Dostávají vaše děti ve školce taky sladkosti?

lady742
11. zář 2014

Dobrý den, syn(3) nyni nastoupil do školky, zatím ho beru po obědě domu a během tech prvních 14 dnu dostává odpol.svačinky domu.Ale co mě zaráži, že už 4x dostal nějakou sladkost, 2x bisqvit s čokoládovou polevou a 2x sojový kmen od Fit, tzv.sojáček.V jídelníčku mají napsáno např.chléb s pomazánkou, tak nevím zda to není třeba po svačince jako malá dobrůtka.Ale i tak mě to nepřipadá normální takhle malé děti učit na sladké.Doma to nezná, jen vyimečně, občas něco u babiček. Ale prostě děti vedu raději k ovoci a sotva nastoupil do školky tak tohle..Mají to vaše děti taky tak, že občas něco dostanou ve školce?Nevím jestli to je zdravá sladkost, když je to od fit, ale pochybuji o tom 😒

zazana81
11. zář 2014

@lady742 Také jsem byla rozčarované po nástupu dcery do školky - šla ve 2,5 letech, sladké z domova téměř neznala a ve školce mají jako odměny a motivaci pro děti za každou hloupost (úklid hraček apod.) bonbon !

terinda
11. zář 2014

Dcerka přinesla kinder vajíčko - nějaká holčička měla svátek, tak všechny děti dostaly.
Neřešila bych to, pokud se tím netláskají moc 😉

bledulka
11. zář 2014

no u nás ve školce je to tak, že např. v jídelníčku mají napsaný chlebíček s pomazánkou a čaj. A děti,které zůstávajéí ve školce tuto svačinu opravdu dostanou. Děti,které odchází po obědě mají "náhradní" svačinku,která nikdy nebyla chleba atd,ale něco,co bylo balené nebo šlo omýt.. takže jogurtík, tyčinka, jablko atd.. nikdy těm dětem kuchařky nechystaly dopředu svačiny,ale dítě dostalo něco, co je trvanlivé,hotové atd..

zkus se poptat ve školce,jak je to u vás... tam ti to řeknou nejlíp..jo, rozhodně to nebylo, že by syn,když zůstával ve školce po spaní ,dostal k chlebu sladkost..pokud ji dostal, tak byla napsaná v jídelníčku

jinak samozřejmě občas měl někdo narozeniny atd a něco přnesl...to nebylo ale v režii školkové kuchyně..

lv
11. zář 2014

u nás byly vždy ty chleby s pomazánkou.

katchula
11. zář 2014

Tak u nás je to úplně stejně jako píše @bledulka. Syn chodí po obědě jednou týdně a to vždy donese nějakou tyčinku nebo ovoce a výjimečně třeba bábovku zabalenou v ubrousku. Děti co svačí ve školce mají opravdu něco jiného, u nás také většinou nějaké pečivo s pomazánkou nebo pribiňák apod.

boban
11. zář 2014

U nás ve školce to bylo úplně stejné jako u @bledulka ..nikdy nedostal sebou po obědě to, co měli napsané v jídelníčku..max. v pátek, protože to byly vždy na svačinku buchty 😉

lamarika
11. zář 2014

U nás stále chleby s pomazánkou. Až mě štvě, že je jídelníček tak jednotvárný.

betelgeuzz
11. zář 2014

U nás děti, co chodí po obědě, mají odhlášenou svačinu, nic nedostávají. Sladkost dostávají vyjímečně, třeba před Vánocema balený perník. Za rok bych řekla 2x - 3x. Sladkosti, co nosí děti k narozeninám, nepočítám.

uztotakbude
11. zář 2014

Většinou je to tak jak psala @bledulka. I v jeslích. Ale jinak nevidím nic špatného na tom, že tříleté dítě dostane čtyřikrát za čtrnáct dní sladkost. Cukry taky potřebuje pro vývoj.

jarunkaxyz1
11. zář 2014

I u nás je to klasika, že když jde dítě po obědě, dostane nějakou sušenku či něco podobného (zas jako kdo by dával do ubrousků chlebíčky s pomazánkami atd s sebou, to je celkem logické, i když tedy myslím, že by se to dalo vyřešit i třeba jogurtem. Ostatní děti svačí dle jídelníčku daleko zdravěji. Ale nijak to nehrotím - přiznejme si, kdo tu sušenku dítěti během odpoledne stejně někdy nedá? 😉
Jinak jsou občas odměněny bonbonkem při soutěžích a slaví narozeniny ostatních dětí také bonbonem.

kaculka46
11. zář 2014

Rozum do hrsti a méně extrémismu, některé postoje maminek mě dokáží řádně šokovat, co všechno může být pro někoho "PROBLÉM"
.

suzanna123
11. zář 2014

@lady742 zatím se mě to netýká, ale hádám, že až budu dávat Julinku do školky, tak buď budu vybírat takovou, která sladkosti nepodporuje nebo tam budu dělat velké čoro moro 😉 . Kamrádka mi líčila, jak je to u její dcery: slazené čaje standard a učitelky vyžadují, aby děti do školky občas přinesly bonbóny, aby jim je mohly rozdávat za odměnu. Osobně mě vůbec nepřekvapil závěr této story, a to zjištěné 3 zubní kazy... Opravdu nevidím jediný důvod, proč by měly děti dostávat ve školce sladké - vadí mi to nejen z důvodu, že sama chci dětem dávat sladkosti minimálně, ale naopak jsou rodiny, kde to do dětí cpou horem dolem, tak jedině dobře, když se tomu aspoň ve školce vyhnou...

helcenka
11. zář 2014

@lady742 - u nás mají děti dopolední svačinku, oběd a odpolední svačinku. Ty co mají odpolední svačinu nahlášenou, tak ji sní buď ve školce, když si je rodiče vyzvednou dříve, tak ji dostanou v ubrousku. Dostanou normálka tu, co mají všechny děti odpoledne, žádnou náhradní.
To co píšeš ty, tak u nás dostávají děti k obědu (tedy jako "dezert" nebo mají kompot nebo salát nebo ovoce). Pokud je to takováhle sladkost, tak ji ve školce nejí, ale dostávají ji domů, když si je rodiče vyzvednou a je jedno, jestli jdou po obědě nebo až odpoledne. To samé s ovocem, také ho dostanou domů. Ve školce si sní jen kompot nebo salát po obědě.
Pak občas dostanou něco, když má nějaké dítě svátek nebo narozeniny, nebo učitelky občas dávají dětem bombon "za odměnu", ten mají také většinou zastrčený v kapsičce u bundičky a nesou si ho domů...

white_tie
11. zář 2014

U nás je to teda taky, že dle jídelníčku mají povětšinou na odpolední svačinu pletýnku/chleba/nějaké pečivo s pomazánkou, jogurt, tvaroh. Čtyřikrát týdně mají k tomu i zeleninu (papriku, okurku, rajče, atd.) a jednou (třeba ke tvarohu) piškoty nebo takový ten cereální chlebíček. Cca jednou za měsíc mají na sváču sladkost domů (ten sojový kmen, popř. müsli tyčinku, atd.) Ostatní sladkosti dostanou akorát v případě, že má někdo narozeniny (a to samozřejmě záleží na rodičích - já třeba dělám vláček z miňonek, cupcakes, atd.)
Sem tam dostanou bonbon za odměnu od paní učitelky (nijak pravidelně). U nás je to v pohodě, nemám pocit, že by děti cpali sladkým. Jde vidět, že i rodiče se snaží vymyslet něco na ty narozeniny, aby děti nenosily jen bonbony.

jarkalada
11. zář 2014

tak já naše dávám jen ve výýýjimečných případnech do místní malé soukromé. Bylo to jen párkrát. Ale pokaždý po obědě za odměnu! bonbon. Po spaní mají snad vždy čokoládový kuličky s polot. mlíkem a po nich za odměnu čokoládu. Doma tohle neděláme - že když něco sní, tak motivace je bonbon za to. Příště už se na to pořádně zeptám, jak to mají, protože se mi to opravdu nelíbí a přehnaně si tedy nepřipadám :- )) V ostatních školkách si děti po obědě čistí zoubky a tady jí před spaním sladkosti 😝

pear
11. zář 2014

U nás ve školce (jsem učitelka) mají děti sladkosti jen jako náhradu za svačinu, kdo zůstává v MŠ má vždy to co je v jídelníčku. Těm co jdou po obědě, se klasická svačina - chleba nedává, protože kuchařky dělají pomazanku až když děti spí, dřív nesmějí, aby to bylo čerstvé. Jinak bonbóny dáváme za společnou činnost nebo když má někdo narozeniny a to tak bonbónek denně, obden.

aajda
11. zář 2014

U dcery je obvykle pečivo s pomazánkou a ovoce. Dcera chodí po O, takže dostává jen suché pečivo a ovoce.

naomi6
12. zář 2014

@lady742 Dcera chodí po obědě a dostává domů to samé, co svačí děti odpoledne - takže většinou chleba s pomazánkou a ovoce.

vosinka
12. zář 2014

@lady742 u nás dostává domů, když jde po o to samé, co mají ve školce (chleba s pomazánkou a ovoce nebo zelenina, v sáčku), spíš mě točí bonbony za odměnu, no ale naštěstí ne moc často, tak holt to zkousnu. prostě se ve školce naučil cucat bonpari, doma se tím jednou dusil (od babičky) a nechtěl to, no tak už to umí 😕

takarazestinusakur
12. zář 2014

problém se sladkým má jednoduché řešení: pokud si nepřejete, aby vaše děti dostávaly sladké ve školce, myslím bonbóny jako odměny apod. domluvte se s paní učitelkou a ona vám bude bonbóny posílat domů, kde si samy určíte, zda je dětem dáte nebo ne...to je o komunikaci...měla jsem pár rodičů, kteří se báli o zuby svých dětí a já jsem s tím problém, odměnu jim nechat v pytlíčku v šatně, neměla ...jsem si jistá, že pokud máte rozumnou paní učitelku, nebude s vaším přáním mít problém...

Co se odpoledních svačin týče, které si nosí děti domů, jsou většinou tyčky a sušenky (Brumík apod.), protože chleba s pomazánkou se za čas "zkazí", tak je bezpečnější dát dítku něco mimo meníčko, když si nese svačinku domů...požadavek čerstvosti je tímto splněn... v letních vedrech si ponesete domů chleba s pomazánkou...takovou sváču můžete pak rovnou vyhodit... z toho důvodu v některých školkách dávají suchý chleba, který taky budí vášně 🙂 opět pokud se vám zdá něco divné, nebo něčemu nerozumíte nebo s něčím nesouhlasíte, tak se ve své školce zeptejte...paní učitelky vám rády pomohou/vysvětlí/poradí (nebo by měly, protože od toho tam jsme 🙂 )

marketst
12. zář 2014

@takarazestinusakur zas ale nevím, jak by děti pochopili, že všichni ostatní bonbony jako odměnu normálně dostávají a zrovna u nich si to až pak doma určí maminka

vrana
12. zář 2014

Nam to bylo ve skolce vysvetleno, ze ti co nespi a dostavaji odpoledni svacinu domu nesmi z hygienickych duvodu dostat nic, co podleha rychle zkaze (jako namazany rohlik, chleb atd.). Mohou tedy dostat veci zabalene nebo ovoce. U nas sem tam vyfasuji nejakou susenku, jinak treba jablko, obcas presnidavku v kelimku nebo jogurt. Problem je v castce, kterou na svaciny maji (jiz si ji nepamatuju, ale zarazilo nas to) a tudiz maji moznosti "zdrave" svaciny celkem omezene a chapu ze davat denne jablko nechteji. Pokud zustavaji ve skolce, maji odpoledni svacinu normalni, pripravenou ve skolce.

osicenka
12. zář 2014

U nás to bylo normálně tak, že i ty děti co šly domů, tak dostaly tu samou svačinu co ostatní po obědě, normálně třeba chleba s pomazánkou zabalený v sáčku 😉 A takové sladkosti se u nás nedávaly, jen vyjimečně když měl někdo jiný narozeniny.

takarazestinusakur
14. zář 2014

@marketst
Pomohlo vysvětlení, že jsme se s maminkou dohodly, že bonbónky dáme do šatny (dítko si je tam uložilo vlastnoručně) a sní si je doma...Zda si je doma snědlo nebo nesnědlo, už bylo na mamince. Každopádně, přáním maminek bylo "žádné sladkosti" a doma svým dětem sladkosti taky nedávaly, takže tyhle děti po nich nebyly až tak žhavé (prostě jsem jen pokračovala v nastaveném trendu) a ocenily více omalovánku...

Navíc co se sladkostí rozdávaných ve třídě týče, tak jsem nebyla až tak rozdávačná...rozdávala jsem více samolepky nebo razítka za odměnu...takže jestli u mě moje třída viděla 3 bonbóny měsíčně, tak to bylo hodně...a pokud jsem odměňovala, tak to rozhodně nebylo tak, že bonbón dostal každý...to bylo podle situace a zásluh...Nepreferuji plošné rozdávání sladkostí..."za odměnu"

Jinak co se akcí a soutěží pro děti týče, tak tam si dávaly do šatny pytlíček s bonbóny všechny děti, aby ukázaly, co všechno dostaly (Mikuláš, Den dětí, Velikonoce, Vánoční besídka aj..), takže opravdu nebyl problém... 🙂

marketst
15. zář 2014

@takarazestinusakur jasně, to pak nezní tak, že by dítě bylo ,,odtržené" od ostatních.. děkuju za vysvětlení

kachidlo
30. zář 2014

To jsem ráda, že je tady tohle téma. Malý mi začal tvrdit, že učitelky rozdávají ve školce bonbony. Jednou v šatně mělo každé dítě na košíku s oblečením bonbon. To jsem neřešila.Náš malý má zažité, že sladkosti má doma vyjímečně, nebo od babiček, ale ve školce jsem to rozhodně nečekala. A taky mi tím argumentuje. Zatím nemám příležitost to řešit a zeptat se, protože ráno ho musím kvůli scénám šoupnout hned za dveře, aby se nerozeřval a odpoledne mají jinou učitelku.
Na to aby dítě nedostávalo nějaké potraviny třeba kvůli alergiím musí být potvrzení od doktora, jinak dostane k jídlu vše, ale jak řešit sladkosti? Sousedky dcerka tam chodí taky a začla od maminky vyžadovat bonbony, ta má ale atopický exem a proto jí doma nikdy sladkosti nedávali, ale do papíru to napsat nenechali, protože to vůbec nečekali.

saurinka
1. říj 2014

Já mám zas problém se spaním ve školce.Od roku už malý nespává a ted ve školce říkaly,že musí aspon odpočívat.Bohužel za spaní jim dávají kokynka,takže už spává a večer je ještě ve 22h plný energie.Už mě s těma bombonkama lezou na nervy 🙄 .Ale co dělat když se všechny maminky bojí cokoliv říct,aby to neodneslo jejich dítě 😢 .

glimmer
1. říj 2014

u nás ve školce dostávají karamelku za to, že snědí oběd ... už jsem to řešila s učitelkou, protože se mi to nelíbí, myslím, že deěti lze motivovat jinak než bonbonama ...

sabuse1
1. říj 2014

Nelča taky dostává bonbony za snědené jídlo, úplně se mi to taky nelíbí, jenže něják nevím jak se bránit, mají to tak zavedené, když učitelce řeknu,že si to nepřeju bude to respektovat, jenže tím zase bude smutná Nelča když všichni dostanou a ona ne. Na druhou stranu ve školce jí opravdu hezky, prý jako jedna z mála sní úplně všechno a někdy si i přidává takže jsem ráda,že se pořádně nají a ten bonbon prostě beru jako daň

suzanna123
1. říj 2014

@sabuse1 co to probrat s ostatními rodiči, třeba by vás bylo víc, komu se to nelíbí... Pak by šlo tlačit na to, aby bonbóny zrušili úplně