Státní x soukromá školka, která je vhodnější?

mysicka_lb
27. kvě 2017

Milé maminky, zajímal by mě váš názor. Když nebudete uvažovat otázku financí, myslíte, že je pro tříleťáka vhodnější státní, nebo soukromá školka? Člověk by řekl, že když se za něco víc platí, bude to "lepší", ale je to opravdu tak? Obešla jsem snad všechny soukromé školky u nás ve městě a valnou většinou je to o tom, že si nějaká paní bez pedagogického vzdělání usmyslela, že se po mateřské nevrátí do práce, ale otevře si soukromou školku. Vybudovala ji v nevhodných prostorách (rodinné domy s malými místnostmi a prudkými schody, budovy v centru města bez jakékoli zahrádky či možnosti venčení....) a jako zaměstnance přijala své rodinné příslušníky či kamarádky. Doplnila samozřejmě vzdělání nějakým dálkovým studiem, jinak by to asi nešlo.... a začala přijímat všechny děti ve věku 1 - 6 let, které projevily zájem, aby naplnila kapacitu. Určitě je to skvělé pro rodiče, jejichž děti nevzali do státní školky.... Ale když je na výběr mezi státní a soukromou školkou, myslíte, že dá ta soukromá tříletému dítěti víc? V té jedné jediné soukromé školce, kam bych malého dala bez přemýšlení, mě od toho odrazují, že tam budou jen mladší děti, které nepřijali do státních školek, a bude mezi nimi zaostávat ve vývoji. Chci pro syna to nejlepší, zaplatila bych za to cokoli, ale pořád přemýšlím, jestli "to nejlepší" nakonec není ta velká školka s krásnou zahradou u nás na sídlišti, ke budou samé stejně staré děti. Řešil někdo něco podobného?
P.S.: Prosím bez hádek a psychoprofilů mé osoby🙂

eva1987
27. kvě 2017

Meli jsme malou dva roky v soukrome, protoze do statni nas nevzali. Vyhody byly, ze se jednalo o anglicko-ceskou skolka takze pul dne je hlidal rodily mluvci se kterym museli mluvit anglicky, meli tam jogu, tenis, prostredi pekne, zahrada, program, vylety. Nevyhoda namichane deti a prizpusobit program vsem nerealne, takze kdyz nastoupila do statni tak ji trvalo se zaclenit mezi deti stejne vekove kategorie bylo to znat, ze byla i mezi detmi, kteri byli mensi nez ona.

dokument
27. kvě 2017

Syn je listopadovy, do statni skolky se nedostal, chodil tedy mesic do soukrome s prvky montessori. Nebyla jsem spokojena. Dali ho mezi mimina, co nosila pliny a pres den se pokakavala, a to bylo ale uz vetsi dite, treba dvou a pul lete... Ucitelky protivne, mlade a nezkusene. Jedna byla teda fajn, jinak tragedie. Co do aktivit, nic zvlastniho jineho lepsiho tam nedelali. Jak presel do statni, je ve smisene tride s predskolaky (uvolnilo se misto v prubehu roku), hned jsem poznala, ze se mu tam libi, ucitelky o tisic procent lepsi a aktivity nesrovnatelne na vyssi urovni. I kdyz mesic v te soukrome je malo, ja vim, ale proste nam to nesedlo.

hanulinka84
27. kvě 2017

Za mě rozhodne soukromá. Pul roku jsme doslova bojovaly ve statni, kazdy rano rev, odpoledne rev, ze tam zitra nechce, 3dny ve skolce, 2 tydny doma nemocna. Pak se to tam uplne vyhrotilo, tak jsem ji hned přihlásila do soukromé a paráda. Do školky se těší. Nemarodi, učitelky se dětičkám venuji na 100%. Jsou na ne hodne, zajímají se o ne, učí je, pomáhají jim. Což v té statni rozhodne nebylo.. Já bych se statnim zarizenim vyhnula obloukem

bobulinka
27. kvě 2017

Mám zkušenosti z obou variant. Kdybych měla možnost volby mezi státní a soukromou mš volila bych státní. Jak jsi psala personál přece jen musí splňovat určité podmínky a celkově bývá plán na rok hezky zpracován. Finanční stránka je taky celkem jasná - za doslova pár korun je o dítě postaráno celý den. Bohužel jsem dceru do státní nedostala, vybrala jsem soukromu školu co nejblíž bydliště. Jak píšeš z některých věcí nejsem úplně nadšená, ale jsem ráda, že se nebudu muset stresovat třeba počůráváním nebo tím že se sama neoblékne. Jinak moc nevěřím, že by dítě mezi mladšími dětmi nějak "zaostávalo". Tento výraz si myslím že se hodí pro dítě, co bude sedět samo doma celý den u tv, dnes jsou i v mš třídy smíšené. Tedy 3 leté děti jsou spolu s předškoláky. Každý holt "plní" zadanou práci jak umí a děti se od sebe vzájemně učí.

mysicka_lb
autor
27. kvě 2017

@bobulinka Ohledně toho zaostávání tomu právě taky moc nevěřím, spíš to beru z jejich strany jako výmluvu (asi mají místa rezervovaná pro známé, je o tu školku velký zájem). Ale bylo mi řečeno, že můj syn (nar. v dubnu 2014) si v kolektivu hraje zásadně se staršími kluky (nar. 2013) a že s mladšími dětmi, navíc holčičkami si hrát nebude. Tedy bude zaostávat tím, že si nebude mít s kým hrát, protože dítě v tomto věku potřebuje kontakt s vrstevníky. (Do té soukromé školky aktuálně chodí, takže ho znají a vědí, jak se projevuje).

dokument
27. kvě 2017

jo, tak co se tyce zaostavani, tak syn opravdu s temi mladsimi (hodne!) zaostaval. V soukrome plakal (ale to je normalni, kdyz nastupoval) a v te statni nikdy ani jedno rano neplakal. Uplne tam ozil a dela pokroky.

nikinnna
27. kvě 2017

Syna bych dala soukromé pouze, pokud by měla zaměření. Moc se mi líbí Kometka v Brně. Děti tam mají v řízeném programu, kromě hudební výchovy, matematického myšlení, jazyků a činností venku, také plavání a bruslení.

mysicka_lb
autor
27. kvě 2017

@dokument A v jakém smyslu přesně zaostával, prosím?

lucie01
27. kvě 2017

Syn ve 2,5 letech nastoupil do soukromé školky ( já jsem se vracela do práce a u nás do st. školky berou až od 3 let ) a ve třech letech přestupoval do státní školky . Když se teď na to dívám zpětně a mám srovnání, tak za mě vede opravdu státní školka. Syn se do školky těší, rozmluvil se, jde vidět, že se tam dětem opravdu věnují, paní učitelky má zlaté. A prostě celkový přístup je úplně jiný.

bobulinka
27. kvě 2017

@mysicka_lb Pokud máš možnost státní dala bych ho do státní, zvlášť pokud by na mě tlačili a nenápadně mi podsouvali tyhle blbosti. Vem si, že jsou děti jejichž rodiče je dávají do mš až v těch pěti letech. Pokud se dítě stýká s vrstevníky na hřišti, má kamarády a rodiče se mu věnují je dle mého nesmysl, že by zaostal. Chápu, že by situace v kolektivu nebyla pak zcela vyhovující, ale počítám, že od září zase nějaké děti přibudou a nevidím problém v tom "kamarádit" se s o rok mladším.

dokument
27. kvě 2017

@mysicka_lb zacal se pocuravat treba, celkove se mi zdal neschopnejsi, nesnazil se oblekat, prevlekat, jist. Pak presel do te statni a tam delal rychlejsi pokroky. Musi... Ja osobne jsem nebyla spokojena s ucitelkama, v soukrome nebyly tak zkusene a jedna mu rikala "me z toho jak brecis boli usi" apod. Kdyz nadsene bezel hrat si (meli volnou hru!) s necim, co ho bavilo, tak mu to znemoznovala a nutila mu jinou hru, ktera ho nebavila. Pak se divila, ze breci. Chlubili se montessori pristupem a nikdy mu nedovolili se rozvijet, nasla jsem ho vzdy na zemi jak se nudi u takove te skladacky jak se davaji tvary do drevene sablony, pismena a cisla, ale to on znal a jen to tak porad dlachnil a cekal na me. Ve statni si s temi cisly hraji hry, maji nejake aplikace na tabuli, tam ho treba najdu jak prirazuje pocty neceho k cislum apod.

mollyweasley
27. kvě 2017

Může být dobrá soukromá i dobrá státní, může být otřesná soukromá i otřesná státní. Vím o soukromé, kde učitelka přilepuje dvouleťákům k rukám lžíce, aby jedli, nutí je jíst vyzvracené jídlo, zavírá je do komory. Vím o soukromé, kde bych já sama chtěla být dítětem, protože je dokonalá.
Vím o státní, kde jsou vyhořelé učitelky, které buď nic nedělají, nebo se hroutí a pohlavkujou děcka. Vím o státní, kde jsou tak schopné učitelky, že i při 28 dětech dokážou být laskavé, hodné, udrží si pořádek a s dětmi pořád něco vymýšlí.

Takže nejde říct tak nebo tak, stejně jako nejde říct, jestli kočka nebo pes.

mon_88017
27. kvě 2017

Mám zkušenost z obojím. Soukromá školka od dvou let věku dítěte, státní od dvou a půl. Pominu-li finanční stránku věci, vyšlo to úplně na stejno, v obou institucích působí personál s odpovídající kvalifikací, takže co se týče "výuky", významný rozdíl jsem nezpozorovala.
Soukromá školka byla "hezčí"-moderní Ikea nábytek, novější vybavení, nicméně i státní školka nedávno zainvestovala do vybavení a spoustu věcí mají nových (třeba hřiště hnedle vedle hřbitova, dokonce i vchodová vrátka mají stejně pekně kovaná, aby to se hřbitovem ladilo, to jen tak pro pobavení 😀).
A v neposlední řadě do státní školky chodí dost dětí od nás ze vsi, takže už teď pozoruju vznik kamarádství "na život a na smrt", což zase v soukromé školce nebylo, protože se tam děti víc střídaly.

hz
27. kvě 2017

Dovolim si pohled jaksi z odborneho hlediska-ve statni MS musi mit ucitelky pedagogicke vzdelani, nejlepe materinu. V soukrome "skolce"(je zasadni otazka, zda muze zarizeni pouzivat status materska skola vs. nesmi a rika si skolicka, skolka), pokud neni v siti skol, muze tam hlidat vpodstate kdokoli-a dle toho se i k detem chovat; statni/soukroma(v siti skol) ma vsechno dane vcetne RVP PV, dle ktereho se musi ridit..
Nicmene ted resim tu samou otazku-soukroma detska skupina o maximu sesti detech vs. statni Montessori(paradoxne skolne za 300kc oproti 1800kc za skupinu).
Jeste si dovolim poznamku, ze nejsem zcela pro, aby deti ve statnich MS byly vekove smisene ve tridach. Zazila jsem v praxi i vekove rozdelene tridy na mladsi/starsi deti a rozdeleni trid vekem je jednoznacne z pedagogickeho hlediska lepsi. Bohuzel trend jde jinym smerem.

nelam
27. kvě 2017

@hz zajimave. Jsem take pedagog a jednoznacne lepsi mi rozdelene tridy oproti smisenym neprijdou 😉 Pokud to ucitelky zvladaji (a rozhodne to tezsi nez se sejne starymi je),mladsi se uci od starsich,starsi pomahaji mladsim. Me treba ta vekova segregace nevyhovuje,ale chapu,ze nekomu ano (uz pro to zjednoduseni prace).
A omlouvam se za odklon.

panickatlamicka
27. kvě 2017

@mollyweasley doufam, zes tu soukromou skolku nahlasila, myslim tu se zlou ucitelkou

mku
27. kvě 2017

Pokud mas vyber tak ja jsem jednoznacne pro statni.. moje dcera chodila do statnich jesli a protoze ji pak nevzali do statni skolky, musela na rok do soukrome... takze srovnani mam... jednoznacnou nevyhodou pro nas (kdyz tady nebudu komentovat nevzdelanost ucitelek v soukr.skolkach) bylo to, ze vetsina deti chodila nepravidelne, treba jen den dva v tydnu... takze dcera nevedela s kym se tam potka, jestli bude mit ten den kamarada/ku stejneho veku se kterou by si rozumnela... stejne tak po obsahove strance to bylo denne silene stereotypni... milovala jesle a pak sem najednou nechtela chodit... kdyz nam pak po roce dali statni skolku, zase se vsechno otocilo a ona tam chodila nadsene... je pravda, ze jsme asi meli stesti na mladou pani reditelku, ktera tu skolku rozvijela, porad vymyslela nove a nove aktivity... za me vim, ze druhe dite jinam nez do statni skolky nepujde...

hz
27. kvě 2017

@nelam rozumim. me prave vyhovovalo spise mit deti rozdelene dle veku. mam ted treba neter, ktera mela ze zdr. duvodu OSD a neustale nosi domu pracovni listy s tim, at to doma udela, bo na ni nemaji uc.cas-to je ten duvod, proc spatruji vekove rozdeleni trid za ideal..

novissova
27. kvě 2017

Dobrý den, ráda bych vám řekla svůj názor. Hrozně moc záleží jaké máte díťko, pokud je zvyklé na ostatní děti, tak bych neváhala nad státní školkou. Pokud je ale spíše zdrženlivější osobnost, pak bych volila soukromou. Je tam menší kolektiv a přeci jen ta péče o dítě když je na učitelku 10 nebo 30 dětí vypadá opravdu jinak.

zuzazidkova
27. kvě 2017

Já myslím že hodně.zalezi na školce i povaze ditete...My byli se podívat ve.vice školkách státních ikdyz jsem.chtela malou dát hned do soukromé, ale dala.jsem sanci i státním ...No a u nás trda ty státní nic moc, 24 děti ve třídě , spojené všechny věkové kategorie a taky žádné aktivity bokem.nenabizeli max jeden dva kroužky ....V soukromě u nás ve školce jsou rozdělene děti podle věku , nabízí cizí jazyky, každý týden saunu, divadlo , tenis, mažoretky atd...Záleží i hodně na dítěti , naše Stelli ale i neteře co tam chodili jsou hooodne akční děti takže jim ta školka naprosto vyhovuje 🙂

mollyweasley
27. kvě 2017

@zuzazidkova Já třeba kroužky ve školce považuju za jednu z nejzbytečnějších věcí. Jsou mnohem, opravdu mnohem důležitější věci, podle kterých se pozná, jestli je školka fajn nebo ne. A není to ani golf každý čtvrtek dopoledne, ani kouzelník jednou měsíčně. Chápu, že na první pohled taková nabídka rodiče zaujme, ale ty děti touží po něčem úplně jiném.

blahova_andrea
27. kvě 2017

@eva1987 tak zrovna namíchané děti jsou to poslední, co by mělo být problémem. dnes už jsou smíšené třídy téměř ve všech školkách standard.

blahova_andrea
27. kvě 2017

@mysicka_lb @dokument to, že si kluci moc nehrají s holčičkami je normální. když už tak rozhodně se staršími. jinak tedy jestli si hrají kluci spolu a jednomu je pět a druhému čtyři...fakt nevím, kde by mohl být problém. to je jako by matka řešila, že když má 4 děti a každé jinak staré, že si spolu nebudou hrát a ti starší budou zaostávat 😀 naopak. ti starší jsou rádi, že jsou důležití, že mohou pomáhat, že "velí" a ti mladší mají za kým táhnout a jsou ve všem rychlejší.
vidím to sama, když mám doma kluk 13, holka 8, kluk 5 a holka 3 😀

mollyweasley
27. kvě 2017

@blahova_andrea A zrovna smíchané děti problémem bývají. Heterogenní třídy jsou hit, který se ale musí umět. A čerstvě dvouleté s odkladovými dětmi, s povinnými předškoláky...to bude teprve vzrůšo. Pokud se chci dětem věnovat tak, jak by si zasloužili, je vhodné, aby byly na řízené činnosti rozdělené podle věku a spolu na volné hry/pobyt venku. Když chci v kruhu mít nějaké téma, tak si s předškoláky popovídám dejme tomu o městě, domech, místnostech v bytě, předškoláci znají svoji adresu, znají vybavení bytu. Dá se s nimi krásně povídat čtvrt, i půl hodiny. Jakmile mám 10 předškoláků, 3 s odkladem, 7 čtyřletých, 5 tříletých a tři dvouleté, neudělám v kruhu nic. Budu muset mít téma pro střední s tím, že předškoláci se budou nudit, novému se nic moc nepřiučí a dvouletí budou hledět a odbíhat. Hetero třídy jsou v klasickém systému 1 učitelka většinu dne strašně na houby. A že jsem si vyzkoušela učitelskou pozici v hetero i homo třídách.

zuzazidkova
27. kvě 2017

@mollyweasley jak říkám záleží na dítěti ....Asi nevíš jaké to je.mit opravdu náročné dítě ....Které se i ve školce nudi a řve ...Potřebuje aktivity , pořád nějaké změny ....Kdyby nebyla.narocna tak i tak bych chtěla ale aby se začala už ,,učit ,,angličtinu 🙂

blahova_andrea
27. kvě 2017

@zuzazidkova taky si nemyslím, že je rozhodující počet aktivit nad rámec školky. hlavně u malých dětí se to s tím programem nemá stejně přehánět. a školka, kde je na učitelku jen 24 dětí? syn chodí díky stěhování do druhé státní školky a v obou standard 28 dětí 😉 za nějaký kroužek, aktivitu na víc nebo ta různá divadla a akce jsem ráda. zrovna můj syn je taky ten typ, co po tomto touží a líbí se mu to. ale kdybych měla širší výběr, tak asi nebude rozhodovat, kdo má bohatší nabídku.

handous
27. kvě 2017

@mon_88017 ikea nábytek je hrozně důležitý😕

mollyweasley
27. kvě 2017

@zuzazidkova Jsem učitelka v MŠ a nevím, co to je mít náročné dítě, protože všem připravuju program tak, aby se nenudil.
A svoji předškolačku jsem na angličtinu ve školce nedávala z důvodu, že by jí stejně byla k ničemu, ve škole ty základy stejně berou znovu. Teď na konci první třídy zvládá bez problémů a učení všechno, co probírají. Vybarvení obrázku s Teddy bearem a písničku "Hello hello, this is Sam" zvládne i bez školkovní angličtiny 🙂

123jana123
27. kvě 2017

Ahoj, řešila jsem teď to samé. Syn bude mít v září 2, 5 roku, proto jsem obcházet a všechny soukromé školky, abych měla jistotu, ze mi ho někam vezmou, v případě, ze na nás nezbyde místo ve státní. A v podstatě jsem z toho získala stejný dojem jako Ty. Velkou nevýhodu jsem viděla v tom, ze soukromé školky ( alespoň v našem městě) nefunguji o žádných prázdninách, to by byla pro nás velká starost navíc s hlidanim. Jinak obsahové jedou jak soukromé tak státní školky podle stejných osnov, co se týká vzděláním, aktivit, appd. Tudíž nejsou děti ve státní školce o nic ochuzené. Výhodou soukromé je asi většinou ta menší kapacita a díky tomu větší možnost individuálního přístupu k dětem. Co se týká zaostávání, toho bych se nebála, i to ze bude s mladšími dětmi mu něco přinese, bude jim pomáhat naučí se k nim chovat ( pokud třeba nemá mladší sourozence ) nicméně my jsme nakonec zvolili státní školku, tak doufám , ze tam bude malý spokojený

blahova_andrea
27. kvě 2017

@mollyweasley je fakt, že rozdíl je to veliký, dříve jsem se taky bála, když jsem se dozvěděla, že už to není jako za nás 😀 ale změnila jsem názor. zkušenosti máme dobré. je fakt, že se státními školkami, takže čerstvý dvouleťák tam nehrozí, když se nedostane pomalu ani čerstvý tříleťák. nevím ani o tom, že by po většinu dne byla jen jedna učitelka. v obou školkách, s kterými mám zkušenost, byly učitelky dvě. jedna tam byla sama chvíli ráno a druhá chvíli odpoledne. většinu dne a hlavně tu část, kdy jsou tam všechny děti, byly po dvou. v naší současné tam sama nebývá skoro vůbec. většinou je tam s ní jiná pracovnice školky, když ne přímo druhá paní učitelka.