Spánek ve školce - alternativa pro neusínající děti

ira
8. srp 2013

Ahoj, toto téma jsme už probíraly letos na jaře v diskusi tady na Modrým koníkovi. V podstatě jsme došly k závěru, že většině rodičů asi vyhovuje tzv. režim a vyhovuje naprosté většině učitelek. Jestli vyhovuje dětem, to nejspíš nezjišťuje téměř nikdo. Napsaly jsme toho už dost, chci jen vyjádřit hlavní myšlenku, kterou nám předchozí diskuse přinesla: JDE JEN O LIDI, KONKRÉTNĚ O UČITELKY, JAK SE VCIŤUJÍ DO DĚTSKÉHO VNÍMÁNÍ A JAK JSOU OCHOTNĚ V ZÁJMU DĚTI UDĚLAT JEN MALIČKOU ZMĚNU A NEHÁZET JE VŠECHNY DO JEDNOHO PYTLE. Nikdo nebere dětem jejich odpočinek po obědě. Těch 30 min zklidnění je nutných k tzv. duševnímu odpočinku, ale pokud při nich někdo usne nebo ne, to už záleží na individuální potřebě, která rozhodně nespadá do kategorie dovedností a nemůže se považovat za něco, co se dítě 5 nebo 6leté musí naučit. Minimálně by se všechny učitelky měly řídit Rámcovým vzdělávacím programem pro MŠ, který vydalo Ministerstvo školství a který je pro všechny státní MŠ závazný. Zde je mj. uvedena věta, že k dětem je třeba přistupovat individuálně, zvláště v oblasti biologických potřeb, a také věta o tom, že nutit děti ke spánku na lůžku je NEPŘÍPUSTNÉ. A pokud nemají jinou možnost, než ležet a koukat do stropu, je to evidentně NUCENÍ.
Závěr: trvám si na tomto svém přesvědčení, i když moje dítě už skončilo svou docházku do konkrétní MŠ. Možnost jak se bránit rodiče v dnešní době rozhodně mají. Napsala jsem mail na Českou školní inspekci, v něm jsem zaslala kopii Zprávy z jednání (to je podepsaný rozhovor s ředitelem MŠ, kde odmítl změnu spánkového režimu pro předškolní děti) a krátce vypsala, jak se mi přístup ředitele a dvouleté vyjednávání nevedoucí nikam nelíbí. Překvapila mě rychlá odpověď, samozřejmě můj názor Inspekce podporuje, provedli do 2 týdnů kontrolu v konkrétní školce, sepsali zprávu a poslali zřizovateli, tedy potažmo starostovi naší obce. Ve zprávě žádají starostu, aby v této věci žádal po řediteli školky změnu a dohlédl na to, aby tato změna byla trvalá a aby Inspekci informoval o konkrétních krocích, které budou provedeny. Takže: NEMUSÍTE SHÁNĚT 20 MAMINEK, ABYSTE SI STĚŽOVALI NA NEVYHOVUJÍCÍ POSTUPY VE VAŠÍ ŠKOLCE !!! BUDETE ASI ZA ČERNOU OVCI NEBO ZA POTÍŽISTU, ALE PŘI PŘEDSTAVĚ, ŽE NAŠE DĚTI BUDOU DO ŠKOLKY CHODIT RADĚJI NEŽ DOTEĎ, JE TO CELKEM SNESITELNÉ. A NEBOJTE SE, JE TO OPRÁVNĚNÝ NÁROK DLE RÁM. VZDĚL. PROGRAMU!
Napište třeba vaše zkušenosti, ráda ty z vás, které to chápou jako já, podpořím.

lucyvivien
8. srp 2013

nevím u nás ve školce, když dítě nechce spát tak jen v klidu leží, nebo si kreslí v druhé místnosti 🙂

helcenka
8. srp 2013

U nás ve školce bych teda byla za černou ovci, už několikrát jsem tam řešila různé věci, rodiče si sice mezi sebou hromadně stěžovali v šatně na některé postupy, když ale přišlo na lámání chleba, tak jen přikyvovali učitelce a já byla za blbce.
A protože mám doma normální dítě, které bývá sice hodné, je nadané a opravdu chytré, ale občas dokáže nadzvednout pořádně ze židle, takže se mi mé drobné "protesty" obratem vrátily, a samozřejmě že i s tím, ať si nejdřív srovnám svoje dítě a pak ať si stěžuju...

petrajurinova
8. srp 2013

Asi máme štěstí, že ředitelka i učitelky v naší školce jsou k dětem velmi chápavé, obětavé a vstřícné, takže žádné problémy okolo "komfortu" dětí neřešíme - odpočinek je organizovaný tak, že děti si lehnou, učitelka cca 30 minut hraje na klavír nebo kytaru kdo usne spí, kdo neusne, může ležet nebo si po té půlhodince jít tiše ke stolečku kreslit nebo skládat puzzle. Vzhledem k různým nárokům dětí (a rodičů) na pití, mají v průběhu děti možnost výběru mezi mírně slazeným a neslazeným pitím, do jídla děti nejsou nucené a učitelky na ně nepospíchají, takže některé děti třeba obědvají na dvě fáze - polévku sní před odpočinkem a hlavní jídlo až po odpočinku a svačinu pak třeba dostanou domů zabalenou, stejně tak kuchařka zabalí porci jídla rodičům domů, pokud je na jídelníčku něco, co dítě odmítne jíst úplně.
Občas když slyším jak to chodí v jiných školkám říkám si, že v té naší snad mají všichni svatozář. Kdyby byla ve školce zvyklost, která by se mi příčila a měla bych pocit, že to mé dítě nějak deptá nebo negativně ovlivňuje, tak bych se to snažila co nejrychleji řešit.

jasminy
9. srp 2013

Naše malá půjde do školky v září. Odpočinek je po obědě od 12 do 14:30. Dcera spí po obědě málokdy, učitelka říkala, že tam prý spí všechny děti (i ty, které doma nespí), tak nevím. Když nebude chtít spát, tak je to docela dlouhá doba.

ira
autor
10. srp 2013

Jasminy, malé děti tedy ty 3 a4 leté většinou vážně usnou. Ten hluk a pobyt mezi třeba 20 dětmi je pro ně opravdu náročný. mně se spíš jedná o děti starší, od těch 5 let, které už ten spánek vážně nepotřebují, a stává se, že když přes den spí, tak večer neusnou před 22 hodinou, což rozjíždí kolotoč, protože ráno musí vstávat do školky a jsou málo vyspané a v jejich případě prostě nucený spaní nebo spíš jen nečinné ležení považuju za zbytečnou "buzeraci". Moje dcera právě první dva roky usínala, ale kolem 5. roku si začala stěžovat a já zjistila, že se s učitelkami, ale ani s ředitelem prostě nedá domluvit po dobrém. To mě opravdu vyhecovalo k tomu, abych problém, který zas tak dramaticky nevypadá, trošku rozmázla. Nelíbí se mi, že rodiče se mají jen radovat, že se jim povedlo dostat dítě do státní školky, platit školné a mlčet. Jakmile si člověk postěžuje a něco chce dělat jinak, v zájmu dětí, to se panečku dějou věci. Úplně nejvíc mi vadilo, že se i mezi rodiči našli takoví "tupci", kteří mezi dětmi nedělají rozdíl a řeknou: ať spí všichni, to by byla anarchie!!! ☹ Je to o tom, že každý z nás má jiný vnímání hlavně těch svých dětí. Jinak rodiče proti alternativě pro nespící rodiče vlastně nic nemají, někteří se bojí ozvat, jiní nemají čas se tím vůbec zabývat....Existují osvícené učitelky, které děti nahážou do jednoho pytle a není jim jedno, že se někdo na lůžku nudí. Ale takových je opravdu jak šafránu, i míň.

ira
autor
10. srp 2013

Jen se chci opravit: v předchozím příspěvku jsem na konci uvedla, že rodiče nemají nic proti alternativě pro nespící rodiče, tak to nééééé, nespící, ale ani spící rodiče tu neřeším🙂

evaviki
10. srp 2013

tak mna tento boj ceka v zari.. minuly rok "musel" spat, ok, byl ve tride mezi nejmensimi.. Snazila jsem se domluvit s ucitelkou, aby mohol po pul hodine vstat a jit si kreslit nebo neco.. tak pry nemuze, protoze maji dve mistnosti, v jedne se spi, ve druhe se myje podlaha.. ☹ a to ma dokonca presvedcovala, ze deti spat potrebuji vsechny.. moje protesty, ze im zaspi silene tvrde, takze se obcas pocuraval (museli lezet dve hodiny), ze mi pak doma zaspi v 23.00 a rano ma problemy vstavat - neee, pani ucitelka vidi, ze deti su unavene a spanok im prospeje.. tak jsem se ptala, jak predskolaci.. pry taky musi spat.. tak to uz jsem se ptala, jestli to ako mysli vazne, ze ma do 6 roku a cca 7 mesicu spat a pak jit do skoly a zrazu nespat?? Kazdopadne pres leto si spat odvyknul, take v zari budu zadat, aby nespal... bude mit ve tride reditelku, tak jsem zvedava.. :-/ Stezovat si zatim nechci, este tam bude chodit dva roky..

ira
autor
12. srp 2013

Evaviki, tak koukám, že výmluvy jsou u vás stejné jak u nás. Hned vědí, co odpověděť, aby jim náhodou někdo nerušil jejich popolední klid. Já vím, že člověk má obavy, aby se nemstily učitelky na dětech. Ale mám dojem, že právě kvůli těm obavám je to v těch školkách pořád stejný, protože když nikdo ten odpor nedá najevo, tak domnívat se, že by tohle změnily učitelky či ředitelky samy od sebe, je to nejnaivnější, co si umím v téhlo oblasti představit. Důležitý je ten pohled, že oni mají něco napsáno v Rámcovém vzděl. programu a ten je pro ně ZÁVAZNÝ. A když do týhle školky pošleš inspekci, což jsem i já udělala anonymně, to není problém, tak se po dítěti vozit ani nemůžou. I když se domnívám ,že většina učitelek je jinak celkem rozumných a tohle by na dítě prostě nepřevedli. Já jsem Inspekci napsala mail, měla jsem teda ještě zápis z jednání s ředitelem, ale tím pádem už všichni tušili, že Inspekci jsem poslala já. Oni sice kontrolují asi celkově školku, ale s ředitelem mluvili dle jejich dopisu právě o tom spaní. Na Inspekci stačí podnět, že se Ti tohle nelíbí a že se domníváš, že se neřídí Vyhláškou či tím RVP, které vydalo Ministerstvo. No, mám to dobrý v tom ,že moje dítě akorát ve školce skončilo, čili už to dění dál budu z povzdálí pozorovat. Prostě se musíme jako rodiče ozvat, jinak se k těm našim dětem budou v těch školkách chovat jak před 40 lety. Ale pozor: není to všude stejné, to už vím. Držím Ti palce, zas se ozvi.

elu
12. srp 2013

Holky, souhlasí se zakladatelkou...ale chtěla bych apelovat, aby se rodiče zajímali o postupy i v dalších vzdělávacích stupních...učila jsem na střední škole několik let, a rodicum bylo úplně fuk, co se s jejich dětmi dělá nebo ne....já budu asi hrozném rodič, pro učitelky, protože sama jsem 8 let učila a budu sledovat vsechno, co se tam bude dit...přece jen je to ústav, kterému dávám dítě na většinu času dne

ira
autor
14. srp 2013

Souhlasím, Elu. Taky se mi zdá, že právě ten nezájem rodičů o detaily dění ve škole a o pocity dětí i těch větších ve školních zařízeních, je právě jedním z důvodů, proč dochází k šikanám a různým jiným nekalostem třeba i menšího rázu.
Někdy to vypadá, že se rodiče bojí ozvat, zeptat, ale musí si přece vždy uvědomit, že se jedná o to nejdůležitější a nejcennější co mají, tudíž jakýpak stydění a obavy!

paolin
15. srp 2013

U nás děti všechny šli do postýlky, četla nebo se jim pustila pohádka. Kdo neusnul, mohl si jimt hrát. Nespokojenost s provozem od rodičů byla(a nejen těch..), ale jak holky píšete, rodiče se báli ozvat 😒 Ona byla i zkušenost, že kdo se ozval, měl pak i dost problém s vedením. Inspekce je řešení, od toho tu je 🙂 Ale zkušenost je taková, ozvou se hned, ale řešit to budou příští školní rok! Za mě tedy pocit, že se aktuálně dost hřeší na počet dětí. Aneb můžeme být rádi, že nám dítě vzali, tak máme držet pusu a krok 😒 Do školy syn půjde s odkladem a nejspíš i asistentem. Už teď se "těším", co nás tam čeká 😖

kubulapreschool
15. srp 2013

V naší mateřské škole praktikujeme po obědě klidový režim. Jedná se o odpočinek po obědě na koberci. Nejmladší děti mají možnost využít lehátka s polštářkem a dekou.
Děti do spánku nenutíme. Já sám zastávám názor, že nikoho nenutím do ničeho, do čeho bych byl nucen já sám a nechtěl bych to. Vzpomínám na svoji docházku a "osvícenou" paní učitelku, která už v 80. letech pracovala s individiualitou každého dítěte. Vždy je důležitá práce a přístup učitele/učitelky a spolupráce s rodiči! Nebojte se ozvat.

evulinkab
27. srp 2013

@ira U nás si jdou po obede všechny deti lehnout, poslechnou pohádku a potom mají nejakou dobu klidu, kdy proste bud usnou a nebo ne.Vetsinou potom bereme HODNÉ předškoláky, co to vydržely nezlobit na lehátku tu pulhodinu a mužou si kreslit, pomáhat p.učitelce treba se strouháním pastelek a nebo dělají pracovní listy........A to si myslím, že je v pořádku-že by měli u stolečku sedět a treba si kreslit děti, které si to zaslouží, byly hodné a dali možnost usnout tem ostatním.A né že raubíř, který to ani tu pulhodku nevydrží, se potom dožaduje vstávání, protože to proste maminka řekla!!!! 😠 ..To bychom za pár let dopracovali tam, že děti by rozhodovali, co my dospělí mužeme a nemužeme!

A teda přijde mi uplně postavené na hlavu s tim jidlem, jak psala:
@petrajurinova ..Dávat jidlo dětem ve dvou fázích- před odpočinkem nebo PO, balit sváču či zbytek obedu domu...to si podle me muže dovolit jen školka, kde je pár děti a né 26.To by za chvili nekdo chtel obedvat v deset, druhý v jedenáct, nekdo treba ve tři...A školnice by umývaly po dětech nádobí kdy???Taky mají svou práci...Nevím, jednou dám díte do školky, tak ten režim musim respektovat, za chvili by nám totiž děti skákali po hlavě jako opice s takovou...

brisalek
27. srp 2013

celou diskuzi jsem nečetla, ale jsem za ni ráda. Dcera nespí přes den už od 18m a spánek prostě ve 3,5- 4 letech přes den rozhodně mnepotřebuje. Vstává v 7 usíná klidně v půl 10. Neusne ani v autě, když jedem do 13 hodin nebo po 16hodině. Občas když jedeme mezití tak ano, ale fakt už jen občas. Přijde mi prostě hrozné, aby ležela 1,5 hodiny po obědě. A přesně jak výše zaznělo. To že 1.5 ho
diny musí ležet způsobí, že občas třeba na 15 minut usne,to způsobí, že jde večer místo v 9 spát v 11 a později a ráno musí zase před 7 vstávat...sumasumárum díky "klidu" paní učitelek jí chybí víc jak 1,5 hodiny spánku.Kdyby to tak bylo každý den tak z toho za chvíli musí být "zdravotní problém" podle mě. Navíc děti neustále spojují z druhou třídou v jednom pavilonu - ráno, kdy je jich tam málo a stejně tak odpoledne,aby některé paní učitelky mohly jít domů. Nechápu proč tedy nemohou děti co spí spojit do jedné třídy a ty co nespí do druhé. Když jsem se zmínila, tak mi bylo řečeno, že to se musíme rozhodnout, jestli chceme mít dítě ve školce nebo ho mít doma po obědě,kde si může dělat co chce!!! Vrchol.
@evulinkab možná to není raubíř jen prostě spánek nepotřebuje a já teda bych hodinu ležet v klidu taky nevydržea, když nejsem unavená a nechce se mi spát jen proto, aby si paní učitelka odpočinula🙂

evulinkab
27. srp 2013

@brisalek Všechno je to o organizaci školky..Nevím tedy o jakém klidu učitelek mluvíš, nicméně já jako učitelka v MŠ tenhle "klid" využívám k tomu, abych si dělala věci na další den, připravila třídu, šablony, nástenku, obrázky, apod...
Jinak u nás se zalehá o pul jedné, následuje pohádka a pak spánek.Vstává se kolem 3/4 na dve, což znamená že od konce pohádky do vstáváni mají děti na spánek nejakou hodku.Což není taková hruza vydržet ležet a odpočívat-ale jak jsem psala, každý den beru ke stolečku hodné větší deti, co si to ten den proste zaslouží, aby nemuseli ležet a mužou mi s čimkoliv pomáhat či si kreslit.
A když mluvim o hodných detech-je to jen z toho duvodu, že si ani nemužu dovolit vzít do tridy díte, co neustále vyrušuje, provokuje apod...jelikož by mi probudil zbytek třídy.
Mluvime o biologických potrebách děti, které by se meli respektovat -to je jasné-myslim, že normální učitelka nemuže nutit usnout díte...je rozdíl mezi ODPOČINKEM a SPÁNKEM.Když zajdu do extremu, tak jsou ve školce situace, kdy deti musí chvili neco vydržet.Když za mnou přijde na vycházce dítě, že má hlad-tak bohužel v tu chvili já nejsem schopná mu dopřát jídlo, které má být třeba až za hodinu(oběd).Což se taky nekdy stává...díte nesni sváču protože mu nechutná, atd.A stejné je to i se spánkem-myslím, že by melo být predevším na učitelce, která posoudí situaci toho dne..kolika detem dovolí vstát a hrát si a nebo jestli pro tento den hold budou deti tu hodku ležet...

brisalek
27. srp 2013

@evulinkab u dcery ve školce jdou do postýlky v půl 1 pak je pohádka a od 1 do 2:15 leží nebo spí pokud dobře poítám ležet musí 1 a 3/4 hodiny , z toho je 1/2 hod pohádka. Ale když nechce spát může si hrát.

Mluvím o tom klidu, kdy se nemusí aktivně věnovat dětem. Připravovat se na další den je možné i s dětma ne? To je stejné jako kdybch já jako matka (nebo mamina třeba i 2-3 dětí) vařila, uklízela...jen když děti spí...to by toho moc neudělala🙂.

Ano dítě musí něco vydržet, ale každý den 1,5 odpočívat, když ten odpočinek nepotřebuje je nefyziologické pro 4 leté dítě...1,5 hodiny si v klidu hrát , nekřičet...to už by vydržet mohlo, ale ne bez hnutí ležet....

Prostě je to špatný systém. Jak jsme psala.... spojovat děti ze dvou tří do jedné , kdy je místo 2 učitelek hlídá jedna a druhá má volno JDE, tak proč by nešlo to co jsem psala ....spojit je i na spaní, tak aby nespící děti byly v druhé třídě a nerušili ty spící. Jediný problém vidím v tom, že by ta jedn aučitelka neměla volno.

Stejně jako nechápu proč je státní školka zavřená celé prázdniny. Já taky chodím do práce, makám na 30 hodinový úvazek 40-50 i 60 hodin týdně a pak si musím platit soukromou školku, abych měla dceru kam dát, když musím do práce.

evulinkab
27. srp 2013

@brisalek My tedy rozhodně naši školku celé prázdniny zavřenou nemáme..To je pro info.Normálne jedeme prázdninový provoz.

A tedy je videt, že opravdu nemáš zkušenosti s vicero dětmi.VAřit a uklizet s 2,3 detmi doma se opravdu dá.Ale nevenovat se ve školce detem( kterých bývá okolo 25 běžně), to je sakra rozdíl.Asi takhle-při běžném provozu ráno, kdy jsou ranni hry- s jednou skupinou deti(okolo 6ti) se obvykle dělá výtvarka či pracovka a u toho musiš být, jelikož dětem musiš pomáhat, vysvetlovat jakou barvu použit, proč nemuže mallovat snih černě, motivovat..Do toho není u teto práce dne, aby se nestala nehoda, nevylila se voda či barva-takže utíráš, přeslíkáš díte atd..Do toho musíš sledovat hry ostatních děti, usměrnovat je, do toho ráno přicházejí další děti, musíš mluvit s rodiči a odpovídat jim na jejich otázky či požadavky, do toho te volá každou chvili nekdo ze záchodu, že chce utřít🙂🙂🙂..takže opravdu ne, s tolika detmi klid nemáš...

brisalek
27. srp 2013

@evulinkab necháme toho🙂 jako v každé práci je to o schopnosti zorganizovat čas...já jsem v druhé třídě chodila do školy ve vesnici kousíček od města, kde jsme bydlela a měl nás starý esnický učitel (nevím proč to tak základka tenkrát měla) ale 2 druhé třídy prostě jezdili tam. Pan učitel s náma= celou třídou (28) 7-8 letých dětí stačil opravovat vlastní auto, stáčet med, malovat voskem vajíčka, chodit sáňkovat.... atd. učitelky ve městě ho kritozovali...děti i rodiče milovali. Naučil nás vše podle osnov a k tomu milión věcí z normálního života, přírody...a nikdy na něj nikdo nezapomene. Prostě když dva dělají totéž není to totéž🙂.

evulinkab
27. srp 2013

A jinak si myslím, že to spojování nespících a spících proste převest do reálu nejde.I předškoláci mají kolikrát chvilky, kdy jsou unavení /třeba po plavání nebo lyžování, které ve školce míváme/Takže jak a kdy odhadnout, kolik nachystat lehátek a pro jaké děti..to právo na odpočinek mají i ty vetší děti a jak my zjistíme, jestli ten den usne nebo ne?Navíc my máme ve školce tři oddělení a když by v jedné tříde nespalo treba v prumeru okolo 15 děti, tak se do te jedné, nespící třidy ani nevejdou.

evulinkab
27. srp 2013

@brisalek Necháme🙂Je to jen o pohledu lidí a o tom domluvit se...

Jinak s tím učitelem-to je zase neco trošku jiného, starší samostatnejsí deti, jiná doba..Kdybych si dnes opravovala auto misto venování se detem, tak bych si asi koledovala o pruser..

brisalek
27. srp 2013

@evulinkab pokud rodiče rozhodnou, že dítě spát nemá, prostě spát nebude ...je to jejich zodpovědnost a oni své dítě znají nejlépe. Určitě lepší když jeden den je víc unavené, tak prostě večer usne dřív než trvalý dlouhodobý nedostatek spánku.

všechno jde když se chce🙂 a kouká se především na prospěch pro dítě🙂

brisalek
27. srp 2013

@evulinkab no ale připrava na druhý den by snad průserem nebyla ne 😀

evulinkab
27. srp 2013

@brisalek Je videt, že jedna mluvime o koze a druhá o voze 😉 ...Samozřejme že by i ta připrava byla pruserem.Kdy myslíš, že bych ji jako mela psát?Ale nejde jen o psaní, jde o chystání obrázku, pomucek, stříhání šablon, hledání básniček, písniček..Já jsem tam od toho, abych se venovala detem a ne si psala přípravu v době, kdy mě vyžadují.
Naopak v době, kdy je odpočinek, tak na to ten prostor mám.Rozhodně nesedím u kafíčka a nelelkuju...Nikdy nevíš, co se stane za pruser a kdyby se nekdo zeptal-kde byla učitelka v době urazu??..A já byla nekde u stolu a psala si přípravu a nevenovala se jim...tak to pak by byl sakra pruser.

brisalek
27. srp 2013

@evulinkab myslím, že by bylo dobré aby všichni učitelé (všech stupňů kromě vysoké školy) šli povinně na minimálně rok do normální práce s pracovní dobou 40 hodin týdně do nadnárodní firmy a pak teprve do praxe 😀
Zajímavé je, že v soukromých školkách jde vše. Je tam sice víc učitelek, ale zase mají děti většinou od 18 měsíců a většina dětí je právě ve věku 18 - 30 měsíců = podstatně více práce.

memollka
27. srp 2013

@brisalek myslim, že všechny chytračky jako ty, by měli jít na chvíli učit do školky nebo školy, aby prozřely a příště si odpustily tyhle hloupatý kecy 🙂

evulinkab
27. srp 2013

@brisalek Co je to normální práce???

A kde jsi videla soukr.školku od 18ti mesicu?Snad jesličky, ne?Ze zákona školka je pro deti od 3 let, vyjimečne dřive...Pro deti mladši musis mit zase jiné provozni podminky, zařízení, vybaveni.Já mám jedny soukrome jesle hned vedle baráku a jsou tam deti do tří let.Na procházky s nimi chodi 3tety(nebo nevim jak se jim říká) a za kolem nich jsem nikdy!!!! nevidela vic než 10 deti.

memollka
27. srp 2013

*by měly

evaviki
27. srp 2013

@evulinkab kolem mam dve skolky (resp. skolicky), soukrome a berou deti od 2O.mesice..
Pravda je, ze ked nekdo ucitelku delat nechce, nikto ho nenuti.. Vis, je fajn, ze ma ucitelka cas delat si pripravu, ale pak uz je ji jedno, ze moje dite je kvuli blbemu prikazu, ze musi lezet a pak nakonec zaspi, vzhuru do pul dvanacty.. jestli mi ucitelky budou chodit kazdy vecer hlidat dite a kontrolovat ho, tak at si ve skolce spinka 😀 A ze zakona je skolka povinna mat nahradni program pro deti s mensi potrebou spanku.. Zajimave, ze nekde to jde, nekde proste hledaji 100 a 1 duvod, proc ne a ne.. Ted je maly zase v nahradni skolce a tam mu dokonce ucitelka dovolila sedet a koukat si knizky.. Je to jenom o pristupu ucitelky..

brisalek
28. srp 2013

@memollky myslím, že je to přesně stejné jako když jsem byla na koleji...my na medicíně jsme měli na zkoušky asi 4 knihy o 500 stranácha dlaší skripta a nikdo s tím neměl problém. Holka s pajdáku měla na zkoušku skripta o 100 stránkách a pomáhala jí s tím maminka a věděla to celá kolej , že se učí 😀 😀 😀 😀 . Holt asi jsme fakt proti ní byly chytračky 😀 . Mám okolo sebe dost kamarádek učitelek a dvě z nich samy přiznají, že přípravu si udělay tak 5x za život na začátku učení a pak 1x za rok a prostě přiznají, že mají "leháro" (i dyž spuberťákama ve škole chápu, že nervy musí trpět, ale ve školce????) a nestydí se za to🙂...další z toho dělají nebetyčný problém, prostě nevědí o čem je normální práce, kde se tě nikdo neptá , jestli máš nějakou přípravu na to, že ti chodí 90 emailů za den, které musíš řešit..že každý den řeším věc , se kterou ses nikdy nesetkala a musíš obvolat minesterstva, úřady...zjistit a přeložit do angličtiny a vše včera bylo pozdě.

@evaviki přesně kdo nechce hledá problém, kdo chce vyřeší to ke spokojenosti především dítěte,tak aby mu ta hodina spánku prostě nechyběla...na tom už nezáleží, že????
A ty víš, kde je to takto napsané v zákoně????

@evulinkab většina soukromých školek bere děti od 18 -20 měsíců ...nenazývají se jesle, ale školky...a je to tak proto, že právě tohle lidi potřebují🙂🙂.Jasně to jsem psala víš, kdyby jsi četla...a jako zkušená učitelka bys měla vědet, že 10 dětí ve věku 18 až 30 měsíců potřebuje podstatně jinou péči než 10 dětí 3-4-5 letých 😀 , proto je jich tam víc 😀
Celá naše diskuze je prostě o tom, že ta příprava se dá uděla z velké většiny společně s dětma = zapojit je do toho a podobně ...jen člověk musí přemýšlet a chtít... ne jen chtít to mít co nejjednodušší.
A ty kecy o tom jak by byl průser jsou jen kecy. Učitelka je tam s dětma jen jedna většinu dne...takže když pomáháš dítěti utřít zadek a druhý si v té chvíli zlomí ruku taky budeš mít průšvih???? Prosím tě nenech se vysmát🙂.

Ale nechtěla jsem vůbec útočit na nějaké konkrétní učitelky, ale obecně na systém...kdy je školek málo, učitelek málo, platy jim nerostou, aby to šel někdo dělat a tím jak je hodně dětí, tak se školky chovají tak, jako by tady rodiče byly pro ně a ne obráceně....před 10-15 lety, když bylo málo dětí šlovšechno protože se školky bály, že je zruší a snažili se.

evaviki
28. srp 2013

@brisalek samozrejme to nemuzu najit, je to zavazna vyhlaska (nebo narizeni) pro MS.. ale pozri sem, str.20 http://www.csicr.cz/getattachment/cz/Rodice/Na-...

Jenom teda nesouhlasim s tvojim nazorem, ze uciteky v MS maji leharo.. to podle mne neni pravda, ja bych to nedelala ani za milion, to je zase obdivuju.. ja jen psala, ze kdyz to delat nechce, tak ji nik nenuti.. Dobrych ucitelek je zial malinko a takym by som pridala klidne jednou tolik, co maji ted.. 🙂