Přechod ze školky do školy. Nechat kamarádky spolu?

elis101
12. bře 2025

Všechny zdravím a chtěla bych se zeptat na názor ohlrdně přechodu prcka ze školky do školy....lámu si tím hlavu už několik měsíců. Malá bude příští rok předskolačka (takže máme ještě chvilinku) ve školce má kamarádku, už jsme se i seznamili s rodiči, protože holky bez sebe ani ránu, jakmile je kamaradka nemocná (ona je celkem casto), malá pro ni pláče, že ji schází....nebydlíme od sebe daleko, takže se i potkáváme mimo školku...ale každý máme v hledáčku jinou školu....a ja ted premýšlím...přizpůsobit se, aby holky byly spolu? Vsechno se mění, nemusí spolu ve škole už kamarádit...a nebo ano a....ted mi to láme srdce, že bych malou od kamarádky odtrhla...když je rozdělíme, postupně se urcitě odcizí...

Tak jak jste to měli s vašimi ratolestmi?

Díky

merope
12. bře 2025

Je otázkou, zda jim vůbec škola umožní být spolu ve třídě. U nás to je třeba tak, že spádová ZŠ to neumožňuje. Rodiče si stěžují, ale prý prostě ne a hotovo.

galatea_a
12. bře 2025

Nech holky scházet se po škole na hřišti nebo doma nebo o víkendu, ale vyberte každý školu, která vám vyhovuje. 🙂 Synek měl taky školkové kamarády a scházíme se na hřišti, i když každý chodí jinam. 🙂

zuzkasim
12. bře 2025

Na toto bych ohled nebrala. Děti se vyvíjí, stejně tak kamarádství. Dcera chodí do jiné školy než většina dětí ze školky, spíš z toho těží. S holkama ze školy se vídá v kroužcích, jezdívají spolu na vystoupení a další akce, potkávají se venku. Její okruh přátel se tak zvětšil, protože je má i ve škole. Už je v 6. třídě, takže dost dlouhá doba na zhodnocení.

sarihy
12. bře 2025

Já na to ohled brala a nedopadlo to dobře..uvedu...vybrala jsem pro dceru nespádovou školu a aby tam nešla sama, přemluvila jsem maminku od dceřiny kamarádky (ve školce byly velké kamarádky), aby ji na tu školu dala taky...sedly si spolu a vše zpočátku fajn, ale postupně se dcera trhala jinam, tamta to nelibě nesla, od každé kamarádky ji vždy clonila a snažila se ji vyšoupnout, až to pak postupně v 5.třídě přerostlo skoro až v šikanu...takže za sebe bych už nikdy nikomu neradila, aby takhle něco snažil propojit, může se to pěkně vymstít.

krisstina93
12. bře 2025

Na to bych moc nekoukala, pokud to není malinká škola o jedné třídě, tak spolu ani nemusí být ve třídě, naše škola má 4x třídu od každého ročníku a první tři třídy jsou ještě rozdělené do dvou budov, takže treba 1.A a 1.C spolu vůbec nejsou v kontaktu, jakoby to byla jiná škola a kecat si do rozdělení tříd si školy nenechávají.

miryp
12. bře 2025

Nebrala jsem na to ohled. Děti jsem přihlásila na školu, která pro ně svým přístupem byla vhodnější. Škola nám umožnila uvést do žádosti kamarády, se kterými bychom chtěli děti napárovat do tříd, tak jsem tam pár spolužaček vypsala a čekali jsme, co z toho vzejde. Škola se snažila to napasovat tak, aby každé dítě mělo ve třídě alespoň jednoho spolužáka, kterého zná. Obě naše děti tak mají ve třídě někoho ze školky. Ale třeba dcera a její spolužačka ze školky se spolu v podstatě moc nebaví, obě navázaly úzká přátelství s novými spolužačkami a jsou členkami rozdílných dívčích skupin.

ninive211
12. bře 2025

Jako takhle, pokud obě dvě budete děti dávat (bez vlivu na to, zda jsou nebo nejsou kamarádky) na stejnou základku, obvykle je možné při zápisu napsat požadavek, že si přejete, aby dítko bylo ve stejné třídě s kamarádkou XY. Alespoň u nás se na tyto požadavky snaží brát zřetel a pokud je to přání oboustranné, vyhoví. Ale jako pokud se jedná o to, že vy zvažujete jednu základku a rodiče druhé holčičky jinou z nějakých důvodů a na stejnou základku byste je dali jen kvůli tomu, aby holčička nepřišla o kamarádku, tak bych to nedělala. Kamarádství se mění a neměl by to být hlavní důvod pro výběr základní školy.

vitezove
12. bře 2025

@elis101 Pokud máš na výběr 2 školy, kdy jsou víceméně stejné. Tak proč ne. Pokud máš třeba v merku lepší školu, tak bych toto neřešila. ALE - pro dítě bude mnohem snazší jít do školy s kamarádkou. MNOHEM. Jistě, nemusí se kamarádit a tak. Ale taky mohou. Znám lidi co se i v dospělosti kamarádi s přáteli ze školky.

My to třeba máme tak, že dcera je ve školce a ve stejné budově bude ona i všichni kamarádi ze školky pokračovat i do školy. Beru to jako meeeeeeeeeeeeeeeega výhodu, která ulehčí přechod do školy o milion procent. Ale máme skvělou školku a školu a nemáme v okolí žádnou lepší.

Zároveň dcera má nejlepší kamarádku, která chodí do školky jinam. Bydlíme velice blízko sebe, proto se vídají. A vídají se denně. S kamarády ze školky se vidí pouze ve školce. Takže je to spíš o tom promyslet ty školy, proč ta ano, proč ta ne. A na stranu + dát i to, že tam bude mít kamarádku. A pak bych se rozhodla kde převažují plusy, kde mínusy.

ninive211
12. bře 2025

@vitezove Mega výhoda to určitě je. Ale nemělo by to být asi hlavní měřítko v rozhodování. Resp. my jako rodiče známe své děti nejlépe, jsou děti, které si pak velice snadno najdou kamarády a jsou děti, které ne. Je dobré, aby dítě mělo ve třídě někoho, koho zná (z okolí, ze školky...), nemusí jít nutně o toho nej kamaráda, ale ano, umožní to lepší adaptaci na změnu. Já třeba i právě díky tomuto nezvažovala jinou než spádovou základku, kam měla jít většina dětí (druhá ZŠ ve čtvrti je na tom kvalitou cca stejně, nejde o to, že by jedna ZŠ byla WOW a ta druhá vyloučená apod.). Ale pokud jsou důvody pro jinou základku třeba jiné zaměření (třeba alternativní), jiný, osobnější, přístup, menší kolektiv...tak bych to, jestli tam bude mít kamarádku, brala jen jako vedlejší rozhodovací prvek. Ne ten hlavní. Zvlášť u holčiček to je tak jeden rok jsou "nejky", další rok se nemůžou ani cejtit...

veruuu_kubesovic
12. bře 2025

Přizpůsobit? No to teda nevím, jestli by bylo dobré, navíc školkové kamarádky nemusí být napořád 🤔
Syn jde letos do 1.třídy, vybrala jsem pro něj spádovou školu, kam nastoupí všechny děti ze školky, i pár jeho kamarádů z oddělení v MŠ 🍀 ale do září daleko, tak jako mi říká, že bude výhradně sedět s Robinkem ze skolky, se kterým jsme často venku, tak bůhví jak to bude...

felis
12. bře 2025

@elis101 Ahoj, dcera chodila do školy do uplne jiné MČ v Praze nez do skolky. Kamaradky tam měla, ale pro mě byl teda výběr ZS prednejsi (a výběru nelituju ani ted kdyz je uz ve druháku na střední). S odstupem i dcera zapomíná na to, co bylo ve školce. Zatímco teď na stredni ma kamosky ze základky od 1.tridy. Ona ta přátelství ze školky jsou vrtkavá. Spis nevydrží, protože se děti rozviji, rostou, mění se jim zájmy, postoje, hodnoty, koníčky, atd.
Můžou přeci vidat o víkendu, na hřišti... i pro ně to bude obohacení, ze si budou povídat, jak to chodí jinde.

vitezove
12. bře 2025

@ninive211 no ale však to píšu... stačí přečíst. Pokud se rozhoduje mezi 2 víceméně stejnýma, brala bych plus, že tam je kamarádka. Pokud má tip na lepší školu, vybrala bych lepší školu.

patypresdevaty
12. bře 2025

Vůbec bych to neřešila, kdyz máte možnost vídat se mimo školu.
Dcera taky nesla do školy se svojí nej kamarádkou, ale vidaji se stále (asi i víc než driv) a žároveň si ve škole našla i další dobrou kamarádku, se kterou by se možná tolik nepoznala, kdyby ve škole mela tu svoji nej

eviicka
12. bře 2025

Kvůli jedné kamarádce bych neřešila, ani pokud by můj výběr školy měl vážné důvody.
Na druhou stranu, pro nás to, aby šel syn se školkovým kolektivem mělo váhu velkou. Jak kvůli adaptaci, tak kamarádům z vesnice, tak i třeba snadnějšímu dojíždění...

podaji
12. bře 2025

Jak už bylo psáno výše. Chápu že se teď holčičky hodně kamarádí a nechceš aby dcera byla ve škole "sama". U nás ve třídě ta možnost být spolu byla, ale stejně jsem na to nebrala ohled. Děti se vydají i venku mimo školu. Syn se trochu bál že tam bude sám, ale uklidňoval jsem ho že tam bude spousta nových kamarádů a že si určitě nějakého vybere a že i on bude pro děti nový kamarád. Je v 1.třídě a už tam má 2 nej kámoše, se kterými slavíme narozeniny atd. Navíc další kamarády má i v družine atd. Pravda, syn je bezkonfliktní hodně společenský, nemá problém navazovat vztahy, ale děti jsou v tomhle věku hodně tvarne a i paní učitelky se snaží nový kolektiv hodně druzit. Takže za mě ne. A jen tak pro zajímavost, známá tohle udělala 12lete dceři. V tomto věku ji dala na skoku tam, kam odcházela její něj kamarádka. Kamarádství jim vydrželo ca 2mes než si kamarádka našla na nové škole jinou a její dcera odešla zase úplně jinam.🙈

kakba
12. bře 2025

Ne, na tohle bych ohled nebrala. Jsou male a kazda si najde nejkamosku na jine skole.

martinka0209
12. bře 2025

Dcera má nej kamarádku od školky,nejsou spolu ve třídě ,ale hodně se potkávají v družině, jelikož chodíme kolem hřiště,kde bydlí její kamarádka schází se spolu po škole na hřišti,stále jsou spolu kamarádky,takže bych dceru dala tam kam bude chodit i kamarádka

martinka0209
12. bře 2025

Ale ještě je otázka jestli je dcera introvert nebo extrovert, dcera je extrovert,takže si kamarádky najde snadno,ale zase prostředni dcera je introvert,takže ta si bude hledat kamarády těžko,teď tvrdí ,že ve školce má kamarádku,ale hodně si hraje sama,občas teda s kamarádkou

izz76
12. bře 2025

@elis101 Zaleží na povaze dítěte, pokud je na kamarádku hodně fixovaná,špatně se seznamuje a skamarádi,tak bych možná uvažovala o stejné škole. My mame v okolí dvě školy,z domova stejná vzdálenost a vybrala jsem školu která byla podle me pro dcery lepší, přestože většina děti ze školky šla na tu druhou. Moje dcery jsou,ale společenské a kamarádky si našly hned.

dandaa
12. bře 2025

Řešila jsem to samé, ale syn je velmi přátelský a nemá problém v novém kolektivu. Tudíž jsem zvolila školu nad přátelstvím ze školky. Má teď nový skvělý kolektiv plný nových přátel. Ze školky se s jedním vidí na kroužku.

elis101
autor
13. bře 2025

@martinka0209 no já sama nevím...ona nema problém s nikým, je samostatná...ale někdy na svůj věk asi až moc chytrá...a tak si možna ne s každym sedne...pak si hraje sama...je hodně citlivá a s kamarádkou si k sobě nasly cestu oboustranne...

veroniquecz
13. bře 2025

@elis101 neresila bych. Ve školce byli parta 4 kamarádek, každá šla na jinou školu, dneska (5.trida) po sobe ani nevzdychnou. To samé od jine kamaradky byly nerozlučná dvojka a ted ve třetí se spolu skoro vubec nebavi. Takze za me se rozhodovat podle dítěte a školy a ne kvůli kamarádům. Ve škole budou noví.

hanahana
13. bře 2025

Obě děti šly do školy s kamarády ze školky. Starší dcera šla s kamarádkou na úkor děti z okolí a pak si ve třídě stejne našla úplně jinou nej kamosku hned v první třídě.
Syn šel také se svým kamarádem ze školky a ve skole se jejich přátelství ještě víc prohloubilo, takže bez sebe ani ránu. Takže každé dítě dopadlo úplně jinak, přestože jsme to u obou udělali stejne.