Odstranění "přebytečných" zubů chirurgicky

apfele
29. črc 2014

Synovi bude 6 let, špatně mu začal růst špičák, proto jsme navštívili specializované pracoviště v Motole - konkrétně ortodoncii. Tam nám dnes řekli, že mu tam rostou dva zuby navíc a brání tomu správnému zubu v růstu a je zapotřebí tyto zuby chirurgicky odstranit. Máte někdo zkušenosti s operací zubů u takto malého dítěte? Hrozně se toho bojím, vůbec nevím, jak syna na takový zákrok mám připravit. ☹

andelka
29. črc 2014

S dětmi zkušenost nemám, ale sama mám o 4 zuby méně (plus 6dní vytrhnutou osmičku 😀 ), nemám všechny čtyřky. Mám malou pusu, zuby se mi tam málem ani teď nevejdou, mám naprosto minimální mezizubní prostory a zubky i bez těch 4 zubů a nošení rovnátek se některé malinko překrývají. Kdyby mi je ale nechali, byly by křivé jak židovské náhrobky. První dva mi trhali ve druhé třídě, další dva ve čtvrté, prostě sotva jako stálé narostly, už šly ven. Trauma z toho nemám, bylo vtipné jak jsem měla gumovou bradu, a dostala jsem tehdy svoji první bárbínu. Určitě jsem hysterčila a bála se, ale mamka mě podporovala, nedělala z toho tragédii a prostě to bylo nutné. Se synem bych to probrala rámcově, hlavně aby věděl že budeš s ním, že to bude trvat chvilku, že prostě někdy jsou zdravotní problémy a jejich řešení je nepříjemné,ale musí se přežít.A něco bych mu slíbila jako "bolestné".

andelka
29. črc 2014

Jo, nevím jaký přesně ten zákrok má být, kde ty špatné zuby jsou, jak to bude probíhat..to ti řeknou konkrétně oni, včetně postupu předtím a potom. Moje zuby byly normální, vyrostlé, jen se tam prostě nevlezly, takže to opíchali, umrtvili, vytáhli, fertig. Snaž se být v klidu, děti tohle přebírají a o to víc se bojí. Oni ti řeknou jestli to udělají v lokální nebo celkové anestezii a podle toho připravíš malého.
U mě minulý týden na osmička byla záležitost celkově max. 25minut (včetně povykládání, čekání na zabrání injekcí, výkon, poučení..) a to byla z částo prořezaná, takže odkrytí dásně, obroušení, odřezání korunky a vytrhávání jednotlivých kořenů, pak šití.. Pro mě bylo nejhorší otevřít pusu, pak už jsem držela a čekala až to bude hotové.

apfele
autor
29. črc 2014

@andelka tak zatím nám řekli, že to bude chirurgicky v celkové narkoze, s tím, že mu budou muset rozříznout dáseň a ty zuby co jsou navíc nějak vyndat, aby špičák, který je nad nimi mohl sestoupit dolů a mohl růst normálně. No příští pátek tam jdu, aby mi celkově vysvětlili postup a domluvili termín operace.

andelka
29. črc 2014

@apfele tak to bude dobrý. Já to měla v lokálním, vždycky 2 zuby najednou. Jestli malej není zvyklý na špitál apod. tak bych si s ním o tom povídala, aby neměl strach, a ujišťovala že jsi s ním a že to bude bez problémů. Já třeba jsem ten typ, co musí mít info, vědět do čeho jde, u sebe i u dětí, a i když mi není nejlíp snažím se to brát jak to je a nestresovat, nepřenášet to zbytečně na dítě.

amabilis
29. črc 2014

@apfele Mně takhle zuby odstraňovali až ve dvanácti letech a pak jsem nosila rovnátka. Ale bohužel zuby se mi úplně nesrovnaly, takže za mě radši odstranit teď v šesti letech, kdy ty zuby teprve rostou. Držím palce, ať to malý co nejlíp zvládne!