Ve školce je lítostivý, smutný, nechce kreslit atd. Mám to řešit s psychologem?

maciceksta
2. bře 2022

Syn (v dubnu mu budou 4), do školky chodí od září. Od začátku má problém s jednou učitelkou, kterou nemá rád, podle mě se jí bojí, stěžuje si, že na děti křičí. (Dřív na ní byli i petice, citlivější děti ji prostě nedávají). A když ví, že tam učitelka ráno je, hned úplně zkoprní.
Ta učitelka si teď stěžuje, že je celý den smutný, lítostivý a nechce jít třeba kreslit, když mu řekne.
Malej opravdu lítostivý je, je dost citlivej, na kluka je podle mě až moc hodnej, ale od mala i strašný paličák. Když na něj někdo zařve, tak se většinou rozbrečí a pak se úplně šprajcne na nějákou chvílí a nebaví se.
Před tím byl půl roku v jiné školce, kde nebyl problém. Ale v té školce pracuje i jeho babička, takže to mohlo být i tím.
To, že se nechce kreslit není furt, je to třeba tento týden, kdy v pondělí ho učitelka seřvala, že má sedět u červeného stolu a on chtěl být u modrého. Takže zase je to jeho trucování, kdy se s ní nebaví a nechce nic dělat.
Na jednu stranu jsem přesvědčená, že problém není jen v něm, na druhou stranu si říkám, že musí umět tu učitelku poslednoucht. Co když na něj pak bude řvát i učitelka ve škole a on to ponese špatně...
Mám už to s nějákým psychologem řešit teď?

optimistic
2. bře 2022

Podle mě se jí bojí. Nepřijde mi normální, aby učitelka na děti křičela. K psychologovi by měla jít ona a ne Vaše dítě. Pro citlivé děti je náročné už jenom to, že jsou v cizím prostředí. Natož aby tam na ně někdo křičel.

maciceksta
autor
2. bře 2022

@optimistic Taky si to myslím, ale říkala jsem si, jestli nemám pohled zaujaté matky, jestli fakt nemůže být problém v malém no.

levandule_k
2. bře 2022

@maciceksta Byli na ni petice, tak asi bude chyba v ní. Ano, syn může být citlivější, ale ona je profík, tak by si s tím měla citlivě poradit.

maciceksta
autor
2. bře 2022

@levandule_k Ty petice byli kdysi (cca 6 let to je), vím to jen o mé bývalé kadeřnice, která tu petice dělala, ale už si nepamatuju, jak to vše probíhalo. Jen vím, že taky tehdy říkali, že řve na děti a že to některé děti nedávali. Od té doby se měla údajně o dost zlepšit. Třeba jo... některý děti jsou s ní určitě v pohodě. Náš je prostě cíťa, má to určitě po mě. Dokonce se myslím, že kdyby po mě jako po 4leté furt ječel, tak bych se chovala úplně stejně - s tím člověkem bych odmítala komunikovat. A to on asi dělá no... Nechce s ní mluvit a nechce s ní nic dělat.

drakenn
2. bře 2022

Promluv si s učitelkou. Že problém je v tom, že na kluka řve a že toto chování nelze akceptovat.

maciceksta
autor
2. bře 2022

@drakenn Jo, chystám se na to. Ráno vodí muž, a učitelka na něj dnes spustila, to, co píšu. Že do budoucna jeho chování může být problém... Muž ke všemu ještě tvrdí, že já na tom mám podíl, protože malého rozmazluju, jenže on za rozmazlování bere to, že ho večer uspávám. Což já zase beru jako jeho jistotu, kterou má před tím, než ho ráno šoupnem do školky, kde se na něj řve.

drakenn
2. bře 2022

Na jedné straně buď ráda, že se tvůj syn aspoň vymezuje tímto způsobem. Že není poslušná loutka, která bez emocí bude poslouchat lidi, kteří mu ubližují! Neni to robot. Já bych to vzala jako plus.
A manžela neposlouchej, děti uspávání potřebují, jde i okontakt, ubezpečení se o lásce svých rodičů. Vždyť ty děcka jsou kolikrát ve školce víc času než doma s rodiči! Manžel měl asi studený odchov🙄

maciceksta
autor
2. bře 2022

@drakenn Jj, to s mužem sedí ☹
Neposlouchám, jedu si svoje. Taky nejsem loutka 🙂 Jo trochu si říkám, to co píšeš. Že by ty emoce vlastně nemusel dávat najevo, kdyby měl jinou povahu, ale pak by z toho mohl mít nějáké následky časem. Takhle prostě má svůj názor a je to vlastně dobře. Jen tím, co úča dnes řekla, soudím, že by nás nejraději rovnou někam poslala, aby se ukázala nějáká jeho porucha. Tak nahlodalo mě to ne, že ne. Ale spíš převažuje ten pocit, kdy věřím, že malý je cajk a problém je v učitelce.

veruuu_kubesovic
2. bře 2022

@maciceksta
copak je "pes", aby musel bezmezně poslouchat? určitě bych si na učitelku došlápla, protože proč nesmyslně řve po tvém synovi?
mám syna v květnu bude mít 4roky, taky se dokáže pěkně "zabejčit" ve školce a když není po jeho, tak je prostě neposlechne, ale bohužel má svůj názor, nebojí se ho projevit, ale na rozdíl od tvého syna si může hrát ve školce kde chce...
Ale já řešila s učitelkami naprosto rozdílný problém, že prostě nemluvil a neprojevoval se, takže u mého syna je SPC na místě, ale v tvém případě bych psychologa spíš doporučila té učitelce...

maciceksta
autor
2. bře 2022

@veruuu_kubesovic Diky moc, potrebovala jsem tohle slyset jeste od nekoho jineho nez od sveho vnitrniho hlasu.

zelenaesmolda
2. bře 2022

@maciceksta
ucitelka je kr...,dite je normalni.

iris92
4. bře 2022

Ja bych v takovem pripade zmenila skolku pokud by to nechteli resit. Pripada mi podle popisu, ze je to problem ucitelky a ne vaseho syna. Ucitelky maji umet pracovat s ruznymi detmi a to, ze je dite citlivejsi neni omluva aby se k nemu chovala nejak spatne.

nick1234
4. bře 2022

@maciceksta mam syna podobne povahy (má skoro 6 let) je také hodně citlivý, až bych řekla precitliveli, ale neberu to úplně jako špatnou vlastnost, protože na druhou stranu mu nejsou lhostejni ostatní, jejich pocity a snaží se na ne brát ohled…tak jen třeba pohled z druhé strany. V květnu bude mít 6 let (půjde do školy) a stále spí s námi v ložnici (na své posteli) přestože má svůj pokoj se super námořnickou posteli 😀🙈. Stejne chce spát s námi 🙈 z me strany proběhlo několik pokusu (občas už v pokoji přespal, ale pak se zase vrátil) manžel jo naopak téměř přemlouval )což by samozřejmě nikdy nepřiznal 🤦‍♀️) jestli nechce zase spát s námi 😂. Jako řekla bych ze má teď nějaké období strachu, pořad se všeho boji, nechce si v pokoji ani sám hrát (pokoj je v jiném patře než máme obývák, ložnici apod…. Takže čekáme kdy ho to přejde 😒 přitom opravdu dáváme pozor na to, co sleduje (žádné krvaky na YouTube a podobne pohádky nebo hry), ale proste doufáme, ze je to jen období…jinak je přátelsky, v kolektivu nemá problémy, někdo by řekl ze je mamanek ale jak někam přijdeme do společnosti tak se rozhodne nedrží maminy sukně 😂. Ale když se vrátím ke skolce, tak občas měl “problém” prave s nepřiměřenou reakci (ze třeba zbytečně plakal kvůli neúspěchu, ale není to záležitost u jedné konkrétní učitelky, berou to, ze to tak proste jen, spis se ptala jestli se třeba něco neděje ze tak reaguje a aby pak třeba neměl problém ve škole při neúspěchu). Začal hrát florbal, aby se trochu “zocelil” který ho fakt baví, ale už měl taky slzách výstup, ze se mu něco nepovedlo a byl tam jeden kluk co mu to celkem “dal sežrat”😞.

nick1234
4. bře 2022

@maciceksta mam syna podobne povahy (má skoro 6 let) je také hodně citlivý, až bych řekla precitliveli, ale neberu to úplně jako špatnou vlastnost, protože na druhou stranu mu nejsou lhostejni ostatní, jejich pocity a snaží se na ne brát ohled…tak jen třeba pohled z druhé strany. V květnu bude mít 6 let (půjde do školy) a stále spí s námi v ložnici (na své posteli) přestože má svůj pokoj se super námořnickou posteli 😀🙈. Stejne chce spát s námi 🙈 z me strany proběhlo několik pokusu (občas už v pokoji přespal, ale pak se zase vrátil) manžel jo naopak téměř přemlouval )což by samozřejmě nikdy nepřiznal 🤦‍♀️) jestli nechce zase spát s námi 😂. Jako řekla bych ze má teď nějaké období strachu, pořad se všeho boji, nechce si v pokoji ani sám hrát (pokoj je v jiném patře než máme obývák, ložnici apod…. Takže čekáme kdy ho to přejde 😒 přitom opravdu dáváme pozor na to, co sleduje (žádné krvaky na YouTube a podobne pohádky nebo hry), ale proste doufáme, ze je to jen období…jinak je přátelsky, v kolektivu nemá problémy, někdo by řekl ze je mamanek ale jak někam přijdeme do společnosti tak se rozhodne nedrží maminy sukně 😂. Ale když se vrátím ke skolce, tak občas měl “problém” prave s nepřiměřenou reakci (ze třeba zbytečně plakal kvůli neúspěchu, ale není to záležitost u jedné konkrétní učitelky, berou to, ze to tak proste jen, spis se ptala jestli se třeba něco neděje ze tak reaguje a aby pak třeba neměl problém ve škole při neúspěchu). Začal hrát florbal, aby se trochu “zocelil” skterý ho fakt baví, ale už měl taky slzách výstup, ze se mu něco nepovedlo a byl tam jeden kluk co mu to celkem “dal sežrat”😞.

helabella
4. bře 2022

Trošku mě zarazilo, že píšeš, že musí učitelku umět poslechnout a co když na něj bude křičet učitelka ve škole.... To, že učitelka křičí na děti, je chyba učitelky, ne dětí! Je potřeba to řešit a ne tím, že syn má prostě poslechnout. Tím spíš, že vidiš, že se učitelky bojí. Je úplně jedno, jestli je tvůj syn citlivější nebo není, učitelka k němu musí přistupovat "normálně" - bez křičení, s respektem. Je mi líto, že se tohle děje už u takhle malých dětí, ale tím spíš je na nás rodičích dětem pomoct a nenechat je v tom.

prejeta_zaba
4. bře 2022

Proč by na něj někdo měl řvát? Proč si to necháš líbit? Jako jedna věc je okřiknout dítě, když někomu ubližuje nebo vběhne pod auto, ale řvát na něj, ať kreslí nebo sedí u červeného stolečku? 🙄 Taková učitelka tam nemá co dělat a ani se nedivím, že se tam synovi nelíbí, komu by se to líbilo. Na tebe taky manžel řve, když si chceš vzít červený svetr místo modrého? 🤦‍♀️

maciceksta
autor
4. bře 2022

@helabella
A ucitelku nemusi umet poslechnout? Jako kdyz mu rekne pis diktat a on chtit nebude. Je to v poradku? Ja tam nejsem, ze jo. Co kdyz maji od zacatku stanoveny, ze budou sedet podle znacek a barev a on si najednou rekne, ze ne, ze si sedne jinam. To zase v poradku neprijde me, uz v te skolce by ty pravidla mel dodrzovat. Samozrejme ani tak ji neopravnuje rvat a mela by to umet resit. Ale co kdyz ani nerve, co kdyz je to porad jen jeho pohled na vec. S ucitelkou jsem zatim nemela moznost to resit.

@prejeta_zaba Podle toho, co pises, jsem asi jeho tyran, ty jo. Evidentne to resim a neni mi to jedno, proto to tady asi ctes. Zajimal me pohled maminek citlivych deti.

Jine deti problem nemaji. Jen nas, tak logicky me napadlo, jestli nemuze byt problem v nem.

maciceksta
autor
4. bře 2022

@nick1234 Dekuju, ja sama jsem byla extra citliva a porad jsem. Asi to ma po me. Nekdy to neni uplne jednoduchy, kdyz ty emoce clovek neumi ovladnout. Jakp kluk to pak muze mit jeste tezsi, ale potlacovat to je uplna blbost. Jsem rada, ze i jinde to tak je. Ze to hned nemusi znamenat treba nejakou poruchu. Diky za tvuj pohled.

prejeta_zaba
4. bře 2022

@maciceksta No evidentně seš přecitlivělá hlavně ty. Všichni ti tu radí to samé, ale všééchno špatně. 🤷‍♀️ Od začátku píšeš, že na učitelku byly stížnosti, s dětmi jedná tvrdě. Ona tam není od toho, aby všem dělala generála. Jsou jim 4, proboha. Co bude a nebude ve škole při diktátu, na to je ještě minimálně 3 roky čas. To je skoro jednou tolik, než má syn teď. Tak nevím, proč by ho měla deptat nějaká přísná učitelka. 🤷‍♀️ Neříkám, že si dítě má ze všech dělat legraci a neposlechnout nic, ale že neplní na 100% pokyny ještě přece neznamená, že na něho bude učitelka zlá. Přece musí umět pracovat i s dětmi, které neskáčou hned podle pokynů. To není zas tak nic převratného. 🤔 Ale jestlis chtěla slyšet, že máš oběhat kolečko psychologů, fonologů a poradců, tak si je klidně oběhej. 😀

maciceksta
autor
4. bře 2022

@prejeta_zaba Tak precitlivela to ja jsem, to je fakt 🙂 Samozrejme mas pravdu. Jen jsem se na to snazila nahlizet z obou stran. Asi i tak abych ja neco nezanedbala. A to, ze si to necham libit, me trochu urazilo. Precitlivela a vztahovacna no 😉 Samozrejme si to libit nenecham.

nick1234
4. bře 2022

@maciceksta nám třeba učitelka radila aby jsme ho chválil pokud se mu něco povede (samozřejmě přiměřeně, ne za každou hloupost) a trosku v něm posilovat zdravé sebevědomí 😏 a hlavně říkala nechat ho dělat věci co nejvíce samostatne, hodně chodí s manželem do dílny kde třeba pritlouka hřebíky do latky, sem tam něco řeže pilkou… ale já jsem teda zastáncem toho, ze určitá smysluplná pravidla se mají dodržovat (dříve nebo později v životě se bude muset přizpůsobit a dodržovat určitá nastavena pravidla, já teda ani jako pedagog nejsem zastáncem alternativních směru výchovy a vzdělávání). Ale každopádně bych rozhodne promluvila s učitelkou, ne útočné, ale třeba jak to vnímá ona (často rodiče skolkovych i školních děti zajímají jen úspěchy/neúspěchy děti, ale hodně málo rodičů zajímá jak se jejich dite chová k ostatním dětem, což třeba pro mě je důležité)

vercousek
4. bře 2022

Já bych si promluvila s učitelkou,upozornila jí,že se jí malej bojí a proto nechce dělat co mu řekne a že rozhodně nechci,aby na něj křičela jinak bych to řešila i s ředitelkou.Přeci si nenecháš stresovat syna,jen proto že učitelka očividně neni člověk na svém místě,když nemá nervy na děti,tak proč dělá tuhle práci.Malej má nárok bejt citlivej,vždyť je to ještě prcek,je sám bez maminy a někdo na něj křičí to by musel bejt pařez,aby to s nim nic nedělalo.

helabella
5. bře 2022

@maciceksta -- psát ve škole dikát je normální a dítě buď poslechne nebo si nese následky (např. poznámku). Ale přikazovat ve školce dítěti, že musí sedět u červeného stolečku? Proč musí zrovna tohle poslechnout? Cílem školy/školky přece není poslouchat. Pravidla by měla být předem vysvětlena a jasně domluvena (i u malých dětí). A jasně by mělo být stanoveno, co v případě, že je pravidlo porušeno. Pak by to učitelka mohla řešit v klidu a ne řvaním. To, jestli učitelka opravdu řve nebo to syn jen tak vnímá, nedokážu posoudit, ale nestačí už to, že se tam syn necítí dobře? Že má pocit, že na něj učitelka řve? Určitě je potřeba to s učitelkou řešit -- už jen proto, aby viděla, že za synem stojíte.