Skoro 20měsíční syn nereaguje na nic

hankaaa90
29. bře 2018

Ahoj maminky 😊 snad me dokazete nektera uklidnit . Syn skoro 20 mesicu a nereaguje na nic , ni na jmeno, natoz kdo je mama, tata, ukaz, prines, dones, podej . Neposklada holou vetu, co rekne je mnam a mama . Zviratka vubec, na vsechny se smeje, ale nic po nas nezopakuje a to mame psa v byte . Na vysetreni mozecku jsme byli a vime, ze je v poradku, ze to nekdy proste prijde . Vim, ze kazde dite je jine, ale ti jeho vrstevnici na ty povely alespon reaguji . O holcickach radeji nemluvim 😢 ty jsou vsecky sikovnejsi. vychcany je, to opravdu, to vim 😂 on umi to co on chce, najfe si dudlik, auto, flasku kdyz ohrivam pozna, kdyz v koupelne tece voda, pribehne, ale jinak ... chjo . Budu rada za kazdou odpoved . Dekuji

anetka1701
29. bře 2018

Každé dítě má svoje tempo 🙂 Pokud se mu věnuješ, má dost vjemů, tak to všechno přijde. Děti nejde srovnávat. Moje druhá dcera ještě v 16ti měsících nechodila - třeba. Bude jí 5 a je to skvělá, pohybově extrémně nadaná slečna. Prostě najednou se sebrala a začala chodit. Tvůj syn se taky rozmluví - třeba rovnou ve větách. Fakt 🙂

mku
29. bře 2018

Chodite casto mezi deti? Nasi dceri treba pomohlo, kdyz sla ve 22m do jesli... spoustu prikladu od jinych deti, ucici basnicky atd... behem par tydnu mluvil v dokonalych vetach a do dneska pusu nezavre..

matkapraha
29. bře 2018

Klid...mam doma tri syny....kazdy je jiny,prvni zacal mluvit hned,druhy treba az ve trech letech,zlepsilo se to nastupem do skolky....moje matka ucitelka se uz bala,ze nikdy nepromluvi.A jeste jste byli na vysetreni,kde vam potvrdili,ze je to ok.Heslo dne..NEPOROVNAVAT s jinyma detma,jinak se zblaznis.Kdyz se ti bude zdat pozdeji,ze se to nezlepsuje s mluvenim,tak si zajednej klidnne konzultaci u nejake logopedicky.Doma hodne zpivejte,tleskejte,ctete jednoduche knizky na vnimani (ne moc obrazku naraz).

bonavoxa
29. bře 2018

@hankaaa90 Dcera byla něco podobného, nakonec je z toho lehká forma PAS. Nereagovani byl jeden z příznaků, ale i a měla i další typické. Žádné dítě se nevyvíjí stejně, je spousta pomalejších v mluvení, jsou i speciální logopedické školky.

hankaaa90
autor
29. bře 2018

@anetka1701 venujeme se mu , ale on nema zajem . Knizku kdyz jsem mu ukazovala treba ve 12 mesicich mi roztrhal . Chodit zacal ve 13ti mesicich a to musim rict, ze takhle jako je akcni, ale nechodil , dokud opravdu nemel jistotu a jak tu jistotu mel, zacal rovnou behat, tak jestli chodil den? Chodi mozna lip jeste nez nektere deti, ktere zacali chodit driv nez on a to ted nekecam .
@mku chodime mezi deti, ale on je takovy samotar zatim, nejak se mezi ne uplne necpe, radsi prijde za mnou, a at si s nim jdu hrat ja . On si tak zvatla to svoje ...

dora13
29. bře 2018

Ve dvaceti mesicich je jeste na jakoukoliv diagnostiku jeste strasne brzo, muze to neco znamenat, ale taky vubec nemusi. Uplne chapu, ze te to nervuje, my takhle se starsim dlouhodobe bojujeme s vyvojem reci, takze tu frustraci znam, ale stejne s tim nenadelas nic. Zkousej cist, hodne mu povidej, zpivej, chodte mezi lidi. On to ten mozecek vsechno uklada a az prijde cas, tak se to zhodnoti🙂

hankaaa90
autor
29. bře 2018

@matkapraha neresim jen to mluveni, ale celkove to, ze kolem nas nekdo jde ( bydlime na vesnici, vsichni se tu zname a zdravime) , nekdo mu rekne ahoj/ cau a on nic, proste jde. Dneska treba do kolecka daval kaminky, sousedka mu rekla, ty tak pracujes a on nic 😐 tady nejde jen o to, ze nemluvi, ale ze celkove nereaguje ani na jmeno, proto trosku panikarim. On se ani nezastavi , nic proste .
@bonavoxa pockam do nejakeho veku asi do tech 2,5 jestli nebude mluvit nebo se neotoci na sve jmeno a budem to asi muset nejak resit ..
@dora13 na neurologii nam rekli, ze je naprosto v poradku no, chodime tam od narozeni, protoze je narozeny o ctyri tydny driv, tak ho co pul roku kontroluje primarka .. ale tim, ze je o par tydmu driv to nebude, protoze holcicka, ktera se narodila o tri tydny driv sice zacala nedavno chodit, ale mluvi, opakuje nadherne ..

dora13
29. bře 2018

@hankaaa90 kazde dite je jine, nema cenu srovnavat🤷‍♀️ Muj starsi v tomto veku rikal par slov, v podstate jen citoslovce. Mladsi opakuje krasne a zacina skladat vety. Na druhou stranu, starsi se uz v tomto veku suverenne najedl lzickou, u mladsiho uplne scifi, kazde dite je proste sikovne na neco jineho🙂

barbara04
29. bře 2018

úplne blby dotaz- vyšetření sluchu?
pokud je v poradku tak proste jen počkat a holt zatnout zuby:-/ ma svůj cas

zmrzlinka
29. bře 2018

@barbara04 taky mně to napadlo...zajit na ORL, ale zase na neurologii by snad všimli kdyby nebylo neco v pořádku....

dixi86
29. bře 2018

Máme za měsíc dvouleťáka a krom pár slov nemluví, teda mele pantem, ale svojí řečí. Ale už se to lepší. U nás je třeba problém si myslím ten, že on mi naprosto rozumí a já jemu také, takže nemá potřebu...venku lítá jak poděs o půl roku starší...ale když ho něco zaujme, neslyší, nevidí. S malýma dětma se skoro nestýká, jen občas, pouze prakticky s dospělýma a puberťákama. Ale málokdy reaguje na pozdrav, atd. (myslím cizích lidí). Jeho bratránek o půl roku starší je s mluvou na tom ještě daleko hůř a s ostatním bych řekla též. A to se s dětmi stýká denně. Takže je to individuální. Někdo mluví od roka, náš malej zase chodí a běhá od roka šílený vzdálenosti úplně na pohodu. Každej to má holt jinak. Zkuste najít plusy vašeho syna 😉

dixi86
29. bře 2018

A doma na Vás také nereaguje? náš se většinou neotočí venku, ale vím, že slyší a jen čeká, co matka zase vymyslí. Maximálně se jen nenápadně koukne po očku.

deelfinek
29. bře 2018

Zkusila bych ORL.vubec to není od blázna a pro tvůj klid.mam vlastní zkušenost.dvojcata kluci,jeden byl pořád napřed.druhy samota,nezapojoval se,reagoval jen na hlasitejsi povely.doktorce jsem xkrat říkala,že se mi to nezdá,asi do tří let bylo stale-z toho vyroste.mluvili oba takovou hatmatilkou nic moc.az jsem si sama vydupala pro vyšetření a to nás vzali jen že jsem ve špitále dělala.najednou se to rozjelo-vsichni tři zanedbané otitidy(což mě překvapilo,neměli bolesti),vojta opakovaně,dělali audio,konečná dg v 5 letech nevyvinula vnitřní část ucha,lícní nervu jde niz než ma,tak ani operace to nespraví.na jedno slyší dobře,na druhé asi 40%.Nechci tě strašit,ale dnes co si sama nevydupes,nemáš a netýká se to jen děti.

aaa
29. bře 2018

Doporučuju vyšetření na foniatrii, případně u dobré logopedky, která umí pracovat s malýma dětma. A přečíst si něco o vývojové dysfázii. Máme doma už pětiletého dysfatika a ve věku vašeho syna se projevoval téměř stejně. Taky jsem si musela žádanku na logo a foniatrii vydupat... Pediatrička se moc angažovat nechtěla s tím, že je to kluk a má času dost.

meesha
29. bře 2018

@hankaaa90 naprosty souhlas s aaa. A jinak ma jeste nejake projevy? Porozumneni? Ukazuje prstem? Sdilena pozornost?

hankaaa90
autor
29. bře 2018

@barbara04 na hudbu , pisnicky, pohadky v tvnoci reaguje skvele, meneni hlasu se smeje, hudba tanci . Kdyz jsme na zahrade a babicka zaklepe na okno,zvedne hlavu a usmeje a ukazuje na ni .. to si zas myslim ze v poradku ..
@dixi86 nee. On si jede to svoje, hlavne nas uzasne zkousi, vi, coze ma zakazane a co.nesmi delat, ale stejne to delat jde a jeste se na nas tak podiva, jestli my se divame 😂
@aaa vubec nevim, co to je ta disfazie, vygooglim pak na netu
@meesha @dixi86 vzteka se hodne. Kdyz neco zakazem, ale jinak mi prijde chytry . Rozezna muj a tatkuv mobil, zvoni mi, prinese mi ho, pipne zprava , prinese mi ho, vi ze ten je tatky tatky,ten je muj . Umi se sam lzickou najist s bordasem, ale lzicku vi, jak drzet. Chodi po schodech, nahoru i dolu. Zapne si tv i bez ovladace , prepne si ji. Takove veci, ktere se mu zatim proste ale vubecto nehodi 😂

bonavoxa
29. bře 2018

@hankaaa90 Malá je taky o měsíc dřív. U ní se to začalo projevovat kolem roku. Umela jednoduche básničky a pak je najednou úplně zapomněla. Používala ke komunikaci moji ruku, často měla záchvaty vzteku. Nepozdravi ani teď v pěti, jenom někdy. Věcí taky staví do řad, kruhů. Musím ale říct, že se hodně zlepšila, mluví uz ve větách. Zhruba ve dvou letech už navštevovala speciální stacionář. Známá má taky nemluvici holčičku, takže taky neurolog, psycholog, psychiatr,...Je toho teď hodně, spousta dětí je mimo tabulky. Rozhodně se není proč stresovat. Dcera má napevno diagnózu až teď v pěti. Často stačí s těmi dětmi popracovat. U nás máme zavedeny VOX systém, obrázky, piktogramy na to, co se bude ten den dělat, oblékat, jaký je den, datum, počasí, apod.

hankaaa90
autor
30. bře 2018

@bonavoxa ale syn navazuje ocni kontakt, smeje se na nas, nema takovy ten vyraz, ze kouka jinam , tu vubec .

cheetah_
30. bře 2018

Zkoušeli jste znakování? Některé děti sice nebaví, naše znakovaly strašně rády. Když je motoricky zdatný, třeba by se mu to líbilo a řeč to podporuje dost výrazně (jednak ty si s ním pokecáš, jednak on objeví kouzlo komunikace a bude chít doplnit znaky povídáním). Jo a mimochodem, náš šestiletý pořád nereaguje na pozdrav od cizího člověka na ulici, kamarádům se školky na ulici začal odpovíat před půl rokem. Prostě mu to nepřišlo důležité. Jinak je chytrý jak opice, jen tu sociální komunikaci pobírá pomaleji.

aaa
30. bře 2018

@hankaaa90 Koukni třeba sem https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/maminky-nestandardnich-deti-poruchy-komunikace/
I když tam už moc maminek nepřispívá, nejvíc info jsem našla ve skupině na FB. Plus se nám v průběhu času povedlo sehnat specialisty, kde jsme spokojení a úžasnou školku.

aluskan
30. bře 2018
zuzana_ka
30. bře 2018

Nechala bych si od mudr napsat žádanku na orl + foniatrii.

bonavoxa
30. bře 2018

@hankaaa90 Dcera se taky takhle smála a navazovala kontakt. Ona se jen neotocila na své jméno. Je toho spousta, žádné dítě není úplně typické v příznacích. Tím ale nechci strašit. Neurologa a vyšetření sluchu měla mezi prvními vyšetřeními.

evawest
30. bře 2018

Ja deti jeste nemam, takze nepomuzu s vlastni zkusenosti, ale vim, ze kdyz jsem byla mala, nekdy mezi druhym a tretim rokem, vubec jsem nemluvila a bali se, ze budu nema. A pak jsem se rozkecala a od ty doby jsem pry hubou mlela, az je vsechny bolela hlava. Takze syn urcite rec vnima a vstrebava, ale zatim mu staci neverbalni komunikace. Az bude potreba, mluvit zacne. 😄👍

matkapraha
30. bře 2018

No pises,ze chodite na neurologii.Dle meho nazoru,pokud by bylo neco spatne,tak by uz neco zjistili.Tak pro tvuj klid zkonzultuj tve obavy,vse co jsi psala tady,primo s doktorem,ke kteremu chodite,to bude asi nejlepsi.

kladpol
30. bře 2018

@hankaaa90 Zkusila bych chodit více mezi lidi, tedy děti. Děti jsou opičky a rádi opakují co dělají ostatní. Některé děti nemluví dlouho a pak se jim během pár měsíců rozšíří slovní zásoba enormním způsobem. pokud jsou všechny vyšetření v pořádku, tak bych zkusila ho více zapojit do kolektivu, jaký to bude mít účinek 🙂

aimer
30. bře 2018

Byly jste na vysetreni a vse v poradku,tak bych se nebala 🙂 kazde dite je jine,takze nesrovnavat 🙂 ja byla se synem ve 3 letech na preventivni prohlidce a doktorce se nezdalo jak mluvi,ptala se me kdy zacal skladat jednoduche vety a kdyz jsem ji rekla,ze nedavno,ze to je tak 3-4 mesice,tak jeji odpoved byla,vsak se ve skolce mezi detma rozpovida 🙂 a neresila to,kdyz vedela,ze mu to dyl trvalo 🙂 a ve skolce se rozmluvil,ze jsem si pak v duchu rikala,ze by mohl na chvilku tu pusu zavrit 😃

meesha
30. bře 2018

@matkapraha kez by to tak fungovalo :/ dle me zkusenosti myslim, ze casto mama intuici vyciti vic nez doktor, ktery dite vidi 10 minut. Jestli ma zakladatelka nedobry pocit, muze urcite ten zaklad zkusit - orl, logoped...nevysilovat, ale sichr je sichr 🙂

yelowangel
31. bře 2018

Nečekej řeš to hned. Pokud by opravdu byl nějaký problém je lepší podchytit to dřív. Navíc počítej s tím že všude máš objednací lhůty a ne zrovna krátký. My jsme měli podezření na autismus, to se na štěstí nepotvrdilo ale řešíme to od října a výsledek padl až tento týden. Domluv se s pediatrem že začnete audiologií ať se zjistí jestli syn slyší. Pokud slyší dobře pokračovala bych v motivaci ke knížkám, říkala mu básničky, povídala mu obecně..to co děláte do teď (mimochodem náš malej začal opakovat zvuky zvířat tento měsíc, v únoru začal že auto je brm a vláček huu a má 2,5) a zkusila pozjišťovat logopedii a možná i psychologa aby právě vyloučil autismus, aspergerův syndrom a podobný onemocnění. Čistě jenom pro váš klid.

aaa
31. bře 2018

@yelowangel Naprostý souhlas. Já to začala řešit hned po třetích narozeninách a trvalo skoro tři měsíce, než jsme se dostali na logo a foniatrii. Zkusili jsme rok v normální školce, posun nula, další rok přechod do logo školky a od té doby obrovské pokroky. A všude jsem slyšela, že je dobře, že jsme to začali řešit brzo, že pak je větší šance na nápravu.