Vezmou mi mimopražské dítě do pražské školky?

klarisa6
17. únor 2016

Ahojky, jaká je šance, že mi vezmou mimopražské dítě do pražské školky? Asi minimální , že...
A kolik můžu dát přihlášek?
Děkuji..

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
nazka
18. únor 2016

Musíš mít trvalé bydliště v Praze.

hojda
18. únor 2016

záleží na kapacitě, hodně školek bylo rekonstruováno a navýšena kapacita, už jsem si všimla, že některé soukromé školky končí, protože nemají děti (jsou ve státních školkách).

helen_h
18. únor 2016

Promyslet, jestli nelze přece jen verze, kdy bude mít dítě trvalé bydliště na dané městské části. prostě zrealizovat pro tyto účely změnu bydliště dítěte.

anakolut
18. únor 2016

@klarisa6 Tak to jste mě docela pobavila. Myslím, že šance je téměř nulová. Třeba na Praze 9 se nedostane ani 50% přihlášených dětí do školky. Nevím, jak jiné Prahy, ale na 9 jste bez šance. Většinou mají státní školky i podmínku, že dítě musí mít přímo trvalé bydliště na území dané části, jinak ani přihlášku nepřijmou nebo je vyřazena. Počet podaných přihlášek si regulují jednotlivé části. Co vím, tak někde se jich může podat libovolné množství, jinde je to omezené třeba na 2. Soukromé MŠ ale určitě vezmou bez problémů i mimopražské.

helen_h
18. únor 2016

Ale co městská část, to totálně jiné kapacity školek. Takže zjistit ještě konkrétní situaci v té oblasti. Sestře na Proseku brali březnové dítě (v březnu, kdy se dávali přihlášky měl 3 roky) až na odvolání, původně myslela, že se vůbec nedostane. Neví, zda červnová dcerka bude mít letos vůbec šanci...
Taky u mě na Praze 4 Braník zase školky vzali skoro všechny, dokonce ještě dodatečně otevírali nové třídy (ta naše teď v únoru a snad ani nenaplnili kapacitu 🙂 Takže místa pro 3leté děti tu byla celkem v pohodě.

gepe
18. únor 2016

@helen_h ktera skolka v Braniku?

helen_h
18. únor 2016

@gepe Mš Němčiská měla teď podzimní zápis, dvě nové třídy otevírala od 1.2.2016.

helen_h
18. únor 2016

@helen_h překlep: NěmčiCká; ale brali samozřejmě 3leté děti. A vlastně nevím, jestli nakonec tu kapacitu naplnili nebo ne, ale měli myslím ještě nějaký dodatečný zápis (původní termín pro přihlášky byl 30.11.)

gepe
18. únor 2016

@helen_h jo, tak to vim, jen jsem nevedela, ze to je jeste Branik 😀 ja to beru uz spis ke Lhotce no. To nebyl dodatecny co jsem mela za info, ale rozsirovali kapacitu. Standard zapis je na konci brezna jeste.

gepe
18. únor 2016

@klarisa6 vetsinou je vseobecne pozadavek na trvale bydliste v Pze ditete a minimalne jednoho z rodicu. Kdyz nezkusis, nebudes vedet, treba budete mit stesti 🙂

helen_h
18. únor 2016

@gepe Jako dodatečný do těch dvou třídiček myslím ještě dělali (že hned do 30.11. nenaplnili ty dvě nové třídy, tak bylo možno zapsat se ještě po tom datu.) Ano, je to z důvodu rozšíření kapacity (rekonstrukce další budovy pro účely Mš), jinak původní třídy zapisované v březnu řádně naplnili.
Ale pak ještě kousek jsou Alšovy sady, ty navyšovaly o 1 třídu předloni a kapacitu v řádném zápisu nenaplnily, tak zapisovali ještě dodatečně v červnu 🙂
Tady na Čtyřce je výhoda, že je tu dost školek kousek od sebe...

gepe
18. únor 2016

@helen_h my jsme na rozhrani branik/hodkovicky. Maly je 2,5. Zvazujeme Jitrni, Jilovskou a na reference svagrove prave i Nemcickou. Takze ano, tady "nahore" jich je dost, o soukromych nemluve. Tak uvidime 🙂

gepe
18. únor 2016

@helen_h Alsovy sady nevypadaji spatne, no pekny 🙂)

helen_h
18. únor 2016

@gepe My máme Jílovskou úplně pod okny, ale měla jsem pěkné reference na Němčickou, tak jsem dala děti tam.
Jitřní je prý také fajn, dokonce mají věkově smíšené třídy (pokud člověk dává později i sourozence, přiradí ho do té třídy.)
Chce to spíše promýšlet do budoucnosti i cestování do práce, my jezdíme s manželem oba směrem na Kačerov, tak jsme tu Jitřní nakonec zavrhli, že by to bylo dost z ruky (bydlíme kousek u Billy Vavřenova).

helen_h
18. únor 2016

@gepe Dcerka je červencová a naštěstí je jako druhé dítě, takže měla bod za sourozence. Jinak bych asi byla pěkně na trní, jestli se vzhledem k věku dostane, některé letní děti se dostat bohužel nemusí :( Lépe dát přihlášku na více školek! (Preference se uvádějí do přihlášky a berou na to ohled.) Ony si ředitelky dají vědět a je pak větší šance, že některá dítě přijme.

gepe
18. únor 2016

@helen_h chapu 🙂 ono to je vse cca nastejno, tak je jedno zda se clovek chvilku zdrzi dovedenim/dovozem ditete do skolky. My jsme kousek od Billy, tak vim, ze teda Jilovskou uplne pod kny nemate 😉 to jen pro odlehceni 😀 s Nemcickou spokojenost nakonec? Nase je srpnova a prvorozena. Nemam iluze, ze se dostane hned, avsak proc to nezkusit 😅

helen_h
18. únor 2016

@gepe My bydlíme ve Vavřenově až kousek od Billy směrem k Mš Jílovské a ZŠ Jílovské, tam u toho multifunkčního (a seniorského) hřiště, trakže naopak, na zahradu Mš Jílovská mám z okna přímý výhled :D (Billu jsem pojala jako takový jasný orientační bod.)
Ale právě díky výhledu na zahradu školky jsem kolikrát viděla, jak se učitelky někde baví a děti jim na odrážedle úplně mimo dohled sjíždí ten kopeček, co mají na zahradě na bobování... to se samozřejmě stane všude, že třeba jsou děti mimo dohled... no, ale mít to takhle na ráně a mít tam synka a pokukovat po něm - nechtěla jsem to, tak proto jsem taky nevolila školky přímo pod okny. Plus jsem na Jílovskou neslyela nějaké zázračné reference.
Ano, s Němčickou velká spokojenost.

gepe
18. únor 2016

@helen_h achaaa 😀 ja to vzala pohledem od Vavrenky/Billy smerem k nam, tj opacnym nez k Tobe 🙂 no, to me by se asi taky nelibilo mit malou pod okny atd. Diky moc! 🙂

helen_h
18. únor 2016

@gepe Když jezdíte autem, je to jiné, tak zajížďka moc nevadí, ale když i tak člověk počítá cestou do práce s několika přestupy mezi busy a pak ještě metrem, tak se minuty při čekání na zastávkách zrovna ráno docela hooodně načítají... Zvlášť při cestě ještě úplně opačným směrem, kde jezdí jeden bus, který nepotřebuji. Upřímně jsem si o Jitřní ani nic nezjišťovala, neměli jsme ji v úvaze, jen vím, že si ji vybrala jedna maminka, se kterou jsem byla na jednom semináři a nejraději by dala holky do montessori školky, takže počítám, že přístup pedagogů hodně řešila a vybrala si tuto státní mš Jitřní).

helen_h
18. únor 2016

@gepe Jojo, byla jsem ještě rok s dcerkou doma, když už syn chodil do školky, fakt by to byla pro mě trochu stíha koukat na něj... plus on taky by nám koukal třeba rozesmutnělý do oken, jestli nás nezahlédne... ☹

gepe
18. únor 2016

@helen_h u Jitrni to naprosto s ne/dopravou chapu. Mam zatim jen refer na Nemcickou, svagrove kluci tam odchodili oba skolku a byla naprosto spokojena 🙂
Chude malej, asi si pridal odstrceny, no udelali jste ecidentne se zmenou dobre.

helen_h
18. únor 2016

@gepe Já ho do té Jílovské nedala, ale předtím jsme částečně chodili do soukromé (eko Rozárky) a ty moje odchody nezvládal, byl plačtivý... tak jsem to stýskání pak ve státní mš v něm nechtěla utvrzovat tím, že by si mohl vidět domů do oken a zahlédnout tam mě nebo sestřičku.