Nevhodný kamarád ve školce. Dá se to nějak řešit?

21. led 2021

Řešíte nějak, když vám nevyhovují kamarádi, které mají vaše děti ve školce? Syn není ten typ "kam postavím, tam najdu". Chápu, že děti se chytají podobných typů. Ale aktuálně se začal kamarádit s největším raubířem ze školky, přijde mi, že si na sebe trochu zbyli. Od té doby chodí domů s modřinami, několikrát měl triko od krve, protože ho klučík bouchl a tekla mu krev z nosu. Jednou měl krvavé oko, protože mu kluk vrazil prsty do oka. Ani o jedné věci mě učitelky neinformovaly, což mi tedy taky vadilo. Syn je spokojený a nestěžuje si, ale mně vadí, když pak slyším v šatně, že Tomáš a Kuba zlobí nejvíc ze všech. Oba jsou předškoláci, takže spolu budou dalších x let ve škole.
Dá se to vůbec nějak vyřešit? Nebo si prostě musím zvyknout?

levandule_k
21. led 2021

Když je syna akční, tak si těžko bude rozumět s tichým introvertním klučíkem, co si vydrží 3 hodiny sám stavět lego. Co myslíš pod pojmem vyřešit to?

autor
21. led 2021

@levandule_k nepotřebuju tichého klučika, ale tohle mi vadí, protože je pomlaceny a stěžují si na něj děti.
Vyřešit... Nějak zařídit, aby se spolu nekamarádili.

zuzkasim
21. led 2021

Nemyslím si, že je řešením, aby spolu hoši nekamarádili, spíš aby se spolu naučili lépe vycházet. Poprosila bych učitelky, zda by na ně nedohlédli, aby se neprali, aby se zkrátka zamezilo kontaktním situacím. Snažila bych se zjistit, které situace dělají problém, zda jde o touhu po stejné hračce, dokazování síly a převahy, zlomyslnost... to by ti učitelky mohly říct, abys věděla, na čem doma zkusit zapracovat. Jestli u vás není víc tříd ve škole a je jisté, že spolu budou chodit i další roky, tak toto mi přijde jako řešení i do budoucna. Byť se nedá počítat se 100% úspěšností a lehkou cestou.

levandule_k
21. led 2021

Ok, pokud ho kluk bije, tak je to blbé nebo je v jeho vleku, tam by se to mělo řešit. Pokud je ten kamarád agresivní, zlý a panovačný, tak tam bude hlubší problém. Ono je zlobit a zlobit a je jednoduché dát dítě nálepku zlobidlo, zlobení je volání o pomoc. Nějak si, ale nedovedu představit, že bys mu ho zakázala, stejně by tě asi moc neposlechl. Asi jsem ti moc nepomohla.

autor
21. led 2021

@zuzkasim oni nemají konflikty. Jsou oba hodně živí a vymýšlí nesmysly. Naposledy bombardovali ostatní děti ledovými koulemi. Tadeáš našeho syna pak trefil do nosu.
Další den házeli dětem za krk sníh. Pak se schovávali do křoví, protože to děti řekly a tam mu Tadeáš pichl prsty do oka.
Další den přišel se sedrenou nohou, protože ho Tadeáš strcil.

holkaokomodra
21. led 2021

Myslím, že pokud se tam toto děje, tak už je učitelky určitě hlídají víc než jiné děti, bohužel se nedá zamezit všemu a zakazovat kontakt osm hodin denně taky nejde. Oni i předškoláci jsou už dost vynalézaví na to, aby si cestu k sobě našli i kdyby byli hlidaný sebevíc. Proč se kluci mezi sebou perou Vám malej nesvěřil? Snažila bych se ho učit jak takovou situaci řešit adekvátně, a že pokud má problém který neví jak řešit, ať jde za dospělým pro radu a pomoc. O téhle dohodě bych informovala učitelky, aby to nebrali jako zalovani, ale jako snahu řešit situaci jinak než konfliktem. Můj syn má X kamarádů, s některými se chová jako tele vystreleny z kecek a s některými jako distingovany mladík... A je to tak od malička, jen s věkem se to trochu proměňuje.

autor
21. led 2021

@holkaokomodra oni se neperou. Tadeáš (ten kamarád) je divočák, co nemyslí a jedná. Vím, že synovi nadává a to i přede mnou v šatně, ale co syn říkal, tak mu úmyslně neubližuje. Všechny úrazy, byly v zápalu hry.
Učitelky to neřeší a určitě je nehlídají. Nevšimla si ani toho, že měl syn zakrvácené triko. Když jsem se ptala, co se stalo, byla hrozně v šoku, že si ničeho nevšimla.

jijulka
21. led 2021

dite se muze pratelit s kym chce, mne taky nikdo nediktuje koho mam mit rada. Spis jsem to resíla se syny tak,ze jsem jim vysvetlovala co uz je za hranou. A taky jsem nakontakzovala rodice kamaradu, rak nam zadna lumparna neutekla a vysvetlovali jsme...
Starsi syn s kamaradem zdrhli ze skolky a porad neco vymysleli.
Mladsi se s kamaradem bil.
Nelibilo by se mi, kdyby jejich maminky psaly na netu, ze maj nevhodny kamarady

codal
21. led 2021

Primárně bych řešila to, že o tom učitelky neví a neřeší. S klučinou asi nic moc nenaděláš, ať se kamarádí, ale učitelky by měly vědět o větších úrazech a měly by se snažit jim předejít, když vědí, že kluci spolu takhle řádí. Nedá se zamezit všemu, ale nevědět, že dítěti tekla krev z nosu mi přijde zvláštní.

holkaokomodra
21. led 2021

A Tadeasova máma na to říká co? Já s dětmi pracuji několik let a přesto, že je hlidam stejně se vsechno uhlídat nedá, hlavně pokud jsou kluci raubiri, někde v křoví si něco provedou a nepřijdou to říct, protože se třeba boji výslechu. To je celkem klasika i u velmi vlidneho vedení dětí, natož pokud třeba paní učitelky jsou ostřejší. Pak je taky varianta, že na základě vaší žádosti kluky nechají sedět po dobu, kdy si ostatní hrajou, jen tak preventivně, aby se náhodou zase něco... Kluk možná bude chodit zcela bez skrabnuti, ale zase frustrovaný z toho, že si nemůže hrát... Samozřejmě pokud se vám postupy učitelek zdají nedostatečné, řešte to. Jen je potřeba jít tomu naproti také tím, že si uvědomíte, že dokonale to udělat nejde nikdy... 😊

holkaokomodra
21. led 2021

@jijulka tak tak, taky jsme vždycky řešili společně s ostatními rodiči, s některými byla domluva s jinymi ne... To už je holt o lidech, stejně jako přístup učitelek je někde tak, jinde onak, sama jsem v praxi viděla situace o kterých vím, že takhle s dětmi pracovat nechci, ale nikdy jsem nezažila, že by děti nebyli hlídané vůbec.

gramar
21. led 2021

A v jakém stavu chodí domů Tadeáš? Ono ne vždy je situace černá nebo bílá... A zakazovat dítěti ve školce s někým kamarádit je, no jak to říci, divné... Pokud víš že máš doma eso, tak se těžko divit modřinám.
Já mám syna co měl svého času asi dojem že je orangutan, všude lezl a nebyl den aby nevolali ze školky že někde hodil tlamu, byl modro fialovej, učitelka byla chudák na prášky, asi se bále že jí budu žalovat. Po asi desátém telefonátu jsme se dohodli že pokud nepůjde o nic vážného, předá seznam "úrazů" až budu mladého vyzvedávat. Jinak je hodný, ale prostě je to kopyto... Nejmladší se zase dal do holportu s holčičkou, která má ránu jako boxer a oba byli k neudržení, učitelka opět chudák na mašli, sešli jsme se s rodiči holky, shodli se že děti jsou jak dělové koule, dali jsme si sklenku vína, učitelce jsme řekli že jí žalovat taky nebudeme a byl klid... Bohužel tam bylo i dítě, jehož rodiče si mysleli že mají doma andílka a byl to hajzlík (on za to nemohl, být po mém kopnu do pozadí rodiče) a ty pak dělali peklo, protože tenhle klučík provokoval, až jí prostě dostal a pak jsme tam chodili pořád poslouchat jak máme nevychované parchanty, že jsem asociální hovada, chtěla na nás volat policii, no prostě slušná komedie... Nakonec klučík chodí k nám si hrát, protože na něj rodiče nemají čas a on zjistil že nemusí být hajzlík, aby měl své místo na slunci...

Hele jsou to děti, ty prostě dělají koniny a je na učitelkách aby to nějak ukočírovali, ale ani učitelka není superman, aby zvládala držet každé dítě jak ve skleníku 😉

dyechampion
21. led 2021

co to je za skolku/skolu kde si ucitelka nevsimne krvaveho trika, krev z nosu nebo krvave oci???

autor
21. led 2021

@holkaokomodra Tadeášova máma to neřeší, že to jsou děti. Prý to má náš syn Tadeášovi vrátit. To mi řekly i učitelky, že ho má prostě bouchnout taky, což mi nepřijde jako vhodné řešení a synovi jsem to zakázala. Měl pak tendence takto "vychovávat" i další osoby a to včetně sourozence a babičky.
Třeba ta krev z nosu se mu musela stát ve třídě, protože bundu měl čistou a měl to na triku. Triko měl světlé, takže to tam bylo vidět.
Pracuju taky s dětmi. Vedu kroužky, jezdím na tábory. Když jsem věděla, že tam mám podobné typy, tak jsem si je víc hlídala.
Jeden rok jsem byla u prvňáků ve družině, takže vím, jak to funguje a vím, že ohlídat je to sice náročné, ale jde to.

@gramar Tadeášova maminka nic neříkala. Tam se asi moc neřeší. Když Tadeáš na celou šatnu vyřvával, že syn je blbeček a má hnusné triko, tak maminka mlčela. Prostě ho nechala vyřvávat.

@dyechampion 2 roky zpátky syna jiné dítě kouslo do obličeje a taky mi učitelka nic neřekla a nevěděla to. Syn v té době nemluvil, zjišťovala jsem to přes sousedku. Naprosto nechápu, protože musel brečet.

levandule_k
21. led 2021

Prosím tě, proč Tadeáše neokřikneš, ať si řve klidně doma, ale že ty nejsi jeho maminka, aby jsi mu tolerovala nadávání synovi.

dyechampion
21. led 2021

to je teda sila :O kdyz za mych casu, v prvni tride ('96), kapla krev tak se to praveze desne resilo...bitky a rvacky jo ok, ale krev ne-e.

levandule_k
21. led 2021

K tomu kousnutí, on klidně tvůj syn nemusel vydat ani hlásku, oni jsou děti schopné snášet dost příkoří v kolektivu, protože jsou nejisté, nebo nechtějí vypadat jako blbci. Doma by byla scéna jako z Národního divadla.

levandule_k
21. led 2021

Trochu mi nesedí, že všechny úrazy jsou jen v rámci hry, tedy omylem, ale klidně mu nadává do blbečků a má hnusné tričko.

autor
21. led 2021

@levandule_k syn tvrdí, že to je omylem. Učitelky tvrdí, že si hrajou a nehádají se.

Osobně si myslím, že Tadeáš se předvádí před maminkou, proto vykřikuje nesmysly. A před maminkou ho napomínat nechci. Přijde mi to hloupé vychovávat cizí dítě, když tam má maminku. Naštěstí se většinou v šatně nepotkáváme.

gramar
21. led 2021

Tak nevychovávej dítě, ale maminku. Naše děti například naučili zdravit všechny kolemjdoucí. Někdy na to člověk musí jít lišácky...

holkaokomodra
21. led 2021

Já bych ho před maminkou klidně napomenula a promluvila s ní. A učitelek se určitě zeptejte, půjdou spolu kluci i dál do školy? Upozornila bych budoucí třídní učitelku, ať to ví.

gramar
21. led 2021

@holkaokomodra Já ti nevím, ale udělat dítěti stigma ještě dřív než pomalu vleze do školy se nejeví jako nejlepší způsob. Jednou něco řekneš a už to bude dokonce života ten malej sígr, co roste pro kriminál... Slova umí být podstatně více zraňující než pár modřin ze hry (?)...

autor
21. led 2021

@holkaokomodra půjdou spolu. Třeba bude mít Tadeáš odklad, ale pokud ne, jdou spolu.
Učitelce nic říkat nebudu. Ona si na to přijde. Maximálně, když budou problémy, tak budu informovat, že to bylo už ve školce.
My tedy zvazujeme ještě jinou školu, protože se nám líbí tamní přístup a program, ale mají tam celkem natresk a nejsme spadovi.

holkaokomodra
21. led 2021

@gramar to si nemyslím, záleží jak to podas, moje zkušenost je taková, že právě naši kluci, teda můj a kamarádky jsou vybusna směs. Nedají na sebe dopustit, ale jsou divocaci. Učitelce jsem to normálně řekla, tam mi poděkovala za info, ale žádné stigma tam nenastalo, ani nevím proč by mělo, přece tam nejdeš vyprávět, že ten nebo ten je sigr... Naopak jdeš spolupracovat. Nebo myslíš, že je lepší, aby učitelka zjistila, že spolu mají takový vztah až potom co se párkrát díky neznalosti situace něco stane? To mi přijď elepsi preventivne predat info

holkaokomodra
21. led 2021

Tak uvidíte, jak to nakonec dopadne 😊

gramar
21. led 2021

@holkaokomodra No důležité právě je jak to podáš, vy jste na to upozornili obě, pokud bys šla ty a řekla Náš Pepíček má problém tady s Karlem, on je divokej a pořád Pepčovi ubližuje, už od školky... Tak chtě nechtě postavíš Karla do situace kdy ho budou pozorovat a čekat že něco vyvede a děti nejsou blbci, jak jim dojde že jsi je "odsoudila" tak nezklamou a začnou vyvádět o to víc... Jistě za optimální situace to učitelka vezme pouze jako konstatování, ale pokud je Karel ještě živel, tak bude mít nálepku na dlouhou dobu...

holkaokomodra
21. led 2021

@gramar jj tak nějak jsem to myslela, a to už je vlastně autorky věc jestli informovat, případně jak a taky záleží na dané učitelce... Některá to treba nevezme za dobrej konec no... Je to na zvážení pro a proti, to určitě 😉 jak jsem psala za sebe a svoji zkušenost bych to klidně udělala, ale těch proměnných tam hraje dost, jako jediné správné řešení se to určitě brát nedá 😊

holkaokomodra
21. led 2021

@gramar no a taky vždycky když o něco jde, tak nejdřív řeším svojeho drahouska, poněvadž vím co dovede 😁 teď zrovna máme "nevhodného kamaráda" , kterej je bezva kluk, stejně jako ten můj, ale dohromady jsou to pubertální ovada 😁 tak první na řadu na sprdaka jde můj frajer, kterej ví jak se ma chovat, ale zdárně zapomíná a jak je spolu někam pouštím, tak mile, ale rázně upozorňuji oba, aby se nezapomněli 😉 moje pako se totiž předvádí jak nejlíp dovede a jeho kámoš taky, jen s ním doma o tom nikdo moc nemluví, tak si je obcas beru pod křídla oba... Chce to pevný nervy no

fifinka2020
21. led 2021

A co ti tedy nejvic vadi? To, ze od ostatnich deti slysis, ze "nejvic zlobi"? Protoze z tvych prispevku mi prijde, ze chapes, ze syna nikdo nesikanuje, ze je proste divoch a v zapalu hry vznikne zraneni... A pokud ma takovpu povahu, asi je jedno, jestli jeho partak zrovna Tadeas nebo nejaky Tomas, vzdycky asi bude ten, kdo v ocich deti "nejvic zlobi" (= je nejvic videt). Pokud ma divoceni v povaze, je to spis povaha, ne kamaradem...

rebe
22. led 2021

Jak bys reagovala, kdyby se tu objevila anonymní diskuse "Nevhodný kamarád našeho Tadeáška, děti si na něj stěžují, pořád ho provokuje a mlátí se navzájem"? Z tvých příspěvků to zní, že chudák tvůj syn se musí prát s divokým kamarádem, ale zároveň přiznáváš, že děti si stěžují i na něj. Tak těžko říct, jak to vlastně je... Taky mám syna, který má podobně výbušné kamarádství/nepřátelství, podle situace. A učím se na to nekoukat jednostranně a brát to s nadhledem, rozumím ti, jak těžké to je. Ale kdyby si na syna stěžovaly i ostatní děti, kdyby proběhlo nějaké násilí typu ledových koulí i vůči jiným dětem, tak bych fakt neřešila kamaráda. To můj syn musí znát hranice a nepřekročit je, ať si kamarád dělá, co chce.