Méně školky přes zimu - méně nemocí?

billi
13. led 2019

Máme klasický školkový problém, kdy je syn více nemocný než ve školce. Napadlo mě, že bych přes zimu školku omezila jen na nezbytné minimum. Zkoušela jste to některá? Pomohlo to dětem, že byly méně nemocné?
Všem děkuji za reakce.

pabka
13. led 2019

@billi obavám se, aby si pak ty nemoce “nevybral” ve škole, což by bylo horší... ale mě se to mluví, dcera za 2,5 roku ve školce byla nemocná 2x.

marcelka287
13. led 2019

@billi ja sem cetla nedavno clanek od pediatra, ktery psal, ze vetsina lidi si mylne mysli ze imunita se nasbira, otrka a tak dale. Ale ze je to jenom o tom, ze ten imunitni system zraje. A ze ty mensi deti jsou holt nemocnejsi, protoze nemaji tu imunitu tak zralou jako deti starší. Pak je samozrejme jeste otazka toho, ze nekdo ma tu imunitu vylozene oslabenou a chytne kazdou nemoc. Ale co ja vidim ve skolce, tak deti 5lete a. Starsi nejsou tak nemocne tak jako ty 3-4lete.

billi
autor
13. led 2019

@marcelka287 mně nejde o imunitu a ani nic dalšího. Čistě hledám zkušenosti toho, kdo daval dítě 2x týdně do školky a dítě bylo díky tomu méně nemocné.
Na promoření nevěřím.

billi
autor
13. led 2019

@pabka chodil by do školky 2-3 dopoledne v týdnu. Ale pro zajímavost, mně ze školky kvůli nemocem stáhli úplně, nastoupila jsem až do třetí třídy a ano, byla jsem nemocná, ale nijak extrémně.

bamak
13. led 2019

@billi tak jak to plánuješ ty to nemá smysl. I během 1 dne za týden virozu dostane. Já nechala doma děti 3 měsíce, protože malá chystala virozy i když se mnou jenom vodila starší do školky a byla nemocná pořád. Ale to jsem byla na mateřské, takže to šlo. Pak byl klid.

billi
autor
13. led 2019

@bamak bohužel na celou dobu být doma nemůže, nemá kdo hlídat. Pres zimu býval doma starsi kvůli nemocem mladšího. Mladší je chytlavý.
Na druhou stranu mám vyzkoušené, že zvládá víc školky, když nespí.

ladyhacek
13. led 2019

@billi
@bamak ano přesně může se nakazit úplně stejně je jedno jestli tam bude každý dne nebo jen jeden den v týdnu i ten se může nakazit - inkubační doba nemocí je většinou 3 dny - jedno dítě je nemocné, to další to může dostat za dva dny.....
a s imunitou to souvisí hodně. pokud nemá dobrou imunitu je častěji nemocné- když jí bude mít dobrou tak doma nebude. Syn prví rok ve školce byl také hodně doma, teď už je to lepší - zda si imunitu vypěstoval, získal, dozrál > nevím! Dávám denně probiotika a rakytníkový sirup.
Jinak imunita začíná ve střevě

marcelka287
13. led 2019

@billi tak to sem te spatne pochopila a nebo cetla na pul oka. Ja myslela ze premyslis nad tim zda ho nechat doma a do skolky fakt vyjimecne, kdyz by nebylo vyhnuti. Ale jestli bude chodit pet dni v tydnu a nebo tri ci dva dny je asi vicemene jedno.. Kazdopadne zkusit to muzes. Budes mit vic prostoru pro pripadne leceni.

bamak
13. led 2019

@billi zkusit to můžeš, pokud máš prostor, určitě mu to neublíží.

makronka222
13. led 2019

Nase byla nemocna akorat prvni 2 mesice, furt ryma. Ted v pohode. Jd eo imunitu jako takovou, je fuk, jestli tam bude cely tyden nebo jen pulku. Chytnout muze cokoliv, kdekoliv, kdykoliv.

kittyy17
13. led 2019

Je jedno, jestli je ve školce celý týden nebo jen dva dny. V naší třídě všechny děti smrkaji, jedna holčička dostává ráno v šatně od maminky stoptussin, a když byla průjmová epidemie, tak tam byly děti, které celou noc zvracely...

kittyy17
13. led 2019

V obchodě může chytnout totéž jako ve školce. Nebo v dětské herničce, u kamarádů na návštěvě, o víkendu na chatě... Musela bys žít v totální izolaci, abys dítě uchránila před nákazou

billi
autor
13. led 2019

@kittyy17 víš, co je divné, že do obchodu a po návštěvách chodime a tam nikdy nic nechytne. Ona tam je přece jen menší koncentrace nemocných. Hlavně děti nedodržují hygienické návyky.

klea81
13. led 2019

Rozhodně to pomůže, když jsem dceru stáhla ze školky byla zdravá několik let v kuse 😉Ale ono to chce i zdravý jídelníček. z Brumíků a rohlíků žádné dítě zdravé dlouhodobě nebude 😉

ange_de_la_morte
13. led 2019

Je normální že s nástupem do školky jsou děti víc nemocné - přece jen ty dětské bacily se tam snáze předávají, nicméně za mně je nejlepší vydržet a nechat dítě ,,promořit,, - zlepší se to ... jen ve výjmečných případech bych přistoupila k omezení školky ( můj bratr měl chůvu protože skrz imunitní problémy měl 2x měsíčně píchané uši - ale stejně si pak nemoce vybíral s nástupem do školy a to bylo pro něj i pro rodiče horší)

klea81
13. led 2019

@pabka syn nechodil do mš a v zš třídě je nejzdravější, je to o jídelníčku ne o promořenosti, kámošky syn chodí do mš třetím rokem a je nemocný pořád stejně ne-li častěji

klea81
13. led 2019

@kittyy17 to je zajímavé, že my v izolaci nežijeme a k lékaři chodí děti jen 1x za 2 roky na prevenci. Kdo jí zdravě, dostatečně spí, chodí ven a vyhýbá se stresu nemá důvod být nemocný, včetně dětí 😉

billi
autor
13. led 2019

@klea81 to je dobra teorie. Bohužel to u všech lidí tak nefunguje.
@ange_de_la_morte Na promoření nevěřím.

pabka
13. led 2019

@klea81 a můj názor je zas ten, ze je to individuální a nelze pausalizovat. Naši velmi dobří přátele žijí velice, ale opravdu velice zdravě, nejvíc co znám a mají nejnemocnejsi dítě co znám, dva roky v ms promarodila vpodstatě cele a v první tride ZŠ letos má 80% absence.
My extra zdravě nežijeme, řekla bych normal, dcera Brumiky i pečivo jí (hrůza!! 😉😂😂) a jak říkám, za 2,5 roku v ms s 25 detmi ve tride nemocná 2x a letos v první tride ZŠ dosud nemarodila. Takže tak.

bayt
13. led 2019

Já teda nevím, zda to je náhoda, ale sama jsem chodila jako nejstarší dcera do školky jen na dopoledne a byla jsem rozhodně méně nemocná než sestry, které pak už později chodily na celý den. Myslím si, že zátěž může být pro dítě i celodenní docházka.

klea81
13. led 2019

@pabka jsem ve školce 3x týdně a nemocnost je obrovská, celoroční rýma a kašel se už bere jako standardní součást docházky do mš 😣

billi
autor
13. led 2019

@bayt spaní jsme už zrušili. Po každém spaní nemoc.
Jinak starší syn spal a byl nemocný asi 4 za tři roky.

klea81
13. led 2019

@kittyy17 někteří rodiče jsou fakt na facku, nechápu, kde berou koule vrazit nemocné dítě do školky, sobeckost a workoholismus, dítě na posledním místě ☹️

hafika
13. led 2019

Zkoušela jsem to s dcerami první rok v MŠ, chodily na dvě dopoledne. Místo jednoho týdne vydržely dva, občas ale i jen jeden týden. Bylo to o něco lepší, ale nic moc. Na jaře dokonce vydržely celý měsíc. Ale další rok to bylo snad ještě horší, tak jsem je pak stáhla úplně i kvůli staršímu, který byl v té době v první třídě a byl nemocný ještě víc než v MŠ, kdy jsem si je přeci jen nechala pár dní po nemoci ještě doma, aby hned nemuseli do infekčního prostředí. Vyzkoušet to můžete, u nás to trochu efekt mělo, ale žádný zázrak.

U nás promoření fakt nefungovalo, ve svém okolí bohužel v řadě po případů vidím, že ti co mají "zdravé" nebo "promořené" děti, tak jejich děti mají co druhý týden týmu s děsným kašlem, ale nemají horečku a jsou tedy zdravé ☹️ Synovy učitelky jsou také každou chvíli nemocné, jak jsem mu chodila v první třídě pro úkoly, tak jsem viděla, že jeho učitelka vydržela bez nachlazení max. 14 dní, jen to přecházela. Děsně mě to štve, protože mám zkušenost, že jedno dítko klidně zvládlo virózu jen s rýmou a kašlem, zatímco druhé mělo vysoké horečky. Dostat to museli od sebe, protože od vypuknutí nemoci u prvního jsem s dalšími mezi lidmi nebyla. U syna nakonec zafungovalo dopování tabletkami s hlívou ústřičnou, takže už je nemocný jen málo. Dcery mám zatím doma.

hafika
13. led 2019

@klea81 To je fakt, bohužel to berou jako normální samotné učitelky, takže fakt netuším, jak to změnit. Loni na jaře jsem obrečela, když jsem slyšela, jak učitelka vede své dítě ze školy a říká mu, že jde na cvičení, vrátí se pozdě a ať připomene tatínkovi, že si mají se sestrou vzít léky na rýmu a kašel.

mialagia
14. led 2019

@billi taky nad tím přemýšlím..máme stejný problém a přijde mi, že čím míň tam je, tím menší šance že něco zas chytí.. když tam nespí, tak určitě tam vydrží dýl..jinak před školkou byla nemocná tak 2x do roka i když jsme v izolaci nežili, tak je blbost, že to chytí jinde stejně, prostě v ty školce jsou s dětmi v těsnějším kontaktu a děti si neumí dát ruku před pusu když kašlou atd..to je jasný a bohužel ty nemocný tam jsou furt..já už to teď omezuju, třeba je tam 3 dny v týdnu a ztm lepší tak uvidíme..

billi
autor
14. led 2019

@mialagia právě 3 dny v týdnu zvazuju. Od pondělí do středy. Čtvrtek a pátek máme možnost hlídání.

kittyy17
16. led 2019

@billi doktorka mi vloni řekla, abych nechala staršího ze školky doma, že malý od něj chytá nemoci, i když se ten starší jeví jako zdravý. Byl doma měsíc. Jezdí s tatínkem často na víkendy typu tatínci s dětmi, nebo jde na návštěvu ke kamarádům, kamarádi chodí k nám. Kamarádi chodí do školky. Je s nimi ve stejném kontaktu jako s dětmi ve školce.
Oba kluci smrkali úplně stejně jako když starší chodil do školky, nechat ho doma nemělo žádný efekt.
Oba kluci se letos výrazně zlepšili, dávám jim multivitamíny, gumové od dr.max

budouci_maminka
16. led 2019

@billi malá chodí 2-3x týdne na dopoledne...od podzimu nikdy nebyla 2 týdny po sobě s plnou procházkou, vždy omarodila. Skoro celý prosinec nebyla v dětské skupině abychom mohli mít zdravé vánoce a jet na dovcu. Teď šla poprvé skoro po měsíci. Byla 3x, i jsem si říkala hustyyy nic domů nepritahla...A hle, V noci na pohotovost - spálová angina.. kdyz vidim v jakym stavu ty matky tam ty deti strkaj tak je fakt jedno jestli tam dáváš dítě na 3 hod nebo na 6 hod...bohužel. Já se chystám teď promluvit s ředitelkou aby učitelky začly dodržovat neprevzeti nemocneho ditete protoze mi to uz nebavi slyset jak tam rano ty decka chrchaj a maj zelené rýmy

billi
autor
16. led 2019

@kittyy17 když jsem byla doma, tak byl vždy starší přes zimu doma. Efekt to mělo. U nás ale nikdy nešlo jen o rymicky a kaslicky.
Mně jde o částečnou docházku, kdy bude dítě 3 dny ve školce a 2 dny doma.
Spaní jsem zrušila.