5letý syn nemá založené 5. zuby, máte zkušenost?

jankatm
19. dub 2017

Se synem (5,5roku) jsem byla včera na rentgenu zubů, kde mu zjistili, že nemá založené pětky nahoře ani dole. Máte někdo podobnou zkušenost? Jak se to řeší? Je ještě nějaká možnost, že zuby vyrostou? Navíc má syn zvýšenou kazivost, zubařka mu tento týden vytrhla čtverku nahoře, protože měl oteklou tvář a dělal se mu nad zoubkem váček. Plánuje mu vytrhnout i čtverku na druhé straně, protože tam měl hluboký kaz a zoubek je mrtvý. Přemýšlela jsem, že se zkusím objednat na konzultaci k jinému zubaři, ale nevím, jestli to má smysl..

lovely_creature
19. dub 2017

Proč to zubařka nechala dojít tak daleko? S tím kazem?

jankatm
autor
19. dub 2017

@lovely_creature to nevím, chodili jsme pravidelně po půl roce a asi kolem 4.roku syna říkala, že v tomto období se v puse nic moc neděje, že stačí, když přijdeme za rok. Přišli jsme teda za rok a od té doby tam chodíme každou chvíli, měl asi 3 malé kazy (říkala, že to jsou jen takové tečky, ale že je pro jistotu vyvrtá a zaplombuje) a dva větší kazy. Jeden z těch větších zaplombovala, syn si potom stěžoval, že ho to na té straně bolí při čištění zoubků. Na další kontrole se zjistilo, že se mu plomba vydrolila i s kouskem zubu a vylezlo mu kousek zubní dřeně (to ho asi bolelo), tak mu do té dírky dala něco, aby se zub umrtvil a příště mu ho zaplombuje. Ale prý ten zub (je to trojka nahoře) chce nechat v puse co nejdýl kvůli postavení trvalých zubů... A to si syn nechá od mala hezky a pravidelně čistit zoubky, sladkosti má omezeně... Tak nevím, čím to je..

lovely_creature
19. dub 2017

@jankatm takže po období kdy se nic v puse neděje měl tři kazy, který pak ještě špatně opravila? Já bych od ní utíkala někam jinam.
Nemám zatím zkušenosti s dětma, jen se zubarema... Ale až ve 30 letech jsem našla pořádnou zubařku, která se o mě stará a zuby mi opravila. Mám paradentozu a spodní přední se mi začaly kývat.. vše lehce vyřešila....

Za konzultace se neplatí, šla bych vyzkoušet jinou kliniku. A doporucuju mladé moderní zubaře

kotty
19. dub 2017

Zuby jsou dost důležité - pokud máte možnost konzultace jinde, neváhala bych. Sama jsem to už párkrát udělala.Když nic jiného, aspoň budete vědět, že to tak být musí nebo naopak zjistíte alternativy 🙂 Když si představím, jak u zubaře trpím já, tak už proto, aby zbytečně netrpělo dítě, bych se zeptala.

lajla
19. dub 2017

@jankatm byl udelan rtg? Dcerka ma neco takoveho s 1 nahore...jako mala mela uraz na mlecne 1 kterou stale ma...a tu druhou 1 ma jakoby v dasni nakrivo pod tou mlecnou..zjisteno rtg...sama nevyleze.resi se to ope...nahodne to zjistila dr na ortodoncii...ne nase zubarka

kotty
19. dub 2017

@lajla hned v uvodni otázce paní píše , že byl na rtg zubů včera

fallingstars
19. dub 2017

Já nemám založené obě pětky dole. Pokuď je opravdu nemá založené, prostě tam nejsou a nevyrostou. Výhoda je, že nebude mít co tlačit na první a ty tam mohou vydržet dlouho, třeba i celý život. Musí se jim ale věnovat zvýšená péče. Mně tenkrát (přišlo se na to v pubertě při rtg kvůli rovnátkům) nabídli dvě varianty - buď by mi bývali ty první pětky vytrhli a pomocí rovnátek posunuli zuby za nimi tak, aby nebyla vidět mezera, nebo se tam mohou nechat a uvidí se. Zvolily jsme s mamkou druhou variantu. Jednu stále mám (je mi 34), z druhé mi před rokem a půl vypadla plomba a jelikož po několika opravách zbýval už jen prakticky skelet toho zubu, nešlo užnto tentokrát opravit a vytrhl mi ji. Čekám, až odrodím, a dá mi tam titanový implantát (varianta je samozřejmě i můstek).
Jaký je postup teď (zda pořád přichází v úvahu i první varianta), bohužel nevím, ale trochu nepříznivý faktor je, že už teď má kazivější zuby...

luciespal
19. dub 2017

Take mam podobnou zkušenost jako paní v předchozím příspěvku. Prvni zub mi vydržel do 38let a ted mam implantát.

jankatm
autor
19. dub 2017

@lovely_creature ta naše zubařka je právě mladá a chodí na různá školení..

jankatm
autor
19. dub 2017

@lovely_creature dívám se, že jste z Ivančic, to je kousek od nás 🙂. Můžu se teda zeptat, kam chodíte k zubaři?

lovely_creature
19. dub 2017

@jankatm já jezdím do Bosonoh klinika Ascendent . Tady v okolí nikoho neznám bydlím tu chvilku