Porodné 2011. Jak se počítá?

karmenta
10. črc 2010

porodné bude nově jen na první dítě a pouze pro rodiče s příjmy do 2,4násobku životního minima -------- můžete mi někdo říct jak si to vypočítat? Počítá se plat můj nebo i mého manžela?
Těch 13tis je tak na kočárek a základní výbavičku, proč to nenechají aspoň pro všechny prvorodičky? Zase na to dosáhne jen naše slavná menšina?? Tento systém mě už opravdu nebaví. Člověk je potrestaný za to že šel do práce. Nemám ani průměrný plat ale už téměř 3roky odvádím daně, můj manžel už 14let. Asi se přihlásíme na pracák a budeme se mít líp.

romana29
10. črc 2010

karmento určitě se počítá příjem celé rodiny, jj, bohužel porodné budou mít fakt jenom sociální případy. Hold se musíš snažit, aby se malá narodila do konce roku 😀 . Né, no tak sranda to není, to věřím.
Napřed jsem si říkala, o.k., tak dobře, nechají to aspoň na to první dítě, to bych tolerovala, i když každá korunka dobrá, že....ale tím 2,4 násobkem mě dostali, proboha, vždyť to má skoro každej víc, ne? :(

inspira
10. črc 2010

no je to opravdu nářez...ale co můžeme od té naši vlády čekat?

karmenta
autor
10. črc 2010

@romana29 Jak říkám, trestají ty co šli do práce. Pokud jsem počítala správně máme s manželem o 2tis víc než je ten 2,4 násobek životního minima. Já bych to udělala dle odpracované doby jak mateřskou. Ikdyž by žena vydělávala 100tis měsíčně ale čekala první mimčo v 30letech, před tím 10let pracovala, budovala kariéru atd a tím odváděla peníze do státní kasy tak má nárok na pomoc od státu. Ano, je jasné že ti co vydělávají méně to potřebují víc než milionářky, ale pracovaly, odváděly daně tak kde je problém? Kdo ale neodvedl nic tak dostane.. To je systém co mohl vymyslet fakt jen chlap. A to né ten nejchytřejší..

romana29
10. črc 2010

karmento jj, je to síla, bohužel. Pro ně bylo jednodušší to asi udělat takhle, snad aspoň c. přestanou rodit jednoho fakana za druhým, když už nic :(,kdyby ubylo dětí, které nikdo nechce a rodí je jenom tak pro prachy, tak to bude aspoň k něčemu dobrý.

karmenta
autor
10. črc 2010

@romana29 tak to snad bude jediné pozitivní, to je pravda. Ale nebojím se, oni se ozvou že je to diskriminace, že to bylo udělaný proto aby nemuseli na další děti dostávat peníze a naši zákonodárci jim to celý po.raní ze všech organizací zpětně vyplatí.

karmenta
autor
10. črc 2010

@inspira Jj, od naší milionářské vlády nic dobrého. Co je pro ně 13tis? Jak pro nás 13kč.

renush
10. črc 2010

a kdy to mají schválit? Docela hnus, když si vemeš, že třeba ve Francii je porodné 40.000kč na prvorozené a mají tam stejně draho jako u nás, tak mě to tady fakt nebaví. Přítel je Holanďan, tak budeme žít tam a ne tady. Tady je to šíleně drahé na takové nízké platy, co tady nabízí. Prostě to tu není k životu. Jen socky se tady mají dobře. 😖

karmenta
autor
10. črc 2010

@renush no už se na tom shodli, je jen otázka času než to bude oficiálně schváleno. Souhlas, pokud můžeš tak pryč odsud!! Tady se vyplatí jen nic nedělat a dokola říkat to kouzelný slovíčko --- diskriminace.. a všechno jde!

vycu
10. črc 2010

A proto jsem pro zrušení porodného úplně 😉

jety
10. črc 2010

vycu: taktak 😉

renush
11. črc 2010

Já jsem neviděla v eropě jiný národ, než ten český, který je schopný říct např.: " Jéé, vy nám nemáte jak vyplatit důchod, i když jsme pracovali celý život? To nevadí.. " a ještě poděkujou s úsměvem. Co je to s náma lidi?! Za nic se tady absolutně nebojuje. TO si tak dovolit jinde, tak mají politici stávky na každém rohu. Je to tu šílené! To jsem asi moc dlouho žila ve Francii. Oni alespoň něčeho dosáhnou a zachovají si svoji hrdost.

kasa
11. črc 2010

ahojki ,no jsem ráda ,že jsme to ještě stihli,myslím,že v dnešní době každá koruna dobrá. 🙂

kasa
11. črc 2010

@karmenta budu ti držet pěstičky at to ještě stihneš,protože jestli to udělali hlavně kvůli naší menšině tak ti stejně na své peníze dostanou,byla jsem loni v šoku,když kolegyně v práci patří sice do té kupičky slušné menšiny,je to super holka,ale jako každý věděla řesně na co má nárok a když přišla,že jde s dcerou vyřídit příspěvek na ovoce,tak jsem nechápala,že když kojí má nárok na 1200,-měsíčně,ale musí doložit od doktorky potvrzení ,že ještě kojí,prý aby bylo lepší mlíko.

karmenta
autor
11. črc 2010

@renush ¨no mě stačilo vidět ten směšný pokus o stávku před časem. všichni chtěli stávkovat, firma řekla že kdo půjde do práce a nebude stávkovat dostane jednou takový plat za ten den.. no a bylo po stávce.

kinsli
11. črc 2010

Holky tam myslíte, že to nabývá v platnost od 1.1.2011??? No já budu doufat, že to do 31.12. zvládneme 😀
První dcera se narodila 37+3tt. a mám termín 16.1.

karmenta
autor
11. črc 2010

@kasa tak tos mě dostala 😀 mám zkoušku z práva sociálního zabezpečení ale s takovou půjdu vrátit index.. 🙂

renush
11. črc 2010

já nemám slov.. blbých 13000 a chtějí je zrušit.. jak vlastně přišli na těch 13000? Si za to nepořídíš ani kočárek.
jj, u nás mají všichni plná ústa, ale aby stávkovali a dali jim co proto, to ne. Takže zase socky se budou mít dobčře i když máme pravicovou vládu.... to je nevídané!

renejaarudolf
11. črc 2010

@kasa to vazne? ja som prvu deru kojila 2,5 roku to by som si prisla na peknu ciastku..

vycu
11. črc 2010

@renush Já mám teda kočár za osm 😉 Nevím, kdo kdy přišel na to, že stát musí rodičům zaplatit výbavičku na dítě.
A prosím tě, kolik je ve Fr. mateřská a rodičák a na jak dlouho? A v Holandsku?? Dík

marinka
11. črc 2010

Já bych porodné teda zrušila úplně, někde se ty prchy krouhnout musí, pokud chceme schodek snížit a tyhle jednorázové částky jsou na to nejlepší..Max. by na něj mohli mít nárok holky, které otěhotní během studia, tak na něj žádní romové nedosáhnou, že to tak musím napsat 😅
Přiznejme si, kolik z nás kupuje za porodné výbavičku pro prcka?? Stejně už máme všechno pokoupeno než se mimčo narodí..Naopak bych určitě nesahala na rodičák, když je dnes pomalu zázrak, když vezmou dítko do školky ve třech letech.

vycu
11. črc 2010

Mno tak v Holandsku porodné není a rodičák 3 měsíce.

Ve Fr. bylo v roce 2008 porodné 841 euro. Mateřská dovolená trvá u prvního dítěte min. 8 týdnů, u druhého 16 týdnů a u třetího 26 týdnů. Rodičovská dovolená trvá pro první dvě děti max. 3 roky (vždy na 1 rok s možností prodloužení), pro třetí dítě 2 roky (v tomto případě je rodičovská dávka vyplácena ve zvýšené výměře).

renush
11. črc 2010

Já mám teda kočárek za 30.000 kč. Viš, oni ve Fr. a Holandsku mají vyšší platy. To jen čech je schopný chodit do práce za 12.000Kč. Já sice mám plat hezký, ale 60.000 které jsem měla ve Fr. tady nikdy nedostanu. Tak si o porodné nežádej, když ho nechceš. Stejně těch 13000 je strašně směšná částka proti tomu, kolik si na nás stát rýžuje každý měsíc. Tahle země je teda fakt šíolená 😒

renush
11. črc 2010

tak to sorry, to jsem jednou rozebírala s kolegyní práce z Franci, porodné na rok 2010 je fakt 889€ ve Francii, ale i tak velmi slušná částka. A taky ty maminy nesedí doma na rodičáku 4 roky, jako české, to mi příjde hrozný sedět s dítětem tak dlouho doma. Po roce chci do práce, ale ne v ČR, nebudu přece podporovat tuhle zemi, která na lidi, co makaj kašle z vysoka.

gilotek
11. črc 2010

Mě tedy jestli nestihnu porodné dost nasere 🙄

Nejde přeci o výbavičku. Ty peníze jsou peníze do začátku ne? My jsme za porodné u prvního syna kupovali posupně plíny aj. A dost nám to pomohlo.

Ted čekáme dvojčátka a to bude teprve mazec s penězma. Daně státu odvádím přes 10 let, tak ať rodiny podporujou 😠

karmenta
autor
11. črc 2010

@marinka Když ale zrušit tak pro všechny a ne pro ty co se snaží a šli do práce místo braní všech sociálních dávek. Takhle mi to přijde - pracuješ? nic nedostaneš. Živí tě celou dobu stát? Tak tě bude živit dál.. Přijde mi to prostě prvoplánově blbě nastavené, bud bych to dala přesně naopak nebo nic, ale toto je diskriminace pracujících, a tím pádem daní odvádějících, lidí.

marinka
11. črc 2010

@karmenta Je fakt, že toho by se začalo brzo zneužívat, takže jsem pro to, aby se to zrušilo všem 😉

karmenta
autor
11. črc 2010

@marinka no já nechci být rejpavá, ale už máš dvě děti.. 😉 porodné jsi odmítla?

marinka
11. črc 2010

@karmenta 😀 To by asi ničemu nepomohlo..Vím, že kdyby porodné zrušili během mého těhotenství, nenadávala bych, protože u obou holek jsem měla vše připraveno předem a porodné jsme utratili za Vánoční dárky, na které bychom ušetřili i tak. Jasně, že to koplo, ale přijde mi to jako zbytečně vylký výdaj ze státního rozpočtu, který není nezbytně nutný. Volila jsem nejradikálnější pravici, protože je mi jasné, že je už jsou ty reformy fakt potřeba a holt na sociálních dávkách se dá ušetřit dost. A krouhnout ty jednorázové je nejlepší řešení, to nikoho nezruinuje 😉
Taky přijdeme o penízky, manžel dělá u policie, kde se budou snižovat platy, nejsme žádní milionáři, ale nenadáváme, protože je to prostě nutné 😉 Opravdu nechci nedopadnout jako v Řecku..

zuzik03
11. črc 2010

ach jo, tady se zase breci 😀 nerikejte mi, ze se rozhodujete, zda mit dite, dle vyse porodneho. o dite se maji postarat rodice, ne stat. ten by mel radsi zvyhodnit kratsi uvazky a firemni skolky, nez sypat penize na porodne 😉

@renush opevujes francii, ale ta se timhle tempem dostane brzo do stejne faze jako recko, dyt je tam socialismus jak vysity 😲

marinka
11. črc 2010

@zuzik03 Přesně tak!! 😵