Histaminová intolerance - jak řešit stravování ve škole?

baris
15. led 2015

Dobrý den,

založila jsem novou diskuzi ohledně tématu Histaminová intolerance. Obě moje dcery jí mají. Ve školce mi prozatím vycházejí vstříc - vaří dcerám jiná jídla, chystají jiné svačinky ... Ale teď jdeme se starší dcerou na zápis do první třídy a už mám hůrzu, jak to budeme zvládat. Podle jídelníčku, který visí na stránkách školy se nemá šanci najíst. ☹

Máte s tím zkušenosti? Jak jste to popřípadě řešili? Byly Vaše děti celý den "hlady" a pak jste na večer vařily teplé jídlo??? ☹ Děkuji předem za Vaše názory a zkušenosti.

dani8383
9. kvě 2017

@baris Dobrý den, chci se zeptat, jak jste nakonec tento problém vyřešila? Dcera chodí do 2. třídy a doteď se stravovala s HIT ve školní jídelně, vybírala jsem jí jídla, která byla "menší zlo". Ale teď začala na histaminy více reagovat, je více unavená, zhoršil se jí exem, loupou se jí první články prstíků na rukách, má problémy se spánkem.... Nevím, jak to mám dále řešit, nemáte nějaký jídelníček pro děti s HIT? Děkuji. Daniela

baris
autor
9. kvě 2017

@dani8383 Dobrý den. Řeším to podobně jako Vy. Také v jídelníčku vybírám menší zlo, když je vepřo-knedlo-zelo, tak jí jen to vepřové a knedlík. Většina jídelen vaří maso a omáčky (zelí) zvlášť. Když je rajská se špagetami, tak mají suché špagety.

Ale jak asi sama víte - zbylých 80% jídel jsou "směsi" - kde se přidává trocha kečupu, žampiónů ..... takže to řeším práškem - DAOSIN. Holky chodí do družiny, kde jsou velmi vstřícné paní družinářky. Každý měsíc jim dám "seškrtaný jídelníček", kde je napsané, že např. nesmí polévku, vždy bez kompotu, salátů, např. u té rajské, že suché těstoviny a dává jím prášek. Je t pro mne velká pomoc.

Každé pondělí je na oběd ryba a luštěninová polévka nebo rybí polévka a k tomu luštěniny, nebo když je sója, játra ... tak zruším oběd a naštěstí je moje 81-letá babička čilá, takže je po škole vyzvedne a dá jim "čestvé a pro ně vhodné jídlo". Když nemůže, tak jim den dopředu uvařím těstoviny s omáčkou a hold jim to paní družinářka v poledne ohřeje a s i práškem dá. Je to podle mě menší zlo než trovna ty játra. A než příjdu z práce, tak by padly hlady 🙂

baris
autor
9. kvě 2017

@dani8383
k jídelníčku. Bohužel u dětí to nejde dodržovat na 100%, protože by nejedly skoro nic a hlavně by neprospívaly. Já dodržuji toto, aby nejedly:
- Konzervy
- Zavařeniny, marmelády, povidla …
- Ryby, měkkýši, korýši
- Vnitřnosti – hlavně játra
- Zrající sýry – např. hermelín
- Nakládané potraviny – např. kyselé zelí, ale i kompoty
- Uzené masové výrobky – suchý salám u nás je velký spouštěč, ale šunku nejvyšší jakosti dávám na svačinu
- Jogurty (s ovocem), zakysaná smetana
- Luštěniny - fazole, cizrna
- Sója, tofu
- Ořechy - arašídy jsou pro nás absolutně pasé. Snesou ale oloupané a osmažené mandle
- Houby
- Citrusové a exotické plody, jahody
- Rajčata, papriky, špenát
- Ocet
- Kvasnice
- Rostlinné máslo
- Sladkosti s konzervanty a umělými barvivy
- Pozor i na koření - já u holek používám jen sůl

Vyjde Vám, že nesmí jíst skoro nic. U nás se točí pořád jedno o ty samá jídla dokola. Nic neušetříme, protože ohřívané nedávám ani znovu k večeři. Pečivo (i když by neměly, ale co jiného na svačinu, když je ve škole od 6:30 do 15:30) kupuji každý den čerstvé.

K masu - nejlépe řezník, ale kupuji i v obchodě. Podle švagra (dělal v obchodě) je lepší koupit mražené maso, protože je "čerstvější". Ze zeleniny jí jen okurky, občas kedluben. Z ovoce jablka. Občas zhřešíme a koupím banán. Sladkosti - kupuji čokoládu Lindt nebo Milku - ale čistou. V létě jen vanilkovou zmrzku. Nekupuji žádné chipsy a podobné pochutiny.

Vařím jednoduchá jídla, protože mě nic nenapadá, jak to oživit. Holky milují omáčky, takže omáčkujeme - kuře na paprice, smetanové ...

Na vyrážku mám koupený sprej a krém BlueCap. A Daosin mám v každé kabelce.

baris
autor
9. kvě 2017

@dani8383

https://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/Rizik... - tady je seznam všech zakázaných potravín

Dávejte teď dceři "preventivně" Daosin před každým jídlem (oběd a večeře), ať se její tělo nemusí zatěžovat se zpracováním dalšího histaminu. Pokud máte rodiče v důchodu a aktivní - mohou dceři vařit obědy. Určitě to pomůže - aby se dál tělo zbytečně nezatěžovalo a hold teď více dodržovat dietu. Taky tyto stavy občas máme - vymění si svačinu, je oslava a jí jak utržené z řetězu ...

dani8383
9. kvě 2017

@baris Děkuji za vyčerpávající odpovědi 🙂 Tu tabulku máme vytisknutou na ledničce a snažíme se jí řídit, někdy to ale nejde. Většinu potravin, které vlastně dcera nemůže, tak nějak podvědomě ani nemá ráda, jako by je ten organismus sám nechtěl.... S některýma bojujeme - zakázat dítěti jahody, rajčata - vlastně zdravé jídla je někdy boj a někdy je mi z toho až do pláče. O Daosinu ještě nic nevím, je volně prodejný? A může se dávat i takhle preventivně? To je jen nějaká náhražka toho enzymu, který jí pomůže ten histamin rozložit? A vy dáváte ten Daosin i u každého ohřívaného jídla? Vařit denně čerstvé jídlo a dávat ho hned zrovna teplé je u nás nereálné. Máme ještě 3. dítě - má 11 měsíců a vařit můžu, jen když spí, takže ohřívání je na denním pořádku. Když vaří babička, rozhodně není schopna navařit z potravin, které dcera toleruje :( Vlastně ani já pořádně nevím, jak jí navařit, omáčky děláte jen se smetany nebo šlehačky, když se zakysaná smetana nemůže?
Maso sice máme domácí krůtí, ale stejně je z mražáku, takže už tím, že není po vytažení úplně čestvé si moc nepomůžeme. Pečivo sice koupím čerstvé, ale když ráno chystám svačinu, už je "včerejší"... Můžu se zeptat, co třeba dáváte holkám na snídani? Je to věčný boj, nevím, jestli nevyhledat nějakou výživovou poradkyni a nevyžádat si nějaký jídelní plán, aby zároveň stačil k jejímu růstu, dcera je malá a moc neprospívá :(

dani8383
9. kvě 2017

@baris Dívala jsem se, že jste z Frýdku-Místku? My jsme taky z okresu F-M, z malé vesničky poblíž, to je náhoda, že máme obě dítě s touto autoimunitní poruchou, navíc téměř stejně staré? Dcera má 8 let.

dani8383
9. kvě 2017

@baris A s tím pečivem taky nevím, na svačinu jí ho dávám, na večeři taky, má ho nejraději s Lučinou , což je tvarohový sýr, tak to by nemuselo vadit, ne? Jinak taky jedině šunku nejvyšší jakosti, občas kedluben, okurku. To máme podobné. A těstoviny kupujete rýžové nebo kukuřičné?

dani8383
9. kvě 2017

@baris A co dáváte holkám k pití? Děkuji.

baris
autor
9. kvě 2017

@dani8383 lék DAOSIN je volně prodejný a nahrazuje tělu právě ten enzym, který zpracovává histamin. Dávám ho holkám před každým ohřívaným jídlem a ve škole ho mají taky min. 3x do týdne před obědem. Je to ale celkem pálka. U nás to mají obě dcery, takže se mi to prodražuje 🙄

Omáčky dělám z 31% smetany (šlehačky) a mléka. Jahody - rajčata - naštěstí nikdy nejedly. Starší ale vadí, že nemůže jíst suchý salám, nakládané okurky, mladší miluje ořechy ... Dietu s holkami musíme držet všichni - nechceme je zbytečně provokovat. Ano - občas si uděláme s manželem kyselé zelí - ale holky to ani nejí, tak jim to nevadí.

baris
autor
9. kvě 2017

@dani8383 těstoviny kupuji rýžové i klasické. Ty klasické jim nevadí - nebo jsem alespoň nevypozorovala reakci. Holky milují těstoviny.

A co můžete vařit: kuřecí řízky, kuřecí prsní řízky na másle s bramborem, přidám žloutky a dám s rýží, dám k těstovinám + hrášek a mají salát 🙂 Hovězí na cibulce s rýží nebo přidám smetanu a mám omáčku k těstovinám, kuře na paprice, kari omáčka, koprovka, krutí na divoko .... je to ale pořád dokola - maso, sůl, cibule ....

Pečivo - kupuji rohlíky nebo chleba. A taky hold holky mají na svačinu pečivo ze včerejška - ráno jsou obchody zavřené, když jdeme do družiny. Lučina se podle mě může. Holkám dávám obyčejné máslo se šunkou nebo goudou.

Na snídají jí buď bílou sladkou activii nebo jedí cerálie s mlékem. Reakci na to nemají.

A co pijí - ani to nechtěj vědět 😲 Zde jsem jako matka zcela selhala. Starší pije jen malinovou mattonku nebo černý broskvový čaj nestea a mladší pije taky jen malinovou mattonku nebo coca-colu. Ano vím, je to strašné a sypu si popel na hlavu. Reakce na to nemají a než by vypily vodu, to raději umřou žízní.

dani8383
13. kvě 2017

@baris Tak Daosin jsme koupili a dávám ho dceři při ohřívaném jídle, nebo když zhřešíme třeba pizzou. Dnes jsem použila do omáčky Mascarpone místo smetany a super 🙂 Našla jsem si nějaké recepty a budu se snažit více dietu dodržovat, upekla jsem jí i buchtu ze špaldové mouky s tvarohem a je teda luxusní 🙂 Děkuji za nápady na jídla od Vás, zkusíme, akorát kari netoleruje. A cibuli jen málo.

S tím pitím taky tápeme. Snažím se sice dávat jen čaj maximálně s cukrem nebo čistou vodu, ale nechce mi to pít a tak pije málo.... Občas povolím ochucený Rajec nebo Kubíka water...

baris
autor
15. kvě 2017

@dani8383 my se bez Daosinu ve škole neobejdeme. Pizzu - holkám kupuji smetanovou 🙂 a jen se šunkou a mozzarelou.

Sama uvidíte jak Vám bude dcera na potraviny reagovat. Holky teba snesou jak cibuli, tak i kari. Ořechy, suchý salám, rajčata, paprika, zelí .... i 1 jedno sousto má následky. Každý má ten práh citlivosti jiný.

Pití - já už to neřeším. Kdybych jim dala v pondělí 0,5l vody, tak v pátek tam bude 0,4l vody a holky na pokraji totální dehydratace 😈. Takže to neřeším - nemají reakci - tak ať si to pijí.

dani8383
15. kvě 2017

@baris Můžu se ještě zeptat, jak Vám holky reagují na nevhodné potraviny? Dcera má exém, téměř vkuse na prstech ručiček, na těle jen když to přežene, proto vím, že to je už zlé. Někdy bolest hlavy třeba po rybách, kečupu. To už nedáváme. Ale bříško jí téměř nikdy nebolí, křeče nemá. Ani průjmy.

bblink
15. kvě 2017

Zdravím. Nejspíš jste už na ty stránky taky narazily, ale pro jistotu: https://histaminovakasulka.com/category/uvareno...
Snad najdete inspiraci

Holkám vůbec nezávidím a ani Vám 😕 já se s HIT trápila asi 2 roky, ale srovnalo se to. Držím palce, ať se Vám to zlepší časem!

baris
autor
16. kvě 2017

@dani8383 reakce - okamžitě vyrážka. Starší je má na rukou - palec, zápěstí, předloktí - je největší množství vyrážky. Mladší to má na hrudi. Obě bolí hlava a jsou "přešlé".

Starší má pak průjem, mladší zácpu.

Nejhorší jsou nechápaví příbuzní - když jedeme k manželovým rodičům, tak holky ví, že musí za mnou chodit se vším, co si chtějí dát do pusy, abych jim to zkontrolovala. Furt jim cpou ořechy, jahodové poháry, kečup, makrely ....

tulikiss
16. kvě 2017

prominte ze vam tu do toho vstupuju.... jen bych napsala ze s tim masem ze mrazene je cerstvejsi to bude asi jak kde. pred par lety sem o prazdninach delala v drubezarne a chlazene, bylo maso co se ten den zabilo a hned z pasu se balilo a expedovalo. naopak mrazene bylo to co zbylo a balilo se klidne az za 3 dny a dost casto uz teda fakt moc nevonelo.

dani8383
16. kvě 2017

@tulikiss Děkuji za příspěvek, já právě taky raději kupuju čerstvé chalzené a dávám zmrazit. Nebo si chováme vlastní krůty a do 24 hodin po zabití zamrazím a žijeme z toho celý rok.... Někdy ale možnost sehnat čerstvé maso není, to pak asi riskujeme a čekáme, co bude....

baris
autor
16. kvě 2017

@tulikiss jasně, že nejlepší je vlastní. Ostatní je risk. Snažím se chodit k místnímu řezníkovi, ale přiznám se, že kupuji maso i v klasickém obchodě, když je v akci.

dani8383
16. kvě 2017

@baris Moje dcera zatím okamžitou kožní reakci neměla. Spíše teda ten dlouhodobý exém a už přes 2 roky oloupané prsty na rukách. Hlava jí taky bolí, únava,...

Nechápavé příbuzné máme taky, dokonce i tchýni. V létě dala dceři v Praze na snídani bábovku zapít perlivou ochucenou minerálkou, pak jako předkrm k obědu hamburger a na oběd svíčkovou. Cestu ve vlaku z Prahy jí pak dcera protrpěla s migrénou a prozvracela. A tchýně se strašně divila....😔

Jinak s tím masem taky bojujeme, ne vždy máme čerstvé od řezníka....

dani8383
16. kvě 2017

@baris A ještě - dáváte dcerám nějaký potrvinový doplněk, aby měly k růstu vše co potřebují a aby měly všechny důležité vitamíny? Dcera má málo vápníku a vit. D. Prý mám dávat hodně máku a tvrdé sýry. A teď jsem se dočetla, že právě mák může dělat velkou paseku.... Tak chci doktorce říct, že chceme doplnit vitamíny a prvky pomocí tablet.

A ještě - používáte klasickou mouku nebo třeba špladovou, kukuřičnou, rýžovou?
Děkuji.

dani8383
16. kvě 2017

@bblink Díky za odkaz, pročtu 🙂

martiiiinka
16. kvě 2017

a ved ked ti da doktorka papier, ze deti maju takyto problem....tak by to mali vyriesit v jedalni nie? urcite nie si jedina.

kristyna1567
17. kvě 2017

Dobrý den,
Jmenuji se Kristýna, jsem ve třetím ročníku Vysoké školy Humanitas v oboru předškolní pedagogika. Chtěla bych Vás poprosit o vyplnění krátkého dotazníku, který bude sloužit jako hlavní podnět pro praktickou část mé bakalářské práce, která se zabývá pojetím zdravé výživy u dětí. Informace od Vás budou zcela důvěrné a nebudou použity k žádným jiným účelům. Předem Vám děkuji za ochotu a Váš čas.

Dotazník najdete zde https://www.survio.com/survey/d/U0M4C5G3O6C8C0D0D

baris
autor
17. kvě 2017

@martiiiinka školní jídelna to neřeší a defacto nesmí řešit. Na vše má dohlížet výživový poradce, aby byl jídelníček vyvážený. Naše město zaplatilo výživového poradce a ten mi řekl, že ta dieta je příliš složitá, takže se jí zabývat nebude 😈

Nemyslím si, že je lidí s histaminovou intolerancí málo, ale není to tak profláklé jako celiakie. Navíc je tato nemoc jen ve velmi málo případech vrozená (jako u mých holek) - spíše se získává časem a hodně lidí ani neví, že to má. 😒

pavlinka83
17. kvě 2017

Zeptám se ta histaminová intolerance se dá zjistit pomocí nějakého testu nebo jen vypozorovat z jídla? Malej má ekzém a v jídle mu asi vadí plno věcí, ale nejsem zatím schopná vypozorovat co.

baris
autor
17. kvě 2017

@dani8383 - já své holky nenechávám u manželových rodičů (a sestry) ani 2 minuty bez dozoru.

Ta vyrážka je pak samozřejmě dlouhodobá - tělo ten histamin né a né vyloučit, takže to dělá paseku. Když je ho hodně najednou - tak to způsobuje právě tu migrénu, zvracení ... Každý večer holky mažu, vyrážku mažu mastí BlueCap, když je toho hodně tak sprejem BlueCap.

Vitamín D jsme brali Vigantol. Přes léto se to samo spraví, protože jsou pořád venku. Ale přes zimu musím nasadit vigantol. Ten mák - hodně doktoru neví pořádně, co je to histaminová intolernace a co se smí či nesmí jíst. Takže pozor.

Mouku používám klasickou. Holky chodí k alergologovi a iminulogovi - jsou pořád nemocné a tam jim dělá jednou za rok testy - jak jsou na tom. Hodnoty teda máme bídné - mladší má 2,3 a starší 3 a pořád to klesá. U nás pomohlo vyřazení veškerých konzerv (kečup je nejhorší), zavařenin, rajčata, papriky, exotické ovoce, suché salámy, ořechy ... Jí jen čerstvé jídlo.

A ve škole Daosin. Většinou to vychází tak 3x do týdne, že berou prášek, v pondělí jsou bez oběda (vaří čestvé babička). Ve škole milují dušení na zelenině ... a tam je vždy paprika nebo rajče.

Hold u dětí to nejde dodržovat na 100%, protože by neprospívaly.

baris
autor
17. kvě 2017

@pavlinka83 - dá se zjistit z krve. Můžeš to vypozorovat sama, ale 100% jistotu mít nebudeš.

Nejlepší je zajít na alergologii, ať mu udělají testy.

dani8383
17. kvě 2017

@pavlinka83 Nám to zjistil imunolog z krve. Udělají test na enzym - diaminooxidázu a podle toho, jaké množství toho enzymu v těle je se pozná, jestli je to histaminová intolerance. Dcera měla roky exém, pořád jsme dostávali silnější a silnější kortikoidní masti, které stejně nezabíraly. Tak jsem se naštvala a zašla k imunologovi a ten jen od pohledu řekl, že to bude nějaká autoimunitní porucha a že léčit exém mastí je nesmysl, nevyléčí to příčinu vzniku, jen poptlačí projevy.... A tak jsme "přišli" k HIT. Je to těžké, ale když vím, co dceři nedávat, exém zvládáme bez kortikoidních mastí, jen třeba promašťujeme. Někde jí nezmizel sice vůbec, ale na těle při dietě mizí krásně.

dani8383
17. kvě 2017

@baris Teda, tak to máte ty hodnoty DAO opravdu nízké. My jsme v té zóně snížených hodnot, dcera měla 6,58, ale to bylo před 2-mi lety, za 14 dnů jdeme na kontrolu. Tak jsem zvědavá.

Tu mast, co jste psala jsme ještě nezkoušeli, tak zkusíme. Jinak dcera je 5 dnů na přísnější dietě a měla asi 4x ten Daosin a exém z těla úplně zmizel. Zůstaly jen ty oloupané prsty, ale to už má 2 roky vkuse :(

Tak uvidíme, jak budeme dál bojovat.

baris
autor
17. kvě 2017

@dani8383 držím palce, aby dceři bylo lépe.

K tomu BlueCap - nám sedí, ale znáte to - každému to sedět nemusí.

Ty hodnoty mají holky nízké a leze to pořád dolů. 🙄 Holky pořád hřeší - pečivo, čokoláda, v létě každý den zmrzka ... Kdyby to měly dodržovat na 100% tak asi nejí nic. Sama nevím, jak to pořádně dodržovat. Holky jsou i "frfně" - hodně toho nejí, takže ten jídelníček máme hodně smrsknutý.