Klady a zápory školky, aneb na co se připravit?

nadja73
4. lis 2013

Maminky školkových dětí, prosím o rady. Starší dcera mi nastupuje od prosince do školky. Čtu zde, jak se děti dokážou změnit k horšímu, ale co klady? Andrejka je celkem dost tvrdohlavé dtě, dokáže se vztekat až hrůza,na druhou stranu i moc hodná, je velmi chytrá, děti má moc ráda. Z cizích dospělých má fobii, začně plakat, když na ní někdo promluví. Neodvedu si předtsavit, že bude komunikovat s učitelkama. Má období "já sama" , o všem diskutuje - samozřejmě o věcech, které nesnesou diskuzi (mytí rukou, oblékání, atd). Na co se mám připravit a jak jí i sobě co nejvíc usnadnit nástup do školky i pěkné pobývání v ní? Děkuji

malaradost
4. lis 2013

Ahoj, dobrý den🙂 Filípek šel do školky v srpnu, to neměl ještě ani 3 roky. První den byl trochu nesvůj, ale neplakal, nedělal scény...Druhý den už nechtěl domů vůbec 🙂 Strašně se tam rozmluvil, zklidnil se tam (než tam šel tak to byla neřízená střela), naučil se spoustu nových věcí. Ale je pravda, že je dost společenský, cizích lidí se nebojí. Někteří rodiče tráví čas z počátku ve školce s dětmi, alespoň do té doby, než se dítko seznámí s paní učitelkou 🙂 Synovec nebyl vůbec zvyklý na cizí lidi, vždycky se choval za mámu a ani nemluvil, tak s ním švagrová chodila do školky taky a všechno proběhlo bez problémů 😉 Já myslím, že uvidíte až do školky půjde, třeba strašně překvapí. Držím palce ať to máte v prosinci bez slziček. Ještě chci dodat, že pro mě to teda bylo utrpení, pořád jsem si říkala, jestli tam chudáčkovi není po mamince smutno a ono houby 😀

nadja73
autor
4. lis 2013

@malaradost ahoj, dekuju, takze aspon nekde ma skolka 100% uspech. U nas se nedoporucuje a myslim, ze ani nedela, ze by rodic byl nejakou dobu s ditetem ve skolce. ucitelka mi pri zapisu rekla, ze musim byt rozhodnuta a neprenaset nervozitu na dite, proto taky bude (doufam) odvadet manzel moji holcicku do skolky. Ona je doma sice dabel, ale venku na hristi si necha od deti vsechno libit. Zatim jsem v te fazi, ze i za spatny pohled na moje deti "zabijim". Na toz, aby nekdo mym detem ublizil. Mozna po par dnech reknu "chudaci ucitelky", ale ted mam fakt obavy.

malaradost
4. lis 2013

@nadja73 tak to chápu 😉 A taky není školka, jako školka. Nám se tady ve vsi státní školka staví, takže Fífa zatím chodí do soukromé - je to školička malinká, v rodinném domku se zahrádkou, učitelka je báječná, je to u lesa, vedle mají koníky ......je to takové fakt vyloženě rodinné prostředí, ne typická velká školka, takže záleží kam malá půjde...pro představu házím odkaz, kam chodíme my http://www.skolka-doubek.cz/

jasekd
4. lis 2013

@nadja73 My jsme cekali spis horsi, kluk je trochu specifickej, a byli jsme prekvapeni, kluk se docela chytil, samozrejme sceny byly a obcas jsou, ale chodi tam rad.

Pozitiva: Ochutna i jidlo, ktere by doma ani neochutnal, ne ze by ukazkove jedl, ale snazi se. Ucitelky se snazi, aby deti ochutnaly, ale na silu jim jidlo nenuti, coz se mi libi.
Zacal malovat a konecne ty obrazky maji hlavu a patu a zaclo ho to bavit. Zpiva si doma nove pisnicky, obcas i zatancuje, predtim totalni bojkot jak malovani, tak zpivani.
Zklidnil se, prijde mi rozumnejsi, trochu samostatnejsi.
Vztah k ucitelkam bez problemu, z toho jsem strach nemela.

Negativa: Nektere reci, ktere driv nevedl, typu: ty nejsi muj kamarad, s tebou se nebudu kamaradit, ty jsi mimino, neumis, nesmis, tebe do skolky nevzali a me jooo (mluvi tak s mladsi segrou). Ja mam lepsi hracku nez ty, ty nemas to a to, proste takovy vytahovani. Podle toho, co rika, se tam nekteri kluci dost vytahuji s hrackami apod.
Vztah s ostatnimi detmi je trochu komplikovanejsi, stezuje si na jednoho kluka, ale nezda se z toho byt ve stresu.
Nekdy jsou sceny doma o to horsi, jako by si to zlobeni nechaval na doma, protoze ve skolce nesmi. Hlavne ze zacatku se k nam i osklive choval, asi se musel se skolkou srovnat, uz se to hodne zlepsilo 🙂

Celkove jsem spokojena, jak s pristupem ucitelek, tak s jidelnickem (v mezich moznosti a v porovnani s jinymi statnimi skolkam to jde). Chodi do statni skolky, ktera ma celkem asi 120 deti a ve tride jich je 25.

nadja73
autor
4. lis 2013

@malaradost tenhle osobnejsi pristup se asi i odrazi na celkovem pojeti cele skolky a vztahu k detem, ktere bohuzel ve statni nepujde, i kdyby se ucitelky stavely na hlavu.

nadja73
autor
4. lis 2013

@jasekd dekuju, to jsi mi potvrdila vsechno, co tak tady ctu, jak se deti zmeni, co dovedou a ty jsi mi to vsechno shrnula 🙂 Andrejka taky jde do statni a ve tride jich bude kolem dvaceti. O tom zlobeni po skolce jsem taky cetla a doufam, ze casem se to zklidni a nebude to tak hroznym i kdyz, kdo vi.

malaradost
4. lis 2013

@nadja73 to určitě. Tady chodí v průměru tak 10 dětí, takže je to o něčem jiném než státní 😒

hojda
4. lis 2013

Já doporučuju z vlastní zkušennosti BAchovy esence pro nástup do školky, jedna paní mi je připravila přímo na míru pro malého, abyl byl nástup do školky bez problémů. Děti se ve školce naučí hrozně moc věcí a hlavním přinosem jsou ostatní děti 😉 .

nadja73
autor
5. lis 2013

@hojda dekuju, uz jsem o nich slysela. A kde mi ty kapky pripravi na miru?

evcounek
5. lis 2013

Hodně záleží na učitelkách jaký mají přístup k dětem a jestli se usmívají (zrovna včera mi řekl, že nemá rád paní učitelku, ale má rád paní ředitelku. Když jsem se ho ptala proč tak řekl, že se paní ucitelka neusmívá a ředitelka ano ). Náš Luky se ve školce naučil spoustu věcí jako hrát si s dětmi, zpívat (né že by si před tím nespíval,ale přece jen s dětmi ho to baví víc), malovat (už to má hlavu a patu), doma si začal hrát sám, krásně se rozmluvil hlavně co se háčků a R týče.
Negativa začal po nás vším střílet, bouchat, šťouchat, a slovní zásoba se rozrostla o pár vybraných slovíček ( ho-no, vo-e, pr--l....) statečně se snažíme vysvětlovat, že se to neříká.

hojda
5. lis 2013

@nadja73 Já měla odtud www.kotabova.cz je to na vlaku nízkopoždlažním z Prahy to máte kousek a pěkný výlet.

berenika39
5. lis 2013

@nadja73 přidám taky dobrou zkušenost se státní školkou, petrovi to trvalo tedy pořádně dlouho, než si srovnal v hlavě , že ráno se rozloučíme a zase se odpo uvidíme, neměl problém s tím dnem, ale tím loučením☹. jakmile pochopil, chodí moc rád a já to beru tak, že ho tam prostě pohlídají, když musím pracovat. větší část dne se mu věnuji já, naštěstí pracuju celkem přiměřeně🙂. takže - špatného nám školka nepřinesla nic - krom prvního roku plného viroz a jedny neštovice), dobrého asi víc - má spoustu zážitků, objevil jiné vztahy než s námi doma, a za docela důležité považuju to, že naučil postavit se za svoje práva - jako že když je někdo zlý na něj - dokáže to vyřešit, má víc variant, dovede je použít a funguje to. toho jsem se fakt bála, je malý vzhledem k věku, drobný a vidím, že snaha nebyla marná - doma neřešil konflikty, tady musí tak jako to bude v životě. tak třeba na to je školka taky dobrá🙂)))

sqita
5. lis 2013

Tak já sice děti nemám, ale můžu přidat do vínku. Pro děti je samozřejmě MŠ pouze přínosem, pokus je tam přítomný kvalitní personál. Dítě doma nemá a nemůže mít tolik hraček a pomůcek rozvíjející všechny oblasti, které se rozvíjet mají a už vůbec tam nemají sociální kontakty. Pokud teda nežijete někde v ghettu. Pak se takové děti vždy straní jakékoliv skupině dětí, jsou bojázlivé, osamocené.
Negativa typu: řekl to a to a kamarád ho naučil to a to.... NEBERU. Jednou se mezi děti dostane a s tím se nedá dělat vůbec nic. Jsou to děti, které zkouší, zkoumají, experimentují, hrajou si. Takže při dobrém vedení z domova se z nich opravdu nemohou stát z věty "ty jsi mimino" a "nebudu s tebou kamarádit" zloději.
Ve zkratce MŠ rozvíjí vše podstatné, co dítě ke správnému vývinu, včetně zlobení, potřebuje.

nadja73
autor
5. lis 2013

@hojda tak stranka neexistuje 😖

nadja73
autor
5. lis 2013

@hojda dekuju🙂

nadja73
autor
5. lis 2013

@hojda a chtela jsem se zeptat, jaky nejvetsi uspech mely tyhle kapky u synka? jaka zmena, pokrok,......

hojda
5. lis 2013

Nastupoval do školky v září a bylo to se slzičkama, pak jsem kvůli zdravotním komplikacím v rodině školku odložili až na leden a to už bral ty kapičky a bylo to mnohem lepší, jen se nesmí přestat kapat, když už je to dobré, ale ještě chvíli vydržet, teď třeba začal chodit nově na angličtinu a taky se mu tam moc nechtělo, tak jsem zase začala kapat a dobrý.

naomi6
5. lis 2013

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda byste dali dítko od příštího září do školky, když čekáme v lednu druhé. Já sama za sebe bych chtěla dcerku dát. V lednu jí budou tři roky. Je šikovná, umí hodně věcí - říkanky, písničky, umí téměř všechna písmena, počítá do 10, zná barvy, děti má ráda. Ale jinak v sebeobsluze to trochu vázne. Oblékne si jen kalhotky a tepláčky, jinak vršky vůbec. No a je i docela vzteklá, ale už se to o dost zlepšilo. V září bude našemu druhému mimču 8 měsíců. Myslela jsem, že bych ji dala do mš jen na dopoledne, aby to nebylo vůči ostatním maminkám, co jdou do práce moc sobecké. Navíc se také bojím, že bude nosit malá domů bacily. Jak byste to řešily? Moje mamka mě od toho zrazuje a říká, ať si malou nechám ještě doma, ale zase potřebuje kolektiv. Co pořád doma s miminem? Díky za každou zkušenost či radu

nadja73
autor
5. lis 2013

@naomi6 skolka je pro deti a ne odkladiste pro maminky, ktere jsou na materske doma.To je prezitek, ze je to nefer vuci maminkam, co potrebuji jit do prace a dite dat do skolky. Dite skolku = vrstevniky potrebuje. Taky ze zacatku budu davat dceru na dopoledne nez si tam zvykne a sama bude chtit zustat do odpoledne. Urcite to zkus a uvidis, kdyz se ji tam nebude libit, tak ji vzdycky muzes nechat doma, nebudes stresovana, ze se ji tam MUSI libit. Blbe je to s tou nemocnosti u skolkovych deti, to je fakt, taky z toho mam hruzu. Budu doufat, ze mala bude driv zocelena a pak jeji nastup do skolky nebude tak velky napor na jeji obranyschopnost. S malym miminkem to bude tezky, ale zeptej se pediatra, co si o tom mysli. Tady ti kazdy poradi neco jineho 😉

mosvo
5. lis 2013

@naomi6 @nadja73 nemocnost může být problém, to že jsi doma bych neřešila. My máme nejmladšího narozeného předčasně a proto nám nedoporučili dávat starší do školky hned ten rok co se narodil. Dcerce je letos 4,5 a malému rok a kousek a jen co dcerka nastoupila do školky, tak dostala zápal plic, takže si budeme školku držet dál, ale půjde do ní s ohledem na mladšího až na jaře... Na tvém místě bych školku zkusila, vždycky ji můžeš na čas přerušit.

naomi6
6. lis 2013

@nadja73
@mosvo Moc díky za reakce, určitě to zkusíme a uvidíme, jak to bude probíhat. Doktorky se na to taky zeptám. Naše malá stonala zatím jen jednou a to v únoru, chytla kašel, ale nic vážného, takže s nemocemi moc zkušeností nemáme a docela se toho bojím. Kamarádka dala kluka teď od září do školky, už má třetí antibiotika a do toho mají malé mimi, takže doktorka školku zakázala. Uvidíme, díky a přeji pěkný den

lusyy
6. lis 2013

@nadja73 tak me dcerka nastoupila do statni skolky uz v 2.5letech. Prvnich 14 dni byly slzicky a pak uz v pohode,je fakt,ze ja s ni do tridy mohu jit,ukaze me,co vytvareli,popovidame s p.ucitelkou,da me pusu a muzu jit,proste super pristup. Zatim na skolce vidim jen sama pozitiva,zatim zadna nemoc a doufam,ze to tak zustane🙂

julietta111
6. lis 2013

Syn chodído školky třetí rok a je tam spokojený. Naštěstí s nemocností u nás to nebylo nijak hrozný. Pozitivní je kontakt s dětmi, učitelky mají moc fajn,naučil se tam jíst jídla co doma odmítal. Chodí na plavání které miluje,jezdí jim do školky divadla, různé akce....Negativa snad jen občas co z něho vypadne🙂 Třeba teď říká že nechce do školy, máto to od kamaráda co má staršího souroznece už ve škole.Tak přeju ať se vámve školce líbí a alimatizace je rychlá🙂

zvalentova
6. lis 2013

@nadja73 Zdravím, chtěla jsem se zeptat do jaké školky na Barr. a hlavně jak se Vám/Ti podařilo umístit dítko od prosince? Klidně do IP, diky 🙂

nadja73
autor
6. lis 2013

@zvalentova ahoj, v pohode 😉 vzali mi ji do MS Renoiarova, jak je spojena se zakladni skolou. Mestska cast Prahy 5 navysila pocet mist ve skolce, a tak je ted volno. V kvetnu, kdyz jsem tam sla na den otevrenych dveri, tak uz tehdy mi rekli, ze Andy muze nastoupit v lednu, po jejich 3. narozeninach. Ale nastoupila od zari i kamaradky dcera a ta mi dala echo, ze se skolka dost zaplnuje, tak jsem tam radsi zavolala a ucitelka mi rekla, ze se opravdu rychle zaplnuje a at prijde Andrejka klidne uz v prosinci. Dalsi kamaradce z Barrandova berou od unora holcicku do skolky v Peskove ulici a taky zadny problem.

kubulapreschool
6. lis 2013

@nadja73 Dobrý den, každé dítě reaguje na vstup do školky jinak, ale určitě je docházka do MŠ pro dítě přínos. Každý den se naučí něco nového, vytváří si sociální vazby - tolik důležité pro život. První dny mohou být pro všechny náročnější, ale uvidíte, že se jí ve školce bude líbit. Hodně dětí z naší školky začalo doma lépe jíst, protože ve školce vidí jíst ostatní děti a motivuje je to. Některé maminky nám zase říkají, že jejich dítě si začíná uvědomovat například to, že po sobě musí hračky uklidit. O návycích jako je mytí rukou po použití toalety a jejich zautomatizovaní ani nemluvě. Přeji Vám hodně zdaru! 🙂

nadja73
autor
6. lis 2013

@kubulapreschool dekuju, kez by se vsechny Vami uvadene veci ujaly i u nas 🙂

rudolflenka
6. lis 2013

Milé maminky, jako učitelka MŠ mohu jen potvrdit, že pro děti je to velice přínosné...kolikrát nám maminky děkují, kolik se toho jejich dítě naučilo nebo se kolikrát i diví, že tohle umí a doma to nedělají, že nám se tady nevztekají...s nemocema je to trošku horší, jsou totiž takové maminky co dítě dají do školky i když mělo večer teploty s argumentem, že už je to dobrý a nebo se zelenou nudlí u nosu s papírem od doktora, že to není infekční (nechápu) :( takže je to začarovaný kruh...s tím se bohužel musí počítat....děti se ve školce naučí hodně věcí, hlavně jak fungovat v kolektivu, pomáhat si apod....ano, děti žalují, občas se od sebe naučí nějaké nepěkné slovíčko - tomu se zabránit nedá, ale opravdu je to otázka rodičů - na co děti doma koukají v televizi a v jakém vyrůstají prostředí, tohle není v možnostech učitelek ohlídat....a prosím, buď te k nám shovívavější :´( uvědomte si - ve třídě je většinou 25- 30 dětí a ne vše se dá uhlídat...mě osobně pak každá výtka mrzí, protože děti vychovávám jako vlastní a snažím se jim maximálně věnovat....a loučení při příchodu do školky doporučuji co nejrychlejší, neprotahovat - většinou s tím mají problém spíše rodiče, děti si pak zvyknou lépe 🙂

nadja73
autor
6. lis 2013

@rudolflenka je jasny, ze skolka je pro dite prinos, jinak bychom ji tam nedali 😉 jak jsem psala uz vasemu kolegovi vyse, kdyz se tohle vsechno nauci, budu jenom rada. Bohuzel tu ctu, jak deti jsou ve skolce zlaty a doma jeste horsi, nez byvaly pred vstupem do skolky. Co se tyce nemoci, nam bylo ucitelkou ori zapisu receno, ze kdyz bude dite nemocne, tak od hodiny si je musi rodice vyzvednout. Nevim, jak je to v praxi, kdyz oba rodice pracuji, nemuzou se uvolnit a zadna babicka neni v dohledu. Ale ot necham az to bude aktualni. V zadnem pripade nerikam, ze za vsechny negativa, co se deti ve skolce nauci, muzou ucitelky, jen obcas mi vadi jejich laxnost treba pri prochazkach, kdy 2 jdou ve predu, kecaji a nevidi, co se deje za nimi, jestli maji vsechny deti a pod. Jinak vas ucitelky obdivuju, ja bych na to nemela, staci mi doma 2 cacorky a mit jich celou tridu, tak to po obede vzdam. 😀