Zlobivé dítě ve školce - jak řešit situaci?

krystofovaa
31. kvě 2019

Máme doma 3 lété dítě a od ledna je ve školce. Jsem nešťastná a vůbec nevím co delat. Učitelky se stěžují, že bere dětem hračky, boří jim kostky. V říjnu se nám narodila druhé dítě. I jemu bere hračky. Jsem z toho neustálého napominani psychicky vyčerpaná. Nevím jestli je čas na psychologa nebo z toho vyroste.

martiniquest
31. kvě 2019

@krystofovaa Možná je na čase se staršímu dítěti pořádně věnovat. Ve třech letech je už dost velké, aby řadu věcí pochopilo. "Zlobením" si děti často jen vynucují pozornost, protože jejich komunikační dovednosti nejsou moc velké a nebo nejsou žádné, pokud v rodině, kde vyrůstají, nejsou lidé ochotni a schopni mluvit o svých pocitech.

krystofovaa
autor
31. kvě 2019

@martiniquest to bych neřekla, že se mu nevěnujeme. Ikdyz si hrajeme tak z ničeho nic začne skákat a běhat. Po dobrém to nejde, po zlém to nejde. Hodně se mazlíme a pusinkujeme. Nechápu proč to dělá, ale v té školce?!Většinou na hřišti je v pohodě

kajalka
31. kvě 2019

@krystofovaa Tak třeba být ve školce vůbec nechce.

krystofovaa
autor
31. kvě 2019

@kajalka vždycky se tam těší a ještě mě mává

martiniquest
31. kvě 2019

@krystofovaa Jen tak ze srandy to nedělá. Pokud vás doma nenapadá, na čem byste měli zapracovat, zajděte k dětskému psychologovi. Není se za co stydět.

simca31
31. kvě 2019

To co tady popisujete není zlobeni ale úplně normální chování 3 leteho dítěte a věřte že vím o čem mluvím mám 3 dětí a zlobeni vypadá úplně jinak učitelky mu mají vysvětlit že se to nedělá ale třeba si uvědomit že je ještě malí a že se taky musí poprat stim že není sám má sourozence žárlí určitě a je ve školce co je pro něj taky nové a to že skáče běhá neposlechne to je normální chování 3 leteho dítě a určitě z toho vyroste jako každý takže klid a neřešit maličkosti

simca31
31. kvě 2019

A učitelky jsou tam od toho aby mu vysvětlil že se to nedělá že se děti na něj budou zlobit mají ho něčím zaměstnat ale určitě z něho nemají dělat hned zlobivce a žalovat neřeknu kdyby byl sprostý drzí mlátil děti a věřte že i takové děti jsou

krystofovaa
autor
31. kvě 2019

Já ji dnes řekla, že pokud to udělá, že zebere hračku nebo jim zase zhodí ty kostky tak ho prostě posadi ke stolu. On má naučené, že se to nedělá a řekne to, ale jakoby nechápal ten význam. Když mu řeknu ať se omluví tak se taky omluví, ale vzápětí to opět udělá. Je fakt, že od té doby co je malá tady tak se změnil.

mandala
31. kvě 2019

Jako já už jsem snad stará nebo co, ale tohle mi hlava nebere, chodit k psychologovi kvůli takový blbosti...? 😮 Přesně souhlasím s příspěvkem výše, neříkám, že je to v pořádku, ale dle mne je to normální chování na tento věk, časem ho to určitě přejde. Až budeš mít třetí dítě tohoto věku, tak se nad takovou věcí ani nepozastavíš...😉

bayt
31. kvě 2019

@krystofovaa Tak hlavně nechápu, proč to s vámi učitelky řeší. Jako co vy s tím asi doma uděláte, když vám poví, že někdy před šesti hodinami ve školce to dítě někomu vzalo hračku? Teprve začíná chápat nějaké souvislosti a moje-tvoje. Ale tohle musí holt na místě řešit učitelka a zasáhnout, když dochází k nějaké velké kolizi.

Ale k psychologovi klidně zajděte, třeba vám dá dobré tipy, jak na to. A co zkusit mít vyčleněný nějaký čas na staršího, u kterého ale nebude mladší?

kuliseks
31. kvě 2019

Mame doma naprosto ten samy pripad, co popisujes. Fakt uplne do detailu. 3,5roku starsi, 1,5roku mladsi. Starsi proste zarli na mladsiho, na nasi pozornost. Je uplne jiny, kdyz je s nim nekdo sam nekde nebo kdyz je s brachou nebo dalsimi detmi. Proste musi se naucit pracovat se svymi emocemi a tak.. je to normalni. Psychologa klidne navstivte, ja o tom uvazuju, hlavne kvuli nejake rade jak na nej (jak mit doma lepsi pohodu apod). Ale je to zrejme fakt tim zarlenim. Starsi taky porad dela, co mu zakazeme, bere hracky atd atd

fifina86
31. kvě 2019

@bayt ale je dobre, ze to psni ucitelky resi s msminkou. Ony to vyresi na miste, ale z textu chapu, ze to je dlouhodoby problem a je treba o tom mluvit i s rodici. Zjistit, zda to dela doma/na hristi apod. Nehlede na to, ze i 3lete dite si uz pamatuje.

bayt
31. kvě 2019

@fifina86 To jo, ale ona to popsala spíš tak, že si stěžují...

prejeta_zaba
31. kvě 2019

Jako když sleduju učitelky z nejbližší školky, jak se chovají k dětem na hřišti, nedokážu si představit, že někomu takovému zanedlouho předám syna, který se chová úplně stejně jako zakladatelčin (a řekla bych, že se tak chová každé druhé dítě, prostě se teprve učí pravidlům společnosti, chování, komunikace). Já se s ním od malička vypiplávám, trpělivě vysvětluju a pak přijde ledová sprcha v podobě "ústavů"? Učitelky přece mají pomáhat děti vést, dále vychovávat a ne být jen dozorce, krafat na lavičce a jenom je pořád cepovat - tam nelez, to nedělej, nekřič, nepraš, neber hračky. Podle mě to ty děti už ani nevnímají, takových pouček a rozkazů. 🙄 Chápu, že nemůžou stát 25 dětem za zadkem, ale jsou tam od toho, aby ty děti zabavovaly a staraly se o ně a ne, aby je nechaly napospas osudu a pak si rodičům ve dveřích stěžovaly, jaké je dítě strašné a určitě má spoustu poruch chování. 😠 Co v tomto případě vyřeší psycholog? Že je dítě živé, hledá pozornost, akorát špatným způsobem? Nebo moderní nálepky adhd, asperger a podobně? A co to vlastně přinese tomu dítěti? V reálu až tak nic, ne? 😕

krystofovaa
autor
1. čer 2019

@prejeta_zaba máš pravdu Já ji vždy vyslechnu a pak cestou domů se mě chce brečet co jsem to za matku a kde dělám chyby!Kdyz se potom s ním bavím tak na mně chudáček hledí co po něm vlastně chci.

krystofovaa
autor
1. čer 2019

@krystofovaa navíc ta mladší učitelka to jakoby neřeší. Když jsem se jí na to ptala tak jen mavla rukou a usmála se.

arevb
1. čer 2019

@krystofovaa já doufám, že z toho vyrostou. Dcera je ve školce od září, v říjnu se mi narodil syn. První 3 měsíce si učitelky pořád stěžovaly, jak dcera zlobí, ale samy říkaly, že to bude asi forma žárleni. Pak se to zlepšilo, ale divoká a hlučná je stále

martiniquest
1. čer 2019

@prejeta_zaba Pokud vím, v ČR existují i soukromé a alternativněji laděné školky a každý má možnost si vybrat dle svých preferencí a možností. Není nutné dávat dítě do státní, pokud jej do školky vůbec chceme dát.
Psycholog v případě zakladatelky může být nápomocný v tom, jak s dítětem komunikovat a jak chápat jeho chování. V době mikro rodin, kde jsou (v lepším případě) matka, otec a děti odtrženi od zbytku rodiny se často vyskytuje problém, že matka už zkrátka nemůže (a otec je neustále v práci) a potřebuje od někoho podporu nebo pošťouchnutí.

daggg
1. čer 2019

@simca31 Učitelky jsou ve školství proto, aby umravňovaly neposedné děti, které zjevně neuposlechnou příkazu pedagoga? Velice pochybuji, že by šla učitelka za maminkou “žalovat” hned po prvním incidentu s dítětem 🙂))