Odklad školní docházky kvůli pomalému tempu. Máte zkušenost?

dancas87
21. led 2022

Všem vám přeji hezký den. Chtěla bych se vás zeptat, zda máte někdo zkušenost s doporučením odkladu školní docházky (OŠD) jen kvůli pomalosti dítěte? Syn měl 6 v prosinci 21 a jednou ráno mě paní učitelka překvapila tím, zda nepřemýšlíme o OŠD, protože syn je nesmírně pomalý (od povahy a po tatínkovi). A hned mi nabízela, že se bude v roce 22/23 na jedné škole otevírat přípravná třída a jestli by jsme to nechtěli zvážit, vrazila mi do ruky leták. Jsem speciální pedagog, takže mi to nedalo a syn jde 1. února do PPP. Přesto mi to vrtá hlavou. Syn od 4 let čte, počítá, píše (kostrbatě), barvy uměl v roce a půl. S dětmi si hraje nesmírně rád, ve školce se s každým kamarádi, učitelku poslouchá a úkoly plní, i když vlastním tempem. Básničku je schopný se naučit tak, že si ji několikrát přečte. Zajímá se o dění kolem sebe, logicky uvažuje. V řeči má špatné R,což je pro jeho věk zatim fyziologické (a od 4 let nemá přední zuby kvůli zánětu). Nedovedu si představit, že by ještě jeden rok setrval ve školce nebo v přípravné třídě, která je navíc na úplně jiné škole, než kam by měl pak docházet. Opravdu je pomalé tempo důvodem k OŠD? Setkal jste se s tím někdo?

marcicek84
21. led 2022

@dancas87 za me se to moc hroti,odklad bych nedala a do poradny nesla,nektere deti kdyz nemusi jsou proste pomalejsi,ale po prvni tride hsou vsechny uz vicemene v norme

rubesovak
21. led 2022

Taky jsem jednou nebo dvakrát navrhovalo OŠD kvůli tempu. Ono se to zda jako maličkost, ale děti jsou v hodinách celkem pod tlakem a je potřeba pracovat v nějakém tempu. Takže pak nestíhají, jsou nervózní, dělají chyby, nestíhají diktáty takže pak jsou na řadě i horší známky a co nestihnou ve škole dodělavaji doma, kolikrát je to práce s domácím úkolem i na pár hodin☹ jedno dítě tehdy šlo do přípravné třídy a rodiče byli moc spokojení, a prý to opravdu pomohlo. Druzí rodiče o této variantě nechtěli ani slyšet, protože blbá učitelka a podobně....a klučík chodil do školy s pláčem, prospěch měl strašný a v prosinci rodiče uvažovali že ho vrátí do školky, protože to samy nezvládali. Tvrdili že denně tráví doma nad doděláváním toho co ve škole nestihl i 4 hodiny a z jinak šikovného, ale pomalého klučika byl uzlicek nervů a jeden z nejhorších v prospěchu. Dnes je ve 4.tříde a už prý celkem zvládá tempo ostatních a doma dodělává jen tak 2x denně. Takže bych to hodně zvážila být vámi

neomenia
21. led 2022

Dcera jr raky pomalá. On ani můj manžel neni z nejrychlejších 🙂 takže to má po něm. Ale jinak bystrá a šikovná. Jen má svůj čas.bale citlivá učitelka si s tím poradí....dcera, ač pomalejší, zásadní potíže ve škole nemá, je ve druhé třídě, odklad neměla. Nedavala bych mu.

dashyyy
21. led 2022

@rubesovak já mám pomalýho třeťáka, odklad měl a vlastně za ty čtyři roky tempo nezměnil a pochybuju, že změní.. doteď doděláváme doma a nic s ním nehne
@dancas87 určitě počkej co ti na to řeknou v PPP, ale pokud by tempo bylo jediné, co by mělo rozhodovat o odkladu, nešla bych do toho, to by byl opravdu ve školce ještě teď

irmamala
21. led 2022

Já jsem zrovna na názor školky hodně dala. Přeci jen učitelky přesně ví, co má umět, zvládat, jsou s nimi každý den... Dcera odklad neměla a byť je šikovná, chytrá, s látkou nemá žádný problém, tak je dost pomalá, vším se strašně zaobírá a jelikož má dost přísnou a náročnou paní učitelku, dostává bohužel i špatné známky, protože nestihne pokaždé udělat, co má a půlka cvičení jí chybí. Nebo musí dodělávat doma a k úkolem, které každý den mají, je toho často fakt hodně.... Takže za sebe bych řekla, že hodně záleží, k jakému učiteli se dostane. Někdo bere první třídu jen jako seznamovačku se školou a někdo nasadí tempo hned od začátku.

kattyd
21. led 2022

Syn je taky hodně chytrý, znalostně vše zvládá, ale je pomalý a takový víc hravý, dětský ještě. 6 měl vloni a o odkladu mě ani nenapadlo přemýšlet, no a ve školce mi řekli že jsou tak 50:50 pro odklad, že sami neví. Tak jsme šli do PPP a prý školu by zvádl, je moc chytrý, ale že by jsme mu to asi zprotivili, že potřebuje to své tempo a čas. Tak jsme odklad dali. Kdyby byla možnost šel by do přípravné třídy, to bych brala hned, ale u nás není, tak je znovu ve školce. Bála jsem se co tam bude další rok dělat, ale popravdě jsem za ten odklad ráda. Školku si letos fakt užívá, chodí tam moc rád, roky předtím to tak nebylo. Akorát nedávno se vyjádřil že neví co bude delat ve škole v 1. třídě když už umí napočítat do miliónu a ostatní děti se budou učit počítat do 5 😅

ahyt
21. led 2022

Pokud je syn na tom jak pisete,tak kvuli tomu,ze je pomaly,bych odklad nedavala.To je povahova vlastnost a tu nezmenite I kdyz by se malrj sebevic snazil,tak podstata jeho osobnosti se nezmeni.Muj manzel je celej zivot opravdu pomalej.Kdyz jsme sli cela rodina na prochazku,ja a 2 dcery jsme davno byly pripravene a na manzela jsme cekaly Pomalost stale ve vsem.A pry se snazi.A je mu 68 let a je nejlepdi hrudni chirurg v republice,odoperuje to,co nikdo.Vsichni hrudni chirurgove z cele CR,mimochodem o prof.Pavko mu posilaji.Pri operaci je pomalej,peclivej.Ale diky jeho peclivosti,preciznosti a jeho pomalem tempu zachranil zivot spiusta pacientu,vcetne i nekolika hercu,zpevaku atd.Je nejvyhledavanejsi i diky jeho vstricne povaze Takze ta vlastnost beni zas tak na skodu.

ahyt
21. led 2022

No a stydim se za preklepy a hlavne hrubku😪prof. Pafko😅🤣

treasurka
21. led 2022

@dancas87 Uvidíš, co ti řekne PPP. I když je jinak syn schopný, může v 1. třídě narazit na učitelku, kterou jeho tempo bude dráždit, a otráví mu celou školu. Oproti tomu za ten rok v přípravce může dozrát, a klidně pak udělat rozdílovky a nastoupit rovnou do druhé třídy. Možností je spousta.

veruuu_kubesovic
21. led 2022

@dancas87
podle toho co píšeš, bych bez váhání syna do školy dala a nad žádným odkladem ani nepřemýšlela...
moje dcera sice odklad školní docházky měla, ale má vývojovou vadu a je opožděná, takže jí to prospělo, tvému synovi by to však naopak "uškodilo" a že je teď pomalý? ve škole najedou na tempo, které ho správně namotivuje, aby byl o trošičku rychlejší, ale tam ho to bude bavit 😉

jancazao
21. led 2022

Přesně jak píše @ahyt, je to povahová vlastnost. Syn byl na tom úplně stejně jako ten váš, velice chytrý, ale ta sebeobsluha vázla. Taky je narozený v prosinci. Je ve škole šikovný, všechno úplně v pohodě, akorát to psaní... naštěstí má výbornou paní učitelku a ta ho bere jaký je. Ve 4. třídě bude mít samé jedničky.

ahooooja
21. led 2022

Naše dcerka je červencová, a tempo no nevím jestli se o něčem takovém dá ještě říkat tempo ( je opravdu velmi rozvážná 😉). Ve školce nikdo kromě mě o odkladu neuvažoval. Na jednu stranu jí to moc pomohlo - do školy se musí připravovat, ale jde jí bez větších problémů.
Na druhou stranu nám to vyčítá (jak se mohla mít o ročník níže).Vidím, že je proti spolužákům dětská (pravdou je, že ve třídě má, deti o téměř 2 roky starší), než si neco rozmyslí tak to je na dlouho, při práci na čas nemá šanci (naštěstí to dohání bezchybnou prací) je otázkou jestli by to o rok později bylo lepší, to se asi ukáže teď při přestupu na druhý stupeň.

antoinet
21. led 2022

Právě jsem doopravovala písemky čtvrté třídy, nejpomalejší dítě mělo plný počet bodů 😀 Odklad bych určitě nedala, ale na tempu bych pracovala, za těch pár měsíců lze udělat obrovský pokrok.

petrasipkova1
21. led 2022

@ahooooja taky mám červencovou dceru, do školy nešla, je v přípravce, ale už se hodně těší do školy. Minulý rok když se řešil odklad byla hodně dětská, je taky hodně citlivá, pomalejší po manželovi, takže jsem fakt nechtěla aby byla ve třídě uplně nejmladší. Blbé bylo, že všechny kamarádky už šly do školy, no nebylo to jednoduché rozhodování, snad se na mě jednou za to nebude zlobit, ted si říkám že ji to prostě neuteče, bude se jí lépe učit. Manžel šel také v sedmi a nic se mu nestalo 😀

ahooooja
21. led 2022

@petrasipkova1 pro nas byla právě ta parta dětí ze školky rozhodující.

@dancas87 jinak velmi zajímavá metoda je ROPRATEM já bohužel nevychytala období a dcera se mnou nespolupracovala ( možná kdyby to s ní jel někdo jiný tak by to mělo úspěch), byla jsem na kurzu a moc se mi to libilo. Ještě metodika FIE mám to moc ráda, není to úplně k rychlosti, ale celkově o přístupu k životu, učení a tak.

petrasipkova1
21. led 2022

@petrasipkova1 u nás to naštěstí nebyla parta ze školky, protože chodila do smíšené třídy, takže predskolaci byli jen tři, ale všechny kamarádky co máme okolo, ale chodí stejně do jiných měst do jiných škol. Takže je to teď spis už jen v otázce A kdy já budu taky chodit do školy ?

petrasipkova1
21. led 2022
pamal
21. led 2022

Ve vašem případě bych se snažila najít třídu pro nadané děti, kde bývá menší počet dětí. Syn je taky pomalý. Paní učitelka to ale ví, a když nestihne z časových důvodů dopočítat písemku, tak ho přezkouší. Doma jsme se dost zaměřovali na to, aby se při jídle soustředil na jídlo, při oblékání na oblékání a aby rutinně měl zažité postupy v matematice, aby to časově lépe zvládal. Dnes je ve 4. třídě, má samé jedničky a zlepšuje se jeho rychlost i ve škole. Je to ale opravdu povahová vlastnost, také začal pozdě lozit, sedět, chodit. Je pohodář. Pokud čte od čtyř let, tak bych vůbec neuvažovala o odkladu, ale právě o programu pro nadané děti - buď indiv. plán v běžné škole, anebo lépe v naané třídě, je-li poblíž něco takového.

izz76
21. led 2022

Dítě narozené v prosinci by mělo mít odklad pouze že závažných důvodů, což asi pomalost není. Přece nepůjde do školy skoro v 8let,odklad je pro letní deti.

marcicek84
21. led 2022

Souhlas s tim,ze dite narozene na podzim by melo mit odklad jen ze zavaznych duvodu,do prvni tridy ve skoro 8 letech je blbost,vem si,ze by vychazel zakladku skoro v 17 letech,ty dva roky budou hodne znat,v sedmicke by uz klidne mohl mit sex,takze odklad v zadnem pripade z toho,ze to to dite dost muze poskodi a nebude v puberte zapadat.Pochopila bych odklad ditete,ktere ma 6 kveten - srpen,kdyz je to oduvodnene.

dancas87
autor
21. led 2022

Vsem vam děkuji za názory a pohledy! Mluvíte mi z duše 😊 věřím že v PPP budou mít rozumný pohled...i když, kdo ví...ještě jednou moc děkuji! 😊

knuffel
22. led 2022

Já kdybych váhala, klidně ten rok počkám. Jsou rodiče, co si vydupou odklad bez příčiny a pak má ve třídě spolužáky o rok až dva starší.
A potáhne se to s ním pořád, pokud je mimořádně nadaný, nebude potřebovat tolik ty zápisy, které nebude stíhat zapisovat, ale ten čas v podobě toho roku alespoň na začátku dostane. Není nic horšího než matka, co je přesvědčená o tom, jak to spolu ve škole zvládnou, věnuje se mu na 100 %, pak ale přijde na to, že do školy jde její další dítě, nejmladší dítě do školky, ona musí do práce a kluk v tom lítá sám a bez mámy za zadkem si ani nedá sešit do aktovky. A přitom stačilo, aby nespěchala a ten rok ve školce mu dopřála. Píšeš, že je pomalý, ale děláš to, co nebudeš chtít, aby učitelka dělala, spěcháš.

angelinie
22. led 2022

@dancas87 Máme doma taky jedno hodně pomalé dítě. Ale musím říct, že to s manželem odmalička bereme jako velkou výhodu do života, takže jeho tempo ve všem plně respektujeme. Je super vidět, že ten člověk je od narození velmi pozitivní, naprosto zlaté dítě, které se ale totálně ničím nestresuje 😆což je asi ta hlavní věc, která některé lidi může vytočit. Je taky ale velmi chytrý a šikovný, takže my máme naopak v plánu poslat ho do školy v necelých 6. Řešili jsme pro něj akorát vhodnou školu, kde nebude tolik dětí ve třídě, aby k němu učitelka mohla přistupovat individuálně. To je podle mého důležitější. Odklad nevyřeší to, že je člověk od povahy pomalý, protože takový bude stále 😎

dancas87
autor
23. led 2022

@knuffel děkuju za názor! Syn není nesamostatný, je pomaly a to od povahy. Rok, dva, tři, deset let....nic nezmění. Je takový od malička. Já nikam nespěchám, jen tuším, že pokud zůstane ještě rok ve školce, nejen, že to s jeho pomalostí nic neudělá, ale navíc se pak bude v první třídě o to víc nudit. Mam vystudovanou speciální pedagogiku, na rady kolegů se budu ohlížet.

knuffel
23. led 2022

@dancas87 Potom se určitě zařiď podle toho, jak to vidíš Ty sama v kombinaci s PPP.
Já jsem taky bývala zpomalený film, během první třídy se to pak srovnalo, ale jsem srpnová, tudíž to plnulo z toho věku asi. Držím palec, řiď se vlastním citem 😉.

holkaokomodra
23. led 2022

@dancas87 nám odklad nikdo nedoporučoval a myslím, že je to škoda, syn se dost trápil díky svému tempu a já vím, že kdyby šel o rok později bude mu líp. Dneska je v osmé třídě, IQ testy 130 a výše, ale tempíčko furt pohodička, že jo 😂 Takže myslím, že o těch dovednostech nebo výši inteligence to úplně být nemusí. Je dobře, že jdete do PPP, tam to, aspoň podle mé zkušenosti, dokážou vyhodnotit nejlépe. Tak hodně zdaru ať to dopadne jakkoliv, na přípravku pokud není ve stejné škole bych se vyprdla, ale dopřát mu ještě rok ve školce na škodu být nemusí 😊

klaari
23. led 2022

@dancas87 otazkou je, jestli ty jako profik, jsi v tom posuzovani objektivni. V kombinaci s dnesni dobou, on line vyukou bych se do skoly nehnala, znam druhaka co byl ve skolce sikovny, ale v orvni tride mel lockdown, online vyuku nestihal, probrecel, rodice ho u toho nechaly ssmotnyho, v druhe tride se to prohlubuje, pri vyucovani nic nestihne,nma to delat doma ale rodice i kdyz oba x titulu si stezuji na ucitele, je to pak neprijemne pro vsechny...nyni posilaji druhe dite, ktere spatne mluvi, meri 105 cm a celkove je vice mimo nez prvni, o odkladu nechteji slyset, profesori...

zelenaesmolda
23. led 2022

@dancas87
Na me pusobi jako inteligentni dite,v pripravce by se asi nudil.

bledulka84
24. led 2022

@dancas87 je leden a u dcerky v první třídě počítají do sedmi 🤦 myslím, že ten začátek ve škole je tak pomalý sám o sobě, že bych o odkladu určitě neuvažovala.

angell83
24. led 2022

Taky jsme dostali od PPP návrh na odklad, nedali jsme a bylo to nejlepší rozhodnutí. Učitelka z MŠ je sousedka a říká, že vůbec neví co by s ním ve školce dělala.Dan je šikovný, má samé jedničky, baví ho to a hlavně se nenudi. Odklad nám nutila ředitelka MŠ ( rozumej Umbridgeová z Harryho Pottera) jen protože ho nebavilo kreslení. A z PPP mu chtěla dát odklad po 15 minutovem sezení, protože neví jak jdou po sobě roční období.