Odklad z povinné školní docházky, kde mi poradí?

aneta15
23. říj 2013

Dcera je narozená na konci srpna, před rokem jsme následkem častých zánětů středního ucha zjistili,že nedoslýchá. Po operaci ( má v obou uší gromety) se jí sluch upravil ale následkem toho je, že špatně mluví, od 4 let s ní jezdím na řeč, všechny písmenka dohnala už nám chybí jen r a ř. Je moc šikovná umí písmenka, počítat je hodně snaživá a ctižádostivá a v tom vidím dost problém. Je drobná a přijde mi i moc dětská ( učitelka v MŠ mi potvrdila, že je tak hodná, že si s ní každej dělá co chce). Bojím se aby jí případný první neúspěch ve škole, neodradil a ona se nesekla. Je hodně citlivá a kvůli všemu brečí....je to takovej bulíček 🙂 když jí třeba někdo něco vezme tak neřekne dej mi to zpátky ale hned začne brečet. Zvažuju, že jí dám odklad ale zase jí za každou cenu nechci nechat ve školce. Ale zase na druhou stranu si říkám, že jí ten rok prospěje. Když ve školce vidím děti narozené o rok dřív třeba v září přijdou mi vyspělejší jak fyzicky tak psychicky. Poradtě mi zda existuje nějaké pracoviště, kde by mi poradili, případně co je k odkladu potřeba

majatob
23. říj 2013

@aneta15 zkus se objednat do Pedagogicko-psychologické poradny pod kterou spadáte 🙂 udělají jí test školní zralosti atd. a budeš vědět na čem jste 🙂

krystalka
23. říj 2013

@aneta15 - zrovna taky řeším synův odklad...zašla bych do Pedagogicko-psychologické poradny, případně ke klinickému psychologovi... Syn je narozený v březnu, ale už jsem si jistá, že odklad dáme - má vývojovou dysfázii, problémy s pozorností a navíc je to taková křehká dobrá dušička, je takový střízlík, ještě hodně dětský a ne moc samostatný....takže si vůbec nedokážu představit, jak by v té škole samostatně fungoval.... teď jsme byli u klinické psycholožky a ta to vidí jednoznačně na odklad, i logopedka a psycholožka ve školce mi to radily...Jinak ve škole mi řekli, že k odkladu potřebují doporučení od dětské lékařky a jedno další doporučení od nějakého odborníka - psychologa, PPP, SPC apod.

baris
24. říj 2013

@aneta15 ahoj, já mám to samé - dcera se narodila 27. sprna a všem říkám, že jde do školy o rok později. tečka, přes to nejede parní válec.

Musíš mít 3 papíry - od učitelek z MŠ, logopeda a pedagogicko-psychologické poradny. Ale mám pocit (loni to tak bylo), že i když máš 3doporučení pro jít do školky, tak rodič má vždy poslední slovo.

dcera je teda prozměnu hodně vysoká (v 5 letech měří 120cm), všechny převyšuje, ale je extrémně citlivá. Stačí se na ní škaredě podívat a už brečí. A protože mamka je učitelka v MŠ a každý rok jí přepisuji na PC hodnocení předškoláků, tak vím, že Káťa toho spoustu neumí. Ve škole by musela všechny dohánět, byla by pořád pozadu, neumí se začlenit do kolektivu .... Radějí ji ještě ten rok dopřeji ve školce, aby dozrála, doučila se co má a pak šla zcela připravená do školy.

elastiq
3. lis 2013

Mělo by být vyjádření ze školky, z pedagogicko-psychologické poradny a od pediatra, samozřejmě také názor rodičů

kubulapreschool
6. lis 2013

Z mojí praxe učitele na 1. stupni také doporučuji Pedagogicko-psychologickou poradnu. Také zkušená učitelka/zkušený učitel při zápisu do ZŠ dokáže zralost posoudit. Děti dělají velké pokroky, proto se často při zápisu může zdát, že je dítě na školu nezralé, ale po prázdniách je vše jinak. Formálně pro odklad stačí, pokud jej navrhne učitel při zápisu. Pokud jej učitel nenavrhne, je potřeba vyjádření psychologa nebo pediatra.