plienku aspon na to kakanie? Totiz ono je to obsirnejsi problem.. my sme si tym tiez presli, syn zadrziaval stolicu takmer pol roka a vyse 4 mesiacov fungoval len na projimadlach. Stravu mal taku, ze to malo z neho doslova tiect, ale on to vzdy zadrzal. Takze rada, nedaj plenu a ono sa to vyriesi v tomto pripade uplne nanic, pretoze ono sa to takto nevyriesi.
Ja som pri zapise do skolky povedala, aky mame problem a ucitelky povedali, ze pokial sa vykadi aspon do tej plienky, tak kludne mu ju mozeme do skolky pribalit. Ze ak povie, ze treba na velku, pojdu spolu na wcko, daju plienku a vykadi sa snad. S tym teda, ze to beru ako docasne riesenie a ze to snad nebude takto fungovat cely rok. No a kym zacal skolsky rok, tak problemy s kadenim pominuli.
Takze je velmi pravdepodobne, ze kym pojde mala do skolky, to kakanie sa upravi a samo jej to nejako docvakne v hlave. A ak by nahodou nie, povedz ucitelkam, aky mate problem a mozno to pochopia.

lepsa
autor
30. zář 2019

@diewcatqoo ve školce jsem ještě nebyla, teprve dnes mi ředitelka psala, že mají volné místo, ale už do mailu mi psala, že dítě musí být zcela bez plen a ne úplně závislé na matce. Bydlím v Praze a sehnat školku je dost nadlidský výkon. Ale uvidím, co mi tam pak řeknou. S tou plenou se právě fakt bojím, že když ji nedám, tak to bude ještě horší. Nechci ji způsobit nějake problémy, to snad radši zaplatím soukromou, kde to nebude vadit.

kocila
30. zář 2019

@lepsa muj syn mel plinku taky dlouho a pomohlo mu,abych na wc misu dala detske prkinko a drzela ho v obeti,aby me mel u sebe pri tlaceni (nechtel byt sam)...ano chtel plinku,ale ta radost,kdyz hodil prvni bobik do wc byla ohromna,zlomeno z dne na den..hodne s dcerou mluvit a vysvetlovat,ze neni miminko a velke holky chodi jen na wc jako dospeli (maminka taky nema plinu)....

lepsa
autor
30. zář 2019

@kocila zkoušela jsem wc s prkynkem i nočník, byť tam s ní i nechat samotnou, podle toho jak chtěla. Zkoušela i tlačit, ale nic... Mluvíme, vysvětluje e, slibuji dárky, koupila jsem i knížku a nic... Pak bylo to očko a od té doby úplný problém, takže teď ji tu plenku dávám a neříkám nic. Musím počkat až se jí to upraví

atraps
30. zář 2019

@lepsa jo jo ma dcerka je na mne zavisla doted a to uz do skolky chodi 2 rokem, vzali mi ji ve 2,5 letech, odplenkovano sme meli, ale jine deti v skupine ne a plenky po dojode s ucitelkami meli, jedna se o statnou skolku, takze asi staci domluva...co se tyce fixovanosti, 3 mesice horor jak cesta do skolky, vstavani, louceni v satne....ale pak mi ucitelky rekli, ze jen co odejdu, prestane brecet...dela to doted....a ja doted, dam pusu, odejdu...vim, ze breci, ale jdu pryc....kdyz jdu poni do skolky, tak je pak nastvana, ze sem dosla brzo....takze co si vybrat?🙂))

danyysek
30. zář 2019

Může si zpočátku sedat s plinou na zachod/nočník.... Casem pak stejně a hodit bobek do zachodu/nočník z pliny, pak už bez.... V MŠ myslím, že to není problém. (u nás není). Že školka pomůže 🙂 vzor děti, jiných dospělých.. A jestli nastoupi později, budou už ostatní děti zabehnute a bude v ms čas na vasi malou

diewcatqoo
30. zář 2019

@lepsa rozumiem, zohnat skolku je tazke asi vsade. Ja by som ti asi poradila, aby si sa skusila skontaktovat s pani riaditelkou a opytat sa jej, co vo vasom pripade robit. Ci teda su ochotni akceptovat plienku na kakanie, pokial mate takyto problem. S tym, ze jej povedz, ze je mozne, ze kym nastupi, tento problem vyriesite a ze sa pytas len pre istotu.
Ono to dietatu musi fakt nejako docvaknut v hlave. Moj syn zadrziaval naschval a ked uz po tyzdni isiel kakat, tak len do plienky a s velkym placom. Skusali sme vsetko.. zmenu stravy, vysvetlovanie, citali sme knizky o kakani, pozerali sme film o hovinku, skusali sme plienku, nocnik, velke wc, do travy, na kvetinky. Proste fakt vsetko a vsetko bez efektu. Az zo dna na den zrazu sadol na wc a vykakal sa bez problemov. A vies, co asi pomohlo? To, ze som to prestala riesit. Jednoducho z kakania sa doma stalo tabu. Vobec som to nespominala, nepytala sa ho, ci nepotrebuje, vsetci sme to prestali riesit.

lepsa
autor
1. říj 2019

@diewcatqoo ano, mám taky ten pocit. Pořád jsem se jí ptala, jestli to nechce zkusit na nočník, ale nakonec dala plenku. Teď má tedy ten problém, že ji to nejde, takže nic neříkám a dám plenu jak potřebuje a zkusíme neřešit. S ředitelkou se určitě sejdu a uvidím, co řekne. Nechci to lámat přes koleno, takže bych pak asi volila soukromou, kde to nevadí. Ale to stejně nebude řešit ten druhý problém, závislost na mě 🙄

diewcatqoo
1. říj 2019

@lepsa co sa tyka tej zavislosti, tak aj v kolektive deti je len pri tebe a nehra sa s ostatnymi?
Moj syn je tiez mamanek. Akukolvek rodinu mame 550km od nas, manzel je od rana do vecera v praci, nikdy ho nehlidal, syn bol vzdy so mnou. Tiez som sa bala odlucenia v skolke, ale on akonahle je v kolektive deti, tak mu vobec nechybam.
Casto deti v skolke placu, ak sa lucia s maminkou a potom, ak zrazu mamu zas uvidia, ked po nich pride. Ale medzitym su cely cas v pohode. Mava to takto vela deti.
Ak mas moznost, skus ju dat najprv na pol dna a uvidis, co bude. Pocas toho mozes do skolky zavolat a uistit sa, ci je mala v pohode. Hlavne sa ty nastav tak, ze to bude vsetko ok - aj s odlucenim, aj s kakanim. Ak budes nervozna ty, prenesies to na dieta. Vykresli jej skolku ako uzasne miesto, ze tam su super pani ucitelky, ze tam bude mat vela kamaratov, maju tam paradne hracky a pod.
A este mi napadlo, ze ak ste doteraz neboli v ziadnom materskom centre, skuste zajst a uvidis, ako sa bude mala spravat v detskom kolektive. Inak, vacsinou v takychto zariadeniach maju aj male zachodiky, take ako v skolke, takze mozes jej to tam ukazat. Moj syn sa vzdy do materskeho centra tesil na tie male zachodky a rozpraval, ze aj v skolke take su a ze tam bude do nich kakat. Skus ju motivovat aj tymto smerom. Drzim palce, aby ste to zvladli

lepsa
autor
1. říj 2019

@diewcatqoo děkuji, chodíme hodně na hřiště, přes léto bylo děti dost a to jak kdy, někdy v pohodě a jindy chtěla jít pryč. Určitě teď nějakou hrníčku taky zkusíme. No uvidím i co řekne ředitelka, jsem teď mimo Prahu, tak jsem ji vše aspoň popsala do mailu, tak uvidím.

keksikova1
1. říj 2019

Ahoj,už jsem ti to psala i na fb,ale ještě jednou. Zkus RC pilne vcelky,je to kousek od Haju. Malá tam může být několik hodin jenom, prostě si tam hrají,nasvaci se,naobedvaji a domu. Začínat můžete po hodině,pliny nevadí,jsou tam i mladší děti. Taky nemám hlídání,chlap taky nemůže často a děti mám extrémní zavislaky. Teď tam dcera chodí jednou v týdnu a miluje to. Podle mě je to cesta k "osamostatnění".
No a nebo se na to dá koukat taky tak,že dítě asi není připravené na školku no,tak to promyslet jinak s prací. Já bych ale šla cestou pomalyho zvykani třeba po hodine a pliny prostě sebrat,však se pokaka,nic horšího se nestane, jednou či později to pochopí.

martiniquest
1. říj 2019

@lepsa Se zavislosti neporadim. Davam maleho od roka a pul na jeden den v tydnu od rana do vecera tchanovcum, takze je zvykly byt beze me.
Nicmene s plenami mame stejny problem s tim rozdilem, ze syn mel 3 roky v srpnu. Plinky uz nema ani na noc, ale na kadeni ji vyzaduje. Proste prijde, rekne, ze chce plinku (casto si ji i donese), zaleze za kreslo, vykadi se a dojde do koupelny. Zkousela jsem po dobrem i po zlem. Vysledkem bylo vystresovane dite, ktere potrebu potlacilo. To nepovazuju za rozumne reseni. Proto jsem se rozhodla to respektovat. Do skolky chodi jen na 4 dopoledne v tydnu a ucitelkam jsem rekla, ze kdyby nahodou, ma plinku ve skrince. V realu to funguje tak, ze stejne kadi doma. Bud rano a nebo vetsinou az vecer. Nevim, jak to mas ty, ale ja to mam v sobe nejak automaticky nastavene, ze tuhle zalezitost vykonavam primarne doma, takze se mi venku a v neznamem prostredi ani nechce. A navic, verim, ze to samo casem prejde, kdyz denne vidi deti, ktere ve skolce nekdy kadi.

martiniquest
1. říj 2019

@makronka222 Moc se s tim neparat, jo? Skvely zpusob, jak diteti vytvorit psychicky blok. Myslim, ze dat jednou denne plinku je mensi zlo, nez dite, ktere se ti nechce vyprazdnit. Evidentne jsi v teto sitiaci nebyla, tak nevis, o cem je rec.

keksikova1
1. říj 2019

Jo,ale je pravda,že pokud potrebu radši potlačí,než aby se vykakala jinam,to bych plinu taky radši dala,to jo,to uznávám.

jojs
1. říj 2019

@lepsa mam dceru dva roky, byla na me desne fixovana, ani s tatou nevydrzela. Byla jsem tehotna a desila se toho az pujdu do porodnice. Asi tak tri mesice pred porodem jsem ji o tom zacla povidat, bylo to bezezmeny, ale nakonec to dobre dopadlo. Rano kdyz se vzbudila tak plakaka, ale zvladla to s babickou a dokonce i v porodnici byla a odesla uplne vpohode. Takze si o tom povidejte a kdyz budes v klidu bude i ona 🙂

asojakova
1. říj 2019

Měli jsme podobný problém. Bez plinek od cca srpna (budou ji 3 koncem roku), ale téměř denně nějaká nehoda. Od září šla do skolky (rovnou na celý půlden) a já jsem trnula hrůzou, jak to po téhle stránce zvládne. No a ve školce ani jedna nehoda. Doma jen ten první týden. Od té doby chodí na wc sama úplně bez problemů.
Tak třeba to budete mít taky tak, že to ze dne na den najednou půjde samo,jako u nás.

xxx3d
1. říj 2019

Ahoj,
poradila bych ti soukromou, kvůli adaptaci. Míň dětí, víc personálu, líp si "odvykne" od tebe, než když nastoupí mezi fůru dětí a i s tím kakáním bych to viděla snadnější v soukromém sektoru, než ve státním, kde už se to od dětí očekává, byl by to pro malou velkej stres.

ah1234
1. říj 2019

Ja chapem, ze sukromna skolka je financna zataz, sama tam budem syna buduci rok davat, ale ocividne na to peniaze mate, aspon docasne, ked uz nad tym uvazujes, tak co keby si sa prestala tym stresovat a typ padom tym podvedome nestresovala aj dceru a proste si povedala, ok, tak ked sa proste nenauci, tak pojde na cas do sukromnej skolky? 🙂

bekyc
1. říj 2019

My to řešili odměnou - vykakáš se do nočníku, dostaneš bonbon. Nevím jestli je to zrovna výchovné, dnale fungovalo to a za týden si na plenku ani nevzpomněl. A taky nechtěl na nočník, tak jsme koupili prkýnko na záchod a mn ohem lepší.
A mám taky mamánka, ve školce první týden hrůza, teď po měsíci už se tam vyloženě těší. Jde asi o to vydržet ty první dny, kdy to není lehké ani pro jednu stranu. pomohlo nám, že si nosí oblíbeného plyšáčka. Pokud máte peníze navíc, zkusila bych klidně soukromou o menším počtu dětí.

martiniquest
1. říj 2019

@bekyc Tchyne slibuje hory doly a stejne se synem nehne. Naopak mam pocit, ze dokud to bude resit ona, tak se plinky nevzda. Uplne stejne to totiz bylo s curanim. Doma jsme na nej netlacili, tchyne ano. A az i ona konecne rezignovala, zacal ze dne na den sam chodit na nocnik.

betha37
1. říj 2019

Syn byl na mě hodně závislý, chtěla jsem ho dát do školky, když mu byly téměř 4 roky a fakt to nešlo. Našla jsem si soukromou školku, která pořádala jeden den v týdnu takové dílničky pro děti, kam chodily děti s maminkami. Chodili jsme takhle půl roku, syn si zvyknul na učitelku, na prostředí, Pak tam začal chodit i do školky. Jako i pak se mu často stýskalo, ale tak nějak to šlo. S tím kaděním bych to nelámala přes koleno, aby z toho nakonec nevzniknul nějaký větší psychický problém. Mému synovi je šest a doteď kadí pouze doma, nejde tedy třeba, aby jen na školu v přírodě a podobné pobyty. Tyhle věci jsou psychické a podle mě chtějí prostě čas.

lepsa
autor
1. říj 2019

@keksikova1 mrknu se na to. A s tou plenou, to je fakt problém. Ona se jinam nevykaka a bude držet a navíc teď má vůbec problém, nejde ji to, tlačí chudák i hodinu. Kadi zásadně ve stoje.

tamit84
1. říj 2019

Řešili jsme stejnou situaci, syn (3 roky) také kakal jen do plínky. Nic nepomáhalo, přemlouvání, slibování bonbónů, knížky o lákání, prostě nic. Když jsme plenku nedali tak stepoval na místě, plakal a říkal že chce kakat ale nevykakal se. Pak už měl i tendence říkat, že nesmí kakat a kakání je špatně, tak jsme se na to vykašlali a plenku mu dávali, aby z toho neměl nějakej blok. Normálně chodil do školky, kakal většinou pravidelně večer doma takže to se školkou nekolidovalo. Přešlo ho to samo ze dne na den. Jednou se vykakal ve školce normálně do záchodu, ani ho nenapadlo si říct ve školce o plínu. Teď už kaká normálně do nočníku, ale zase do záchodu kakat nechce. U kakání musí být sám a nikdo na něj nesmí koukat. Tak snad to časem vychytáme, chce to asi čas a vůbec to s ním neřešit a čekat až mu to docvakne samo. Pokaždý se ho zeptám jestli nechce na záchod, on nechce tak kadí na nočník.