Po mononukleóze prý nemusí držet dietu a může do školky

myskin
14. pro 2012

Zdravím, dcera (4,5 roku) byla asi měsíc unavenější, asi 2x horečka s rýmou a dneska nám z krevních testů v nemocnici řekli že prodělala mononukleózu ☹ . Jaterní testy má dobrý, dietu prý nemusí, ale to se mi nezdá. Všude jsem našla že i po dobrých jaterních testech se drží 3 měsíce dieta. Má mít klidový režim. A uzliny má pořád nateklé. V nemocnici řekli pouze ten klidový režim, dietu nemusí a kontrolní testy také prý ne (i když z laborky je jasně napsáno že kontrolní testy po 3 týdnech). A do školky ji mám dát od ledna. Jsem z toho zmatená, myslím že mononukleóza zase taková sranda není. Teď nevím jestli jí pro jistotu tu dietu nemám nasadit, ale to pak školka padá, protože tam dietně zrovna moc nevaří. Taky mi je divné proč naše dětská doktorka mononukleózu nezjistila už z krevního obrazu (nějaké hodnoty tam nebyly úplně v pořádku, ale prý virózka a to jsem jí říkala o té dlouhodobé únavě, bolesti rukou, nohou, hlavy, horečka,...), ale zjistili to až v nemocnici kde jí zase brali krev. Jinak doktorka v nemocnici řekla hned, že dlouhodobá únava nebývá z klasické virózy. Jak mononukleóza probíhala u vás, není to unáhlené dát jí po vánocích do školky a dieta žádna?

berenika39
14. pro 2012

ahoj, petr měl mono letos v květnu. ono se to nedá zjistit z odběru jen tak, běžného, musí na to být cílené vyšetření krve, to se dělá, až když je na mono podezření, cíleně se hledá ten virus EB a protilátky . byl doma měsíc. dietu nám žádnou nedali, že se od toho už upouští, není na to žádný lék, děti to navíc snášejí lépe a lépe se s tím vyrovnají. mě naše dobrá mudr řekla, že se mám řídit Petrem, když bude unavený, nechat ho v klidu, jakmile příznaky odeznějí, může se pomalu vracet do normálu. nechce to asi podceňovat, ale uvidíš sama na malé, jak jí bude, petr po měsíci byl úplně v pořádku, žádnou dietu jsme nevařili, ale je fakt, že i běžně jíme relativně zdravě, žádné smažení, mastné, těžká jídla, prostě nic, co by játrům nedělalo dobře. po měsíci jsme byli na kontrolních odběrech, už byly ok a i játra se vrátila do původní velikosti, při mono jsou i na pohmat zvětšená. to čtení na netu vždycky nažene hrůzu, já vím, neboj, malá to zvládne, po měsíci - když bude ok, bych jí do školky dala, s tím, že učitelky budou vědět, co jí bylo a tak. držím aplce, at je to brzy za vámi.

gumidek
14. pro 2012

Mononukleozu prodělal syn teď v létě, zjistili jí z testů až po té akutní fázi, měl oteklý uzliny, unavenej a pár dní teplota. Dietu nedržel, do školky nechodil, ale třeba na dovolenou jel hned (potvrzená mononukleoza byla někdy v úterý, v sobotu odjel na dovolenou s babičkou), doteď chodil na pravidelný odběry a teprve minulý týden měl krev už v pořádku. Ale od září je normálně ve školce. Takže bych si asi malou nechala doma do konce roku a pak do školky.

llluckaaa
14. pro 2012

Ahoj, u nás se mono zjistila minulý rok. Přišlo se na to náhodně při krevních testech, kdy se hledaly důvody pro zácpu. Byly zvýšené protilátky a výrok tudíž byl, že mono někdy prodělal (ale já tedy nevím kdy 😅 ). O dietě nepadlo ani slovo. Ale je pravda, že u nás se smažená a hodně tučná jídla moc nejí, takže by nebyly potřeba velké změny. Do školky jsem ho pak normálně poslala, u nás se zas tak nezdravě nevaří. A nemohla by ses případně domluvit ve školce domluvit, že kdyby chystali na oběd něco vyloženě nevhodného, že bys mu donesla doma nachystaný oběd?

myskin
autor
15. pro 2012

Holky díky za odpovědi, ve školce se zkusím s tím jídlem domluvit, doma tučné nebo smažené dětem taky nedávám. Včera jsem byla nakoupit a odjížděla jsem z Globusu ve 22.00, soustředila jsem se u všeho na obsah tuku a protože běžně takhle nenakupuju motala jsem se tam jak Goro před Tokiem 😀 . Takže holce to jídlo pár týdnů budu víc hlídat. Řeším to hlavně proto, že ona je taková zámora, minulý školkový rok jsme korunovali zápalem plic a neštovicema, tak mám hlavně strach jak na tom bude s imunitou po mononukleóze. Taky mě trochu zklamala naše doktorka, že ji to ani nenapadlo, přitom příznaky jsem poctivě vyjmenovala a kdybych netrvala na testech tak vím prd.

myskin
autor
15. pro 2012

Jinak ještě k té školce. Naše školka to je zásobárna bacilů. Některý rodiče fakt nejsou soudný a dítě tam dají za každou cenu. Známý má školku kde chtějí po každé nemoci papír od doktora že dítě může do kolektivu. A rodiče taky frfňají že je to vopruz.

ia.
15. pro 2012

ahoj no my čekáme na výsledky z krve, které budou v úterý, ale vypadá to, že mononukleozu potvrdí ☹ před měsícem a něco vysoké horečky, dostal ATB, od té doby je unavenější, uzliny jak hrušky, a teď byl zase marod, měl vyšší CRP ale už mu kleslo, takže brala krev ještě na mononu...jaterní testy má ale ok. Jsem z toho v rozpacích, pže syn je velmi aktivní, udržet ho v klidu bude kumšt, na zač. ledna máme jet na lyže, myslíte že to mám úplně vypustit? do školky ho dám až od ledna...

myskin
autor
15. pro 2012

@ia. Tak to máte jako my. Jaterní testy v pořádku, začala být unavená taky před měsícem, ATB jsme neměli, ale chycený krk a uzliny. Pokud ji syn prodělal před měsícem, tak úplný klid na lůžku není potřeba, ale měl by odpočívat a žádná námaha. Ty hory fakt nevím. Já jsem bojácnější tak bych ho na lyže nebrala, max. tahat na saních 🙂 . Nám doktorka řekla, že v lednu sice do školky může, ale zátěž žádná (což lyže jsou) a taky nás požene na kontrolní testy. Uvidíš podle výsledků.