Školka v jiném městě bez trvalého pobytu

duetka01
16. kvě 2018

Holky, vy víte všechno, proto jsem se Vás chtěla zeptat jak je to, když se stěhuji s malým do jiného města se školkou. V podnájmu kde budu trvalý pobyt nám nedají, příjmou ho tedy v místní školce? Malý je předškolák..a mohu si ještě zažádat příspěvek na bydlení tam nebo v místě mého trvalého bydliště? Děkuji za odpovědi.

antoinet
16. kvě 2018

Zápisy už byli, tak nevím, jestli není pozdě. Řeš to hned s danou školkou, tady se nedozvíš, jaké mají postupy a kapacity.

berenika39
16. kvě 2018

Je třeba kontaktovat přímo tu školku. Je to různé, pokud bude místo, vezmou, pokud ne, bude třeba TP nebo jiná školka.

kaneshiro
16. kvě 2018

@duetka01 já s manželem máme trvalý pobyt také jinde (u tchýně), než kde bydlíme v podnájmu (menší město), pronajímatelka nám také neumožnila dát dítěti trvalé sem, museli jsme dát trvalé bydliště dítěte k manželově tetě, která ve městě bydlí, za trvalý pobyt byl ve školce 500 bodů, jinak 0 bodů plus body za datum narození dítěte. Zápis byl minulé pondělí a sama ředitelka mi říkala, že pokud je trvalé bydliště jinde je šance hodně malá, záleží také na kapacitě dětí. Nevěděla jsem, že je to i podle bydliště, bývala bych to začala řešit dříve.

ssandy
16. kvě 2018

Pokud mate najemni smlouvu, mate narok na vyrizeni trvaleho pobytu. Staci se smlouvou dojit na urad a nechat si zmenit bydliste. Majitelka to zakazat nijak nemuze. Stejne tak si pak muzetw vyridit i ten doplatek na bydleni.

kaneshiro
17. kvě 2018

@ssandy my máme také nájemní smlouvu a majitelka prostě řekla ne, ještě jsem šla na Městský úřad, zda by to šlo napsat přímo na úřad a odpověd: je to protizákonné a maminek, co řešily školku, mající trvalé bydliště jinde, přestože bydlí ve městě je spousta. Něco jiného bude, když se rodiče přistěhují během školního roku a školka by dítě měla vzít, pokud to kapacita dovolí?

ssandy
17. kvě 2018

@kaneshiro tak trvalé bydliště na úřadě mít nemužeš, to je jasné (ledaže bys byla bezdomovec). Majitelka ale nemůže říct ne, to je naopak protizákonné. Takže vezmi smlouvu a dojdi na úřad, ať ti změní bydliště. Majitelka se to nedozví jinak, než by na úřadě zažádala o výpis osob, které jsou na dané adrese hlášené. I kdyby to udělala, tak co? I kdyby to ve smlouvě bylo výslovně napsané (tak v této části je smlouva neplatná) a na úřadě k tomu nepřihlíží. S koncem nájmu ale máš povinnost se opět odhlásit a přehlásit si bydliště jinam. Já v tom problém nevidím, proč bys měla být trestaná za to, že někde bydlíš a nemůže tam dítě chodit do školky. Stejně tak, proč by sis nemohla zažádat o příspěvěk na bydlení. Naopak by majitelka měla být ráda, že úřad bude něco doplácet a tím pádem bude mít jistotu, že včas budeš hradti nájem.

duetka01
autor
17. kvě 2018

Ono trvaly pobyt je problem ziskat. Majitelku mohu zadluzit. Nemusim se chtit odstehovat..podle me to neni tak snadne nebo mate s tim primou zkusenost?

monjura
17. kvě 2018

V prvni rade oslovte skolku. A tam zjistite vice.
Jinak pokud budete mit najemni smlouvu ( vetsinou to chce skolka videt), tak by nemel byt problem. Hodne lidi to tak resi pokud nemaji trv.pobyd.

barchen
17. kvě 2018

@duetka01 V současné době a podle současné novely nepotřebuješ k TP souhlas vlastníka nemovitosti. Už se pracuje urychleně na novele k evidenci obyvatel, jelikož vlastníci nemovitostí jsou od počátku proti ale zatím to ještě neplatí.

ammmi
17. kvě 2018

@ssandy Hele ona je jedna věc, že ti to nesmí zakázat. A věc druhá, že pokud si trvalý pobyt do bytu přihlásíš, tak zaprvé majiteli přijde dopis. A za druhé, jelikož s tím nesouhlasí, dá ti 3 měsíční výpověď z bytu "bez důvodu" a je to.. Takže teorie je hezká věc, v praxi to holt funguje jinak.

werunqa
17. kvě 2018

Ahoj,letos trošku změnili pravidla pro přijímání dětí.Já sama se chci stěhovat z vesnice do města a syna mi do školky asi nevezmou kvůli tomu,že trvalou adresu má teď tady na vesnici.Ředitelka mi řekla,že letos to změnili podle těch TP,aby se jim tam nehlásili děti z jiných okruhů než ti,co bydlí v blízkosti dané MŠ.A že už ani nemůžou upřednostňovat předškoláky,jak to bylo dříve...
Jenže spousta mých známích bydlí přímo u školky,jen jsou v pronájmu a TP mají tím pádem jinde a kvůli tomu jim tam zřejmě nevezmou děti.I když starší dítě už tam mají...

Je to vymyšlené pěkně na hlavu.My už tu školku známe,chodila tam moje dcera,než jsme se přestěhovali na vesnici.Tak jsem počítala,že nebude problém aby vzali syna a ejhle..docela šok pro mě.Teď čekám na výsledky jestli ho nevzali nebo ne.Dceru už do města přijali do ZŠ, do 1.třídy....
A moje kamarádka se o prázninách stěhuje do jiného města a její dcery tam do školky taky nevzali,protože mají adresu ve mestě,kde zatím bydlí..

fifina86
17. kvě 2018

Nam reditelka rekla,ze ze zakona musi prijmout predskolaka i v pribehu roku,pokud se prostehuje a tim “predbehne” nase dite pod carou.
Jinak TP muzes nahlasit sama,souhlas majitele neni treba ;) (ale treba nase mesto majiteli nemovitosti posila info,ze se nekdo k nemu nahlasil).

blahova_andrea
17. kvě 2018

@kaneshiro já myslela, že není možné, aby dítě mělo jiný pobyt než jeden z rodičů. u nás tedy musí být jeden z rodičů místní a dítě adresu u něj, jinak se pobyt nepočítá. nejde nahlásit třeba k prarodičům.

blahova_andrea
17. kvě 2018

@duetka01 to, že je to pro majitele risk je jasné. ale to pak nesmí pronajímat svoji nemovitost. pokud ji pronajmou a ty máš nájemní smlouvu, tak máš bez jejich souhlasu právo si tam zapsat trvalé bydliště. kdysi to bylo jinak, ale je to už dlouho, co souhlas majitele nepotřebuješ. pokud máš ale smlouvu nájemní. ne podnájemní 😉

blahova_andrea
17. kvě 2018

@werunqa no ber to tak, že jsou města, kde se ti nedostane dítě ani do spádové školky, natož aby jsi tam umístila dítě, co má adresu jinde

pabka
17. kvě 2018

@werunqa jenže zkratka nějaké kritérium skolka mít musí, trvaly pobyt je podle mě kritérium spravne, máme v okolí několik školek, jedna je vyhlášená široko daleko jako skvělá, tam by pak chtěli všichni a nakonec by se tam třeba nedostali ti, kteří ve spadove oblasti bydlí... kdyby bylo kritérium pouze věk, byly by tam jen šestileté deti - predskolaci. Takže je to složitější a reditelka musí podle něčeho prukazneho vybírat. Nehledě na to, ze v menších obcích je zřizovatelem obec, tudíž by obec postavila školku na své náklady a brala pak deti z jiných obci a na vlastní občany by nezbylo místo...

editah222
17. kvě 2018

Pronájíme několik nemovitostí a všichni nájemníci tam mají TP. Náš souhlas už k ničemu nepotřebují. Jediné co jsem udělala je dokonalý soupis všeho co je v bytě naše (kuchyňská linka, vestavěná skříň... s popisem a fotem).
Co se školky týče, tak předškolák má přednost. U nás ve městě není spádovost takže je teoreticky naprosto jedno kde má dítě trvalé bydliště, ale v každém městě je to jinak.

herkules6969
17. kvě 2018

Zdravím , mám osobní zkušenost 😉 do školky berou ikdyz doneses ofocenou nájemní smlouvu 😉 prý je to stejné jako když tam máš trvalé bydliště.. Oni chtějí jenom prostě dát přednost tomu kdo tam bydlí 😉

ssandy
17. kvě 2018

Nemovitosti pronajimam a jestli si tam nekdo da pobyt nebo ne, je mi to fuk. Obcas si na urade zkontroluju, jestli tam nekdo nevisi... Nikdy mi nic neposlali, ze by me informovali. To je asi obec od obce. Jinak skolku jsem ted resila taky, mala nema TP, kde bydlime, protoze jeste neni zkolaudovano. Starosta mi dal pro skolku porvrzeni, ze mame pozemek a stavbu v miste, aby si to reditelka zalozila do spisu. Varianty jsou, je třeba se poptat a podle toho zaridit.

raduushka
17. kvě 2018

Na to jsem taky zvědavá, přítelov dcera má 5 a od září musí nastoupit do školky ( do teď v žádné nebyla, jen sem tam v lesní školce) její maminka si nedávno hlásila trvalý pobyt k rodičům ale teď se stěhovala ke svému příteli, do vedlejší vesničky kde měli jen 8 volných míst ve školce ale na zápisu ve městě kde mají TP samozřejmě nebyla. Tak jsem zvědavá jak dopadnou a jak se to kdyžtak bude řešit :-/

kaneshiro
17. kvě 2018

@blahova_andrea přímo ředitelka mi řekla, že stačí přihlásit jenom dítě, tak jsme to řešili přes tetu, která s námi šla na úřad, aby dala souhlas, že dítě má trvalý pobyt u ní. Manžel tu žije přes deset let, já pět let, rok a půl bydlíme v podnájmu, kde nám pronajímatelka doslova zakázala, abychom si trvalé bydliště dali sem, předtím jsme bydleli ve svém bytě, ale po přestěhování jsme samozřejmě museli řešit trvalý pobyt, který jsme zapsali ke tchýni. Byla jsem docela zklamaná, že nám pronajímatelka nevyšla vstříc.

werunqa
18. kvě 2018

@pabka No loni takové podmínky neměli.Ale o to mi nejde.Mě jde o to,že když se o práznidnách přestěhuji do města.Dcera nastoupí v září do školy a syn co?Bude doma?a já budu jak chodit do práce?s otcem dětí se rozcházíme,takže je to jen na mě a bez školky nějak nevím???

duetka01
autor
18. kvě 2018

jeste dotaz staci pro prijeti do skolky pouze podpis matky a trvaleho pobytu taky? Nebo musi byt i otce jde o to, ze s tim nemusi on souhlasit..budu se stehovat 100 km

blahova_andrea
18. kvě 2018

@duetka01 já byla na zápisu sama a vše vyřizovala sama. školka po souhlasu otce pátrat nebude. dokud teda on nebude dělat tóčo a nebude chtít napadnout všechny tvé kroky. máš dítě svěřené do své péče? to asi ještě ne, že? jsou totiž věci, u kterých se vyžaduje souhlas obou rodičů občas a to pak buď musíš mít dáno, že smíš rozhodovat sama a nebo musíš ten druhý podpis sehnat. nehledě na tom, že pro všechny je asi lepší mít papír s razítkem se základními věcmi jasně stanovenými. snad se nerozcházíte moc ve zlém a nějak se domluvíte

ssandy
18. kvě 2018

@duetka01 hlasili jsme se ted do 4skolek a vsude chteli podpis obou rodicu. Ne overeny, ale musel tam byt.

duetka01
autor
18. kvě 2018

dítě svěřené do své péče prozatimně nemám, ale taky nechci, abych se vázala na jedno místě bydliště, když už jsme se rozešli..chtěla bych se odstěhovat jinam.

duetka01
autor
18. kvě 2018

samozřejmě partner s tím souhlasit nebude..nemůžeme se totiž domluvit absolutně na ničem..chce bud dítě do své péče nebo max je ochotný přistoupit na střídavku

blahova_andrea
18. kvě 2018

@duetka01 no tak já bych taky nebyla nadšená, že mi chceš děti odvést 100km daleko. střídavku mu v takovém případě nikdo nedá, to je jasné. ale i při klasickém modelu obvíkend...dovedeš si to představit pro ty děti? 100km pořád tam a zpátky. mým je třeba v autě zle, takže by to bylo vyloženě mučení ☹ chápu, že chceš pryč, ale musí to být tak daleko? ono to nebude snadné ani pro vás dva ani pro ty děti

bamak
18. kvě 2018

@duetka01 ve skolce chteji podpis obou rodicu. Tohle je spis dotaz pro pravnika...nemate vyresenou peci o dite a chces se stehovat 100km? To si u soudu slusne zavaris...prakticky znemoznit otci styk s ditetem. Dokud se nedomluvite, nebo nerozhodne soud mate stejna prava tedy i dite mit u sebe. Co se tyka trvaleho bydliste pokud mas najemni smlouvu, muzes tam trvale bydliste mit.

snehurka845
Autor odpověď smazal
Zobraz