Dnes 3letá prohlídka. Syn 100 cm a 19.4 kg

slegr71
16. lis 2016

Dnes jsem byla se synem na tři léte prohlídce. Má 100cm 19.4kg. Paní doktorka řekla, že máme hlídat stravu. Tak přemýšlím, co s tím. Ji tak nějak normálně. K snídani třeba půlku loupaku s máslem. Svačina ovoce nebo půlka krajice s máslem a se šunkou. Oběd omáčka, 2 knedlíky, rýže s masem atd. Svačina mléčný výrobek. Večeře buď něco teplého nebo houska s něčím. První syn měl jeho váhu v pěti letech. Ale byl od tří let hodně nemocný a zhubl. Jedi oba stejně. Jak byste to prosím řešily vy?

kekulice
16. lis 2016

@slegr71 osobně bych řekla, že mi v jídelníčku chybí zelenina, ovoce dávam na obě svačiny a k tomu ještě bilý jogurt nebo něco dalšího. Nejíme pribiňáky, pečivo v omezené formě, taky nejíme knedlíky, omáčky, pijeme vodu. Do stravy jsem přidala luštěniny, doma míchaný polotučný tvaroh, zeleninu vařenou stokrát jinak. Nepoužívám žadnou jíšku. Děti si rychle zvykly, zjistily že nic jiného nebude. Přidala jsem pravidelné delší procházky a vše se rychle srovnalo.

fandysek_1
16. lis 2016

@slegr71 Chybí tam bílkoviny a zelenina a cpete ho sacharidy (houska, chleba, loupák) a kde má bílkoviny, např. jogurt, kefír, tvaroh. Podívejte se na www.stob.cz, je tam hodně rad i pro děti. A pitný režim také dělá hodně. Vynechte sladké limonády.

slegr71
autor
16. lis 2016

Mléčné výrobky dáváme taky. Sladké limonády nepije. Je pravda, že nejí zeleninu, ale s tím máme problém už odmala. A ten bílý jogurt vám děti jedí samotný. U nás ho moc nechtějí.

kachenkaa
16. lis 2016

Dcera ve 3 letech 17kg a 99 cm. Dr nic neříkala a já to s jídlem nějak neřeším.. Samozřejmě nejí nijak nezdravě, ale jsou prostě dny kdy jogurt nesní, jindy sní i 2 denně to samé je se zeleninou. Ryby u nás jednou za uherský rok (já alergik, manželovi stačí jednou ročně na vánoce). Teď chodí do školky tak tam je zdravá strava na prvním místě tak jsem ráda, že to školka bude trošku suplovat 😉

yerry
16. lis 2016

Dcera mela ve 3 letech 96 cm a vahu 14 kg. Nyni ma 5 let kolik meri nevim presne asi 112 cm a vahu ma ted 18 kg. Holky jsou sice mensi, ale temer 20 kg ve 3 letech se mi tda docela hodne

plksv
16. lis 2016

Řeším opačný extrém - kluk nejedlík ve třech letech 12 kg a 93 cm. Člověk si nevybere 😉!

makronka222
16. lis 2016

Co musli s jogurtem, mlikem nahradit tim loupak dalsi pecivo, misto knedliku bych volila ryzi, brambory, pridala zeleninu (zkus quacamole k masu nebo tzaziky kdyz neji zeleninu samotnou) trochu to zpestrit, nerikam ze je vaha moc, jen at ji kdyz ma chut, ale zdraveji

lv
16. lis 2016

Evelínka měla taky takové miry, myslím nějaký cm víc 104 myslím. A doktorka je na co háklivá dost a neříkala nic, protože muž je prostě velký hodně (ne tlustý, jen vysoký, ramenatý, hora chlap) a já tak průměr, takže drobné nemají být po kom.
Strava, no možná jsi vybrala nic moc příklad - pečivo 3x denně+knedlík/omáčku je moc, samá mouka, tuk. Rýže ok, co s hráškem+kukuřicí (tím dáš polovinu porce pryč a nahradí se zeleninou), šunku sýr klidně jen se zeleninou, aspoň nějaký oblíbený druh? Ev mi taky nesní bílý jogurt, jí termixy, domácí i kupované, ale zas sní brokolici vařenou skoro celou na veceři třeba. Nejlepší je jít příkladem, omáčky přestat na čas dělat s knedlíkem, co polévky? Jen zeleninou zahuštěné.. kdyby bylo na dcerách, budou se cpát sladkým od rána do večera. Žádné sladké cerealie, je v tom kybl cukru, kupuju lupinky kukuričné bez cukru.
A klid, E se vytáhla, má 114cm/22kg ve 4 a čtvrt. Ehm, s tou váhou já šla v 7 do školy.

slunickova123
16. lis 2016

ahoj, zkus vic zeleniny, min peciva, ovoce kazdy den, pohyb venku, alespon na prochazku kazdy den. Inspiraci muzes hledat ve skupine Zdrave stravovani od deti po dospele..

kvakuska
16. lis 2016

Dcera ve 3 letech 108 cm a 18,5 kg ... a prý musíme hlídat výšku 😎 😎 😎 ... to by mě zajímalo jak 😝 ... je vysoká, štíhlounká, jen svaly, žádný tuk a ji úplně všechno, jen teď ve školce nejí ty různé našlehané pomazánky, ale to se jí vůbec nedivím, já bych také nejedla každý den pomazánku, ráda vidím co jím ... takže ve školce má odpoledne pravidelně suché pečivo 😒

slegr71
autor
16. lis 2016

@lv Asi jsem uvedla špatný příklad. To je fakt. Knedlíky máme tak jednou max. dvakrát do měsíce. K omáčce uvařím raději rýži nebo těstoviny. No a má rád jen okurky. Jinak manžel má přes dva metry a přes sto kilo. Takze kluci jsou po něm. No budu se muset zamyslet jak mu dát do stravy více zeleniny a aby to nevybíral.

lv
16. lis 2016

@slegr71 no vidíš, velkou okurku a mas svačinu hned.

demetritis
16. lis 2016

hele malý mel 3 v zaří dr nám řekla že je tlustej když má na 114 cm 20,5 kg a že se jiste precpava a že mu máme omezit a určite není tlustý dcerka 16 mes 90cm a 11,8.. nevím přesne a ta je zas prý podvýživená t

fandysek_1
16. lis 2016

@slegr71 Ono to máš jedno jestli knedlíky nebo těstoviny...opět sacharidy (mouka, vejce). Spíš jde o to jakým stylem vaříš. Jestli tuna smetany nebo spíš mixuješ zeleninu a tím omáčky zahušťuješ, případně jaké maso, atd. U příloh existuje hodně alternativ, ale taky ne každý chlap, ale i dítě to chce jíst, když na to rodina není zvyklá. Jde o celkové stravovací návyky rodiny. Chvilku ta změna trvá. Nemusí jíst bílý jogurt. Stačí koupit Hollandii, Choceňský (je tučnější, ale pokud není nastavená dieta neměl by vadit) a ty jsou ochucené. Vykašlat se na barevné dětské jogurty. Je těžké se někdy orientovat v potravinách, ale lze to.

fandysek_1
16. lis 2016

@lv
@slegr71 okurku + opět bílkovinu...takže jogurt, žervé (skutečné žervé), zákys, samotná okurka je hodně hladová a nemá výživu

tělo frčí na bílkovinách 🙂

demetritis
16. lis 2016

hele malý mel 3 v zaří dr nám řekla že je tlustej když má na 114 cm 20,5 kg a že se jiste precpava a že mu máme omezit a určite není tlustý dcerka 16 mes 90cm a 11,8.. nevím přesne a ta je zas prý podvýživená takže já už nereším už tech jejich výmyslu mam dost jsou jak padlí na hlavu kojite malo kojíte moc , to um je priliš tucne nekrmte ho tolik nebo vy ho trápite hlady dyt za 6 tydnu pribral jen 750g nebo kouknete na ty jeho kraně co mu dávate to díte je evidentne při chuti že vy ho cpete jen sladkým a tučným a nebo opak kouknete nanej dyt mu lezou žebra krmíteho vubec , každé díte je unikum ma jiné spalování jine chute jíné genetické predpoklady a jiné problémi a oni mají jen jednu tabulku a vyhovet jim není to co díte potřebuje ale vyhovet potřebám vlastního ditete i když dr pindá jak nejáky cvok , ale to vše ktomu patří pokud sama nevidíš a nevidí to i tve okoli že by mělo dítko faldiky a jen sedelo pred pc nebo tv necpe se čokoškou , lizatky blabla bla ...., a ji vše ovoce, zeleninku, obedky , a nepřecpávace neřešila bych .

lv
16. lis 2016

@fandysek_1 já bych klidně i tu okurku jen tak, moje holky to mají rády (jedí tedy zeleniny mraky, tak nakrájím okurky, rajčata, papriky, mrkev)
Jo, s těmi těstovinami a rýží je to o fous lepší, jak s knedlíkem, ale taky obiloviny, to máš pravdu.

slegr71
autor
16. lis 2016

No je fakt, že má málo bílkovin. I já jsem s tím valči la.

slegr71
autor
16. lis 2016

Snažila jsem se předělat rodinu na jídlo, co jím já, ale prostě to nechtějí a mně je pak líto to jídlo vyhazovat, když to nesnedi.

fandysek_1
16. lis 2016

@lv zelenina je super, hlavně syrová, ale je to hladové a pokud jsou děti, které potřebují větší příjem energie dá se to vyrovnat bílkovinou
@slegr71 zkus si schválně najít nějaké tabulky kolik by měl být příjem bílkovin pro takové dítě a někdy si to spočítej kolik za den sní. Na stobklub.cz nebo stob.cz ti případně poradí.

lv
16. lis 2016

@demetritis tvoje odpověď mě překvapila, doktorka musí mít dle mého názoru jednu tabulku, průměr -nevidí do dítěte, jak rychlý ma metabolismus, jak doma jí, jestli samé nezdravé tučné věci, nebo jí dobře. Ano, může se vyptat rodiče, a ten mu může a nemusí říct pravdu.

slegr71
autor
16. lis 2016

@demetritis No je fakt, že koukala do nějakých grafů a výška, že je v pořádku, ale váha nám vylitla. Jako bříško má, ale jinak mi nepřijde strašně tlustej. V létě litame pořád venku, teď je to trochu horší, ale doma nesedime. Starší syn má třikrát týdně kroužky, takže ho tam vodíme. Takže pohyb má a jednou týdně s ním chodím cvičit.

lajla
16. lis 2016

Hodně záleží co dítě jí...nelze předpokládat že na kope sacharidů bez zeleniny a správné bilkoviny, nemyslim mléko...bude ok
Kluk má 2.5 12.5 kg...ale sni za tři!!!
Snídaně uvařené vločky, se semínky sem tam ořech...sní obří talíř!!!
Na oběd plný talíř obilovina, luštěnina, zelenina tj bílkovina
Svačina domácí přesnídávka
Večeře podobná jako oběd, nebo talíř rýže, jahel, quinnoy
Mezi okurka, kousek raw čokolády, pufovany Chlebík apod

lv
16. lis 2016

@slegr71 však ti taky doktorka neřekla, že je strašně tlustej, ale že máš hlídat stravu - prevence toho, aby jsi nemusela řešit obezitu, a kvanta nemocí s dětskou obezitou spojená. Chápu, že to je nepříjemné, zažívám to se starší, kdy doktorka rekne no o kilo míň by bylo lepší a já se cítím blbě.

kacca11
16. lis 2016

Co pises, tak by to chtelo razantne resit stravu celkove - ubrat sacharidy (hlavne pecivo) a pridat na zelenine a kvalitnich bilkovinach. Omezte omacky, sladke (a pozor, cukr je i laktoza v mlecnych vyrobcich - a treba jogurt je v principu spis o sacharidech nez o bilkovinach). A budte aktivni i ted v zime, nejen v lete.

slegr71
autor
16. lis 2016

@lv Ano přesně tak. Cítím se blbě. Že mi to prostě nenapadlo, že by měl mít min. Pořád mi přijde akorát. No pořádně to začnu řešit,abychom neměly doma kuličku.

slegr71
autor
16. lis 2016

@lv Ano přesně tak. Cítím se blbě. Že mi to prostě nenapadlo, že by měl mít min. Pořád mi přijde akorát. No pořádně to začnu řešit,abychom neměly doma kuličku.

kacikaci
16. lis 2016

@slegr71 naši kluci (dvojčata) mají teď ve třech letech taky 20 kg (dcera je má momentálně v pěti)..doktorka nic neříkala, nevypadají tlustě, to ani náhodou, mají krásné svaly na břiše, apod..nehrotila bych to..já vím, že moje děti jsou zdravé, vypadají dobře, i když váží víc než se píše v tabulkách..jedí všechno, milují zeleninu i ovoce, sladkosti téměř žádné, pijí hlavně čistou vodu a neslazený čaj..
takže já bych to nehrotila, snaž se ho učit jíst co nejzdravěji a to je celé.. 😉

bachovy_esence_poradna
16. lis 2016

@slegr71 upřímně bych se nelekala ani tak té váhy jako toho jídelníčku...
bylo by dobré omezit pečivo a knedlíky.... z toho se (kromě sladkostí a smažených jídel) přibírá nejvíce..... je to opravdu nulová výživová hodnota pro tělo (pokud nemluvíme o kváskovém nebo třeba domácím chlebu se semínky apod.)... prázdné kalorie, které pouze jdou "na váhu"...
ono to už dnes pediatři začínají víc hlídat, protože dětí s nadváhou přibývá... elektronika, sladkosti, fast food, to vše se hodně rozmohlo a je to opravdu vidět...

do jídelníčku by bylo naopak dobré přidat zeleninu, luštěniny, kvalitní sýr apod.

a motivovat k pohybu - jízda na koloběžce nebo kole, plavání, procházky v lese.. cokoli co synka rozhýbe, co by ho bavilo... časem třeba fotbal, skaut 🙂

jinak bych neřešila až tolik váhu, ale jak syn vypadá... některé děti mají lehké kosti a bříško, jiné se stejnou váhou třeba těžké kosti a široká ramena... hodně dělá i stavba obličeje... důležité je jestli je dítě fit, jestli má svaly, zájem o pohyb 😉

nejlépe tohle vše využít ke zkvalitnění vlastního jídelníčku a k motivaci pro více pohybu i pro sebe, vzít to pozitivně 😎

jani76
16. lis 2016

No tak když náš kluk má ve 2 letech a 3 měsících váhu 15,5kg, a výšku radši nevím, tak to bych chtěla vědět, co by poradila mně 😀 Genetika hraje obr roli, můj chlap má 2 metry, a to máme doma zdravou výživu, prosím ... bych se s MUDr. vůbec nezalamovala.