Jak zabavujete předškoláky, když máte HO?

13. bře 2021

Hezké odpoledne všem,
pracuji jako učitelka. Máme samozřejmě distanční výuku. Naštěstí mohu učit z domova. Mám dvě děti. Starší je školák, takže dopoledne se učí a odpoledne děláme úkoly. Sama celé dopoledne učím a 2x odpoledne mám také hodiny.
Nevím, co s šestiletým. Když vymýšlím hry, tak to vydrží 10 minut, pokud mu vymyslím vyrábění, tak mi to nosí co 5 minut ukazovat a schválně dělá opičky do kamery, takže mi rozhazuje hodinu.
Pokud ho nechám, aby se zbavil, nudí se, ruší buď mě nebo staršího. Takže to končí tím, že mu dovolím televizi. Celé odpoledne se pak vzteká, protože ho pohádky baví a chtěl by je pořád.
Z představy, že to bude ještě několik dalších týdnů, je mi smutno.
Na mladšího není čas a podepisuje se to na něm.
Jak si organizujete čas s dětmi, když máte HO. Jak zamestnavate předškolní děti? Co pro ně vymyslite?

magdanaty
13. bře 2021

Bohužel podobně jako ty, sama si hrát celou dobu nevydrží, takže posadim k seriálu/pohádkám, není jiná možnost. Ale i u toho za mnou pořad chodí a něco chce, je to peklo a je mi líto, ze ji takhle odbyvam, vim ze to je spatne, ale nevim, jak jinak ji zabavit, abych mohla v klidu pracovat.

autor
13. bře 2021

@magdanaty to je stejné, taky pořád chodí. Tím mi ruší výuku. Rozhazuje děti, ty se mu smějí. On dělá opičky. Pak se zbytek dne vzteká, protože neni vybehany.

plksv
14. bře 2021

Asi Tě nepotěším. Říkám zcela otevřeně, že díky mojí distanční výuce se kluk stal dítětem internetu. Střídal pohádky, Lego, zahradu. Ale bohužel nejvíc ten bod č. 1. Bylo to minulé jaro. Teď je prvňáček, aktuálně opět doma, je to neskutečně náročné.

properjoey
14. bře 2021

Já mám asi výhodu, že mám dva předškoláky, 6 a 5 let.v 7 vstáváme, dáme se do pucu, nasnidame.v 8 jsem před PC a děti vedle mě mají zadané úkoly ( naše školka toho dává opravdu hodně), takže cca 1-1,5h pracují vedle mě, ano musím číst zadání a připomínat, ale více méně zvládám telefonovat s klienty i kandidáty, dělat v pohodě pohovory i teamove porady, většinou. Po té hodině jsou tak KO, že si rádi jdou hrát do pokoje 🤣 svačinu si berou sami ke mě ke stolu.obed vaříme spolu, pak slehneme a jdeme ven ( dělám jen do oběda). Po venku dodelavame úkoly, nebo zakresluje mě venkovní úkoly a pak mají pohádku a večeři a večerníček a koupání, knížka a spát...opravdu bude výhoda v tom, že jsou dva, že mám půl úvazek a hlavně, nejsem učitelka, to musí být neskutecnej mazec!

netyka
14. bře 2021

Bohužel neporadím, jen chci říct, že mám stejnou zkušenost - když syn dopoledne kouká na pohádky, stojí odpoledne za houby. Naopak, když strávíme společně dopoledne bez obrazovky, dokáže se pak většinou i odpoledne zabavit o něco líp sám, jakoby se "rozjede" ve volné hře. Zkrátka pozoruji, že ten dopad obrazovky poránu/během dopoledne je tak nějak úplně nejhorší a ovlivní zbytek dne - ale bohužel někdy to jinak nejde :(

anetka1701
14. bře 2021

Já se přiznám, že si svoje tříletý dítě na ty nejhorší porady/telefonaty/práci na kterou se musím soustředit posadim vedle sebe s tabletem... Je to strasny, ale nelze jinak...

Máme režim, že ráno vstaneme a pokud je cas, tak se snažíme jít aspoň na hodinu ven se všema dětma. Protahnou se, malá se unavi... Pak začne starším dětem škola a já i chlap máme ráno největší mazec v práci, tak holt tablet... Pak se snažím pofackovat oběd a kolem 2 hodiny jdeme zase ven co to jde... Ono se toho nic moc jinýho prostě dělat nedá... Je to zlo 😩 ale co máme dělat?

autor
14. bře 2021

@properjoey já si právě nemůžu dovolit sledovat zadání syna a řešit děti na onlinu. Syn mluví nahlas, do toho mluví děti.
Na minule 2 týdny měli 30 listů a 4 výrobky, nemáme nic.
Do toho se starší vzteká u úkolů. Ve čtvrtek jsem měla i odpolední, takže od 7:30 do 12, pak od 13:00 do 14:30 a od 15 do 18 jsem dělala úkoly se starším.
Jediné plus je, že nám vaří jídelna, tak si chodíme pro jídlo.

autor
14. bře 2021

@plksv my k tomu máme i školáka. Takže odpoledne úkoly s ním.
Mladší i špatně nese, že se věnujeme staršímu.
Mladšího nebaví být sám venku. Takže TV a tablet.
Babičky daleko.

petrasipkova1
14. bře 2021

Líbilo se mi, ze někdo někde psal, ze hlídají babičky po skypu, ze si povídaji, čtou pohadky a apod. Jasne jenže taky obrazovka, ale zase něco jiného. Nemohl by k někomu chodit, k nějakému kamarádovi ze školky, sousedovi ? Na prázdniny k babičce nemůže ? Kolik času musí starší věnovat učení ještě odpoledne ? Je to fakt strasne pro tyhle malé děti.

autor
14. bře 2021

@petrasipkova1 to by nám neutahlo připojení. Na internetu jsme 2. Oba jsme na prvním stupni, takže máme připojené kamery.
Navic stejně babička pracuje. Ale kdyby byla aspoň odpoledne...
Starší odpoledne stávkuje, takže úkoly děláme i 3 hodiny. Včera jsme učením strávili 2 hodiny, dneska 4...

ivis_b
14. bře 2021

Mám čtyřleťáka a jsem už na mateřský, ale dokud jsem byla na HO a musela fest makat, tak fungovalo lego. Hodně lega. Strašně moc lega 😀 Bylo to období, kdy ho to neskutečně chytlo a v rámci zachování mého psychického zdraví jsme mu v podstatě každý týden dali nějakou novou krabici. Teď toho má plný pokojík a pořád je to v kurzu, nic jinýho si k Vánocům, narozeninám, svátku nepřeje. A občas telka samozřejmě, byť z toho jsem nebyla moc nadšená. Práci jsem si organizovala tak, abych byla schopná ho vzít na hoďku na dvě odpoledne ven. Holt jsem pak pracovala večer. Hlídání nebylo a s manželem máme oba náročné zaměstnání, nesvazuje nás pevná pracovní doba, ale musíme mít výsledky. Takže bohužel nebylo možné si s ním přes den moc hrát.

jitkaa79
14. bře 2021

Mám stejný problém - HO sice "jen" na 6 hodin denně, čtvrťáka a předškoláka. Mladší je prakticky celý den na tabletu, po čas svojí práce se mu opravdu nemůžu věnovat, distanční výuku sám ze školky zadanou dělat nemůže, tak to děláme až odpoledne. Pracuji většinou až do 15.30-16 h. Bez tabletu, nebo TV pohádky, pořád chodí za bráchou a ruší ho, nebo za mnou. Samotného hrát si ho nebaví 😔 jídlo většinou jen ohřívám (navařím o víkendu) nebo koupím. Ještě abych vařila, to už by na děti nezbyl čas vůbec. Když staršímu skončí výuka, už se kluci spolu zabaví, ale to je až tak kolem 12.30h. Vím, že některé maminky pracují po večerech, ale moji kluci usínají až tak kolem 22h a to opravdu už nejsem v kondici sednout k pc a pracovat. Navíc potřebuji být ve spojení s kolegy, takže 8-16 h. Vůči dětem je home office děsně nefér😔 ven se dostaneme až po té 16h. Zkoušela jsem i variantu, že si udělám přestávku a zahrajeme si například něco spolu. Ale samozřejmě v tu chvíli syn nezájem a mě to vyčerpává ho přesvědčovat. Moje děti jsou neustále v opozici a dost paličaté🙄

westie
15. bře 2021

Mam dceru 1rok a syna 4 roky, s dcerou jsem byla doma a pracovala na vybranych projektech na csstecny uvazek, syn chodil do skolky. Mela jsem hlidani male 2x v tydnu, plus jsem byla zvykla pracovat behem jejiho poledniho spanku. Ted mi jedno hlidani odpadlo, obe deti doma. Vysledek je, ze po uspani deti (vetsinou po desate hodine) se dostanu k praci a domacim pracem a pracuji do dvou, do tri, pak se teprve chystam ke spani. Vstavam rano po sedme. Cely den jsem s detmi, abych je zabavila a mohl z domu pracovat manzel - kdyz je chvili nezabavim a zrovna nemaji naladu si hrat sami, tak jsou hned u nej v pracovne. S detmi pres den sotva zvladam zakladni domaci prace a vareni.
Nedokazu si predstavit mit regulerni HO a muset udelat praci pres den. Mate vsechny muj velky obdiv!!!

penny87
15. bře 2021

Klobouk dolu damy, jste opravdove hrdinky covidove doby 🌷 kdo tohle nezazil, nepochopi. Synovi budou brzy 4 roky, ja nastesti homeoffice jen par hodin (mam dost prekazek a castecne jezdim i do kancelare, kdyz je doma manzel), ale i tak bohuzel i u nas jede youtube na mobilu 😔 syn uz se umi chvili zabavit, ale kdyz zrovna potrebuji, tak nespolupracuje, je to palicak 🙈 a vetsinou prace co se musi udelat hned.. u nas ted hodne frci traktory, koleje, lego, s tim si pohraje. Modelinu ma rad, ale to musim delat s nim, to same kresleni, Albi tuzka.. kdyz ma neco noveho, tak tovydrzi zkoumat i hodinu, ale to nejde furt neco kupovat. Tak si drzme palce, at ta doba nekdy skonci.. 🍀