Nespolupracující dítě na logopedii

babka
5. led 2018

Potřebuji názor někoho nezávislého, tak doufám, že mi poradíte. Na logopedii docházíme už asi rok a půl, dceři je 5,5 a momentálně neumí R, Ř a ještě nepoužívá 100% pokaždé v mluvě L. To jen tak pro představu.
S logopedkou od začátku spolupracuje tak váhavě. Ona je taková, že se se bojí, že něco zapomene nebo jí to nepůjde.. Ale jakžtakž v pohodě. Jen jednou se nám stalo, že se zasekla a nechtěla pokračovat, ale nakonec se ji podařilo přemluvit.
Naše logopedka na podzim odešla na mateřskou a nahradila ji jiná. Taková mladá slečna, která vždycky vystupovala strašně mile a dceru chválila (podle mě až moc).
No a problém: Tento týden v úterý jsme měly další hodinu. Začátek v pořádku, ale pak se dcera u jednoho obrázku zasekla a po naléhání prohlásila, že se jí obrázek nelíbí a že to prostě dělat nechce. Mezitím už začala trochu natahovat. Blbá situace, no. Snažily jsme se ji obě s logopedkou přemluvit, ale prostě se zasekla a čím víc jsme ji přemlouvaly, tím víc brečela.
Upřímně jsem měla chuť to prostě zabalit, že přijdeme příště. Prostě divný den.
Jenže logopedka začala na malou křičet - jako opravdu křičet, že tak to nejde, že prostě musí spolupracovat a hotovo.
Dcera samozřejmě brečela o to víc. Asi ještě nebyla v situaci, kdy by na ni cizí dospělá osoba tak řvala. Nakonec tedy něco řekla, ale byly jsme z toho rozhozené obě dvě.
Teď mě zpětně mrzí, že jsme vážně neodešly a nechala jsem to zajít tak daleko.
Po logopedii šla dcerka do školky. Při příchodu do třídy se rozbrečela a nechtěla se mě pustit. To se opakovalo i včera i dnes. Nikdy dřív to nedělala, do školky chodí ráda a i teď je v pohodě. Problém nastane, až otevřeme dveře od třídy.
Nejdřív jsem si myslela, že je rozhozená po prázdninách, ale dnes mi došlo, že to je asi důsledek té logopedické hodiny v úterý.
Co teď s tím? Váhám, jestli na další hodinu vůbec chodit nebo hledat jinou logopedii. Jsem z toho fakt zoufalá.
Předem děkuji za jakýkoli názor.

sabuse1
5. led 2018

já bych hledala jinou logopedku, k téhle už dcera nebude mít důvěru a hlavně teda ona si takové chování nemůže dovolit. Jasně, dítě by mělo dokončit úkol, ale je na logopedce jak toho dosáhnout, rozhodně ne takovým způsobem...stačilo vyměnit obrázek za jiný např...Syn chodil ke klinické logopedce, taky se mi tam sekl protože s ním dělala pořád to samé a už ho to nebavilo a pokaždé trvala na tom aby to dokončil takže on tam pak jen seděl a odmítal cokoliv, já čekala na chodbě a slyšela jsem jak mu vyhrožuje,že mě pošle domů a nechá si ho tam, od té doby už s ním nikdy nehla. Chodí do logopedické školky a když vidím jak s ním pracuje logopedka tam to je sakra rozdíl, když vidí,že něco dělat nechce buď mu dá něco jiného nebo ho nasměruje tak,že to dokončí, chválí ho, podporuje, dává mu samolepky do sešitu.
Za vaší logopedkou bych zašla sama, řekla jí,že po jejím minulém chování má malá problémy, že vy k ní dál už chodit nebudete a ona že by se měla zamyslet nad svým přístupem, i dospělý má občas blbý den stejně jako dítě a ona je tam od toho aby ho dokázala motivovat

shine2015
5. led 2018

Souhlas se @sabuse1 ... nemůže si dovolit na dítě křičet i kdyby jste mely odejít a přijít jindy....
Změna logopeda určitě....

A jinak naše dcera taky citlivá v podobném veku a doma večer začala brecet ze do školky nechce ze na ni paní učitelka křičela... řešili jsme to s manželem i s ucitelkou ...ze nechce do školky do teď tam chtěla atd co budeme dělat a srovnalo se to. Není zvykla ze kdokoliv zvýší hlas pak brečí atd
Možná ze pak paní učitelka taky sem tam na ni nebo na někoho jiného zvýší hlas a už se to v ni probouzí...
Promluvit s dcerou, ucitelkou,řekla bych jiní co se stalo a změnit logopeda

babka
autor
5. led 2018

@sabuse1
@shine2015 Děkuji moc za názor a potvrzení toho, jak to cítím. říkala jsem si, jestli nejsem přecitlivělá. Budu hledat jinou logopedku.

shine2015
5. led 2018

@babka nikdo nemá právo křičet na tvoje dítě ať se děje cokoliv. A osobně pokud nemáš cestu okolo bych tam nechodila pouze zavolala. A řekla bych ze po posledním sezení si myslím ze bude nejlepší ukončit s ni spolupráci, ze se uleví jak dceri tak k ji. Ať se ji daří a smitec.

babka
autor
5. led 2018

@shine2015 Ano, to mám přesně v plnánu. Děkuji a hezký den 🙂

ariadna12
5. led 2018

Vyber jinou logopedii a dopredu domluv pravidla a vysvetli povahu ditete (strach z neuspechu, nizka sebeduvera, plactivost, zablokovani se ...). Na dite, ktere si neveri, nema kdo co rvat. Tim se to jen zhorsi. Je treba hodne povzbuzovat, chvalit, nejen jako ve skole, ale i "jakoby hrou", aby se nebala. Prvne bych tam sla bez ditete a dala na svuj dojem, casto neklame. Pak teprve s ditetem, kteremu bych vysvetlila, ze jdem jinam, ale samo muze rict, jestli se mu bude to nove libit nebo ne. Te kricici logopedce bych jeste neco na rozloucenou mileho rekla (kdyz neumi jednat s lidmi a je nevyrovnana, at jde makat do zemedelske vyroby).

jika10
5. led 2018

Myslím, že logopedka to podělala na plné čáře. Nevím co tím křičením chtěla dokázat, ale moje dcera, když by na ní někdo křičel, tak se zasekne a o nějaké spolupráci nemůže být řeč. Hledej jinou logopedku, protože k téhle dceru už na 100% nedostaneš

victress
5. led 2018

řeším podobnou situaci s dcerou, se kterou chodíme s nesympatické a přísné logopedce už od začátku, taky bych ji nejradši vyměnila za milou, která odešla na MD, zajímalo by mě, jestli ke změně logopedky budete potřebovat nový "poukaz" od pediatra, děkuji za odpověď, upřímně nevím, jak bych to pediatrovi vysvětlila, že potřebuji napsat znovu doporučení...

babka
autor
5. led 2018

@victress Tak to netuším. Naše logopedka byla soukromá, lekce jsem platila ze svého. Takže jsem od pediatra zatím žádné doporučení nežádala.

shine2015
5. led 2018

@victress úplně jednoduše tak jako komukoliv jinému. Logopedka nám nevyhovuje je na dítě přísná nebo křičí a dítě k ni nechce. Prosím Vás mohl by jste mi napsat ještě jedno doporučení?