Školka ve 4 letech. Jaký máte na to názor?

6. dub 2021

Hezký den,

zajímal by mě názor vás, maminek, které jste daly svoje dítka do školky "až " ve 4 letech a rok tak strávily doma se dvěma dětmi (novorozenec a starší dítko). Zajímají mě pro a proti, proč byste to udělaly znovu a zdali jste pozdějším nástupem skutečně ublížily staršímu dítěti menší péčí a upřením kolektivu ve školce, protože tohle jsou nejčastější argumenty těch matek, které tam dítě dají nejlépe ve 2 letech. Na vysvětlenou - nebavím se o těch případech, které nemají na výběr nebo je to zkrátka jejich vlastní svobodné rozhodnutí, každý ať uzná sám za vhodné, kdy je správný čas, jen mě mrzí, že se pak takové pouští do těch, které si děti chtějí užít doma déle, byť za cenu většího zaprahu, ale tak proto ty děti máme a jsme doma. Děkuji všem a prosím o konstruktivní názory, nepochybuji o přínosech školky, ale respektuji, že každý to cítí jinak. Krásný den 🙂

g_m
6. dub 2021

Ono ale dost záleží na dítěti samotném, jestli do školky chce a těší se tam nebo bude raději doma. Já jsem to měla trochu jinak - prcek se narodil, když starší dcera měla necelé dva roky. Takže rok byla s náma doma, než do školky šla a já se pak už přes prázdniny modlila, ať je září a ona do té školky může. Nastupovala v necelých třech letech, ale strašně se těšila za kámoškama a sama chtěla. Má pořád hodně ráda kolektiv dětí a společnost a teď doma trpí, i když se snažím, vídá kámošky a s prckem (teď 2,5roku) už si hezky hrají. Takže záleží i jak to cítíte vy, jaké je vaše dítko a jak ono samo chce.
A já jsem i chtěla, ať jde nejen kvůli tomu, jak moc sama chtěla, ale jí jsem se naplno věnovala 2 resp.3 roky, tak jsem chtěla ten čas věnovat i tomu prckovi.

irmamala
6. dub 2021

Já jsem měla děti ve školce od dvou let 😀 Ne z rozmaru nebo přesvědčení, ale kvůli financím. Myslím, že zásadní rozdíl, jestli dáš ve 3, 3,5 nebo 4 letech už tak není. Určitě se mu tím nic neodpírá. Jako jediné negativum bych viděla, že čím starší dítě, tím hůře si na školku zvyká. Už má z toho větší rozum, ty prckové jsou více přizpůsobiví. Viděla jsem u dcery v předškolácích, jak tam děti plakaly, když je tam přihlásili rodiče na poslední rok.... Ale to je kus od kusu 🙂

autor
6. dub 2021

@g_m My máme doma hodně komunikativní holčičku, ale nemám dojem, že by věděla, co ji ve školce čeká a skrz podelany covid budou i očesané zápisy, že musíme poslat přihlášku elektronicky. Takže mi je to celkově nepříjemné dělat závěry půlroku, rok předem, když vůbec nevím, jak bude malá reagovat na sourozence a tím, že jsem doma, tak mám na výběr. Každopádně děkuji za názor 🙂.

autor
6. dub 2021

@irmamala Právě proto jsem psala, že nemluvím o těch, kteří prostě musely do práce a chápu to a mám v okolí i dost kamarádek, které to tak měly. A klobouk dolů před každou takovou. Mě nejvíc asi štvou ty brzké zápisy, přestože to na druhou stranu chápu. A je mi jasný, že druhé nastoupí nejpozději ve 3 letech bez debat, protože půjdu do práce, ale teď mám pocity jiné a hlavně tu možnost výběru. Dcera je živá, děti miluje, ale já bych upřímně brala, aby mi sama řekla "Jo, mami, chci tam jít "...to by byla paráda 😁.

konidana
6. dub 2021

zrovna včera jsem to rozebírala s dcerou -- prý proč nechodila do školky od 3 let... no šla v září od 3 a 3/4, protže doma měla o 2r. mladšího bráchu a mne ani nenapadlo řešit školku pro ní dřív. I když cca od těch 3 určitě let pindala, že chce do školky. Denně když viděla školku nebo děti na procházce, tak že tam chce. No chtěla se zbavit mladšího bráchy😅 Do karet mi hrálo nedostatek míst, takže jsem to radši vůbec nezkoušela nějaký zápisy před 3.rokem. A platit v soukromé pár hodin týdně... proč? v tom jsem fakt neviděla přínos pro nikoho.

irmamala
6. dub 2021

Hele i kdyby ti to řekla, ty děti si to úplně nedokáží představit, co je čeká 🙂 Já bych to nehrotila, přihlas jí a odhlásit jí můžeš vždycky. A pokud se druhé narodí nějak v době, kdy by měla nastoupit do školky, tak to ani odborníci nedoporučují, aby se dítě odlifrovalo do školky.

konidana
6. dub 2021

zrovna s novorozencem si myslím, že není moc dobré dávat nově dítě do školky - může si připadat odstrčené a více žárlit. ale záleží samozřejmě na dítěti i na mamce, co jim bude vyhovovat

baris
6. dub 2021

Mezi dcerami mám rozdíl 17 měsíců a do školky nastupovaly až spolu 😂.

Starší do školky nechtěla, chtěla být s námi a mě to taky více vyhovovalo.

leneee
6. dub 2021

Obe deti se do skolky tesily, nastoupily kolem 3 a ctvrt. Oba meli dost narocny prvni rok-dcera byla spis s nami doma s miminkem a tak i na zacatku druheho roku moc nechtela chodit, ale pak se to zlomilo cca ve 4,5l a zaclo ji to bavit mezi kamarady. Syna jsem kvuli kovidu ze skolky stahla a byl jen zari a rijen. Muzu rict, ze ted uz se do skolky tesi, ale ty dva mesice byly narocne, nechtel tam.. ze pujde mezi deti-dozral k tomu. A to jsou obe deti zvykle na kamarady i na hlidani. Za mne klidne dite nechte jeste rok doma. Vubec o nic neprijde. Taky zvazim zda syna dat na kveten a cerven jeste do skolky, nebo nastoupi pak az po prazdninach v zari-to mu bude 4 a ctvrt. Jinak to ze ma dite rado deti, neznamena, ze se mu v te skolce bude nakonec libit. Z meho pohledu se to fakt lame po tom ctvrtem roce, kdy uz cilene vyhledavaji kamarady. Jinak druha vec jsou i nemoce, co dcera k mimcu tenkrat ze skolky tahala. Syn byl porad nemocny, ale verim ze si to vybral a ted ve sve skolce uz nebude tak nachylny.

autor
6. dub 2021

@irmamala Máš pravdu, že je velký rozdíl mezi jejich dětskou představou a realitou, takže bych si asi nepomohla. Každopádně druhé se narodí v srpnu a možnost, že by starší šla v září, jsem zavrhla rovnou - jednak kvůli malé a její možné reakci ve stylu "zbavujete se mě ", jednak kvůli sobě, abych v šestinedělí, total k.o. nemusela ráno vstávat a chystat celou rodinu kvůli školce, na to jsem líná nebo si spíš nechci naložit tolik naráz. Takže jsem byla pro dát ji v lednu, ale říkám si, jestli to teda nenechat až na září, jen mám asi největší obavy, že bych ji tím vzala ty kamarády ve školce atd atd...těžké dilema.

autor
6. dub 2021

@konidana Ano, přesně tohle nechci současně řešit.

@baris Tak u vás se to vyřešilo tak nějak samo, že děti spolu vyrostly a zabavily spolu, to je fajn. U nás bude rozdíl skoro 3letý.

daisymaminka
6. dub 2021

Mám holčičku 2r.9m. Dcera je spíše nespolečenská, odloučení od rodičů jí dělá hrozně zle, nejradši je doma a na zahradě. Cizí prostředí a cizí děti katastrofa. Dlouho jí trvá než se adaptuje. Přesto ale, když jdeme kolem školky, tak říká, že tady bude chodit hrát si s dětima. 🙂

Moje představa byla taková, že otěhotním podruhé a dceru si nechám s miminem doma, nastoupila by až v těch 4 letech. Bohužel těhotná stále nejsem, ale neplacené volno v zaměstnání budu mít do 4 let. Nedokážu si představit lupnout ji v září na celý den do školky. Možná by si časem zvykla, ale já si říkám, že pokud mám mít jen dceru, tak si ji užiju až do těch 4 let, napracuji se ještě dost. Co se financí týče, tak to prostě ten rok nějak vydržíme.

Přesto dceru k zápisu dám. Chtěla bych, aby do školky aspoň 1x za týden, časem třeba víckrát, šla aspoň na to dopoledne do oběda. Ať si pomalu zvyká. No, uvidíme...

mamikry
6. dub 2021

Nas starsi sel do skolky az jako predskolacek. Mladsi sel s nim ve 3,5 letech. Kdybych to mela zhodnotit u obou, tak starsiho bych dala o rok driv a mladsi by mel klidne pul roku cas. Podle me je idealni vek ve 4 letech, ale soudim podle nasich deti. Jako vyhodu vidim, ze si spolu kluci udelali krasny vztah, protoze spolu byli porad. Tim, ze sli do skolky poprve spolu, to pro ne bylo snazsi na adapataci. Nevyhodu vidim v tom, ze diky covidu predskolacek o skolku temer prisel. Pak to, ze se clovek musi detem venovat vic, aby nezaostavaly v kresleni, drzeni tuzky, socialnich dovednostech apt.. Nektere deti to zvladnou samy, nektere potrebuji vic pozornosti. Ale me to treba hrozne bavi je ucit a mam deti kamaradske, takze to problem nebyl.

irmamala
6. dub 2021

Tak to bych jí v září určitě nedávala, pokud by sama nechtěla. Přihlásila bych jí od září, platila školné, a za pár měsíců bych viděla. Samozřejmě pro ní budě těžší začlenit se do už zaběhlého kolektivu, ale takhle malé děti ještě nemají tak pevné vazby na kamarády. A nebo se na to vyprdni a dej jí až od příštího září. Určitě jí tím o nic neochudíš, bude pak do školky chodit ještě dva roky, tak si všeho užiju dost.

autor
6. dub 2021

@leneee Děkuju za názor, to je právě to, co mi řekla kamarádka, která dala dceru ve 3 letech, kdy se chvíli na to narodil druhý syn, že kdyby mohla vrátit čas, tak dá az ve 4 letech, že to bylo furt něco a úplně na palici, a že prostě není kam spěchat. A přesně, co píšete, že taky lítala furt za dětma, tak si myslela, jaká to nebude pohoda s tím nástupem a on to byl úplný opak. Proto nad tím smaa uvažuju, abych se rozhodla správně. Že u nás na dedine budu za blázna, to už mi je fuk, ale chci být v klidu a ztotožněná se svým rozhodnutím.

autor
6. dub 2021

@daisymaminka Rozumím vám, ale pro mě není řešení ji tam dát párkrát v týdnu, v tomhle jsem si jistá v tom, že to nevede k ničemu extra dobrému. Za mě školka buď ano a nebo ne, dítě si z toho musí vypěstovat povinnost, ne něco, kam někdy může a někdy ne, rozumíme si. Ale vy to máte jinak, proto to chápu, u nás je to o něčem jiném.

autor
6. dub 2021

@mamikry Hodně lidí právě říká, že je to ideální věk, ale já fakt nechci nic zanedbat, jsem v tom hrozně kritická. I když vím, že je šikovná a už teď, v 2,5 letech zvládá dost věcí. Jen se mi to těžko hodnotí a plánuje, když vůbec nevím, jaké to bude s miminkem.

j.a.n.i
6. dub 2021

No, nejak nechapu, proc by dite muselo byt bud doma, nebo chodit do skolky furt, ale je to tvoje vec. Nimene povinnosti si uzije jeste spoustu, tak proc mu tim znechucovat skolku.

mamikry
6. dub 2021

Takhle, z meho pohledu skolka deti posune dal ve spouste dovednosti, ale ja to beru spis z te stranky citove a z te jsou pro me trilete deti jeste ne uplne pripravene na to byt od maminky kazdy den na docela dlouhou dobu. Ale zase, je to hrozne individualni. Nekomu to problem nedela. Nas mladsi nikdy nemel problem byt s tetou na hlidani nebo spat u babicky, ale ve skolce se mu hodne styskalo.

daisymaminka
6. dub 2021

Ano, rozumíme si. Každá na to máme jiný pohled, ale respektuji váš názor. Já tu školku neberu úplně jako "povinnost", možná v těch 4 není 5 letech už ano. Teď si prostě říkám, že ten první rok prostě budeme mít takovou volnou formou. Pokud se zapojí a překvapí a v průběhu roku už zvládne docházku pondělí až pátek, budu jedině ráda.

autor
6. dub 2021

@daisymaminka Já to nemyslela zle a na vašem místě bych se na to dívala stejně a možná volila i stejnou cestu, ale já školku jako povinnost, byť hezkou, beru a vím, jak dokážou děti smlouvat, kdy se půjde a kdy ne, proč v pondělí musím a ve středu ne, a vím, že přesně něco takového by u nás mohlo nastat, vím, co mám doma 😀. U vás přeji hladký průběh 🙂.

autor
6. dub 2021

@mamikry Já to beru taky hodně citově právě a taky tak, že jsou děti malé jen jednou a do školky (systému) se nachodí ještě dost. Ale nechci ji o něco okrást, no.

pmendy
6. dub 2021

Dala jsem dceru ve 3 letech (je rijnova)... Vracela jsem se na pár měsíců před druhým porodem na hpp do práce. Dceři se tam moc líbí, mají malý kolektiv, úžasnou pani učitelku. Mě utvrdilo že je tak správně, že se neuvěřitelně rozmluvila, našla si nové kamarády, naučila se tolik věcí, které jsem ji sama třeba jako nepedagog neuměla dát. Pokud se školky otevřou, bude do školky chodit dále ale jen na " dopolední výuku" od 8-12h. Ale každé dítě je jiné, zvládla tam spát bez problémů, má ráda společnost, že se něco děje a je hodně zvídava... Doma musí mít program jinak se nudí a vymysli blbiny 🙈 jako mimino furt rvala ze se nudila, když byla akce byla úplně zlata ☺️

zrzeckas
6. dub 2021

Muzes ji prihlasit a chodit muze zacit az v prubehu roku...... Kazde dite je jine. Mala sla ve 3,5 zhruba. Pred tim asi rok o tom mluvila nadsena. Nadseni pominulo na konci prvniho tydne ve skolce. Nevim, co se tam stalo, ale furt neco.

daisymaminka
6. dub 2021

Vím, že jste to nemyslela zle. Já respektuji, že každý to má jinak. A je to vlastně i inspirující. Nenapadlo mě to smlouvání. U dcery to neznám a je to mé jediné dítě, tak nevím. Je dost možné, že v září budu mluvit úplně jinak. 😀

kocvarovas
6. dub 2021

Naše malá šla až téměř ve 4 letech. A bylo to i z důvodu narození mladší dcery a měla jsem strach, že by starší nosila na mimčo že školky domů všechny bacily. Takže šla, až měla mladší rok.. Mezitím jsem se starší chodila mezi děti do MC a cvičení, kdy mladší hlídal manžel nebo babička. Užila si děti a zvykla si i na novou sourozeneckou situaci.. Do školky už šla jako velká holka a nadšená. Myslím si, že o nic nepřišla.. Já na druhou stranu nechápu maminky, které mají doma mladší sourozence a ty starší vlečou do školky, ty jim po cestě pláčou,brzdí, že tam nechtějí, že chcou být s ní a ony je tam stejně vlečou.. Co se těm malým asi honí v hlavě? Máma je doma s mladším a mě odloží sem.. Jaký má potom asi k sourozenci vztah?

aneta_v
6. dub 2021

Ja jsem cetla nekde rozhovor s detskou psycholozkou, ktera rikala, ze ve 3 letech je na skolku pripravena vetsina deti, ve ctyrech letech vsechny, takze bych nevidela zadny problem dat dite do skolky az ve ctyrech, naopak by to melo zvladat dobre a tim lip pro nej.

autor
6. dub 2021

@daisymaminka Já to tak mám hlavně asi nějak zažité, na druhou stranu to tak má vícero dětí a bez problému. A my prece jenom žijeme na dedine a dokonce si myslím, že by dcera měla problém s tím tam chodit jen někdy, kdyz všechny děti chodí po-pa a to fakt nekecám. Ja jsem trošku mimon tady, asi jedina to fakt řeším, každej tam frkne dítě při nejbližší možné době, protoze to tak dělá přece kazdej. A možná jim to závidím, nemusela bych si s tím dělat takovou hlavu.

daisymaminka
6. dub 2021

@kocvarovas Cítím to hodně podobně. Říkala jsem si, že budeme mít malé miminko, tak ať dcera ze školky netahá žádné nemoci. Stejně mi v těch 3 letech připravená nepřijde, tak budeme doma.

Naopak naše sousedka čerstvě tříletou dala k zápisu do 3 školek, přitom doma s půlročním. Aby se náhodou nestalo, že by ji nevzali a musela být další rok doma. Ale prostě to člověk musí respektovat, že každý to má prostě jinak. Sousedka se vyjádřila, že nemá druhé dítě proto, aby spolu byli furt a že do druhého šla s tím, že prostě starší půjde do školky. Tečka. Pro mě zvláštní přístup a ještě jak mi to narovinu řekla. Ale beru to tak, že to tak prostě cítí.

daisymaminka
6. dub 2021

Chápu vás. Ve mně se to taky pere. Dát, nedát, dát jen na pár dní??? Hledám kompromis.