Podceňuji syna?

antilopkax
26. říj 2019

Pěkné odpoledne,
mám syna předškoláka a uvažuju nad tím, jestli ho nepodceňuji. Synovi bylo 5 let o prázdninách a já už teď na 100% počítám s odkladem, protože syn velice špatně mluví, je nepozorný, drží špatně tužku, má horší paměť, neumi věci, které se od předškoláka očekávají.
Také je velice často nemocný.
V týdnu mi logopedka řekla, že je velice šikovný a nevidí důvod pro odklad. Prý nevadí, že nebude mluvit a místo výslovnosti trenujeme fonematický sluch. Když jsem ve školce naznačila, že počítám s odkladem, tak na mě učitelka koukala, jak kdybych se úplně zbláznila a říkala, že u něj je odklad zbytečný.
Opravdu syna podceňuji?
Jsem učitelka, tak mám třeba přehnané nároky. Nebo tím, jak je nemocný, tak tendence ho víc ochraňovat, ale opravdu si nedovedu představit, že by mohl jít do školy.

alcar
26. říj 2019

@antilopkax myslim si, ze pokud jsi s nim ty kazdy den, tak jedine ty muzes vedet nejlepe, jak na tom syn je. V tomto bych spolehala na sve pocity a dojmy. Pokud bys chtela nezavisle odborne posouzeni jeho schopnosti a pripravenosti na skolu, tak se obrat na PP poradnu. Tam ti ho zhodnoti lepe, jak logopedka nebo ucitelka. Za me, to, ze mluvi spatne by mohl byt ve skole problem. Ale zase na druhou stranu, ma na zlepseni jeste rok. Nehazej flintu do zita, treba se behem jara jeste vyloupne plno dovednosti a jeste ti vytre zrak. 😉

antilopkax
autor
26. říj 2019

@alcar my do PPP stejně musíme kvůli odkladu.
Neumí 12 hlásek. To do jara nema šanci dohnat. A není to jediný problém.

klea81
26. říj 2019

Za rok se toho ještě spoustu naučí. Záleží, čemu říkáš špatná výslovnost. Dnes je spíš vzácnost, že dítě mluví dobře. Vidím děti ještě ve 2. třídě co neumí R a Ř. Rozhodně nenechávej cvičení jen na logopedce, ale cvičte 3x denně 5 minut spolu. Já takhle intenzivně naučila syna 7 písmen během půl roku i bez logopeda. Náš syn nevzal tužku do ruky do 6 let. Zvolila jsem školu s jednodušším písmem comenia script než odklad. Taky záleží na sociální vyzralosti než jen na řeči a motorice. Souhlasím s tebou, že na děti v první třídě jsou kladeny čím dál menší nároky. Za nás například neexistovalo dítě, co by si neumělo zavazat v 1. třídě tkaničky, teď je vzácnost když to dítě zvládá ve 3. třídě 😇

antilopkax
autor
26. říj 2019

@klea81 neumí 12 hlásek, cizí lidi mu rozumí velice špatně. Hodně komolí a gramatiku taky nemá ještě bez chyby.
Cvičíme denně, ale ještě nenapravujeme výslovnost, ale doplňujeme slovní zásobu a trenujeme vyjadřovací schopnosti. On mluví teprve 1,5 roku.

martiniquest
26. říj 2019

Tyto zalezitosti jsem jeste neresila, ale pripada mi spravne se ridit intuici. Navic odkladem synovi prodlouzis bezstarostny zivot o cely rok. Nevidim na tom nic spatneho.

martt
26. říj 2019

@antilopkax My jsme tohle řešily u syna. Chytrý byl v něčem byl napřed, než děti v jeho věku. Zase mu dělali problém sociální věci. Nechtěl se projevovat v kolektivu, byl hodně nemocný. Školka mne přesvědčovala, že odklad není nutný. Ale stejně jsme ho dali o rok dýl. A jsem za to ted ráda. Ten odkladu něm byl vidět, že mu prospěl, i když je v něčem na před . I v psychologické poradne nám řekla, že rozhodnutí je na nás, ale ze pokud hodně marodi, tak odklad je lepsi. A syn je srpnovy.
Na víc si myslim ze syna nepodceňujes, jen vidíš věci reálněji než školka. Na víc synovi prodlouzis svym způsobem dětství, když půjde o rok dyl. Alespon takhle jsem to vnímala já.

alcar
26. říj 2019

@antilopkax PPP kazdopadne a fakt bych dala na sebe a ne na ucitelky ve skolce. On tu skolu treba i zvladne, ale s odrenyma usima, bude treba nejhorsi ve tride, budes u nej imrvere kazdy den sedet s ucivem a budes v nervech. A ten tezsi start se s nim potahne celou zakladku. Pokud citis, ze neni na skolu zraly, dej odklad.

elu
26. říj 2019

Ridila bych se podle sebe.. Me zase rikali, at dam odklad a ja nevidela jediný duvod.. Dceru jsem do skoly dala a dobre jsem udelala... Je jeste k tomu hodne vysoka... Ucitelky me div ve skolce nenahlasily, ze jsem je neposlechlA.... ALE myslim si, ze dite znas nejlip ty a pokud jsi ucitelka, tak to neni jen intuice

saoirse
26. říj 2019

Snažila jsem se na to informovat u okolí (máme taky srpnové - prázdninové - dítě), zatím čistě informativně a prý prázdninové dítě v řádným termínu do školy jen, když je opravdu už zralé a naprosto bezproblémové. Jinak, že se prosazuje spíš trend, dávat odklad, čistě proto, aby dítě pak nebylo i o rok mladší než jeho spolužáci. Pokud máš jakékoliv pochybnosti o tom, zda je to pro něj vhodné, určitě bych se ještě poradila i jinde a hlavně se nenechala tlačit do rozhodnutí, s nímž nesouzníš

marcicek84
26. říj 2019

@antilopkax Rozhodla bych se dle toho mluveni,12 hlasek se za rok nedouci a bude mit co delat aby to zvladl na dva roky. Nevadilo by kdyby jestě neumel R,Ř.
Zkus intenzivne trenovat rec a uvidis.Ale je pro dite lepsi jit so skoly az zvladne mluvu.

antilopkax
autor
26. říj 2019

@marcicek84 nedouci, protože zatím hlásky ani nenapravujeme. Na to mi logopedka řekla, že stačí, když je bude slyšet.

pospis
26. říj 2019

Syn letos v prvni tride a loni odklad mel. Odklad jsme řešili hodne, názory na odklad byly tak 50:50 kazdy rikal neco jineho, SPC bylo pro odklad, logopedka a učitelka ms pro skolu, psycholožka odklad a ja se placala uprostřed. Jednu chvíli jsem byla jistá pro skolu, druhý den zase pro odklad. Touto dobou jsme pracovali na sykavkach tupych š č ž i ostrých s c z a ř a r neumel vůbec. Takže neuměl 8hlasek. K zápisu sel s vyvozenyma sykavkama, které ale nebyly úplně zafixovane a R a Ř nic. Grafomotorika dobra, jazykové uvědomování horsi, poznal první a poslední hlasku ale nezvládal hlaskovat, sluchova a zrakova pamet horší. A horší soustředění. Nakonec jsme zvolili odklad v PT. V srpnu byl vyřazen z logopedie a do PT nastoupil s plně zvládnutou výslovnosti. Odklad mu samozdrejme neublížil, hodně se posunul ale zpětně by tu školu asi zvaldl. Pockala bych do dubna a do te doby pracovala a cvičila, deti v tomto veku udělají obrovský pokrok i během tydne. A dejte na svůj pocit pri rozhodování. Jinak syn je dubnový, VD expresívní

antilopkax
autor
26. říj 2019

@pospis syn je v polovině prázdnin. Mluví 1,5 roku, což je málo. Výslovnost nenapravujeme a dřív než v lednu nezačneme. Takže nemá šanci.
Pozná první hlásku. Sluchová paměť hrozná. Hláskovat neumí víc než polovina prvňáků, stejně tak bojují s první a poslední hláskou...
U nej je i ta nemocnost. Zatím to ma v poměru 30:70 - školka:doma a to jen díky tomu, že je zdravý v září a v červnu. Teď je nemocný od 2. týdne v září. To už by měl vlastně domácí vzdělávání.

marcicek84
26. říj 2019

@antilopkax A co to byla za logopedka?sla bych jinam

bamak
26. říj 2019

Pokud je to jak píšeš, odklad bych dala. Budete oba více v klidu. Než ho honit a stresovat....

merope
26. říj 2019

Zaznívá tu cosi o prodlužování dětství - ona to ale může být i pořádná komplikace v dospělosti. Sice se to možná změní, ale je vhodné si uvědomit, že když dítě nastoupí do školy, pokud je mu 7, tak i pokud bude vzorný student, tak ZŠ ukončí v 16ti, maturita ve 20ti (prázdninoví ve skoro 20) a potom 3 roky bakalář, 2 roky magistr - to je 25. Kdyby chtěl bakaláře o rok protáhnout (zadarmo), tak magistra už protahovat nemůže. Sice nebude platit školné, ale bude si muset platit sám zdravotní pojištění, co je málem víc jak to školné. A nedej tedy, kdyby fakt nestíhal a musel platit školné + ještě pojištění. Takže odklad jenom pokud je opravdu důvod.

marcicek84
26. říj 2019

@antilopkax A taky si myslim,ze u zapisu pokud nebude pordne mluvit tak budoi chtir vyjadreni od ppradky tak vas tam stejne odeslou

marcicek84
26. říj 2019

@merope no a co teda maji delat deti,kterym jsou spatne roky a ty zarijove jsou do skoly skoro v 7 letech? Asi si kvuli toho vsichni budeme muset hodit masli....a taky kazde dite nebude mit na to,aby vystudovalo vysokou skolu a ty schopne si snad po studiu na ti vydelaji i kdyby si na ten rok navic mely pujcit...Dle meho spis jde o to,ze ti co ty vysky nedavaji a prodluzuji jsou mnohdy ti,co na to bohuzel az tak nemaji (rok zpozdeni chapu,ale nechapu proc kdyz mi nejde bakalar by melo to dite jit i na magistra)

alcar
26. říj 2019

@merope no ono je taky mozne, ze to “opozdene” dite, ktere do skoly nastoupi v radnem terminu na tu vysokou ani nedojde. Bude v ucivu plavat celou zakladku a skonci v lepsim pripade na nejake prumyslovce, kterou udela tak tak, v horsim pripade, kvuli spatnemu prospechu na zakladce, nekde na ucnaku. A kdyz nastoupi o rok pozdeji: tak zvladne zakladku suverenne a vysoka uz bude za odmenu.

martiniquest
26. říj 2019

@merope Nezlob se, ale argumentovat komplikaci v dospelosti mi pripada zcestne. Kde je psano, ze pujde na VS? Kde je psano, ze bude pripadne prodluzovat? Resila bych soucasnost a ne velmi vzdalenou a velmi nejistou budoucnost.

antilopkax
autor
26. říj 2019

@marcicek84 můžou doporučit, ale pokud se jako rodič rozhodnu, že půjde do školy, tak půjde a je to jen na mně. Stejně tak i s PPP. Škola může doporučit, ale rodič tam jít nemusí.
Klidně můžu dát do školy hodně špatně mluvící dítě a školo, starej se.

klea81
26. říj 2019

@antilopkax tak to bych se taky priklanela k odkladu, zejména pokud mu bude 6 teprve o prázdninách, kluci jsou prý o půl roku pozadu než holky..

sudylichozrout
26. říj 2019

@merope No, ono to ma jeste jednu rovinu. Ja jsem kvuli nemoci opakovala patou tridu zakladky, mela jsem (samozrejme radne omluvemo) 510 hodin, coz je cca 8 mesicu ze skolnich 10. Byl to prvni rok druheho stupne a ja nechtela, aby se se mnou tahlo to, ze temer nic neumim. Jsem lednova, takze i v te sve puvodni tride jsem byla druha nejstarsi. A sla jsem pak tedy o rocnik niz, znovu do petky. V prumeru jsem byla o rok az rok a pul starsi nez deti v tom opakovacim rocniku. Na ZS to nevadilo, ale na gymplu uz jo. V prvaku mi bylo 16, nekdo v prubehu prvaku teprve oslavil patnacte narozeniny. A byl to kamen urazu, byla jsem uz mentalne nekde trochu jinde a nedelalo to dobrotu. Sama jsem pak uplne prirozene prilnula k rocniku nad sebou, tedy k memu "pravemu" rocniku a s temi se vidam dodnes. Ze sve kmenovky s nikym. Maturovala jsem ve dvaceti, promovala ve 27 letech, delala jsem dvojobor a trochu si studium kvuli tomu protahla.

pathan
26. říj 2019

@antilopkax A jak dlouho do školky chodí?

antilopkax
autor
26. říj 2019

@pathan třetí rok.

vikinkav
26. říj 2019

K tomu odkladu a problematice “byt nejstarsi ze tridy” - podle me u kluka bych rekla ze je to ok, u holky nic moc... ja jsem cervnova a mela jsem odklad, sla jsem az v 7 letech do skoly a byl to trochu opruz byt vzdycky ta starsi, hlavne vuci spoluzakum, kluci mi pripadali fakt jak mimina..

pathan
26. říj 2019

@antilopkax Je to téžký – kdyby byl nemocný jen občas, tak by určitě mluvil líp, aspoň teda u dcery nastal hrozný skok, když se dostala mezi převážně starší děti, i tu tužku se naučila držet správně během chvilky (doma jí to ukazujeme, ale ve školce kreslí víc). Asi bych se orientovala i podle celkové vyzrálosti, některé děti jsou v tomto věku ještě takové dětské, jiné zase vyzrálé. Zkusila bych určitě přípravku, tam se hodně ukáže, jestli na to to dítě ma nebo ne.
Co se mluvy týče, tak ty samohlásky se dají zvládnout během 3 mésíců, mám takový případ v rodině.

antilopkax
autor
26. říj 2019

@pathan on chodí do smíšené školky. Aktuálně je ve třídě jeden z těch starších. Doma kreslíme denně. Přípravka u nás není.
12 hlasek za 3 měsíce je podle mě dost nepravděpodobné. Staršímu trvalo 9 měsíců se naučit r. Nakonec zapomněl po r sykavky a ty se naučil až na konci první třídy. Ale on je poznal sluchem. Takže problém nebyl.

pabka
26. říj 2019

@merope ale přeci teď se nemůže rozhodovat podle toho, co bude za 20 let, třeba už systém na VŠ bude úplně jiný nebo na ni ani nepůjde nebo bude při ni pracovat atd atd., ale jak říkám, za 20 let muže být všechno jinak...

zuzkasim
26. říj 2019

Chápu tě, u vlastních dětí se to posuzuje velmi těžko, člověku chybí nadhled. Jsem též pedagog a u jakéhokoliv dítěte pro mě není problém zralost velmi dobře odhadnout, zato u vlastního jsem si s tím nevěděla rady. Zašla jsem do PPP a poradila se. Nevím, píšeš 12 hlásek, to mi takto zní opravdu hodně, špatný úchop už možná nezměníte, soustředění vyzraje a nemocnost, s tím se asi nic moc nenadělá. Prostě se opravdu poraď v poradně. Jinak ještě existují třeba přípravné třídy, možná by to pro dítě, u kterého je tak půl napůl, taky nebylo špatné řešení...