Ahojky.Mám dotaz.Dcera 3,5 roku špatně mluví.Loni jsme byli na tříleté prohlídce před nástupem do školky a doktorka nám na to stejně nic neřekla.Babičky pořád,že se rozmluví ve školce,ale uběhlo půl roku a pořád nemluví oproti jiným.Něco umí říct hezky,ale víceméně nikdo z rodiny ji nerozumí a musím překládat já a občas i manžel.Myslíte,že je to normální?
Kdy se rozmluvily vaše děti?
Ahojky, určitě se to může stát a určitě to není nenormální. Co je norma se v tomto věku těžko stanovuje a posuzuje. Nic si z toho nedělej a nestresuj se tím. Ani na ni nevytvářej nátlak a nedávej jí najevo, že se ti zdá, že je něco špatně. Dřív nebo později se rozmluví - má prostě svoje tempo!!!
Bože, honem chci napsat, že jenom ne logopeda, jenom to ne! 🙄Kdo to tady zas napíše, tak mi budou vstávat vlasy hrůzou na hlavě!!! Klinického logopeda nepotřebujete, máte čas - logopedická péče se doporučuje až po 5.ROCE VĚKU!!! POZOR. Opravdu zatím není potřeba. Zbytečná zátěž tahat dítě tak brzo k logopedovi 🙏
@fioreta děkuji za uklidnění.Taky věřím naší doktorce,že kdyby cokoliv,tak už by nám to řekla.Na malou určitě nijak netlačíme ☺️
Uklidní tě cizí osoba na internetu, která to dítě neslyšela? Naše dítě chodí kvůli opožděnemu vývoji řeči ke klinicke logopedce od tří let a kousek, práce jak na kostele. Neumím si představit začít až v pěti.
Já jsem druhá strana a nečekala bych. Poptej objednání na logopedii a modli se, ať vás vezmou ještě před školou. Tady nikde neberou, max zařadí do pořadníku a to je na hodně dlouho. Já bych nečekala, není příjemné chodit na logopedii ještě v 1. třídě. Objednání můžeš zrušit, když dojde k posunu v řeči.
řekla jsem si o žádanku na tříletce, půl roku jsme se chodili dívat na logo, než začal spolupracovat, nakonec chodil pět let, ve třech letech mluvil jen svojí hatmatilkou nakonec je z toho vývojová dysfázie, dysortografie, specifická dyslexie a dysgrafie.. já bych nečekala vůbec na nic a už vůbec ne do 5let.. byla to fakt makačka, spousty cvičení doma, posilování jazyka a mluvidel .. dr. chtěla čekat, já chtěla žádanku a udělala bych to úplně stejně (letos je to 10let, co jsem to řešila)
Můj první syn začal mluvit až ve školce, ale stejně to není ono. Vyslovuje špatně, komolí některá slova. Jsou mu 4 a půl. Doktorka nám nic neřekla, ale já sama ho raději objednala k soukromé logopedce tady ve městě. Chodíme tam zatím tři měsíce, říkala, že toho máme na zlepšení hodně a že jsme přišli včas. Když má být příští rok předškolák. Takže je to na tobě, myslím, že logopedii nic nezkaziš. 🙂
Hlavně klinický logoped vyšetří, zda je jen špatná výslovnost, nebo je tam i jiný problém. Hlavně najít chápavou a nadšenou logopedku (opravdu existují) a ne babu co je už ňákej pátek v důchodu a metody výuky vůbec za celou kariéru nezměnila
@fioreta jestli dítě už třeba půl roku chodí do školky a nenastal žádný výrazný posun, doporučuji minimálně nějaký logopedický screening, aby se případně odhalily případné problémy. Dítě se může za dalšího půl roku rozmluvit jako kniha (no tak je logoped prostě vyřadí z péče a no problem) nebo naopak je někde problém, a pak je potřeba na něm začít pracovat. Pokud dítě patlá tak, že mu skoro nikdo nerozumí, tak to je na logopeda.
Zkušenost s naší dětskou je taková, že na pětileté prohlídce se strašně divila, že kluk chodí na logopedii (od 4 let), že prý mluví dobře. No fakt dobře nemluvil, měl opožděný vývoj řeči, patlavost, a táhlo se to sním minimálně do 8 let, a i na logopedii jsme chodili takto dlouho.
ja bych doktorce vubec neverila. Od 3. let dcery jsem upozornovala, ze se mi nelibi jak mluvi, ze mluvi hodne spatne a nevim co s tim mam delat. Upozornovali i ve skolce. Pediatricka (o ktere si jinak myslim, ze je dobra), me uklidnovala, ze ma cas, ze rika cele vety, zjevne rozumi co se ji rika, ze vyslovnost se jeste neresi. Nasla jsem si sama logopedku, ale zjevne jsem sahla vedle, protoze i ta me vicemene uklidnovala, ze ma dcera caas, ze to je v pohode. Na 5. lete prohlidce najednou vsichni velke halo, ze ma velkou vadu reci a ze se to musi resit. Fakt jsem byla nastvana, protoze jsem na to 2 roky upozornovala a vsichni mi rikali "dobry". No nebylo to dobry..
Zeptala bych se na nazor ve skolce, tam maji dostatecne srovnani s ostanimi detmi stejneho veku a objednala se k logopedovi - jak pisou vyse, termin ti daji buh vi kdy..
lze najít i různé orientační tabulky:
Co by mělo dítě umět:
do tří let: hlásky a, o, u, i, e, p, b, m, t, h, k.
mezi třetím a čtvrtým rokem: hlásky au, ou, f, v, j, d, n, g, ch, začíná se vyvíjet hláska l.
po čtvrtém roce: ť, ď, ň
po pátém roce: sykavky c, s, z, č, š, ž až na jejich občasné záměny. V tomto období se začínají objevovat hlásky r a ř. - na ty je čas minimálně do 7 let věku
Měli jsme v okolí jeden případ. Holčička strašně špatně mluvila, stále na něco čekali a byl čas. Ve školce se rozmluví, až bude starší se rozmluví, není kam spěchat, ono jí to donutí, že jí nikdo nerozumí apd. Když jí bylo téměř 5 let, tak jí zjistili rozštěp patra a operace. Já bych řešila.
K otázce k mým dětem, tak obě mluvily velmi brzy. Ve 2 letech už oběma bylo krásně rozumět.
ja bych taky necekala a nekam se objednala. Dcera tez mluvila spatne, tak jsem ji na zacatku objednala k soukrome logopedce, abych si byla jista, ze nic nezanedbam. Logopedka me uklidnila urcite vic nez detska lekarka a kazdopadne jsme s dcerou hned zacaly dochazet na lekce a hrozne to pomohlo!
@konidana Jsem v tomhle směru odborník, takže tomuto tématu rozumím. Nemůžeš vztahovat svou zkušenost paušálně na všechny děti. Každé dítě je jiné a nemůžeš vycházet tím pádem z nějakých následných dg, které byly určeny tvému dítěti. Tohle je velká chyba. Předpojatost a nějaké negativní předpokládání, že dítě má možná vadu řeči apod. To je zbytečná negace a celkově negativní strašení...
Je to záležitost vývojové psychologie, pokud se chce paní s někým poradit, nejlepší by bylo poradit se s klinickým psychologem nebo pediatrem. Případně s učitelkami v Mš, s ředitelkou nebo s jinou pracovnicí, zda taky navrhují nějaké další řešení, zda jít k logopedovi, zda je to nutné. Ale určitě je to zbytečné spěchání.
Vývoj řeči probíhá až do těch 7-8 let. Do logopedické péče se nastupuje po 5.roce věku, čili, např. v 6 letech, pokud to doporučí pedagogové na ZŠ, třídní učitelka apod. Dítě ze zákl.školy již zná docházku a chápe, že se něco učí, pak je pro něj snazší učit se u logopeda, protože již chodí do školy a něco se učí tam. Dítě v Mš si ale má hrát a né se učit. Opravdu v Mš je to přetěžování. Rodiče kladou na děti zbytečné a vysoké nároky.
@fioreta Odborník, co vyvozuje závěry z pár řádků. Dítě jsi neslyšela mluvit. Tu kristalovou kouli bych chtěla taky.
@bertoldina Závidíš, že ty odborník nejsi a tak se aspoň navážíš do cizích komentářů. Ale mě to jako nijak nebolí. Vím, že tomuhle tématu prostě rozumím. Nebudu se rozepisovat proč to tak je, páč by si to někdo asi vzal špatně a jako chlubení, ale tady nejde o naše diskutování a rozepře. Jde o to dítě a pro něj není žádoucí ho tahat ve 3 letech k logopedovi, tj výsledek, tak to prostě je a tečka. Ve 3 letech se řeč nemůže objektivně hodnotit-není dostatečná a není vyvinutá, čili není co hodnotit a nemá co být špatně-aby bylo nutné jít k odborníkovi něco řešit. Znovu-řeč se teprve začala vyvíjet a vyvíjí se až do 8 let veku. Není potřeba 5 let předem řešit co by kdyby. Nejdříve se to řeší v 5-6 letech 😉
@fioreta Teď se ti ta koule krapet porouchala, já o svém vzdělání nic nepsala😉.
@fioreta Chudinka koule už asi rupla, že?
Já tedy nevím, řeknu jen svoji zkušenost…na tříleté prohlídce byla řeč slabší, neřešili jsme to, ale po nástupu do školky se ani během prvního roku řec moc nelepšila, nikdo kromě mě a manžel řeči moc nerozuměl. Syn měl zaměněné souhlásky (hlavně T za K). Ve čtyřech letech jsem si vyžádala logopeda, nejprve jen na konzultaci, zda je to v pořádku nebo ne…no nebylo, měl zafixovanou záměnu souhlásek, není to úplně o učení logopedie, ale spíše mi paní logopedka doporučuje, na co se zaměřit a jaké formy her hrát, aby na ten rozdíl přišel, bohužel ta fixace záměny byla za ten rok dost silná (K by mělo být rozeznatelné ve 2,5 letech), je to stále boj. Ale v jiných oblastech se posouvá. Takže já osobně jsem za to raději si to zkonzultovat (dle referencí vybrat to zařízení, kde nehrabou jen pacienty a fakt berou jen toho, kdo to opravdu potřebuje a člověk získá odborný názor, na netu nikdo dítě neuslyší a každá matka jiná zkušenost). Jinak pediatra sice žádanku napsala ale sama by čekala na 5 let dle tabulek.
No naše zkušenost je ta, že první třídu ve škole paní učitelka jenom zdůrazňovala, jak blbě většina dětí mluví a že dávno měly být na logopedii. Takže začít v 5 av 6 letech mít nástup mi jako laikovi přijde pozdě. Co jsme občas v čekárně slyšely, tak to byl boj 🤦 Snad každou schůzku, maily psala....půlka neuměla mluvit, druhá držet tužku. Až si povzdechla, co v té školce dělali...nás upozornila paní učitelka ve školce plus tam měli jednou za rok paní, která zkontrolovala zralost a logo. Vzhledem k čekacím dobám (v říjnu řeknou zavolejte v lednu a v lednu vas objednání na květen). Dcera šla snad okolo 5 roku, ale problémy jsme tušili dyl. V klidu se řeč doladila, během půl roku jsme byla vyřazena z péče. Za konzultaci nic nedáš.
Pardon, ale s tím, že logopedická péče se stanovuje v pěti letech opravdu nesouhlasím. Ano, pokud bychom řešili, že dítě nevysloví pár hlásek, ale jinak bez potíží rozumí a domluví se bez obtíží aspoň s tou matkou, která má jeho mluvu "naposlouchanou". Ale kdybych svého disfatika neřešila ve třech letech, nejspíš jsem já dávno v Bohnicích a doma mám uzlíček nervů, který nevystrčí čumáček z baráku, protože jsou na něj všichni oškliví a on netuší, co po něm chtějí. Protože problém nebyl nějaké R/Ř nebo S/C/Š, problém byl dítě potřebovalo úplně jiný přístup k učení řeči, než běžné "hodně na něj mluvte, on se chytí". Při přístupu "musíte na něj víc mluvit", jsme se dostali k tomu, že dítě na oslovení zamrzlo a "just" se na mě nepodívalo, aby nemuselo řešit, že "máma zase něco chce a já vůbec netuším co" . Teprve logoped mě uporoznil na fakt, že dítě prakticky nerozumí jednoduché větě, potřebuje komunikovat ideálně v jednoslovných heslech, nejlépe ještě třeba s obrázky toho, o čem se bavíme, a podobně.
Ano, mohli jsme jít primárně k tomu psychologovi a teprve ten by nás poslal k logopedovi... Ale dostali jsme žádanky současně. Za mě nám logoepd přinesl mnohem víc, než ten psycholog, kde máme vyšetření také. Krom toho třeba v Praze je mnohem snazší sehnat rozumný termín u klinického logopeda, než u psychologa/psychiatra.
Souhlasím, že tlak na to "ale to jste měli řešit už ve dvou letech, teď to to dítě do školy už nedožene", je přehnaný (a kolem mě velmi častý). Dvouleté dítě není připravené ani na pět minut systematické práce. Nicméně školkové dítě už dvacet minut zvládne a minimálně vyšetření odborníkem, je podle mě na místě. Ono než se reálně dostanou někomu do péče, budou dítěti čtyři.
Jen k tomu dodám, že je rozdíl logoed, který bude vyloženě zaměřený na "správnost řeči" (tam asi opravdu má smysl jít kolem těch pěti let) a logoped, který bude dítě (a často i rodiče) opravdu učit komunikovat a bude provádět fakt spíš práci předškolního pedagoga. Většina klinických logopedů v současnoti už dělá to druhé. A tam za mě fakt má smysl jít ve třech letech, pokud máte pocit, že "kdyby to dítě mluvilo líp, bude se mu líp žít mezi lidma".
Já bych nečekala, max. vas logoped uklidní, že je to v pohodě. Ty děti mluví dneska fakt čím dál hůř - v 5 může být pozdě, následně půl roku než vás objednají a v 6 to dítě má jít do školy a učit se číst, když neumí ani základní písmenka!
@fioreta tak to je pekna kravina. Kolem 3,5roku by se to prave melo zacit resit. Mozna uz pred 3 narozeninama jete lip.
se stoupajicim vekem svaly zacinaji zatuhavat a jde to cim dal hur je pak neco ucit . Resit to v 5 je extremni, to je strane pozde!!
Určitě bych začala řešit. Vím, že kolegyně syn hodně špatně mluvil a ani ve školce se to po půl roce prakticky nezměnilo. Dostala doporučení na logopedii a od 4 let s ním chodí na logopedii. V srpnu mu bude 6 let a ten pokrok byl první rok docházení na logopedii fakt znát. Teď už jen musí dopilovat některé hlásky a bude dobrý. Nicméně i tak dostal doporučení k odkladu, jelikož má vývojovou dysfázii, která se projevuje více méně v oblasti řeči. Jinak je to chytrý klučina.
Dítě bych objednala k odborníkovi - logopedovi. Buď bude “v pořádku” (tj. adekvátní věku) a nebo Vás nasměruje dále (stanoví další postup).
Autorkou nečekej na nic a reš to.S poruchou řeči velice úzce souvisí vývojová dysfazie a poruchy učení.Klinicky logoped dítěti pomůže .Není to žádné zatežovani.Dnes se dělá všechno hravou formou.
Myslím,že by bylo vhodné vyšetření u klinického logopeda.Nez dostaneš termín ,tak bude dítěti 4 roky a to je tak akorát.Dcera začala mluvit pozdě a blbě a teď ve druhé třídě je z toho specifická porucha učení 🤦😃