Zubní kaz u krčku ve 4 letech. Řeší se kazy i u mléčných zubů?

ilunka
17. zář 2019

Dobrý den, synovi budou 4roky a má zubní kaz u krčku. Slyšela jsem že se s tím nic nedělá, když se jedná o mléčné zuby. Máte někdo s tím zkušenost?
Klidně mu zaplatím bílé bomby to je mi jedno. K zubaři chodíme,ale toto se mu objevilo během chvíle.

pajamo
17. zář 2019

Rozhodně se s tím něco dělá a musí dělat, neodkládat až bude velký a bude bolet a k zubaři co nejdříve.

martiniquest
17. zář 2019

Nas triletak uz ma 4, i kdyz dvakrat denne cistime, sladke doma nedostava a poje vodu. Uz je objednany na vrtani. Vyckavali jsme po dohode se zubarkou rok. Teprve ted aspon dobrovolne otevrel pusu.

kajalka
17. zář 2019

Naše dr přední zuby neřeší, stoličky spravuje.

petanevesta
17. zář 2019

@ilunka určitě nenechávat..můj syn 3 roky bohužel má takto zkazene krčky na horních 4zubech a vzadu na stoličce velký kaz na vytržení a malý kaz na opravu..v Praze na klinice Radno jdeme příští pátek na zákrok pod narkózou .je to za x tisíc,ale nechceme ho nechat takto,pry by to mohla napadnout i druhé zuby a ovlivnit celkově trvaly chrup.Sladke občas má,ale byl i dlouho kojen 2 roky 2mesice,takže otázka,z čeho to má...dcera ji ty samé věci a nemá ani jeden kaz,čistíme zuby od malá poctivě.

tulikiss
17. zář 2019

syn ma opravene 4 a5 protoze se mu udelal kaz v mezizubnim prostoru a to pritom cistime i mezizubnim kartackem ☹ bila plomba je pro deti zadarmo.

fifina86
17. zář 2019

@tulikiss tak my za bilou platime, zdarma je jen nejaky “cement”, kde je riziko vydroleni. Jinak nase ditko behem 6mesici 2mezizubni kazy, pouzivame nit a stejne. Zaradili jsme ted CG tooth mousse.

@ilunka musi se to opravit, nas zubar opravu preferuje, protoze stolicky budou v puse jeste dlouho a pro dalsi vyvoj je dobre, pokud jsou zachovany.

verunka_korunka
17. zář 2019

@ilunka a opravdu je to kaz? Dcera ma takovy bily flicek u krcku na horni trojce. Doktorka mi rikala, ze je to jen nejak porusena sklovina, takze pecliveji cistit a potirat na noc pastou. Vic si ten zub hlida. Jinak s kazy u deti nemam zkusenost.

ilema
17. zář 2019

@ilunka tak naše zubařka to neřeší, chodily jsme k jiné, která dceru mordovala přes hodinu, dostala bílou plombu a za dva dny byla venku, prý plomby v mléčných zubech moc nedrží. Nová zubařka mléčné zuby neřeší vůbec, dcera má stejně blok, sotva tam tu pusu s brekem otevře, a abych ji nechala vrtat zub pod narkozou, to je zas dost proti srsti mě samotné.

fifina86
17. zář 2019

@ilema kaz je infekcni, muze se prenest na ziby druhe :( A muze zpusobit samozrejme i zanet. Nechat byt neni dobry postup.

ilema
18. zář 2019

@fifina86 to samozřejmě může, a při líbání mého muže můžu nakazit i já jeho, pokud budu mít kaz. Vím, že to není nejlepší řešení, kdyby dceru netraumatizovala první zubařka, bylo by to lepší, dcera tam byla tenkrát s babičkou a kdybych tam byla já, tak bych paní zubařku, co se dušovala, jak to s dětmi umí, na místě dořvala jak malou, nebyla jsem, teď jsem ráda, když dcera otevře pusu a nezhroutí se u toho, na druhou stranu, nechci ji kvůli jednomu zubu nechat uspavat.

fifina86
18. zář 2019

@ilema a co budes delat, az se ji rozjede zanet? To uz bude pozde. Hledala bych v okoli (i vzdalenejsim) detske zubare, aby jste s tim blokem neco zacali delat dokud je prostor.

babanci
18. zář 2019

Ano. Řeší, údajně by se dostal i do dalšího zubu. Ale zašla bych k nějakému citlivému lékaři. My jsme vybrali vyhlášeného lidumila a šli jsme k němu na prohlídku zubů už ve dvou letech. Povozil jí na křesle, sáhl do pusinky, vyfoukal zoubky, úplně byla nadšená. Teď by tam chtěla chodit pořád.

babanci
18. zář 2019

Nevím teda, zda-li je to opravdu tak nutné. Za mě se první zuby neošetřovaly, s čištěním jsem to taky moc nepřeháněla jako dítě a ačkoliv je mi 56 let, mám zuby bez jediného kazu a na barevné škále druhé nejbělejší. Moje zubařka vždycky svolává kolegy, ať se jdou podívat. 🙂 A musím říct, že to mám vcelku zadarmo.

blondynka400
18. zář 2019

@petanevesta můžu se zeptat proč pod narkozu?

blondynka400
18. zář 2019

@tulikiss jenom ta obyčejná bílá, která není úplně kvalitní . Ty lepší "nové" bílé se musí zaplatit...
@ilunka určitě se to musí opravit. Jestli to tedy není přední spodní jednička, tam by to asi nemělo smysl, i když ono jak u koho. Každému vypadávají zoubky jinak a jak už tu bylo psáno, není dobré, když kaz je v pusince dlouho

petanevesta
18. zář 2019

@blondynka400 jelikož jde o 6 zubu

blondynka400
18. zář 2019

@petanevesta ale přeci jenom narkóza pro takto malé dítě :-/ Dá se to udělat na víckrát a nebo myslím v Motole je nějaké speciální centrum, dávají jim jenom plyn na omámení a prý je to naprosto v pohodě. Je to každého věc, jen mne to maličko zarazilo...

petanevesta
18. zář 2019

@blondynka400 bohužel právě jak.je malý,hrozně vyvádí, vyzkoušeno u zubařky..jen plyn dají dětem,které aspoň částečně drží..ten zákrok bude navíc možná dost náročný..na horních jedničkach a dvojkach hrozí korunky,pokud budeme chtít zachovat chrup...narkózy se samozřejmě bojim,ale malé děti chodí i např.na trhani mandlí a taky se nedá nic dělat

blondynka400
18. zář 2019

@petanevesta kamarád měl právě taky podobný problém. Jeho klučina vyváděl děsně a v tom Motole to bylo úplně na pohodu, a to měl víc problémů, než vy... Tak jasně, když je narkóza nutná, nedá se nic dělat, ale když jsou i jiná řešení, vyzkoušela bych je, ve 4 letech už není tak malý.... Ale každý jsme jiný a máme nastavené věci jinak

petanevesta
18. zář 2019

@blondynka400 jsou mu tři a Motol mi telefonicky sdělila,že jen na termín se tam chodí čekat půl dne fronta a pak objednavaji za několik měsíců..ještě státní Karlák jsem zkusila ,tam zase neberou nové pacienty..nezbyla než soukroma.klinika,kde to řeší takto

blondynka400
18. zář 2019

@petanevesta ten věk jsem si spletla se zakladatelkou, proto jsem měla v hlavě ty 4 roky. Schválně jsem zavolala tomu kamarádovi, objednaní trvalo pár minut a čekací lhůta byla dva měsíce. Od té doby tam byly ještě několikrát. Čekací doba jako u každého jiného dobrého zubaře v Praze, tedy 2-3 měsíce. To jen pro informaci. Jinak přeji hodně štěstí 🙂

petanevesta
18. zář 2019

@blondynka400 ok děkuji,mě bylo.v květnu řečeno něco jiného do telefonu.. kdybychom nemuseli,na ten zákrok nejde,ale máme strach,že mu to poznamena druhé zuby..

babanci
18. zář 2019

@petanevesta Dá,mojí dceři třeba trhání mandlí doporučili, že bude neduživá a nemocná a my odmítli. Je z ní zdravá, dnes už dospělá ženská. Takže bych jim tak na úplně všechno neskákala. Narkóza není bez rizika, celkem mě šokuje, že by něco takového opravdu dělali kvůli zubům. Tak držím palce, ať to dobře dopadne.

blondynka400
18. zář 2019

@babanci soukromé kliniky bohužel ano. Je to pro ně jednodušší....

fifina86
18. zář 2019

@blondynka400 jenze treba Motol na analgosedaci bere jen deti do 3let :( Takze pokud mas neosetritelne dite, tak pak jen soukroma klinika a teda i tam nabizi jen sedaci, ale pri poctu 6zubu to asi v anestezii udelaji na jedno sezeni a je to jednodussi.

petanevesta
18. zář 2019

@babanci já věřím,že narkóza není bez rizik,ale při možnosti ošetřit najednou a tím,že si to nebude pamatovat,je to i pro nás rodiče lepší...kolik stresu by si zažil,kdyby mu to.meli dělat postupně..navíc když dítě hodně brečí,sliny se hodně tvoří a ve výsledku pak udělané plomby ani dlouho nedrží..my jsme se rozhodli oba s manželem,mame i předoperační vyšetření a jdeme do toho

babanci
18. zář 2019

@petanevesta Tak hlavně, aby to dobře dopadlo a chlapeček zbytečně netrpěl.

blueyonder
18. zář 2019

Malá měla ve třech letech a ted ve čtyřech má zase asi dva kazy, no jdeme v říjnu. Všichni chodíme k mé zubařce a je i dětská, tak v pohodě. Byla statečná, ona jí vše vysvětlovala co dělá a malá v pohodě vydržela s otevřenou pusou i to vrtání. Prý ty kazy u malých dětí bývají spíš povrchové, tak bych určitě šla k zubaři. Hlavně se prý nemá strašit, ptž dítě s takto narušenou psychikou už těžko spolupracuje a zubaři s tím moc neudělají. Džím palce, at to zvládne dobře,

petanevesta
18. zář 2019

@babanci moc děkuju

radka8888
19. zář 2019

@babanci to máte štěstí a čistite si dobře zuby. Většina liší Vaši generace je bez zubů nebo se zuby ve strašnem stavu. Mléčné zuby se osetruji. Kaz je infekční onemocnění a může se přenést na zuby stále. Krom toho to děti bolí, vypadá to hrozně, absces u malého dítěte je trauma na celý život. A posleze, když mají bolesti a zub se vytrhne nerostou jim čelisti a mají celou řadu ortodontickych vad.