Školka a odhlašování. Stalo se někomu?

lusm
31. bře 2022

Dobrý den, stalo už se to někomu, že jste ráno dali dítě do školky a odpoledne, vám bylo řečeno že paní učitelka odhlásila dítě na další dva dny, protože je nachlazený a má na puse vyrážku?
K vysvětlení, ať mě hned někdo neukamenujete že dávám malého do školky nemocného, týden zpět se budil s mírnou rýmou, spíše ucpaným nosem, tak byl doma, ale po cca 2 hodinách už byl v pohodě bez rýmy, tak šel do školky, začala jsem podezřívat že třeba může mít alergii, ale ten inkriminovaný den, ráno byl v pohodě a žádnou vyrážku na puse také neměl, tak jsem odpoledne koukala na učitelku jako z jara, když mi oznámila jak je mé dítě strašně nachlazené a kašle a má pusu celou červenou, že zkrátka ho paní učitelka odhlásila, na ty dva dny, myslela jsem že učitelka nemusí dítě ráno přijmout do školky, pokud vidí že dítě není fit, ale sama odhlašovat jsem ještě neslyšela, má s tím někdo zkušenost?

bara88
31. bře 2022

No a měla učitelka pravdu ?je nachlazení a má vyrážku?jinak odhlásit ti ho nemůže, pokud je tvé dítě zdravé pošli ho do školky

herminka
31. bře 2022

Ne. Když byly děti ještě ve školce, občas se mi stalo, že mi učitelka napsala SMS, že dítě kašlalo, když se lehlo po obědě do postýlek, ale nikdy nikoho neodhlašovala, neřku-li na více dní dle svého uvážení. Dlužno říct, že psala většinou cca půl hodiny poté, co byla naposled možné odhlásit jídlo na další den 🙄

kafr
31. bře 2022

V soukromých jeslí byla praxe, že odpoledne při předávání teta řekla: "má rýmu, přiveďte až bude zdravá, takže určitě ne dřív jak za 3-5 dní!"
Ony to dítě vidí celý den, ví jak to vypadalo. Nikdo jsme s tím problém neměli, já jsem byla ráda, protože tím minimalizovaly nákazu dalších dětí. Dcera byla nemocná za celý rok 3x! Zato letos ve školce to jede 🤦🏻‍♀️😡
Takže za mě, lepší, když si hlídání řeší 1 maminka, než dalších 5, jejichž děti nakazil.

petrasipkova1
31. bře 2022

A odpoledne dítě vypadalo jak ? Vyrážka? Ryma? Kašel ?

lusm
autor
31. bře 2022

@bara88 ráno měl ucpaný nos, a vyrážku na puse nemá, měl červenou pusu jen po odchodu ze školky

lusm
autor
31. bře 2022

@kafr to sice ano, ale učitelka tvrdí jak je nachlazený a má vyrážku, a doma vyrážka není a nachlazení taky žádné není, nehledě na to že je tam paní učitelka ráno a odpolední má jiná učitelka, která mi řekla že je v pohodě jen tu pusu měl červenou

lusm
autor
31. bře 2022

@petrasipkova1 jen vyrážka, nebo spíše červená pusa, dneska už nemá nic na puse

mollyweasley
31. bře 2022

@lusm a z čeho měl ten ucpaný nos? Snad z rýmy, ne?

lusm
autor
31. bře 2022

@mollyweasley dobře, ale já neřeším rýmu, nebo ucpaný nos, ale jestli se někdo setkal s tím že si paní učitelka odhlásí dítě na 2 dny!

mollyweasley
31. bře 2022

@lusm Uznávám, otázka zněla jinak. Učitelka si tohle nesmí dovolit, maximálně konzultovat s rodiči telefonicky, že dítě jeví známky nemoci a že je potřeba jej odhlásit včas, aby mu druhý den při nepřítomnosti nepropadla strava.

kafr
31. bře 2022

@lusm ne, ta učitelka tam není jen ráno. Ranní směna začíná cca v 6h a končí po obědě, takže tam s ním je přes celou hlavní část dne. Odpolední přijde buď před nebo až po vycházce, oběd, pak děti spí a pak už jdou domů. Ano, vyspané dítě vypadá většinou lépe, než po dopolední práci.

kafr
31. bře 2022

Tak nějak nechápu, co a proč tady vlastně po nás chceš? Nám pocit, že jen nadávat na učitelku.

treasurka
31. bře 2022

@lusm Ne, dite odhlasuje zakonny zastupce. Ona ho muze rano neprijmout, pokud ma znamky infekcniho onemocneni.

bara88
31. bře 2022

@lusm dobře ale o co ti tedy vlastně jde?evidentně tvé dítě není zdravé, tak by si ho tam stejně nedala né?

leymea
31. bře 2022

@kafr
@bara88 zakladatelka se ptala jestli se s tim nekdo setkal, ze ucitelka sama odhlasuje dite ze skolky. Co na tom nechapete?

treasurka
31. bře 2022

Taky uplne chapu, o co zakl. jde. 🙂

mourovatakocka
31. bře 2022

@lusm S tímhle teda zkušenost nemám, přijde mi to zvláštní. Já jsem si párkrát vyzvedávala evidentně nemocné dítě, které bylo ještě ráno ok, tak nějak bylo jasné, že další dny bude doma, jednou učitelka poměrně razantně řekla, že by měla zůstat doma, ale to by mě nenapadlo rozporovat - dcera měla skoro 39 horečku.

prejeta_zaba
31. bře 2022

Nemá ho co odhlašovat, to může jedině zákonný zástupce. Ale hádej, co udělá ráno, když ho přivedeš...nepřijme ti ho. 🤷‍♀️ Takže je to jenom o způsobu, jak to udělala - ušetřila ti ráno cestu a peníze za oběd, akorát to špatně podala - měla ti zavolat a zeptat se, ne to hned udělat. Nicméně, ruku na srdce...pravděpodobně má dítě zadní rýmu, jestli má týden "jenom ucpaný nos" a to pochytá celá školka během dopoledne, takže takové dítě nemá v kolektivu co dělat...bohužel. 🤷‍♀️

lusm
autor
31. bře 2022

Nechci nadávat na paní učitelku, ani řešit rýmu syna, jen jsem se chtěla zeptat zda se s tím někdo setkal, nebo jestli to v nějakých školkách takhle funguje, jelikož s dcerou ve školce jsem toto nikdy neřešila, vyskytla se nemoc ve školce, nebylo jí dobře, zavolali ze školky, vyzvedla jsem jí a byla doma dokud se neuzdravila. Syn nemocný není, dnes doma řádí jako žhavá střela😅, vzhledem k dnešní kovidové situaci nevím jestli školky nemají jiné pravidla

ckei
31. bře 2022

@lusm ne, nesetkala jsem se s tím a dost by se mi to nelíbilo. Mluvím tedy čistě jen o tom, že by mi učitelka sama od sebe na nějaký den dítě odhlásila.

nick1234
31. bře 2022

@lusm tak když má ráno evidentně ucpaný nos, tak asi nachlazeny preci bude ne? U mas ve skolce to bohužel naopak neřeší vůbec, děti kaslou už v šatně (opravdu kasel, žádné pokaslavani) rýma až u pusy 😒 a učitelka řekne ze to by museli poslat domu skoro všechny 🤦‍♀️ Takže syn neustale nemocny (při prvních příznacích, třeba které píšete) ho nechávám doma - ne nejsem ani na MD ani nepracuji z domu, ale už se mi osvědčilo, nechat jej 3,4 dny doma a podchytit nachlazení hned v počátku, a po par dnech byl v pohode. Jinak cely podzim týden a dva doma (do školky šel zcela zdravý) a za par dni doma…Ale i tak nemá učitelka co odhlasovat dite (nevím tedy, jak to myslíte, jestli odhlásila stravu?), nechala bych si ho doma, pokud za cely den se mi nebude jevit jako nemocné, tak bych ho normálně další den poslala do školky😉. Ono třeba u syna jde těžko rozeznat druh kasle (nedávno mu diagnostikovali astma, takže se ucime rozeznávat alergický kasel od viroveho🙈) do školky jsem donesla potvrzení od alergoložky, aby mě někdo nemohl obvinit, ze posilam do školky kaslajici dite (on teď totiž kasle neustale už přes dva měsíce 🤷‍♀️)

lusm
autor
31. bře 2022

Já na MD jsem, ale mám 2 brigády, abychom mohli fungovat, hlídání taky moc nemám, ale věřte že pokud by byl opravdu nemocný, tak ho do té školky nedám, a to že má ráno ucpaný nos, nemusí znamenat hned rýmu, já jsem takto zjistila že mám alergií na peří ( jak jsem uvedla výše, už to má takto 2 týdny, za 2 hodiny už je ok).
Také jsem ho celý den nechala doma a on je úplně bez potíží, ale bohužel ho další den do školky nemůžu dát jelikož paní učitelka ho odhlásila, i stravu.
Taky důvod proč jsem se zde ptala, zda je to běžná věc, bohužel místo odpovědí jsem se zde z velké části dočkala komentování zdravotního stavu, určitě v pondělí si promluvím s paní učitelkou, jelikož se mi to nelíbí že se to dozvím až odpoledne, že si ho odhlásila na další 2 dny.
A děkuji těm co mi odpověděli na můj dotaz😉

treasurka
31. bře 2022

@lusm Rozumím ti, a soucítím. Učitelka překročila svoje pravomoce. Já bych jí šla upozornit, že tohle už nebudu tolerovat. Jinak na alergo, dostaneš papír o alergické rymě, předáš ho a hotovo.

bara88
31. bře 2022

@lusm pokud nemocný není dala bych ho zítra do školky.nebo co jako u vás znamená odhlášení?nedostane najíst nebo co?

nick1234
1. dub 2022

@lusm tak to chapu, udělala bych asi pořádek v jídelně, právo odhlsovat oběd mají snad jen rodiče (zákonný zástupce) ne aby o tom rozhodoval učitel 🤦‍♀️.

zuzineckah
1. dub 2022

@bara88 u nás by to třeba byl ohromný problém, protože dítě, které nemá nahlášený oběd, nesmí být vůbec ve školce. Nová pravidla. Neumím si představit, že by o tom rozhodla učitelka, to mi přijde absurdní a za hranou...

kristynkal
2. dub 2022

Nečetla jsem celou diskuzi, ale setkala jsem se s tim nekdy pred 15 lety (ted nevim jestli na praxi nebo uz kdyz jsem pracovala), ze pani ucitelka rekla rodičům, ze dite je nemocne a odhlasuje ho na dva dny. ALE ta doba uz minula a myslim, ze ted by si to nemela pani ucitelka dovolit. Ja jsem vzdy rekla,ze dite kaslalo a bylo by dobre, kdyby bylo den dva doma a zda ho muzu odhlasit, nebo zda daji rodice rano vedet. S tim, ze pokud ho dovedou a bude nemocne, tak ho neprijmu.

kometkak
3. dub 2022

Asi se podivejte do školního řádu dané školy.. Tam pravděpodobně bude napsané, že nemocné dítě do mš nemůže. Nejspíš jste ho tam dala nemocné.. nebylo v 100% stavu. Učitelka vám ho nemusí ráno vzít (může vám i během dne zavolat do práce, ať si pro něj obratem přijedete) a může vyžadovat potvrzení od lékaře, že je zdravé, pokud se ji zdá, že není a vy ho tam stejně dáte. Teď od doby covidu je to o to přísnější a může ho i poslat na izolačku - někam ho zavřít pryč od dětí třeba se školnicí, než dojedete (když mu teče z nosu, kýcha atd.) Nedělá to proto, že by chtěla mít méně práce.. Jí to může být buřt, jestli tam je nebo ne, ale kvůli svému zdraví, zdraví dalších dětí a stížnostem jiných rodičů na nemocné díte v mš. Odhlásit by Vám ho sama neměla, ale vlastně na tom budete úplně stejně, jen budete muset zbytečně platit oběd. Někde musí odhlašovat jídlo den předem třeba do 12h. Pokud ale dojdete s potvrzením od lékaře, že je zdravé, musí Vám ho vzít..

tasimia
3. dub 2022

@lusm odhlásit nemůže, na to máš právo pouze ty jako zákonný zástupce, každopádně ho nemusí ty dva dny vzít.

lusm
autor
3. dub 2022

@kometkak do řádu jsem koukala a je tam pouze že mi ho ráno nemusí vzít, právě že mi nikdo nevolal až když jsem ve 3 přišla pro malého tak mi paní učitelka co je na odpolední řekla, že ho paní učitelka co má ranní odhlásila