3,5letá dcera je strašně soutěživá

milius
10. zář 2017

Ahoj holky, potřebovala bych radu. Moje 3,5letá dcera je strašně soutěživá. Cokoli děláme, musí být první, nejlepší nebo vyhrát. Zní to možná neškodně, ale v každodenních situacích a hlavně do budoucího života je to hrozná vlastnost. Když hrajeme pexeso, tak začne brečet hned jak má někdo o dvojci víc, když se honí s kamarády, začne se vztekat, že ji někdo předběhne atd atd. A je hrozný perfekcionista, hned musí vše umět na poprvé a skvěle. Nemůžu ji naučit se oblékat nebo vyslékat, když ji to nejde napoprvé, chytne rapla a vzteká se jak pominutá. Pak už to nechce ukázat a že to mám dělat já.
Nevím, kde se to v ní bere. Manžel je perfekcionista a taky je soutěživý, když se učil hrát tenis jako dítě, robil několik raket.. 🙂 Období vzdoru bych řekla máme z velké části za sebou, bývalo to s ní mnohem horší než teď. Vysvětluji jí, že jde o to, abychom si spolu hráli a pobavili se (pexeso) a ne, že musí vyhrát. Ale ona to vůbec nebere. Nevím už, jak to mám dělat. Poraďte prosím

penelope87
10. zář 2017

@milius Já jsem od malička taky perfekcionistka. Bojuju s tím celý život. Akorát když mi něco nejde, vztekám se sama na sebe, ven to nejde tak často. Mám na sebe vysoké nároky a na ostatní daleko menší. Zjistila jsem, že z velké části to bylo dáno tím, že jsem nejstarší že tří dětí (jsme 2 a 3 roky od sebe) a že ve vztahu k sestrám na mě byly vždycky kladeny nenápadně velké povinnosti a odpovědnost. Taky je to částečně stylem výchovy našich - takový učitelský přístup. Tady to zdůrazňuji, ale dlouhou dobu jsem si s tím vůbec nevěděla rady a byla jsem dost v pasti. Uvědomila jsem si to až v dospělosti, docela nedávno. Pomohlo mi si uvědomit, že nemůžu být nejlepší ve všem, ale musím se rozhodnout pro jednu věc. Taky mi moc pomohlo, že jsem se rozhodla studovat uměleckou školu - v hodnocení tam nikdy neuslyšíš, že je něco dobře nebo špatně, pouze tě provázejí tvou vlastní cestou, když si stanovíš svoje vlastní cíle a poznáváš dáma sebe. Naučíš se nesrovnávat se s nikým. To je důležité.

vissper
10. zář 2017

Ahoj. Zkus s malou nehrát soutěživé hry. Spíš třeba malujte, vystříhávejte. To je dobré na jemnou motoriku. A oblékejte a svlékejte často panenky a nenásilně jí na tom vysvětluj, že takhle to krásně umí a že to může zkusit zase i na sobě. Obléct panence kalhoty a pak sobě, panence šatičky sobě tričko atd. ..😉 Držím palce

penelope87
10. zář 2017

Chválení je v případě perfekcionismu dvousečná zbraň. Důležité je, aby pochopila, že věci nemusí být dokonalé a krásné, aby byly správně a měla z nich radost. Chce to hledat co nejvíc činností, kde je výkon nebo výsledek vlastně neměřitelný.

lv
10. zář 2017

Máme to podobně, 5letá Evelínka je ráda první, nejlepší - a neúspěch (už se nevzteká, dřív ano) je pro ni zklamáním, a těžko ho nese. Obávám se školy - tam NEJ v hodinách neustále nebude, něco se jí nepovede a odmítne to opakovat.
Řeší, že se nenarodila první, ale druhá.
Teď se třeba odmítá utírat po koupání - já to dělám špatně. Rok odmítala jet na kole - zřejmě ji zklamalo, že to neumí od 1.nasednutí, to samé logo cvičení na Ř.

marion2017
11. zář 2017

Ahoj, dcera perfekcionista neni, ale také chce vyhrávat.Kolikrat jsme uz přestali hrát, protože neměla více kartiček a podobně. Na konci roku mi to rekla i paní učitelka, jakoze ať s tím neco dělám. Ale co??? Vysvětluje me fair play, nehrajeme, když "podvádí", ale nic. A teď mi vyvstala další problém: vždy byla holcicku kamarádska, empaticka, děti ji měly rady. Vždy si všude našla kamarády, teď se začala ve školce děti stranit: první den přišla a všichni se za ni s radosti vrhli, dávali ji pusinky a ona nic. Nebo ji kamarád pozdravi a vyzve, ať si s nim jde hrát a ona nic. Mám strach, ze se s ni za chvíli nikdo nebude bavit 😂. Navíc ze sebe začala dělat strašného Saska, aby zase strhla na sebe pozornost, když potřebuje. Moc me to trápí, poradíte někdo?

jezucha
11. zář 2017

@marion2017 první děti většinou bývají perfekcioniste. S tím nic neuděláme. Také mám hodne soutezivou holcinu, navíc hodně temperamentní. Sama mě naposled překvapila, když jsme hrály pexeso a já prohrávala, tak mi sama od sebe dávala kartičky vyhrane ze svého balíčku. A s tím saskovanim a nekontaktnosti s detma bych řekla, že původ je v nově prichozim clenu rodiny..máte teď miminko, že?😉

lv
12. zář 2017

@jezucha mě zas řekla psycholožka, že to často vidí u druhých dětí, že chtějí dotáhnout staršího sourozence, být stejně dobří jako on, což v obratnosti, dovednosti nejde (E chce malovat jako A, je to hezké ale nevyrovná se to obrázku od 10leté nikdy).
Ale ona je taková po manželovi, a ten je 1.z bratrů, tak čert ví.