2letý syn si neumí říkat na WC

natany
28. dub 2017

Zdravím všechny maminky a žádám o pomoc nebo alespoň radu…mám synka, kterému jsou 2 roky a 7 měsíců, krásně mluví, začal tedy dost brzy, ale umí říkanky, básničky, písničky, skládá i složité věci, rozezná barvy, značky aut, čísla a pomalu zkouší i abecedu, ovšem říct maminko čůrat, sice umí, ale neřekne a pustí to do kalhot. Jsem zoufalá, už nevím kudy kam, protože od září potřebuji nastoupit do práce a dát ho do školky a podmínka snad ve všech státních školkách je, aby děti byly bez plen. Holky co mám proboha dělat??!!! Zkoušela jsem to po dobrým, po zlým, nalákat ho na sladkost, že se s ním nebudou děti kamarádit, když se počůrává…občas má třeba 2-3 dny slabou chvilku, že ráno přijde a říká maminko kakat, takže ho dám na nočník a vykaká se, ale jinak to je hrůza děs, musím ho tam sama dávat, on si sedne, sedí a vyčůrá se, vykaká se, ale sám si neřekne ani za nic! Vím, že všechny moje techniky nejsou správné a spoustu z Vás s nimi třeba nebude souhlasit, ale zkusila jsem snad vše, abych zjistila, jestli na něj něco nebude platit…Nevím, jestli na něj moc netlačím, ale je už dost velkej a tím, že umí mluvit a na všechno si řekne (smrkat, pít, jíst, pohádku) to prostě nechápu…:( :nevim: :,( Všem předem děkuji 🙂! Lucka

kvakuska
28. dub 2017

Myslím že už tady na tohle téma bylo a je hodně diskuzí, ale platí pořád to stejné.
Brzy bude teplo, takže obrnit se trpělivostí, sebrat plínu a nechat běhat třeba jen v prádle nebo i bez, když se počůrá (možná) mu to bude vadit. Pokud se počůrá tak ho nech aby si to mokré svlíknul, třeba i (jako) vypral, dej mu hadr, ať jde po sobě loužičku utřít. Hlavně když se rozhodneš plínu nedat, tak vydrž a opravdu ji nedávej., Někomu to trvá krátce, někomu dýl, ale dělaly to tak naše babičky i maminky a pořád to na děti platí.
Nočník není nutný, může chodit na záchod, ať jdou o víkendu párkrát čůrat s tátou spolu jako velký chlapi a potom v tom přes týden pokračovat.
Doma třeba není nutné, aby si říkal, udělej to tak, aby mohl na záchod nebo na nočník rovnou sám chodit. Nočník tak aby se k němu dostal sám, na WC stupínek.
Někomu pomůže barevný dětský WC papír, děti se těší až se budou moci utřít třeba dinosaurem. Někomu pomůže dobrůtka (nejdřív za každé samostaně ohlášené vyčůrání, později se dají dělat čárky a když jsou tři, tak malé kokinko.
Nedělej z čůrání vědu, aby neviděl jak moc ti na tom záleží, jen třeba co 20 minut se zeptej "nepotřebuješ čůrat"?
Když se počůrá, tak říct jak jsi smutná že nešel na nočník + hodně smutný obličej (to stačí, není třeba to víc komentovat), když jde na nočník tak zatančit oslavný tanec.
Na dceru třeba pomáhalo říkat si jakoby sama pro sebe "já si myslím, že by to XXX ani nezvládla jít se sama vyčůrat, to bych teda byla překvapená"
Když si tohle všechno nakombinuješ tak, aby vám to vyhovovalo, tak věřím že do září budete bez plenky na den. Držím palce!

mikilenka
28. dub 2017

Ahoj, u nás pomohlo, když jsem klukům popsala, jak ta voda, kterou vipijí, putuje tělem a dojde až dolů do bříška. Když jí tam ucítí, že je jí tam více, tak se vyčůrají. To samé s kakáním. Chodí za mnou a řeknou mi, že tam mají moc vody, že je to tlačí.
Dobré je taky stále se neptat, ale připomínat: "Až budeš potřebovat čůrat, řekni nebo jdi sám na záchod."
Máš už velkého chlapce, uč ho rovnou na WC. Ve většině školek nemají nočník, jen malý záchod.
Taky pomáhá, když mu to řekne někdo jiný než pořád maminka. Našim klukům nejvíce pomohlo, když jsme byli ve školce a paní učitelka jim vysvětlila, že kakat musejí do záchodu, jinak tam nemůžou chodit. Vždycky poprosím učitelku, aby jim něco takto sdělila a oni se moc snaží, potom mají velkou radost, když to zvládnou a rádi ji říkají úspěchy.
Tak hodně úspěchu.

annasmyckova
28. dub 2017

chce to vydržet třeba týden opravdu už nedat plínu a jen převlékat.. (sebrala jsem plíny, že už došly a že nemám..)u nás taky pomohlo, že si sám vybral trenky s traktůrkama, tak jsem mu říkala, přece si nepočůráš ty traktory...asi 6 dní jsme jen převlíkali a neříkal si sám, pak mu to asi docvaklo v hlavě a zlomilo se to. Ale nejvíc ty kluky baví čůrání na cíl (na kytičku venku, nebo na pinpongáč v záchodě..). Nehodu sem tam má, když si zahraje a na noc plínu dávám, ale už je dost často suchý, tak to asi půjde.

betelgeuzz
28. dub 2017

U nás i pomohlo mít nočník na očích. Ne někde v koupelně, na záchodě, ale tam, kde si dítě hraje.

letadlo13
28. dub 2017

Čekala jsem, dokud se nebude umět vyčůrat "na povel", prostě takové to, teď chci čůrat, tak čůrám. Asi za týden jsem pak sebrala plenky. Na nočníku neposedí, jen vykoná skoro za pochodu, a je pryč. Pokud byl nahatý, ještě, jinak toho půlka skončila v gatích, musela jsem ho lovit a posadit, pak to šlo, jinak havárka. A ten týden vydržet byla teda věc, když to padá nohavicí. Druhý týden o dost lepší. Za 3 týdny už si řekl sám a havárky, když se zabral do zajímavé činnosti nebo venku. Teď je to asi měsíc, max. 6 týdnů, nevím jistě. Občas se sice počůrá, ale tak 1x týdně. Do auta a na noc plenka, odpolední spaní už taky bez plenky, noční je suchá jen někdy. Ex post jsem zjistila, že se tomu říká indiánská metoda. Má 2 a čtvrt roku, do té doby absolutně bez šance jakkoli odplenkovat. Nějak extra moc už nechválím. Neodměňuju, nediskutuju. Mě taky nikdo nechválí, že chodím na záchod, má z toho sám radost, jakou má hezkou hromádku v záchodě. Ještě prěd měsícem bych napsala stejný úvod jako @natany , jen jsem prostě čekala, než sedne to "něco" v hlavě.

dizi
28. dub 2017

Ahoj, zkus mrknout na indianskou metodu
https://www.vanickovani.cz/jak-se-zbavit-plenek/
Ale v podstate jde o to jednou diteti (kolem 2 let) vzit plinu a uz mu ji nikdy nevratit, at se deje, co se deje (krome na noc). Coz se opravdu nejlepe dela v lete.
A neboj, ono to pujde 🙂

victress
28. dub 2017

@betelgeuzz taky jsme měli nočník chvilku v obýváku😀

pampalin
28. dub 2017

Nečetla jsem ostatní komentáře, ale já to udělala tak, že jsem plenku prostě sebrala a už nedala. Měla jsem i 7,8 kalhotky a oblečení denně, ale za 3 dny si říkala úplně krásně. Chce to ale pevný nervy a hodně prádla.

kvakuska
28. dub 2017

@letadlo13 pokud se tomu říká indiánská metoda, tak v tom případě i naše babičky a maminky byly indiánky, protože odplenkovávaly úplně stejným způsobem 😎
Do auta jsem dávala plenku tak, že jsem ji dala pod oblečenou dceru, aby nepročůrala sedačku (a nejlíp tak, aby si vůbec nevšimla že ji pod sebou má), ale nedávala jsem plenku přímo na uadeček, abych ji nezmátla. A na cestu jsem vzala dvoje převlečení. Při cestě jsem se ptala po 20 minutách zda nepotřebuje čůrat, po 40 minutách jízdy jsem bez ptaní zastavila a čůralo se. V autě se mi počůrala vlastně jen jednou, když neočekávaně usnula.

yerry
28. dub 2017

@natany starsi dcera chodila na nočník už někdy v 17 měsících a pak najednou přišel blok a vrátila se k plenam a navíc nočník nechtěla ani vidět. ... když mela před druhými narozeninami tak jsem si ji vzala k sobe a řekla ji ze plenky došly. .. ze už máme plenky jen na spinkání a na procházky venku ( byla zima ) a zabralo to. První týden to bylo takový jakože občas se povedlo a občas ne ale po týdnů se to poddalo. ... po 14 dnech jsme si troufly i ven bez pleny a za další dva měsíce už mela plenu jen na noční spaní a pak ještě další dva měsíce a už neměla ani v noci.... ale u nás prostě funguje to ze ji postavim před hotovou věc a dam ji najevo ze vím že to zvládne a takhle to táhne se vším a funguje to... ale zkoušela to takto i má kamarádka a na jejího klučina to nezabralo. ...

denikzaslouzilemamy
30. dub 2017

Lucko, z čeho jste tak zoufalá? Při horním výčtu toho všeho, co Váš syn umí, na něj buďte pyšná a dopřejte mu čas.
: krásně mluví, začal tedy dost brzy, ale umí říkanky, básničky, písničky, skládá i složité věci, rozezná barvy, značky aut, čísla a pomalu zkouší i abecedu-to už stojí za velkou pýchu!😉
Je hrozný mýtus, že dítě v roce a půl má být bez plenky, každé dítě je jiné a jinak dozrává. Z mých pěti dcer byla pouze jedna v roce a půl bez plenek, ostatní až ve dvou a půl letech.

Nejmladší jsem ani dříve neučila, věděla jsem, že se sice možná vyčůrá, ale neřekne si a o to jde především. Roční dítě také udělá potřebu do nočníku, když na něm bude sedět hodinu v kuse a 20x za den. Ale už si samo neřekne, protože to neumí prostě.

Proto jsem čekala do dvou a půl let na první náznaky, kdy dcera věděla, co "dělá" a plenku jsem sundala. Naučila se během dvou týdnů na malou i velkou, ale první týden byl plný nehod. První tři dny byly nejšílenější, pak už to bylo lepší a asi po týdnu už uměla i na velkou si dojít včas a říct si.

Doporučuji dát nočník do místnosti, kde jste, i když jdete do kuchyně, brát ho sebou, aby ho měl synek na očích.
Můžete zkusit dávat ho častěji, ptát se, ale z mé zkušenosti to moc nezabírá. Zatím ještě nedozrál do stavu, kdy se mu potřeba sepne v mozku a on ji cítí ve svěračích. Snad to nepopisuji příliš odborně, ale vlastně je to přesně. Mozek musí dát svěrači signál, aby potřebu zadržel, dítě musí dojít k nočníku nebo záchodu, sundat si kalhoty, spodní prádlo a sednout si na nočník. Celou tu dobu musí potřebu zadržovat a to je opravdu pro naše malé děti náročné 😉

Tady pomůže jenom čas a léto je před námi, takže i to bude snazší. Bude mít méně oblečení.

Takže trpělivost a hlaně nekárat, netrestat. Spojí si potřebu s něčím negativním a může se pak později pomočovat a mít strach 😕

Držím palce❤

tinkajk
1. kvě 2017

U nás také pomohlo sebrat plínku ze dne na den ve 2 letech a 5 měsících, krom spaní. První 2 nebo 3 dny strašný, všude louže, ale potom se to zlepšilo.
Na spaní jsme plínky vzali o půl roku později, už mě to přestalo bavit. Takže bohužel asi 3 týdny byla počůraná postel, ale pomohlo to. Koupili jsme v lékárně prostěradlo z modrého igelitu, co se používá v nemocnicích, aby nebyla durch i matrace a tak jsem prala jen pyžamo a stará prostěradla, které měla dcerka pod zadečkem.
Šlo to tedy trochu drasticky, hlavně to noční, ale tako jsem toho názoru, že když dítě chápe všechno ostatní, tak tahle metoda je jen otázkou uvědomění.
Ale také si myslím to, že některé děti jdou mimo tyhle obecná pravidla a pak se rodič může stavět na hlavu a stejně je to nanic.
Moc držím palce! 😉

kocour1
1. kvě 2017

Mám podobně starého syna a je to u nás stejné...akorát s tím rozdílem, že si ani na ten záchod sednout nechce a když už ho náhodou nalákám k posazení, tak tam stejně nic nevyrobí...vše do kalhot, takže má stále plenu...nechávám to na léto, říkám si, že jakmile se oteplí, sundám plenu a jdeme zkusit indiána (prostě plenu sundat a nedat a navzdory počůrávání se vydržet, ono jim to dojde🙂 )...jinak mám dceru starší a s tou to také pořád nešlo a pak jednoho dne sama řekla, že nechce plenku a za jeden den to uměla...takže do září času dost, on se to určitě do té doby naučí🙂

kamiska
1. kvě 2017

A u nas pomohlo vysvetleni. Maly se ve stejnem veku umel vycurat na hrnec sam, ale casto si nerek - obzvlast venku a kdyz nebyl se mnou. Proc by si rikal - ma nahradni obleceni. Sam mi to tak rekl. Tak kdyz se jednou venku pocural durch az do bot, sli sme domu a rikam - podivej na tu hromadu pradla - misto, abych si s tebou hrala, musim prat, veset, skladat. Koukej, mas mokry boty, jiny zimni nemame - nemuzeme jit ven, musi uschnout...vsadila jsem na to, ze neni hloupej, na prirozenej dusledek, nadany za to nedostaval a ani tehdy neeostal. Od te doby si rika, pokud je hodne zabavenej, stane se, ze si cvrkne, ale nesrovnatelny.

hannyska
1. kvě 2017

U nás fungovaly odměny ve formě lipo bonbonků, které má malý moc rád. Vždycky když se vyčůral na nočník, dostal bonbonek, horší to bylo s kakáním, to nikdy nestihl a řekl že chce kakat až to měl v kalhotech. Od 2 let jsem mu přestala plenku dávat přes den, jenom na noční a polední spaní, naučil se to během měsíce. To kakání jsme odbourali asi měsíc zpátky taky a to zase tak, že se těší do školky, kde půjde od září a my mu říkáme, že ve školce se nesmí pokakávat, že by tam nemohl chodit. Párkrát jsme mu to tak řekli a vždycky zavolá. Každopádně je třeba se pořád ptát, i co 10 minut a ikdyž protestuje, že neche tak ho tam co půl hodiny aspoň posadit, jakože to jdete zkusit a třeba se vyčůrá 🙂
Teď už mám chybí jen odbourat noční plenku, tu vždycky počůranou trochu, je problém že se v noci nikdy neprobudí tím čůráním, abych ho mohla dát na nočník, omezujeme večerní pití, tak snad se nám i toto brzy povede. 🙂