Tlačit syna do školky?

moni_12
9. bře 2022

Maminky, opět se na vás obracím s prosbou o radu. Syn má 3,5 roku a rádi bychom jej dali do školky, jenže...zkoušeli jsme v září, první den šel, skoro celý den tam proplakal...a druhý den to už nešlo, dělal velké scény u oblékání, že nikam nejde, tak jsme jej nechali doma. Půlrok utekl a rádi bychom to zkusili znovu. Jenže ja jsem pořád na pochybach. Za toho půlroku udelal syn velký pokrok, na hřišti jde za dětmi (to by dřív neudělal), je mnohem víc komunikativní, ale dost pořád vazany na mě. Dneska jsme byli u kamarádky na nasvteve, šla jsem kojit dcerku do vedlejší místnosti, řekla mu, kam jdu a on stejně za chvíli začal srdceryvné plakát, prý si myslel, že jsem odešla bez něj, že tam zůstal sam. Já už nevím, jak na nej. Nikdy jsem ho samotného nenechala, jsme spolu, spíme spolu...

Má někdo podobnou zkušenost? Manžel na mě tlačí, ať tu školku zkusíme, ale já se bojím,je mi ho líto.
Co se jinak týče jeho schopnosti-je rok bez plinek, naji se sám, obleče..z toho by strach mit neměl. Podle mě jen potřebuje mít jistotu, rodiče za zády.

Takže moje otázka zní, zda má někdo zkušenost, jestli do toho dítě dozraje samo, nebo ho tam natlačit na sílu a doufat,že to bude ok. Jsem ještě na mateřské s dcerkou, takže být doma se mnou může.

klokanka31
9. bře 2022

@moni_12 Já zkušenost nemám, ale myslím že když máš možnost ho nechat doma, tak bys mu měla dát čas...

lenerka1
9. bře 2022

Pokud může být doma, klidně bych ho nechala, může nastoupit až na ten předškolní rok a nic mu neuteče. Děti obvykle mají problém s tím, proč je maminka s miminkem doma a ono musí od mámy pryč, může pochybovat, jestli ho má máma dost ráda, když ho posílá pryč atd. Prý se to láme kolem 4 roku, u někoho dříve u někoho později. Musím říct, že kolem 4 roku jsem viděla u syna obrovský posun ve vnímání školky, kolem 5 roku už začal mít i kamarády mezi dětmi. A moc se mi líbí myšlenka jednoho psychologa, že pro sociální vývoj dětí je školka spíš zpomalením, dítě předškolního věku se nejvíc učí pozorováním dospělých v různých situacích a my ho v tom nejkritičtějším období hodíme do skupiny stejně neznalých jedinců, od kterých to nemá jak odkoukat.

cuuza
9. bře 2022

Dítě do školky nepůjde v klidu, když cítí, že je to rodiči líto. Dokud ty si v sobě nevyřešíš, že školka je správné místo, kde si najde spoustu kamarádů a užije legraci, tak je dost zbytečné to zkoušet

jjasmina
9. bře 2022

@moni_12 já bych o tomhle nediskutovala, my hlavně budem mit jen jedno dítě, takže ať bude chtít nebo ne, tak do školky prostě půjde, teď byli malé 2 a spí sama v pokojiku. A pokud z tebe cítí, že si zařve a ty ho hold necháš doma, tak je to jasný no.. Já mám názor, že styk s dětmi je velmi důležitý

michaelarousova
9. bře 2022

@moni_12 taky jsem nazoru ,ze si musi zvyknout a tim,ze ho budes nechavat doma tak to bude horsi a horsi☺️ Syn mi taky breci rano ale jeste me nenapadlo ho nechat doma☺️ Nejhorsi jw,ze stale domu nosi nemoce takze je vic doma nez tam a musi si zvykat stale od znova

jana_zofie
9. bře 2022

To s tim, ze si musi zvyknout mi taky trochu prijde. Ale mozna bych ho ze zacatku nechavala samotneho s nekym koho zna - tata, babicka, kamoska. Treba 2x tydne, ale pravidelne. Rozloucit se, rict ze prijdes, prasknout za sebou dverma i s malou a neresit. Vratit se treba za dve hodiny. Prijde mi, ze jeste s nikym sam nebyl. Jinak nekdy dela divy i spravny vyber skolky.

moni_12
autor
9. bře 2022

@jjasmina ano, chápu. Já ho doma nechtěla nechávat, ale on převedl takovy záchvat, že jsem ho nemohla ani obléct, to nešlo. A dost se mi příčilo tahat jej tam v náručí, řvoucího. Jinak by tam samozřejmě šel. Díky za názor.

moni_12
autor
9. bře 2022

@cuuza chápu, máte pravdu. Já se snažím, nedávám na sobe nic znát, ale ok, může to že mě cítit. On je dost citlivý, odmalička, tak mě právě zajímá, jestli sám teoreticky dozraje nebo ho je třeba posoupnout.

moni_12
autor
9. bře 2022

@jana_zofie díky za názor. no, s babičkama je to někdy těžký, moc času na nás nemají. Teď je tak jednou týdně s babičkou odpoledne sám, ale je fakt, že se na tom může zapracovat.

martiniquest
9. bře 2022

Pokud si tim ty nejsi jista, tak on to v pohode nevezme a bude to zkoušet.

patypresdevaty
9. bře 2022

Nekdy cas muze prospet. Dceru jsem davala poprave v cerstvych 3 letech a byl to des a hruza, po dvou tydnech jsme to vzdali. Ve ctyrech letech sla znovu, jinam a bylo to bez jedine slzicky, chodi rada.

vikinkav
9. bře 2022

A on chce nebo ne? Jinak muj syn byl hodne antisocialni, deti na hristi ho nikdy nezajimaly, kamarady nevyhledaval, ale ve znamem kolektivu ve skolce se citi dobre, je tam rad a nasel si kamarada. A ja razim teorii dlouho se rozmyslet, rozhodnout se a pak vytrvat a provest to. Takze pokud se rozhodnete skolku zkusit - ujastnit si to sama pro sebe, ujasnit si to se synem, pripravit ho - vypravet o skolce, pouzit knizky, jit se tam podivat spolecne - treba jen na zahradu, do satny atd. A rict mu treba za od kvetna pujde do skolky a bude tam dopoledne sam a ty ho vyzvednes po obede a tak to zlusit udelat.

olga_
9. bře 2022

Nechala bych si ho doma. Můj názor je teda takový, že dítě by se nejdříve mělo pořádaně socializovat v rámci vlastní rodiny a pak může jít dál. Fajn bude, když si naváže dobrý kontakt i s mladším sourozencem atd.

jjasmina
9. bře 2022

@moni_12 chápu já měla nedávno úraz, kdy jsem s malou byla měsíc snad doma v kuse a to byl hysteraky už při oblikani pak, strašný, držím palce ať se to zlepší. U nás pomohlo hodně chodit aspoň na hřiště mezi děti

ni_kola
9. bře 2022

@moni_12 u nás pomohlo se jít párkrát podívat do školky spolu. Já tam byla s miminkem a dcera si hrála s dětmi. To bylo v loni v květnu. Doma jsme o tom mluvili, že v září půjde do školky, aby si prohrála s dětmi a něco se naučila. Říkala jsem ji, že pak už tam s ní být nemůžu, že ostatním dětem by to bylo líto.
No, loni v červnu jsme tam pak šly odnést nějaké papíry a ona se sama domluvila s paní učitelkou, že zítra hned přijde. A vše v pořádku. Chodí moc ráda. Já jsem doma na MD a ona stejně chce chodit domů až odpoledne.
Sama do toho dozrála. Šla do školky a bylo jí 3 roky a 9 měsíců. Kdyby šla ve třech letech, jsem si jistá, že by plakala.
Takhle se rozhodla sama.
Věřím, že i tvůj syn k tomu dozraje.

andelka
9. bře 2022

Však ho nedávej teď,ale až od září. Můj měl 3 v lednu a loni v září jsem to ani nezkoušela. Ještě byl kojený, vázaný na mě, teprve si zvyká na hlídání babičkou a na to,že venku jsou i jiné děti. Dost nám to všechno zpozdil covid. V září jsme zkoušeli cvičení maminek s dětmi a obě dvě lekce co jsem tomu dala šanci prorval,zdrhal, držel se mně za nohu.. jakmile jsme odešli vedle do herny, byl klid. Od 3 už je to lepší, už nekojim, usíná sám, byl beze mě 2 dny, babička hlídá často, líp mluví, dětí už se nebojí tolik..ale teď bych ho do školky taky nedávala. Půjdeme teprve k zápisu. Nač to lámat přes koleno,když jsi doma. Já jdu v dubnu do práce, zkoušet obvolávat školky a dávat ho tam v průběhu roku mě ani nenapadlo. Hlídat bude babička a manžel.
Jo a i obě starší děti šly do MŠ po 3 roce. V 3 a čtvrt a 3 a půl a bylo to v pohodě.

aspie83
9. bře 2022

@moni_12 já bych ještě nechala doma. Staršímu byly teď 3 roky a taky mohl nastoupit do školky. Já jsem na mateřské s 16 měsíčním. Jelikož starší do školky nechce, pláče, že se boji, že chce být se mnou a s braskou, že s ním by do školky šel, tak ho prostě nenutím. Tím, že jsem doma, mi to přišlo zbytečné. Možná to zkusíme zase od září, třeba už bude chtít i sám... Počítám, že přes léto bude vic mezi dětmi a třeba ho to pak bude i víc lákat. Nechci ho nutit i proto, aby mu nepřipadalo, že ho tam odlozim proti jeho vůli a jsem s mladším.. už takhle jsme před půl rokem řešili, že začal na bráchu žárlit, jak začal chodit atd., takže se začal normálně znova pocuravat a říkal, že je malej atd.. naštěstí to netrvalo tak dlouho..
Takže já bych to na sílu nedělala, když to není nutné 😉

fandysek_1
9. bře 2022

@moni_12 musíš být pevně rozhodnutá a být sebejistá před synem. Takže připravit se na první náročné dny a vytrvat nebo to vůbec nezkoušet a ještě vyčkat. Zažila jsem to u syna a bylo to těžký, ale byla jsem rozhodnutá nechat ho ve školce. Nedělejte nic na zkoušku, ale buď chodit bude nebo ho nedávat vůbec. Zároveň jsem to řešila s učitelkou jestli ho tam nechat. Přitom chodil normálně k babičce a nezdálo se, že by byl tak zavislej. Dcera měla také první týden problém, ale zvykla si. Měla to lepší, že už tam byl syn. Bude pro tebe i syna lepší, když ho bude vodit do školky manžel

marcicek84
9. bře 2022

@moni_12 dcera sla do skolky tesne pred 3.narozkami,vubec nebrecela,vse ok,za me to je povahou ditete a pokud ho tam chces davat budes to muset mesic vydrzet nez si zvykne...zkusila bych ho tam dat az bude stsbilnejsi pocasi,aby nebyl porad nemocny od pulky kvetna na zkousku,at vite co vas ceka od zari 😉

petrasipkova1
9. bře 2022

Vubec bych se tím netrapila, chce to čas, nesouhlasím s tím, ze dítě si musí za každou cenu zvyknout, když vlastně nemusí. Dcera byla se mnou a miminkem doma, považuji to za nejlepší co mužů pro své děti udělat, bylo to moc fajn. Druhé se nám narodili, když ji bylo 2 a 3/4 , ve 3 letech jsem o školce ani neuvazovala, ve 4 letech už šla, ale moc se ji to nelíbilo, loučení bylo těžké, poplakavala často i přes den, ale byla dost nemocná, takže zase tak moc nechodila. A pak covid. V 5 letech šla s nadšením a byla ve školce moc rada. Teď chodí do nultého ročníku na ZŠ a je to super. Syn je v dubnu, teď v září mu bylo skoro 3,5 a o školce nechtěl ani slyšet, šel tam jednou na chvilinku, podruhé ještě jakž takz rozloučení, ale cele to tam proplakal a třetí den už jsem ho nedostala ani do auta, odmítl nastoupit, ze do školky nejde a nerozmyslel si to do teď. 😂 Ted v září půjde do naši vesnické školky, bude tam znát nějaké děti, věřím ze to bude lepší, ale je to maminak a ten první rok ve školce zase bude takový zvykaci 🙈😂

amazonkajanik
9. bře 2022

@moni_12 my zatím hlídání máme, ale je u nás takový pravý opak. Za dětmi jde od sotva dvou let, ale doma jede indiánskou metodu,tzn když ne plena tak do půl těla nahý a na nočník, lžíci ví na co je, ale rukama je to lepší. Paličák svéhlavý, vzteklina...no prostě do školky neumístitelný 🤭 takže být v tvé situaci, tak si ho nechám doma. Fakt, být to na mě a ne na finanční situaci, jsem s klukem do jeho 4let min. Teď jedu 3 týden a ne že by plakal, ale ptá se, kde jsem. Byl zvyklý na víkendy a najednou mamka není každý den do určité hodiny a i když se mu to pak snažím vynahradit, je znát, že jsem mu chyběla a hlavně lumpačí, když je jen s tátou 😅

me_druhe_ja
9. bře 2022

@moni_12 Já se mu nedivím, že tam nechce jít a že pláče, i když jdeš jen do vedlejší místnosti. Jestli je od malička téměř 100% času pouze s tebou ve dne v noci tak je tohle chování logický. To dítě není zvyklý na to být bez mámy, neumí to. A pokud je citlivější a introvertnější povaha tak reaguje až takhle extrémně pokud mu zmizís z dohledu. Teď už to nemá smysl řešit. Asi bych šla postupně: postupně ho zvykat, že nemůže být pořád za maminou sukní. Být tři a půl roku nonstop s dítětem a pak ho dát naráz do školky je docela masakr. 🙂 Ale chápu, že v ČR jsou ty možnosti omezené. Já to tady dělám tak, že starší chodí od 20m cca do jesliček: 2x týdně na tři hodiny. Mladší začíná teď ve 13m. Budou tam společně. Takhle si zvykají postupně a dřív než až ve třech letech. To mi přijde pozdě. A navíc to není takovej mazec, že by tam byli hned celý dny. Pořád jsou nejvíc se mnou, ale zároveň občas i sami mezi jinýma dětma a v jiném prostředí bez mámy. 🙂 Ani jeden nebrečí a mají zase spoustu jiných zážitků a podnětů, co já jim dát nemůžu/neumím. Škoda, že tohle u nás moc nejde/nefunguje.
Nicméně na sílu bych ho tam netlačila teď, to nemá smysl no...

lizzie02
10. bře 2022

@moni_12 máme doma úplně stejnou situaci, syn byl ve školce jen v září první den, celý den proplakal, že už tam nechce, že maminka je doma s Kubíkem a on chce být taky... Neřešila jsem, zůstal doma🙂 o školce jsme hodně mluvili (až když chtěl sám, ze začátku se o tom nechtěl ani bavit), četli knížku, ... Cca v únoru začal mluvit o tom, že by do školky zase šel (říkala jsem si, že počkám, až bude chtít sám), ale to byli ve školce i v karanténě, tak jsem nedávala krz covid a mám v plánu až teď v dubnu to zkusit znovu 🙂 teď se začneme připravovat na školku trochu intenzivněji, zkusíme to a uvidíme 🤷 když to nepůjde, nepůjde, mám to už srovnané, nikam nic neuteče 🤷 jinak mu budou v dubnu 4🙂

skarol
10. bře 2022

Neznáte nějaké děti, se kterými by chodil do třídy? Zkusila bych ho s někým ze školky skamarádit, aby pak nešel do školky, ale pohrát si s kamarády. Syn teda takové problémy neměl, ale když s ním začal do školky chodit kamarád, kterého zná od malička, tak se vyloženě nemohl dočkat. V šatně se kluci chytli za ručičku a šli s úsměvem do třídy.

konidana
10. bře 2022

@moni_12 dozraje sám. Za rok ho bude mladší ségra tak prudit, že do školky bude chodit velmi rád. Anebo ne, každé dítě je jiné. Tak pak půjdou třeba do školky až spolu, jaký v tom je problém? Nevidím jediný rozumný důvod, dávat staršího do školky, kam nechce, když jsi doma s mladším.

prejeta_zaba
10. bře 2022

Utřiď si to v sobě, ať z tebe necítí nejistotu a dej ho na 2-3 dny na dopoledne, jako zpestření programu, ať není jen doma s tebou. Ale zas ať tam netráví celé dny. Jinak než postupnou adaptací si nezvykne - scény dělá každé dítě. Za týden to bude lepší, za měsíc si ani nevzpomene. Teď na jaře už bude méně oblékání, vyblbne se s kamarády na hřišti... Chce to nebrat jako tragédii, ale jako běžnou součást vývoje, prostě je mu to chvíli nepříjemné, tak brečí, čím víc to budeš pitvat, tím to bude horší. Hodně bych vyzdvihovala pozitiva - že se může těšit na malování s paní učitelkou, na procházku, na nějakou konkrétní hračku nebo kamaráda (ideálně si hned první den zapamatovat pár jmen ze třídy) a uvidíš, že to půjde. Možná lepší zvykat teď, než v září, kdy je zmatek a brečí všichni. 😉

drakenn
10. bře 2022

Ja bych ho nedala, když nemusíš. Musí k tomu holt dozrát. Já nejsem zastánce těch metod, dítě strčit do školky a zvyklej si i přes to, že dítě na školku není zralé! Ty děcka se tam trápí a je to zbytečné.
A není pravda, jak píše nademnou, ze scény dělá každé dítě. Dítě zralé na školku tam nakráči s úsměvem a bez problémů.

patypresdevaty
10. bře 2022

@drakenn souhlas, viz moje zkušenost

prejeta_zaba
10. bře 2022

@drakenn Já jsem takhle řešila prvního syna, že brečel, tak nešel, do toho Covid, takže nakonec šel až do předškoláku a zpětně vidím, že mohl na pár dní (neříkám od rána do večera) jít a ne vymrzovat doma. Protože od těch 4 let už se to dítě samo s mámou a miminem nudí. I když jsme hodně akční, prostě blbnutí s kamarády máma nenahradí. Taky nejsem zastáncem strčit do školky za každou cenu, ale postupně si zvykat a neustoupit po prvním zabrečení nevidím jako nějaké násilí.

jana_zofie
10. bře 2022

Jinak dodavam, k tomu postupnemu zvykani, ze na breceni je treba dávat pozor. Jako kdyz rve cely den tak je to jasne, to jo. Ale treba mala mi rve pravidelne i po pul roce u dveri jesli. Rano normalne sbali batuzek, vybehne prakticky jeste v backurkach, pak pred jeslema rev, pak sunda boty, vezme piticko a je v prachu, ze se nekdy ani nerozlouci. Asi ma pocit, ze se to musi 🤷