Školka v době narození druhého dítěte. Co myslíte?

fresshinka
26. dub 2022

Prosím maminky, je tu někdo kdo to mel podobné? Zvažujeme jestli dát syna do školky, nebo počkat další rok. Druhé dítě se narodí v půlce srpna. Z psychologického hlediska se mi nechce dávat staršího do školky, protože by to bylo moc změn na jednou, nechci, aby se cítil odstrceny, nebo aby nosil domu nemoce. Na druhou stranu do školky se těšil, byly jsne se v jedné podívat a moc se mu tam líbilo. Okolí me přesvědčuje, ať hi do školky dám, že mi to usnadní péči o miminko atd.

konidana
26. dub 2022

@fresshinka domluvila bych se s ditetem. Az na konci srpna, az budete mit miminko. Bud ho odhlasite hned, nebo zkusite treba zari na zkousku, odhlásit/prerusit dochazku muzete vzdy

pexi
26. dub 2022

@fresshinka pokud se těší, tak bych dala. Zvážila bych, zda nepočkat po šestinedělí (nejen kvůli nemocem, ale také aby si na sebe s miminkem zvykli), ale jinak bych využila i toho, že se těší.

zuzineckah
26. dub 2022

dala bych ho

syslounek
26. dub 2022

Máme sprnového kluka, starší holka šla do školky od října (v září měla teprve dva, dřív nemohla), chodidla jen na dopoledne. Ve školce se vyřádila s dětmi a pak si užila bráchy. Totálně happy. Ale ze začátku byla víc doma než ve školce, kvůli nemocem (když do školky nemohla, byla po ránu smutná). Malý od ní nikdy nic nechytil, byl kojený.

biciklissie
26. dub 2022

Nedala bych. Dcera měla chodit do školky od září a v říjnu se měl narodit syn. Nakonec se narodil v druhé půlce září. Dceru jsem do školky přihlásila, ale chodí až od dubna letošního roku. Za prvé jsem se bála žárlivosti, za druhé nemoci a za třetí se každý den dvakrát na konkrétní čas a v jakémkoliv počasí vypravovat s malým miminkem do skolky... Myslím, že tato bylo dobré rozhodnutí. Dcera už má 3,5 a školku zvládá dobré, do souvislosti se sourozencem si to vůbec nedala. A nemoci chytá, nejen že skolky, už předtím. A malý to od ní vždycky chytne.

rencinka87
26. dub 2022

Starsi mel tri roky na zacatku cervence, mladsi se narodil na konci srpna.
Ve skolce jsme se byli podivat na jare a libilo se mu tam moc, ale sam mi rekl, ze chce byt jeste doma se mnou a s miminkem. Domluvili jsme nastup od druheho pololeti a byli jsme spokojeni vsichni.
Jako kompromis jsme domluvili tri krouzky, kam jsem ho vozila, kde uz byl sam (predtim byl zvykly chodit na krouzky se mnou) - byl nadseny, ze muze delat neco noveho a je mezi detmi, ale zaroven byl s vetsinu casu s nami.
Uprimne si neumim predstavit dva tydny po porodu zacit denne vypravovat dite do skolky, byla jsem rada, ze jsou doma oba 🙂
A taky mi okoli rikalo, jak to jako budu zvladat s dvema doma - uplne normalne. Doted jsem rada, kdyz je s nami starsi nekdy doma, protoze se zabavi deti spolu 😉

xnikax1
26. dub 2022

@fresshinka Dcera chodí do školky 3 rokem. V září šla do školky na dva týdny a před porodem onemocněla. Po porodu jsem si ji nechala doma, nejdřív byli v plánu do konce šestinedělí, pak šla na konci listopadu po 4 dnech přinesla kovid, samozřejmě jsme se nakazili všichni. Nakonec se vrátila do školky na konci března a už byla zase 14 dní doma s rýmou a kašlem, malý samozřejmě všechno chytí od ní. Nelituji, že byla tak dlouho doma, nepripadala si odstrcena a teď už chodí v pohodě bez pláče.

konidana
26. dub 2022

Zvaž, co vám bude více vyhovovat. Já starší do školy necpala přesně ve třech letech, ani když mladšímu byl už rok. U nás tedy nebyla moc šance, tříleté většinou nebrali. A navíc koordinovat každodenní ranní odchody by se mi asi nechtělo. Sice taky už snad od dvou let prudila, že chce do školky, ale o to víc se v těch 4 letech těšila. Naskočila rovnou na celý den.

lenerka1
26. dub 2022

Záleží na povaze dítěte, pokud samo chce, zkusila bych to, dá se dávat jen na dopoledne, jen některé dny v týdnu, to si upravíte podle toho, jak to synovi bude vyhovovat. Taky bych se připravila na možnost, že si to párkrát zkusí a bude chtít být raději s vámi, takže i odhlášení bych měla v záloze. Taky je to třeba zvážit z organizačního hlediska, kdo bude vodit a vyzvedávat (tatínek? vy s miminkem? babičky?), jak je to daleko (mě strašně vadilo, že musím vstávat, i když bychom všichni včetně miminka nejraději spali, ale odpolední vyzvedávání byla příjemná součást dne), pomůže mít víc času jen sama s miminkem na odpočinek nebo domácí práce? Hlavně mluvit o tom přímo se synem, naslouchat mu, dát mu možnost změnit názor (přece jen si to neumí představit, nemá tu zkušenost). Ideální je, když si to může zkusit ještě před nástupem.

marimanta
26. dub 2022

Nečetla jsem vše, ale můžete udělat i kompromis, do školy na tři dny, dva a víkend doma. Třeba ☺

marimanta
26. dub 2022

@fresshinka jo a ještě postřeh. Mám teda víc dětí, 4 měsíční a 2 a 3/4 leté doma, pětiletý ve školce. A kdyby ho do školky nevodil desetiletý syn, asi by mi přeskočilo. Navíc máme školku vedle ve vsi. Když ten pětiletý v necelých 4 nastoupil, mladší měla rok a bylo to nic moc. Ráno šup šup, dopoledne rozdrbany, nic jsem pořádně nestihla, po obědě rychle do školky, malá protivná, že už chce spát... Uff, ještěže už je to pryč 😆

pe_tu_ss_ka
26. dub 2022

Malý šel do školky vloni v září ve 2 letech a 9 měsících a v říjnu se narodila dcera. Do školky se těšil, chodil do oběda a na spaní domů. V říjnu chodil ještě týden než se malá v neděli narodila a pak byl s námi doma do konce října. Pak už se nudil a do školky sám chtěl. Takže od listopadu zase chodil, tedy s přestávkami kvůli nachlazení. Malá od něj nic nechytila, až teda ve 3 měsících i přes kojení chytila neštovice.

aennetir
27. dub 2022

Měly jsme to loni skoro stejně, dcerka 3,5 nastupovala v září do školky (ale už předtím chodila do dětské skupinky), já jsem měla po půlce září termín. Bála jsem se, že na ni bude spousta změn najednou, aby se necítila odstrčená a odložená. Nemoci jsem neřešila, organizačně vodění do školky a ze školky zvládáme. Nakonec se to vyřešilo vlastně samo, školku před porodem zkusila pár dnů, pak byla měsíc se zápalem plic doma, pak už i s miminem. A nakonec tak se nudila, že šla do "velké" školky ráda. Podle mě to je u každého jiné, záleží, co chce samo dítě, jak to jde zvládat s organizací.

darinka84
27. dub 2022

@fresshinka nedala bych a nedala jsem... Čas letí tak rychle a já si chci užít moje děti, takže jsem je nechala doma.. Ano náročné to občas je. Ale teda vstávat hlavně první měsíce po porodu, abych zavedla děti do školky by se mi ani nechtělo.. Jsem ráda, když si můžeme po náročnější noci pospat.. Ono je taky otázka, zda ví syn co to vše obnáší chodit do školky....udělej jak to cítíš. Můžete zkusit a když to nepůjde tak ho nechat doma?

nijij
27. dub 2022

Termín mám v červenci, školku mají otevřenou. Syna jsem se ptala jestli chce jít nebo bude s náma doma. Řekl že doma. Tak jsem ho odhlásila. Za prvé jsem ráda že nemusím ráno stresován stíhat školku, a za druhé syn se více Shine a zvykne si na mimino.

leymea
27. dub 2022

Nedala bych ho hned od zari, minimalne po sestinedeli. Ja to mela jednodussi v tom, ze mladsimu bylo 7 mesicu kdyz starsi zacal chodit do skolky. A opravdu mi neulehcilo praci kdyz byl syn ve skolce. Naopak, i dneska jsem radsi kdyz jsme doma a rano nemusime vstavat a vypravovat se 😀 nemluve o tom, ze kluci si spolu hrajou a kdyz je starsi ve skolce tak ten mladsi se bez nej nudi. Dalsi vec je, ze bude ze skolky nemocny (ale samozrejme nemusi) takze stejne bude spis vic doma nez ve skolce.

terisek2222
27. dub 2022

My kdyz jsme cekali malou zacatkem cervna, tak jsme rikali ze ho aspon na dobu sestinedeli odhlasime , nakonec byli skolky zavrene,ale tak muzes ho dat az od ledna. Kamaradka rodila v srpnu a dceru dala az v lednu, zzivali se s dvema detmi a tak a prave nechtela,aby se citila odstrcena a tak

klaruskaholubinka
27. dub 2022

Naši starší byli tři na začátku sprna, druhá se narodila v půlce července a já do školky dala 🙂a nelituji. Ale někdy je to vážně opruz, ráno vstávat a vypravovat dvě děti, dcera ještě před 14 dnama chodila jen po obědě, teď začala být do půl 3, takže to bylo kolem půl 9 jsem se vrátila domů a pak ve 12 znovu jet. Zamýšlela bych se i nad tím, jak budete do školky jezdit, jestli máte kousek a budete chodit pěšky, my jezdíme autem a někdy pro ni chodím pěšky, jako dnes půjdeme, ona pak zpět jede buď na firsbike nebo jdeme na autobus. Ze začátku to bylo peklo ve školce brečela, nikdy nebyla beze mě, ale teď brečí když má být doma. A ano nemocná byla hodně, ale mladší mi to pokaždé nechytla. Ona se tam vyběha a hlavně si myslím, že to začlenění do kolektivu a některé věci je prostě doma člověk nenaučí.

ronyx
27. dub 2022

Byla jsem úplně ve stejné pozici, je náš rozdílem, že můj syn do školky nechtěl, takže jsem měla rozhodování snadné. Zůstal doma. Ve vašem případě bych ale asi rozhodla s ohledem na přání prcka

eithelwing
27. dub 2022

@fresshinka A co na to starší sám?
Nám se druhé ditko narodilo v cervnu, dcera do školky šla. Ona už byla trochu zvyklá z jeslicek, kam chodila dvakrát týdně, ale covid to dost narušil.
Byla jsem připravená, že dcera se treba zabejci, ale vubec. Ve školce je blazena, má tam své kámošky.

Pokud se synovi chce, dala bych ho. Nemoce... No, to prostě bude. Malý si také rymicky odbyl hned od narození.

ruzovyjednorozec77
29. dub 2022

Me se narodí v září rovnou. Synum bude 3,5 a 4,5 a nejraději bych je nedavala skrz to všechno výše uvedené. Ja ale na výběr nemam. Nedam staršího až na předškolní rok, aby pak nebyl zvyklý. Těší se. Půjde. Holt budou chodit chvíli a pak budou šestinedělí doma a pak zas. Přihlásit je až od listopadu nebo pololetí je podle me blbost. Chci at se znají od počátku, aby zapadli.

fifinka2020
29. dub 2022

Synovi bylo v září 3,5 a v září se měla narodit i dcera. Školku jsme odložili, aby si právě nepřipadá odložený a kvůli nemocem. Navíc jsem si moc neuměla představit adaptaci, když budu ještě v šestinedělí. Syn začal teď ve 4 letech navštěvovat na pár dní v týdnu soukromou školku, a od září půjde už klasický do státní.
Jinak hodně záleží i na dítěti- znám deti, co jsou společenské a naopak školku chtěli jako něco jen pro ně, ale syn byl ve všem pomalejší (I v citovem vyvoji), takže v těch 3,5 by to bylo u něj tak jako tak hodně násilné... A teď už se zas doma celkem nudí, takže školku už vítá. 🙂

surikata131
29. dub 2022

@fresshinka určitě bych ho nedala do školky v záři, bála bych se, ať se necítí odstrčený, že máte miminko a jeho jste odložili. Navíc v šestinedělí lítat ještě do školky…pak v zimě je to taky náročné nabalit sebe, mimino, starší dítě a muset být někde (plus mínus) na čas…buď bych ho dala třeba od ledna, ideálně jen některé dny a jen do oběda nebo až za rok