Levák v pravoruké famílii, máte zkušenost?

millyh
18. zář 2015

Ahoj všem
Máme doma malého leváka. Marně jsem přemýšlela proč spoustu věcí nechce doma dělat a přišla jsem na to že mu to pravou rukou nejde. Vyzkoušela jsem mu dávat věci do levé a světe div se byl nadšený.
No jo ale já pravák, manžel naučený pravák. Když byl malý tak dělal věci spíš levou ale dle babičky podstatně méně než Kajko. Takže je takový obouručný.
Jenže já vůbec nevím jak to bude když se bude učit psát. Nikdy jsem psaní levou nepochopila.
Máte někdo zkušenosti ? Úplně na školce a posléze škole to nechat nechci. Ikdyž má na psaní cca rok čas.
Budu vděčná za jakoukoli radu či podnět či zkušenosti.

radka8888
18. zář 2015

Dobrý den, já jsem preucena levacka a nepreucovat!!!!!!!! Preucila jsem se sama v první třídě a do tedka se mi pletou obě ruce. Výhoda je, že mužů obě takřka rovnocenné používat, ale za ten chaos to nestojí.

kaalla
18. zář 2015

@millyh já jsem levák a co si pamatuju se psaním jsem nikdy problém neměla. Naučila jsem se psát stejně jako praváci, jen jsem tu tužku vzala do levé ruky. Nevím proč by to měl být problém. Jediná potíž je u psaní perem, tou levou rukou si to člověk rozmazává. I když nevím jestli se dneska ve škole pera ještě používají.

bajana
18. zář 2015

Ak by tvojho muža nechali, asi by bol tiež lavak. Vôbec by som to neriešila a nechala synovi prirodzenú lavorukost . Nič v zlom, ale som prekvapená, že je to pre niekoho v dnešnej dobe problém. Môj 32r.brat je lavak, nik ho nepreúčal a nemá najmenší problém. Akurát snurky si vedel viazať asi ako 6r.

betelgeuzz
18. zář 2015

Starší dcera je taky levák, my všichni praváci. Ale nepříjde mi, že bych to měla nějak extra řešit. Akorát jsem jí koupila levácký nůžky a ve školce jí taky dávali levácký. A psát má levák úplně stejně jako pravák, jenom levou rukou. Dřív se učil tzv. drápovitý úchop, kdy to zápěstí bylo jakoby z vrchu, ale prý to není dobré. Postavení ruky má být úplně stejné, jako u praváka.
tady mám výpisky z jedné zajímavé knížky o levácích https://www.modrykonik.cz/blog/betelgeuzz/article/levaci-a-jejich-svet-xr3a40/ , dole jsou pak odkazy na další. Případně jsou i speciální webové stránky pro leváky, kde najdeš různé články a prodávají speciální pomůcky pro leváky.

betelgeuzz
18. zář 2015

a jestli to nechceš nechat na školce, tak bych zašla do PPP, on možná ještě ani nemusí mít tu ruku vyhraněnou, pokud jste si do teď nevšiml, že by jednu ruku upřednostňoval. Tam by měli zjistit, jestli je opravdu levák, nebo se ještě nerozhodlo. U starší jsme věděli, že je levák, snad od roku, tam to bylo jednoznačný.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
mysicka_lb
18. zář 2015

Já jsem podobného názoru jako @betelgeuzz. Vůbec ještě nemusí být vyhraněný levák (a kdyby ano, není to samozřejmě žádná tragédie). Ale třeba u mě to bylo tak, že jsem některé činnosti od mala dělala levou rukou, a přitom jsem pravák jak poleno. Ne přeučený levák, ale prostě normální pravák.

terkajesterka
18. zář 2015

Syn je také levák a nikdo to neřeší. Píše jen spec. tužkou pro leváky, má nůžky pro leváky a příborem jí obráceně. To je celé 😀 A všichni jsme doma také praváci.

millyh
autor
18. zář 2015

@radka8888
@kaalla
@bajana
@betelgeuzz
@sarihy
@mysicka_lb
@terkajesterka
Všem vám děkuji 🙂
Přeučovat ho na jinou stranu nechceme ale ty pomůcky pero a nůžky mu pořídím. Nebo nejdříve vyzkoušíme někde a pak pořídíme
Ještě jednou díky vám všem za názory a postřehy 😎

naomi6
18. zář 2015

@millyh Nemusíte mít vůbec strach. Dneska už to není problém. Pera nejsou plnicí jako za nás, takže si nebude rozmazávat to, co napíše. A v lavici pak bude sedět nalevo, aby nedrkal do spolužáka. Všechno už se vyrábí pro leváky - nůžky, otvíráky, takže není problém. Hlavně proboha nepřeučovat. To je to nejhorší, co se dělalo kdysi. Naopak leváci mají ve spoustě věcí výhodu. Jejich pravá ruka je totiž daleko šikovnější než levá ruka praváků, takže bývají celkově zručnější 😉. Držím palce

seb
23. lis 2015

@terkajesterka leváci jedí příborem obráceně? 😕
taky máme leváka 5let a příbor má v ruce normálně, tak je to špatně ? my jsme v rodině všichni praváci, tak nemám zkušenost,
a jak si leváci vážou tkaničky u bot? nejdřív udělají levou kličku ?se bojím, že ho to nebudu jako pravák umět naučit

bajana
23. lis 2015

@seb jasne, ze nejedia....nepoznam lavaka, ktory by drzal pribor obracene 😉
a tkanicky sa nauci viazat aj sam, po svojom

terkajesterka
24. lis 2015

@seb nevím, jak ostatní leváci, ale můj syn ano. Tedy já mu příbor dám normálně (popř. jiný člen rodiny, který zrovna prostírá) a on si ho vždy otočí.

terkajesterka
24. lis 2015

@seb a tkaničky se naučil vázat nějak normálně, to jsem ani neřešila, že je levák. Musím se pak kouknout, jak je váže 😀

mrazulkav
24. lis 2015

Ségra je taky levák, jediná v rodině. Tkaničky jsme učili normálně, bez problémů. Za jeden večer uměla. Nůžky má pro leváky (mají prohozené břity, aby viděli, co stříhají). A příbor drží normálně, jen lžíci má v levé. Jinak nemá snad nic extra...

betelgeuzz
24. lis 2015

@seb Ali taky drží příbor obráceně. Kdysi to někdo řešil se Špačkem a prý na to pravidlo není. Když prý něco učíš leváka, tak si máš sednout proti němu a on těm napodobuje. Budu se muset podívat, jak Ali váže tkaničky, naučila se to někdy před rokem ve školce, tak ani nevím.

rousse
24. lis 2015

@millyh já bych tohle vůbec neřešila. Hlavně teda jako absolventka studia logopedie jsem zásadně proti nějakému přeučování. Nijak bych to nehrotila a s důvěrou bych to nechala na školce a škole - tam jsou profesionálky, jejichž rukama prošly řady leváků a všichni se psát naučili🙂 My jsme celá rodina praváků, můj brácha se od mala jevil jako levák a ve výsledku je nevyhraněný. Jí jako pravák, ale zvládne i levácky nachystaný příbor - jak mu to nachystáme, tak jí. Píše zásadně levou, ale stříhá, hraje na kytaru a vše ostatní jako pravák. Nikdy žádný problém neměl.

mrazulkav
24. lis 2015

Jo a ségra hraje házenou, kde je leváctví velkou výhodou v útoku :D Většina jí brání na pravou...

seb
24. lis 2015

@betelgeuzz
@terkajesterka
tak kdyžtak písněte, jak ty tkaničky vážou ;)
to je dobrej typ si sednout naproti němu, to zkusím ;)

lukajda
26. lis 2015

Jako levák vyrůstající mezi samými praváky radím...neřešit, nepátrat - nechat být a žít 🙂 Většina věcí si sama "sedne". Syn je také levák - jediné, co má z pomůcek pro leváky, jsou nůžky. Ostatní jsou opravdu zbytečnosti a vyhozené peníze. Ve škole píše Pilotem - nerozmazává se, jediné na čem mi záleželo, bylo, aby seděl na levé straně - kvůli strkání do ruky při psaní. Paní učitelka si stejně všechny leváky ohlídala, takže to bylo zbytečné. A jak se naučil vázat tkaničky ani netuším 😉 Ale já levák dělám smyčku na pravé straně.

prochi
26. lis 2015

Syn je taky levák, jediný v rodině. Od mala jasný. Nikdy jsme mu v ničem nijak neulehčovali, vlastně to ani neřešili. Nemá ani nůžky pro leváky, chudák 😅 Prostě od mala dělá vše jako my, jen levačkou. Lžíci má v levý, jen příbor drží jako my. Ale to způsobila jedna stará učitelka ve školce, prý ho nutila si příbor vzít obráceně (pro něj). To jsem se dozvěděla až později...
V první třídě nejdřív psal hrozně, ale paní učitelka ho omlouvala, že to má těžší, protože si překrývá "předlohu" a nevidí na ni tak, jako ostatní děti. Ale časem se to naučil a i dneska píše krásně.
Já radím vůbec neřešit, oni jsou šikovní a na všechno si dřív nebo později přijdou.

blondynka400
26. lis 2015

@seb ahoj 🙂 Já taky držím příbor obráceně, hodiny nosím na druhé ruce a tak. A nikdy to nebyl nikde problém. A tkničky jsem se taky naučila zavazovat 😀
Podle mne z toho nedělat žádnou vědu, ono to to dítě odkouká.... A nepořizovat žádné věci pro leváky, za mne vyhozené peníze a zbytečnost. Pak člověk přijde někam, kde to není a jsi v háji..
Ale co si pamatuji, tak některé věci byly horší, třeba pletení, háčkování, chvíli mi to trvalo, než jsem to od maminky odkoukala. A stejně i to vidím jako problém, když teď učím něco A., protože ta je pravák. O. je naštěstí levák. Takže A. to bude mít u nás nejtěžší, protože jsme tři leváci na jednoho praváka.. 😀
@bajana já zase nepoznám leváka, který by jedl normálně 😀 Vůbec si neumím představit vzít příbor do ruky "normálně"

seb
26. lis 2015

hehe ahoda 😀 Áda zatím nic pro leváky taky nemá, ale až půjde do školy, tak mu koupím aspoň nůžky pro leváky, jinak to máme jak vy akorát opěčně, tři praváci na jednoho leváka 😎 a žádnýho leváka neznám, nekže budu chodit na rady k tobě 😎
jak vážeš ty tkaničky? uděláš si nejdřív levý nebo pravý očko? 😕 😅

blondynka400
26. lis 2015

@seb podle mne nůžky pro leváky fakt mít nemusí. Stříhání mi nikdy problém nedělalo 😉
Klidně můžeš, já mám i ségru leváka 😀
Tedy ty máš otázky... Jsem se musela zamyslet 😀 Nejdřív levou 😉

medvide1
26. lis 2015

@seb Ahoj ad tkaničky to u nás byl oříšek já je Honzíkovi ukázala jak je vážu já jako pravák, ale to si málem zamotal do té tkaničky i co neměl 🙂 a tak jsem to zkusila mu to ukázat pro něho srozumitelněji ale nevím zda pochopíš třeba to je jinak ale já udělám smyčku v levé ruce a jakoby druhou tkaničkou obmotám dokola smyčky a pak jen protáhnu a Honzikovi se to takto dělá snadněji...asi spíš přijít jak to bude vyhovovat vám 🙂

seb
26. lis 2015

@medvide1 jojo tak tohle přesně jsem zkoušela to takhle ukazovat ádovi, jenže mi to coby pravákovi teda moc nešlo, nemá člověk ten grif , a Honzík je po kom levák?

jjustyna
26. lis 2015

Já mám doma tříletého leváka. Od roku chytal lžičku do levé, když jsme ho nechali samotného, takže jsme ho u té levé nechali. Třeba teď se učí příborem a já nevěděla, jak mu ho strčit do ruky a tak jsem se ptala ségry levačky. A ona že ať ho nechám jak chce sám. A funguje to. Drží si ho jako pravák a nevadí mu to. To samé dělám s nůžkami.... já myslím, že když ho nechám, tak se srovná sám. A stejně tak jako ségra levačka zvládla psaní s praváky, tak já to zvládnu s levákem...

seb
26. lis 2015

@blondynka400 no tak to je přesně ono,to jsem chtěla vědět, protože praváci dělaj nejdřív pravou 😀

medvide1
26. lis 2015

@seb jooo mě to také dalo zabrat ale on to pochopil hned 🙂 ,to kdybych věděla po kom je levák tak ti to ráda řeknu ale fakt nevím...snad jen můj táta je přeučený levák a moje sestra také ale nevím zda by to mohlo být takto přeskokem když mi nikdo nejsme...Eli je pravačka a mi s manželem také.

tehulka1167
26. lis 2015

@millyh Jsme taky všichni praváci a jedna dcera je levák. Žádny drama se nekonalo. Jen myslím pětku psala zrcadlově a neumí stříhat nůžkama pro praváky 😀