Učitelka synovi řekla, že ho děti nemají rády

mogwaika
20. led 2015

Ahoj holky, tohle jsem si včera vyslechla, když jsem si přišla pro syna do školky. Od začátku (chodí od prosince, jsou mu čtyři) se mu ve školce moc nelíbí, má neustálé konflikty s jednou holčičkou, vysvětlujeme horem dolem, ale ti dva jsou stále v sobě. Syn je velmi inteligentní, emočně bohužel dost nevyzrálý. Včera do holčičky ošklivě strčil, až upadla a škrábla se na obličeji. Byl poslán na hanbu na samotku. Když jsem přišla, syn si sedl na lavičku, paní učitelka se mě jala informovat a syn zahlásil. Maminko, mě tu nemají rádi. A paní učitelka mu odpověděla, nemají Tě rádi, protože jim bereš hračky a strkáš do nich. Na učitelku jsem v tu chvíli nereagovala a rychle jsem řekla synovi, že ho děti mají rádi, ale nelíbí se jim, jak se k nim chová. Teď se to ve mně mele, školka je soukromá, já jsem na MD, mít ho doma by bylo složitější, ale zvládlo by se to. S výchovnými praktikami školky v tomhle případě nesouhlasím, myslím, že říct dítěti, nemají Tě rádi, je přes čáru (před synem o tom nemluvím). Malej samozřejmě bulí, že do školky nechce chodit, protože ho tam nikdo nemá rád. A já nevím, jestli ho stáhnout nebo trvat na tom, že tam chodit bude. Mám trochu strach, abych mu neušlapávala cestičku a pak se mnou neoral i ve státní školce. Ale trápí mě, když ho tam nechávám v slzách, mám pocit, že ho zrazuju. Jak byste se zachovali v mé situaci? Jinak holčičce se omluvil, já jsem omluvu vzkázala i jejím rodičům a dostal adekvátní trest.

evulinkab
20. led 2015

@mogwaika Pracuji ve školce(nyní tedy ne, jsem na MD), ale nedokážu si představit, že bych nekterému díteti-byť zlobivějšímu- řekla, že ho nekdo nemá rád.Tohle podle me učitelka říkat neměla.Jak je stará, není to jeste nejaká nezkušená holčina těsně po škole?..
Osobně bych to ale nevzdávala a syna normálne do školky dál vodila.P.učitelka je tam od toho, aby si v situacich, kdy díte zlobí nebo neposlouchá, umela poradit.Rozhodne bych si s ni ale v klidu promluvila a řekla ji, že se mi nezdá správné pred malým dítetem mluvit o tom, že ho nemá nekdo rád.Zvlášt pokud je čerstve ve školce, stále se adaptuje.

tarra27
20. led 2015

@mogwaika já sama za sebe bych se syna zeptala, co se stalo a věřila mu. Kdo jiný ho má bránit než jeho matka?? ono je totiž možné, že holčička provokuje....ale neznám ani ji a ani jeho.....je zvláštní, že nevychází s nikým ve třídě....pokud tomu dobře rozumím. Asi bych volila jinou školku. Podle přístupu učitelky - nelíbí se mi, aby mu potvrdila, že ho nemají rádi....já teda mezi náma neuznávám hanby....má se omluvit bud jeden nebo druhý...proste ten kdo je na vinně...ale nejaké separování a zavírání detí jinam, to podle mě není vhodné řešení.

Sama za sebe naše holky se postrkují, ale pak se umí omluvit, dkonce když se neco stane, že třeba spadne, tak se omluví ani tam nemusíme být...ale zažili jsme v hracím centru holčiku, která se sápala po detem včetne po naší dceři a doslova ji rvala vlasy...hruza.

takže samozřejme mu domlouvat, stat za ním....ale ne tak, že bude chodit do školky a tam bude dostavat sodovku...

jak je na tom s pujčování hraček?? dokáže se podelit??

mogwaika
autor
20. led 2015

Syn si s ostatními dětmi relativně rozumí, konflikty má jen s tou jednou holčičkou. Ona ho zase minulý týden flákla něčím po krku, myslím, že si nemají co vyčítat. Omluví se, je mu to líto. O hračky se dělit ještě moc neumí, jen se ségrou, té půjčí vše. Ten poslední konflikt právě vznikl kvůli tomu, že mu holčička vzala hračku a on do ní strčil.

My právě tradujeme férovou výchovu, jasné hranice, jasné tresty (nejsem liberál 🙂 ), ale neponižujeme a neglobalizujeme, snažíme se vyhýbat citovému vydírání, v tom je pro mě asi ten zakopaný pes.

tarra27
20. led 2015

@mogwaika otazkou je, jak to bylo...pokud si hrál a ona k nemu přišla a vzala mu ji, není se čemu divit...i když netvrdím, že je to správné...

jak ti situaci vysvetlil on, když ses zeptala, co se stalo? nebo jak se to stalo....jak ti to popsal?

mogwaika
autor
20. led 2015

@tarra27 říkal, že mu brala hračky a on se rozčílil a strčil do ní. Já ho chápu, že se bránil, ale stále mu vysvětluju, že to nemůže dělat tímhle způsobem, jako surovec. Tvrdí, že tomu rozumí, týden je klid, mezitím ho praští ona, další týden klid a zase jí něco provede. No a pak už jen brečel, že ho nemají rádi.

evulinkab
20. led 2015

@mogwaika Já jak už jsem psala, určite bych to nevzdávala syna bych do školky dál vodila, uvidíš že si na deti zvykne, bude to v pohode.Jen bych si s nim promluvila jak to bylo a jasne mu řekla, že at si te holčičky nevšímá a pokud mu zase neco udelá, tak at to jde hned řict p.učitelce.A s p.učitelkou bych si taky promluvila, že ta holčička ho taky zlobí, tak at to ohlídá.Což se dá, jednoho nechá hrát např. v herne, druhého ve třide..A pak naopak.

ludmilad
20. led 2015

Náš syn je taky samotář, do školky chodí, ale že by se tam zvlášť těšil to ne, kamarády tam nemá. Hraje si spíš sám, děti ke své hře nepotřebuje, chodil už od půlky minulého školního roku. Ráno smlouvá že tam buď nechce nebo chce jít po obědě ☹
Určitě není správné říkat dítěti, že "ho nemají rádi, protože..." - dítě to podle mě nechápe. Pokud on není tím, kdo si začíná, tak ještě hůř mu to vysvětlit. Máš možnost třeba změnit školku?

mogwaika
autor
20. led 2015

@evulinkab děkuju za odpověď, uvažujeme nad změnou školky, nad stažením nebo překousnutím těch rozporů ve výchově. Slečna učitelka je mladá, cca 30, ostatní tety jsou bez pedagogického vzdělání.

mogwaika
autor
20. led 2015

@evulinkab oddělit se bohužel nedají, je jich jen 8-10, v jedné "multifunkční" herně

tarra27
20. led 2015

@ludmilad taky bych přemýšlela o nové školce...

@mogwaika on to má těžší, že nastoupil pozdeji než ostaní...me osobne vadí přítup učitelky. neuznávám hanbu a neuznávam, když mu potvrdí, že ho nemají rádi....navíc v soukromé školce, ne že by si to mohly dovolit učitelky ve statní, ale tohle se mi proste nelíbí....od soukromých školek očekávám, že jich je mene ve tříde a že bude učitelka zvládat a ne že se bude chovat takto.......a to že bude učitelka zvládat očekávám i ve statních....
jsi jeho matka, nikdo jiný ho bránit nebude. Bud promluv s učitelkou....a pokud ti nesedí, dej ho jinam.... 😉

tarra27
20. led 2015

@mogwaika a já bych radeji tetu co nemá vzdelaní, ale s detmi to umí, než taková učitelka....

mogwaika
autor
20. led 2015

@tarra27 tak to jasně 🙂 Mně se právě tady z těch výchovných praktik kroutí prsty na nohou, ale nemůžu před synem nic říct, abych učitelkám nesrazila autoritu.
@ludmilad Má možnost se vrátit do jiné školičky, kam chodil vloni než jsme se přestěhovali, ale je to dojíždění přes celé město. Tam byl spokojený, zrcadlili, vysvětlovali, aktivně se vzdělávali. Cenový rozdíl je 2000,- navíc + doprava + vlastní pití a svačiny.

tarra27
20. led 2015

@mogwaika počkej, tak to je vubec jiná...já myslela, že dřív ve školce nebyl!!! pokud s jinými detmi vycházel, není se o čem bavit. Proble tedy nebude u neho, ale za v přístupu a vedení režimu a programu a chování učitelky....

tak to bych za ním stála a školku zmenila

mogwaika
autor
20. led 2015

@tarra27 díky, já právě přemýšlím nad tím, kde se stala chyba. Minulý rok do školky chodil, od května do listopadu byl doma po operaci. Tam se do školky těšil, trestem bylo nejít do školky. Tady ráno pláče a trestem je do školky jít.

Na druhou stranu si říkám, jestli zbytečně nehysterčím.

tarra27
20. led 2015

@mogwaika nehysterčíš...kdyby mel problemy i v předchozí školce, řeknu, je to v nem, musí se naučit přizpůsobit....
jedna vec je jednání a chování učitelky a reagovaní na decka...kde byla ona, pokud má 10deti ve skupine??? co delala?? navíc když ví, že ni dva jsou na hrane snášenlivosti???

A Ty měj na pameti, že tveho syna se nebude nikdo zastavat krom tebe a manžela....je to vaše dítě, nikoho jineho nemá...musíš mu věřit, samozřejme domlouvat a vest ho, aby si nemyslel, že si z neho sednou na zadek...ale musíš ho bránit. Tohle kdyby nekdo delal mojim detem, beru je pryč, najdu jinou a nebo jdou puvodní školky,...protože on se cítí ublížený a ještě mu paní učitelka - chytrá, potvrdila, že ho nemají rádi...kdo ví co se tam deje, když tam nejsi...a pokud v jine školce fungoval, jak je možné, že tady nefunguje?? že tady má tak velke problemy??? a on je decko, jemu se to musí vysvetlovat a musí mít v učitelce důvěru...je tam jediná dospelá osoba...když má problem, za kým má jít??? za ní...a jak za ní pujde, když ji neveří....a má od ní povrzeno, že ho nemají rádi...a je divné, že říká nemají mě rádi....všichni...a ne jen deti.....nekdy se stane, že učitelka proste blbe jedná a pak je nekdo odstrčený...a hlavne deti jak to vycítí, nepřijmou ho mezi sebe....

ludmilad
20. led 2015

@mogwaika a v té nové školce je jen jedna třída? Třeba by šlo dát ho jen do jiné třídy..... Nebo prostě změna školky, 2000,- pro to, aby dítě bylo spokojené a neneslo si psychické následky na celý život a bylo pak neprůbojné a ublížené, za to to myslím stojí.

hojda
20. led 2015

Soukromá školka? Mají učitelky pedagogické vzdělání? U nás je taky taková školka, kde může paní učitelku dělat kdokoliv☹.

tarra27
20. led 2015

@hojda učitelka vzdelání má, ale upřímně Ti řeknu, že pro mě je to jedno...klidne at ho nemá, pokud zvládá deti a moje díte tam chodí rádo, klidne at má jen střední školu.....nebo učnák.....

pokud díte bude chodit vesele a spokojene domu, tam se bude těšit, bude se tam učit básničky, písničky, takové základy....tak mi vzdelání učitelky je opravdu jedno.

hrasok100
20. led 2015

No koukám, že máme úplně stejný problém. Máme holčičku 2,5 roku, která nás doslova uprosila, ať může do školky teď od ledna a strašně se tam těšila (byla již párkrát u babičky ve školce - v samosttaně tříde, ne s babičkou - a moc se jí tam líbilo, ale je to bohužel 200 km). Tak jsme našli soukromou školku - taky 8-10 detí poblíž nás, i cenově dostupnou, tak měla radost, že od ledna do školky půjde. První den nadšení, druhý den ještě taky a pak že už tam nechce, že je tam jeden kluk co mlátí děti (nejen ji) a ona tam už nechce. Manžel se tam byl pak podívat na půlhodinky jak to tam probíhá a vyšlo najevo, že chlapeček opravdu mlátí děti a tahá jim hračky a paní učitelka jen zakroutí očima, okřikne ho a to je vše.... Takže malou jsem ještě dvakrát zkusili odvést ráno tam, ale ani za nic tam nechtěla zůstat. Tety jsou tam dvě, jedna má skvělý přístup a s dětmi to umí, druhá tomu zase nechává hodně volný průběh (žádná organizace dětského času a pod.). Vzhledem k tomu, že jsme se domluvili s manželem, že do školky ji dáváme kvůli tomu, že za dětmi chtěla a nevyšlo to, tak to necháme tak, zůstane s manželem doma na rodičovské a pak v září snad státní školka bude lepší.

lrg
20. led 2015

Tak já myslím, že je zásadní, jestli má problém jen s jedním dítětem, nebo se všemi. Jako že se pere s jednou holčičku tomu bych vůbec nepřikládala váhu, holky umí být pěkné potvory a myslí si, že když jsou holčičky žádný kluk jim to nevrátí. Ale snažila bych se zjistit, jak se syn chová v kolektivu ostatních, proč učitelka říká, že dětem bere hračky a ubližuje jim? To myslela jen tu holku, nebo i jiné děti? Pokud se chová ošklivě i k jiným dětem, určitě bych zpozorněla. Ale jestli takhle válčí jen s tou dotyčnou, tak bych učitelce řekla, ať mu netvrdí, že ho děti nemají rády, protože se k nim chová tak a tak. Školství je pořád strašně feministický.

tarra27
20. led 2015

@lrg v minulé školce neměl problém....kdyby byl zlý myslím si,ze by mel problémy na hřišti i v predchozi školce....

lrg
20. led 2015

@tarra27 Jasný, tohle je těžký. Dceři jsou teprve dva a už teď řeším, jak jí učit, aby byla na druhé hodná a zároveň si nenechala všechno líbit. Říkám jí, ať půjčuje hračky a je pak hrozně zklamaná, když jí někdo nechce něco půjčit. To mi vždycky trhá srdce.

mogwaika
autor
21. led 2015

@ludmilad jj, jen jedna třída a jedna až dvě tety. Ty peníze jsou asi nejmenší problém, ta logistika je trochu horší, ale zvládnout se to dá. Už jsem volala majitelce původní školky a ta byla nadšená, že to vymyslí, aby tam Adámek mohl chodit, že si ho samozřejmě pamatují a strašně se na něj těší. Až mě ta reakce překvapila, byl tam takový velmi familiérní přístup a vše se řešilo hned s rodiči, volil se nejvhodnější postup atd.

@hojda peďák ma jedna, střídají se tam 4. Program je v podstatě volný.

@tarra27 malují, modelují, lepí, občas procházka.

@lrg konflikty jsou jen s tou jednou holčičkou, s ostatními dětmi se občas pošťuchují, ale spíš kamarádsky. Paní učitelka to na můj vkus nevhodně globalizovala. Což po tom, kdy mu měsíc a půl hustíme, že ho děti mají rádi, on nám věří a ona to pak jednou hláškou smete, je prostě k vzteku. Myslím, že to ani nemyslela zle, ale vysvětli to potom čtyřletýmu dítěti.

tarra27
21. led 2015

@mogwaika dala bych ho do původní.....tam to zná a přístup učitelek podle reakce je lepší....