Maminky - kolik oblečení mají Vaše děti?

tomikjoejoe
13. říj 2018

Zdravím všechny maminky, mám dotaz spíš pro ty, které nemají pro každé dítě plnou skříň. Kolik oblečení mají Vaše děti - mám děti 5 a 3/4 kluk, 4 roky holka, necelé 3 roky kluk a 14 měsíční miminko (holčička). V březnu čekáme další miminko s tím spojený bohužel i další nával prádla. Už teď sotva stíhám a celkově pořád víc a víc vidím, že spoustu oblečení děti nenosí celé týdny. Navíc nás do dvou let čeká stěhování, takže všechny čtyři děti (časem pět) budou ještě chvíli v jednom pokoji, který bohužel není nafukovací a kvůli místu není možné přidělat ani další skříň. Takže jsem se rozhodla zredukovat dětem oblečení, ale nejsem si jistá jak moc. Nechodíme s dětmi moc do města a do obchodního centra se dostanou max jednou za dva týdny. Většinu času lítají po venku nebo ve školce, např. rifle nejstarší syn neviděl už dva roky. Můžete mi dát inspiraci, jak jste na tom vy? Děkuji 🙂

lucie_j
13. říj 2018

Mám syna 3 a čtvrt a holčičku 9 měsíců. Syn má 2 bundy, 2 kalhoty do města, 2 kraťasy lepší, 4 kraťasy na ven, 5 tepláky, 8 triček, 4 mikiny, 4 pyžama, spodní prádlo a ponožky víc, 2 čepice. S dcerou je to trošku horší, holt holčička, ale taky se snažím krotit.

marketa_sob
13. říj 2018

Já mám sice jen jedno dítě, ale nejsem zastáncem velkého množství oblečení, ani pro sebe, ani pro dceru. S pěti dětmi budete určitě velmi často prát, takže bych kalkulovala s tím, kolik prádla musím mít, abych je stíhala točit v pračce a usušit. Nevidím problém v tom, když děti nosí stále stejné oblečení dokola, hlavně když je to čisté a v dobrém stavu. "Sváteční oblečení" bych nechala pro každé dítě dvoje (pro holčičky z toho jedny šaty). A osobně bych asi vytřízené věci hned nedávala pryč, ale schovala bych je třeba na dva týdny do sklepa. A pokud by nový systém fungoval, tak bych je poslala dál, popřípadě bych vrátila ty kusy, kterých se nedostávalo.

lucka662006
13. říj 2018

Mám 2 děti a 2 úplně plné skříně, ale je to úplně zbytečné, něco nemají na sobě třeba 3 měsíce, a stejně musím co 4 dny prát, takže se točí víceméně stále to samé oblečení dokola. Kupuju jim oblečení třeba o 2 čísla větší, když se mi líbí a je za dobrou cenu, takže se to pak hromadí. Ale teď už to trochu korigujeme. Spíš mě hodně překvapilo, že jsou 4 děti v jednom pokoji - teda oceňuju Vás, jak to zvládáte, to se děti vzájemně nebudí?A jak je uspáváte - to chodí spát všechny v jednu dobu? Nedovedu si to představit, byla bych z toho na nervy. U nás spí 2 v jednom pokoji a jsem na trní, kdo koho bude v noci budit, navíc při 5ti dětech musí stále někdo kašlat, mít rýmu, teplotu apod., to se vážně v noci nebudí a jsou ráno odpočatí? Jestli jo, tak jste fakt dobří!

hankaros
13. říj 2018

Dve deti, kazde ma tri policky s oblecenim - starsi dcera odhadem 7 tricek, 5 tilek, leginky, dve mikiny, dve bundy, dvoje softshell gate, spodního prádla ma vice, ale toci vse. Mimino ma par bodycek, 4 gate, 3 puncochace, tri mikiny. Holka stejne toci furt sve oblibene a vecne je na pisku venku nebo ve skolce, takze spis dbam na prakticnost a funkcnost obleceni. Navic jak mame susicku, tolik obleceni potreba neni, nemusim cekat az mi veci uschnou... jedem v minimalismu.

mysicka_lb
13. říj 2018

Mám jedno dítě a oblečení se snažím mít tolik, aby se to stihlo v pohodě otočit plus něco málo navíc pro případ nehody (polití, zašpinění). Takže např. trička měníme každý den a má jich cca 10 (peru sice skoro každý den, ale praní konkrétní barvy prádla mi vychází cca jednou týdně). Ponožky měníme dvakrát denně (na den a na noc), plus se tam předpokládají častější nehody (šlápnutí si do mokrého, zašpinění od písku), takže těch má cca 20 ks. Mikina vydrží na celý týden, když má přes ni bundu a pod ní tričko, takže ty stačí jen 3 - 4. Bundy se nosí delší období, tak ty má jen dvě od každého druhu (dvě letní, dvě podzimní, dvě zimní), aby se mohl vždy jeden kus vyprat. Takhle to prostě počítám, kolik je čeho třeba s mojí frekvencí výměny oblečení a praní. A točí se úplně vše (kromě slavnostní košile, kterou obleče jen párkrát za rok) a zároveň se nemusím honit do praní HNED, když jsem např. nemocná.

radecka1
Autor odpověď smazal
Zobraz
marketa11112
13. říj 2018

Mam deti dve..obleceni pto ne siju,maji urcite vseho trosku vic nez by bylo potreba. Ale..nrkdy stci jedny teplacky a trcko na de, jindy troje. Softky minim dvoje na stridacku. Bundy na podzim/ jaro po dvou kusech. Na zimu jedna a kombineza..teplacku minim. 10 kousku,tricek jeste vic..mam deti cunatka..mikiny tal 4..slabsi,teplejsi, s kapucou, bez...botky v lete : tenisky,sandalky,pripadne gumaky a trekovky,v zime dvoje zimni: ted uz pro syna kvuli skolce. Jinak stacili jedny...dcerce jedny + teple navleky na nozky do kocarku. Pro malou mam nekolikery saticky ci mikino saticky ..mam rada kompletky i s gatema....
Susicku zatim nemame,casem bude. Detske pradlo peru zvlast.

bledulka84
13. říj 2018

@tomikjoejoe mam jen 2 deti (holka 4 roky, kluk 14m) ale i tak hader a hader (z 80% zdedenych), to, co jeste nenosi a je treba trosku vetsi nebo sezonni mam v nacpane krabici na skrini a kdyz je leto, zimni ve skrini nemaji a obracene, casto tridim to, z ceho uz vyrostli. Tim se to celkem zredukovalo, pripadne ty veci, co vubec nenosi nacpat taky do krabic, pro mladsi se to da vzdy vytahnout. Dcerka uz si i rekne, co nosit nechce a hned to vyrazuju, protoze by to jen zavazelo ve skrini. Rict na pocet, s cim si vystacis se neda, nejlip vis sama, co ve skrinich jen lezi.

hanasedla
13. říj 2018

@tomikjoejoe Pokud to neni treba tak bych takove ty veci do mesta poridila jedny a zbytek na ven. Asi bych to ani s vecmi moc neprehanela, kdyz mas mensi deti, ktere to muzou vynosit, tak nejake nakupovani bych moc nehrotila.

lv
13. říj 2018

Trika s krátkým/dlouhým tak po 10-15, legin 10, teplaku 5, mikin 7-8, pyžam tak 6, šatů, kratasu taky, jeans 3-4 jak kdy, bundy tenké/silné po 2,oteplene kalhoty 4, kombineza - pro 6letou, 11 letá podobně, ne tedy třeba těch teplych kalhot, atp., přijde mi to akorát, měním 4x ročně za větší. Funguje výměnné kolečko, plné tašky dávám a dostávám, dokupuji v bazaru, ve výprodeji.

lv
13. říj 2018

Mimochodem, ptala ses na to samé před 2 lety - stejně žádné universální počty nejsou, každý má tolik, kolik mu vyhovuje 🙂

martinka_33
14. říj 2018

My se v hadrech jednou utopíme a to mám jen dvě děti! Hodně dědíme a osvědčilo se mi mít dost věcí na doma a na ven do školky a na hřiště, naopak hezkých věcí mají tak dvoje.. Triček každý 20 a tepláků a mikin 5, bundy 2, punčocháčů 5 a někdy je nám to málo 😀 Ale já peru 1x týdně tmavý a 1x týdně barevný, kdybych měla víc dětí - víc prádla a prala častěji, stačilo by oblečení méně 🙂

lv
14. říj 2018

@martinka_33 to zavidim, peru tak 6x týdně

drzticka81
14. říj 2018

Mame tri deti (kluk 6,holka4 a holka1) a susicku-coz je taky docela dulezite zminit,protoze v obdobi zimy (kdyz nebyla jeste susicka) bylo treba obleceni vic,nez vse uschlo na susaku (trvalo to tak dva dny)-ted hodim do susicky a za dva dny fertig-takze bych sla do ni.......jinak jeste:zijeme na strednim meste,pohybujeme se po meste docela casto,syn uz chodi do prvni tridy: zimni bunda 1x, prechodni bunda (softka) 1x, rifle ma tedy dvakrat (ale vlastne by ani nemusely byt),teplaku ma tak 8 kusu,pak ma spodni pradlo tak 12x,ponozky, trika asi 8 ks s dlouhym,8s kratkym, ma dve mikiny,svetr,kosili do divadla (chodime),vestu.,troje pyzama na kazde obdobi (myslim zimni a letni)........tot asi vse to dulezite.......dcera: tak tam je to jine:je to holka a ja na ni rada nakupuju veci 🙂))) ma plnou skrin satu na leto,sukni (riflovych, tutu),leginy, teplaky,tricek s dlouhym i kratkym,2 mikiny, 3 svetry,strample,spodni pradlo,pyzama troje opet zimni a letni.......ale musim priznat,ze tak polovinu veci by mit nemusela,hahaha-pak ma zimni bundu a jeden kabat, softku-jo a maji vesty (ale ty po sobe dedi,kupuju zamerne cerne,takze po synovi to muzou unosit dcery)........no a ta nejmladsi dedi po te starsi (takze vzdy vypakuju veci po starsi do skrine te mladsi,uz nic moc neprikupuju-ja vim,je chudak 🙂)))) ale me je uz lito vyhazovat penize 🙂))) a kdyz uz donosi ta nejmladsi,bud to vyhodim do kontejneru (skutecne bodycka nosil syn,dcera i ted dcera-takze tri deti),anebo za nizkou cenu prodavam....totez veci na syna-ty uz neskladuju,poustim dal-prodavam.......peru jejich obleceni tak dvakrat do tydne 🙂))maji zvlastni kos 🙂)))

rituska88
14. říj 2018

Mám jednoho 4letého syna, ale je čuňátko a já nesnesu, aby chodil špinavej, takže věcí využije dost. Chodí do školky, takže každý den aby měl čisté tričko a tepláky - někdy mu vydrží třeba na 3 dny čisté věci, jindy se hned zašpiní a je potřeba na další den chystat nové. Každý den mu dávám čisté slipy a ponožky - takže slipů má tak cca 15 ks a ponožek taky asi tak. Pyžamko má ve školce celý týden, doma většinou taky když se nezašpiní, ale o víkendu jezdí k babičce, takže musí mít pyžamko i tam - tj. celkem jich má asi 6 nebo 7, abych stíhala prát , a stejně mi to někdy přijde málo. Triček, mikinek a tepláků má taky dost, nevím přesně, něco jsem dostala od kamarádky po jejím synovi, což mi přišlo vhod, protože aspoň může mít náhradní věci ve školce pro případ, že se zašpiní, to samé u babičky a doma taky, abych nemusela denně prát. Peru 4 pračky týdně a někdy mi připadá, že peru pro celou školku a ne pro jedno dítě 🙂 Ale mám ráda věci v pořádku, čisté, všechno žehlím - což s jedním dítětem jde, ale s pěti už asi hůř... Syn má v pokojíčku jednu větší skříň, kam schovávám i věci, z kterých už vyrostl, pro případ, že by měl v budoucnu sourozence. Jinak já mám radši víc věcí - pro případ nějaké nehody, ať mám kam sáhnout...Nemáme balkon, takže prádlo suším v zimě doma nebo v sušárně, kde není tolik místa, a občas se stane, že nestíhám prát hned a syn do toho zašpiní třeba 3 trička během jednoho dne... To záleží na každém, jak mu to vyhovuje, jak stíháš prát, sušit, žehlit...asi se to nedá zevšeobecnit...

michaela19911991
15. říj 2018

Ahoj, tak ja mam.pro syna (a i pro dvojcata ted ve vybavicce) po 6 trika s kr. a dl. rukavem, kalhoty,svetry a 3pyzamka + 1 bunda, 1 vesta a kombineza. A 1 lepsi komplet (ted mu teda budu.kupovat aby mel 2 kdyz uz tak rychle neporoste). A vychazi mi to, ze mu jeho obleceni peru 2x tydne.

normalnimatka
15. říj 2018

tak sleduj minmum toho, co potřebujete, no.
já jsem taky celkem minimalista. ale synek je prasátko a hnedka má všecko pšinavý od jídla a neperu zrovna 2x tejdně, spíš tak 1x za 1,5 tejdne-2 tejdny třeba. chce to tak 6 trik s dlouhým rukávem (že dítě chodí v trochu špinavým tričku 3 dny doma, neřešim), tepláky podobně, no a mikiny a kalhoty, toho nemám tolik, a mám různý teplotní varianty, spíš po 1-2 kusech. kalhot se asi užije víc na ven na lítání třeba.

linbrno
15. říj 2018

2 děti a moc toho nemáme, vše stačí unosit. Přijde mi zbytečné kupovat toho teď moc, stejně jednou přijde doba, kdy si budou vymrčovat, co všechno se musí koupit, bo tohle má blbou barvu a tohle je out.
Takže pro 4leťáka máme - asi 15 triček s krátkým a dlouhým rukávem (aby měl i něco an nechání ve školce), 3 pyžama (jedno je do školky), 4 tepláky (taky 1-2 ve školce), 1 softšelka bunda, jedna větrovka, 1 džíny, 3 kalhoty na ven (manšestráky a 2 obyčejnější), softšelové kalhoty. Asi 3 mikiny a jeden slušnější svetr.
Dvouletá má něco po starším (asi 2 manšestráky, 1 džíny), softšelky kalhoty, bundu do lesa a kabátek do města,. asi 3 šaty a tak 10 legín (učí se být bez plenek, takže je to potřeba). Plus nějaká ta body. Ale víceméně všecko z druhé ruky (ale vybírám vždy, aby to yblo pěkné a neošoupané).

tomikjoejoe
autor
28. říj 2018

@lucka662006 Děti se vzájemně nebudí, dokonce si tak dobře zvykli, že když jsme k nim přestěhovali měsíční dceru, tak starší děti spaly i přes pláč miminka po cca 10 dnech v noci jako zabité. Kašlání a rýma je naštěstí nevzbudí vůbec, co se uspávání, týče máme momentálně v pokoji diskuzní kroužek, který jsme zatím vyřešeli tím, že si dětem chodím já nebo manžel na chvíli lehnout, pak jsou potichu a usnou. Večerku mají všichni stejnou, příští rok, by měl jít nejstarší syn do školy, tak pak uvidíme. Ale máme ložnici hned naproti dětskému pokoji, takže víceméně pokud bude mít někdo z dětí prodlouženou večerku, přesune se do ložnice a mezitím se budou uspávat ti mladší. Hezky se to píše, ještě aby mi to fungovalo :D

tomikjoejoe
autor
28. říj 2018

@lv ano, ptala, ale před dvěma lety by mě nikdy nenapadlo, že budu mít někdy pět dětí 🙂

lucka662006
28. říj 2018

@tomikjoejoe Naše děti začaly spát spolu v místnosti až teď, ve 4 a 6 letech. Dosud jsem spala já s mladším synem (od miminka) a manžel s dcerkou (právě od doby, kdy se narodil syn). Spí spolu asi týden. Starší dcera má větší potřebu spánku, než syn, takže on ráno vstane sám od sebe v 6, odejdeme do jiné místnosti, a dcera spí ještě do 7. Bohužel nemáme místnosti na to, aby měly každé dítě svůj pokojíček, ale myslím, po tom týdnu, že spolu spí docela rádi. Večer si trochu popovídají a včera dokonce byla nějaká menší noční můrka, nevím, u kterého dítěte, protože mě to vzbudilo a v tom polospánku jsem to prostě nepoznala, a pak jsem slyšela druhý dětský hlásek, jak uklidňuje. Přeju si, aby nám děti krásně spali. Hezký večer.