Děti s ADHD, jak s nimi pracovat a chovat se k nim?

vcelkalenka
1. bře 2016

Ahojky všem maminkám,které by se rádi podělily o zkušenost či si poradily,jak nejlépe vycházet s dítětem s ADHD.Sama mám 8letého syna,který od první třídy užívá léky na ADHD.A od předškolního věku se s ním řeší jak výchovné problémy,tak i sociální.Není to vůbec jednoduché naučit se pracovat s takovým dítkem.Proto bych se tu ráda poradila a našla maminky,které trápí stejný problém.A ještě mám jeden problém,mám manžela,který není otcem syna.Sice ho bere jako svého,ale přijde mi že neuznává tuto diagnozu a nechová se k synovi,jak by asi měl a pak u nás dochází ke zbytečným konfliktům.Syn bývá dost často náladový,vzteklý,citově labilní,lítostivý.Co jsem se dočetla to vše může způsobovat ADHD.Těch problémů je samozřejmě vícero,snažím se být důsledná a hlavně vůči němu hodně trpělivá,což můj manžel občas není.Ráda bych si tu popovídala s někým kdo to má podobné.

veruska007
1. bře 2016

Ahoj, mám 4,5 letého chlapečka. Nemá diagnózu ADHD, ale předpokládám, že jakmile s ním v předškolním roku půjdu do PPP, tak mu ji přišijí. Byl hrozný divoch už v bříšku, první půlrok během dne takřka nespal. Když začal chodit, přestaly nás zvát návštěvy, přestaly k nám chodit návštěvy s dětmi, kamarádky se mnou odmítly chodit ven, že se jejich děti našim chlapečkem "nakazí" a přestanou být způsobné, každá návštěva hřiště je katastrofa. Ve školce je dost živý, ale naštěstí ho učitelky vcelku zvládají. Prostě už si zvykly, že když děti sedí v kolečku, on běhá dokola. Přihlásila jsem ho do Sokola, byla jsem na ukázkové hodině - děti stojí v řadě, on neúnavně běhá. Nejhorší je pro mě jeho impulzivita, často někoho praští nebo něco rozbije a dojde mu to až poté. Vztek a nadměrnou aktivitu nějak zvládám. Naštěstí si myslím, že ty problémy nemá až tak silné a ZŠ (nejspíš s odkladem) zvládne.

Co zabírá: pravidelný režim, hodně pohybu, eliminování konfliktů, netlačit příliš na dítě. Nejvíce se mi osvědčilo hodně doteků. Mám pocit, že co syna více hladím, tulím, masíruju, drbkám, tak se trošku zklidnil.

vcelkalenka
autor
1. bře 2016

@veruska007 Ahojky,děkuji za odpověď.Syn chodí do 2.třídy.Učí se naštěstí velmi dobře.Loni chodil na atletiku a pak si vymyslel,že by rád na fotbal.Není to špatné,ale stejně si pořád myslím že atletika pro něj by byla lepší.Přeci jen fotbal je kolektivní sport a občas to v tom kolektivu mezi dětmi nedělá dobře.stačí aby ho někdo nařkl,že např.špatně chytá a už je emoční problém.Školu zvládáme naštěstí dobře,máme rozumnou p.učitelku.a ve škole s ním,alespoň mi to vždy paní učitelka tvrdí,nejsou problémy.Ve školce býval hodně aktivní,učitelky si asi nejvíce stěžovaly na agresivitu vůči ostatním dětem.U nás by to bez pravidelného režimu nešlo.Na doteky syn moc právě není,ale snažím se ho naplňovat pocitem lásky,hladit ho.Vyslechnout ho a dát mu najevo,že chápu jak se cítí.To hodně pomáhá.Nesmím jít proti němu,nejdříve se ho snažím pochopit a pak mu případně ,,vnutit´´ svůj názor.

mogwaika
1. bře 2016

@vcelkalenka ahoj, mám 5 letého chlapečka s ADHD a AS, ADHD podědil po tátovi. Vidím v tom celkem výhodu, že vidím u dospěláka citlivá místa a na těch pracuji s malým. Jako největší problém vidím impulzivitu - Tebou zmíněnou agresi. Ze školky jsme byli "odejiti", nezvládali ho ani s asistentkou pedagoga, je s ním těžká spolupráce - utíkal jim, nerespektoval je. Doma zvládáme relativně dobře, snažím se předcházet záchvatům, ale už jsem se poučila, že nejsem všemocná a záchvaty občas prostě přijdou. Dávám mu rybí tuk forte a MagneB6, které ho docela uklidní, v případě krize máme napsané Rorendo Ore. Tvrdě si trvám na základních pravidlech - žádné bití, ničení věcí, ubližování ostatním, drzé řeči. Za trest odebírám tablet a PC. Tablet má na cca 2 hodiny denně, ale to je tím, že jsme teď doma celé dny. Snažím se nedávat na zadek, nechci z něj vymlátit agresi agresí. Myslím, že k němu přistupuješ dobře, i když má okolí zřejmě "jiný" názor. Přeji hodně sil a trpělivosti 🙂 Partnera na jednu stranu chápu, většina lidí má potřebu dg shazovat a nutit Ti myšlenku, že jsi na dítko "moc" hodná, je náročné si na tu myšlenku zvyknout u vlastního dítěte, natož u cizího. Ale jeho přístup k synovi simuluje budoucí venkovní prostředí, až dospěje a nebudeš mu stát za zády, bude negativním reakcím vystavený hodně. Pokud z toho necítíš, že by tím syn dlouhodobě trpěl a ztrácel doma pocit bezpečí, tak bych jim osobně do konfliktů zasahovala až v neúnosné situaci. My maminky ty naše miláčky vidíme jiným pohledem ( a to nemyslím nijak zle, prostě jsme mámy 😀 ).

zadovicek
1. bře 2016

Mám nejstaršího syna s ADHD,před cca 17lety jsem tento problém studovala pouze v knihách,a těch ještě bylo málo(internet ještě nebyl),nejhorší období pro mě bylo na ZŠ,lítala jsem tam kvůli každé učitelce,všichni ho měli za rozmazleného fracka.Tenkrát jsem z toho byla na prášky i já neboť jsem to brala jako své selhání,že ho nedokážu nějak srovnat.Zkoušela jsem to po dobrém i po zlém-bohužel byl i hodně bit,potom jsem pochopila,že to k ničemu nevede.On o tom za 5minut nevěděl a já z toho byla vyřízená ještě druhý den.To by bylo potřeba příteli vysvětlit,že to právě v té hlavě takhle mají.Hodně mi v tomto pomohla psychiatrička ke které jsme chodili.Pokud máte jedno dítě a můžete se na něj soustředit tak je to dobré,ale jakmile přijdou další děti tak se to hůře praktikuje.Mám teď tříletá dvojčata páreček a se synem mě pravděpodobně čeká znovu ten kolotoč 😉

andelka
1. bře 2016

Já mám skoro 6 letého syna, a tahle dg se skloňuje poslední 3 měsíce. Začala jsem číst knížky,na netu, ale praxe je těžká. Když se člověk musí překlopit do toho,že za to nemůže,že to jsou projevy poruchy. Kromě adhd má ještě smíšenou dysfazii, takže příznaky můžou být díky obojemu. A mám ještě o necelé 2 roky mladšího syna, ten naštěstí je v normě ve všem. Ale je to s nimi náročné.

vcelkalenka
autor
2. bře 2016

ahojky,moc děkuji za Vaše příspěvky.
@zadovicek Manželovi se to snažím vysvětlit,ale on prostě tuhle diagnozu nedokáže přijmout.Objednala jsem ted syna k paní doktorce,tak doufám že by to mohla mužíkovi vysvětlit.Že syn potřebuje občas úplně jiný přístup.
Někdy syn funguje naprosto v klidu a v pohodě,je pravdou že užívá léky a zároveň dostává Eye Q.Bez nich by jsme byli asi vedle,hlavně co se týče školy.
Snažím se manžela lehce donutit k tomu,aby si o této diagnoze přečetl,aby pochopil že to není jen můj výmysl,jako že se syna zastávám.

andelka
2. bře 2016

@vcelkalenka a manžel při tom vyšetření u psychologa (nebo jinde) přítomen nebyl? Já jsem byla sama se synem na prvním sezení, ale na druhé, kdy se dítko dovyšetří, už chtěl abychom přišli oba.
můj bohužel EyeQ a podobné nechce vůbec. Vyplivne to.
Teď čtu knížku Máme dítě s ADHD z Grady, a hodně čtivá byla ADHD Porucha pozornosti s hyperaktivitou (autoři Goetz a Uhlíková).Tu by manžel mohl dát, je docela tenká a je tam hodně příběhů.

vcelkalenka
autor
3. bře 2016

@andelka Ahoj,manžel byl dokonce jednou sám se synem u naši psychiatričky.Ale upřímně myslím si ,že naše p.doktorka není zrovna ideální.Chci zkusit změnu,neb se mi nelíbí jaký má přístup.Spíš by se dalo říci,že nemá žádný.S člověkem se moc nebaví,jen něco malo pronese a napíše léky.Tvrdí že stačí k ní jít jednou za rok na kontrolu,takže si necháváme psát jen léky a k ní téměř nechodíme.Jo a co se týče vyšetření,u nás první proběhlo tak,že si se mnou promluvila jaké že to máme problémy,pak se syna optala zda to co jsem říkala je pravda a napsala nám léky,toť vše.
Knížku doma žádnou nemáme,ale asi se v knihkupectví porozhlédnu.Hodně si o tom čtu na netu.

vcelkalenka
autor
3. bře 2016

@mogwaika Ahojky,moc hezky jsi to napsala 🙂 Ano přesně manžel mi tvrdí,že jsem moc hodná.Když dojde k nějakému konfliktu,snažím se jim do toho moc nevstupovat.Ale občas už nevydržím a syna se i zastanu,když cítím že je to nadmíru.

andelka
3. bře 2016

@vcelkalenka já mám ráda knížky, půjčila jsem si z knihovny několik. A tyhle dvě mi přijdou dobré a psané schůdně.
My jsme byli jen u psychologa, psala jsem dotazník, a syn šel k němu sám, skoro hodinu spolu pracovali, pak si šel hrát a šla jsem já, a mluvili jsme spolu víc jak půl hodiny. Podruhé tam byl syn asi 20 minut a pak my rodiče skoro hodinu. Máme jít taky až za delší dobu, za půl roku minimálně. Na léky to není. Taky jsme byli na neurologii, nedávno na eeg a příští týden by z toho měl být výstup. Dg teprve hledáme.
Ono taky ještě není škola, většinou se hodně projeví až tam. Můj jde až za rok.

krystalka
4. bře 2016

@vcelkalenka - ahoj, mám syna ne přímo s ADHD, ale s vývojovou dysfázií a je hodně úzkostný, což se u něj často projevuje podobně jako ADHD...jeden čas jsem byla přesvědčená, že hyperaktivní je.....až psycholožka mi vysvětlila, že u něj je to způsobené tou úzkostností....strašně moc mi tenkrát pomohla knížka "To dítě je nepozorné", napsal to tatínek (který sám je ADHD) o svém synovi s ADHD....není tak teoretická, ale je tam spousta užitečných rad, jak řešit různé situace, které s těmito dětmi nastávají, je tam moc pěkně popsané, jak se děti v takových situacích cítí apod....dalo mi to fakt hodně moc.....jinak knížky od Goetze a Uhlíkové jsou taky výborné....

vcelkalenka
autor
5. bře 2016

@krystalka Ahojky,moc děkuji za tip.Určitě se po knížkách podívám.Jsem teď doma po IVF na neschopence,takže času mám dost 🙂 Abych si mohla v klidu číst.

zadovicek
6. bře 2016

Ještě pro Vašeho manžela: sice to byla na té základce hrůza,ale největší štěstí považuji to,že se syn nechytl žádné špatné party,nepropadl pití,drogám apod. že jsme ho prostě nějakou zlobou od nás nevyštvali.Teď studuje VŠ,zůstala mu nesoustředěnost a takové blbosti,ale to už musí bojovat sám.Jinak známý vysedával stále jako zlobivé dítě ve škole u škol.psychologa a po letech dělá psychologa a sám teď pomáhá těmto dětem,není nad vlastní zkušenost.. 🙂

vcelkalenka
autor
7. bře 2016

@zadovicek Toho se děsím,aby se syn nechytil nějaké party.Ale to nás teprve čeká...puberta.Doufám v to,že to přežijeme bez úhony 😀 .snažíme se syna k něčemu vést,k práci,ke sportu a tak.Věřím že to vše zvládneme 🙂

snazilka_2011
7. bře 2016

ahoj, já mám holčičku s ADHD, má 4,5roku a je to teda masakr☹ Umí být ,,hodná", ale jen když ona chce. Je neskutečně temperamentní, vše výchovné ona hned vrací nám. Jetsli něco, tak ti nedám něco a ona hned NE, ját ti nedám. Neskutečně bojujeme se spaním, nespí, usíná každý den kolem půl 12 a to je teda něco, máme ještě ročního chalpečka a toho neustále bud, protože veškerý nesouhlas dá najevo řvaním. Doteky v našem případě nepomáhají, naopak, doteky má ráda jen když ona sama chce.Nejsme schopni žádné domluvy, kompromisu...
@vcelkalenka

veruska007
7. bře 2016

@snazilka_2011 Koukám, že jsi z Brna a máte všechny typické příznaky. Pomoc rodinám s ADHD nabízí CRSP, nevím, zda o nich víš. My s nimi byly na nějakých akcích pro rodiče neklidných dětí. Já mám štěstí, že syn je tak na hraně, třeba má denní režim a večer chodí spát se sourozenci.

mogwaika
7. bře 2016

@vcelkalenka mně to tvrdila celá rodina, moc se o něho staráš, moc se mu věnuješ, jsi na něj moc hodná, kluk je rozmazlenej, já bych mu ten zadek zmalovala, dej mu ledovou sprchu a spoustu podobných mouder. Ale neboj, moudra sice nepřestanou, ale člověk si na to zvykne 🙂 Myslím, že děláš to nejlepší co můžeš, doufám, že až dospěje, tak se Ti to vrátí pocitem, že je z něj dospělý samostatný člověk a že i když to tak nevypadalo, tak jsi ho vychovala dobře 🙂

snazilka_2011
7. bře 2016

@veruska007 jj, chodila jsem tam a jejich služeb využívám, ale zatím nám to moc teda nedává☹ to spaní a emoce, to je prostě katastrofa. Nikolka má i nálezy na EEG vyš.

veruska007
8. bře 2016

@snazilka_2011 To mě mrzí. Já to zatím nijak extra neřeším, protože to odkládám až do předškolního věku. Praktická dr. teda ví, že je malý živější, ale zatím nic neříkala. Na logopedii k němu přistupují jako k ADHD, protože normální postupy dopadaly katastrofálně. Jinak mi už i cizí lidé říkají, že je na synovi vidět, že se chová jinak, že myslí jinak... já jsem teda psycholožka a sice jsem si ho netestovala (testy mám až od 5 let a vůbec si nedokážu představit, že by mi u nich vydržel 😉 ), ale dle chování odhaduji, že je tak na hraně... nejhorší je ta impulzivita, aspoň pro mě. Na živost jsem si nějak zvykla. A naštěstí má pravidelný režim, v noci spí, občas se dá zklidnit masáží, dotekem, pevným objetím - což ne vždy teda jde, ale u nás naštěstí ano 🙂.

andelka
8. bře 2016

Tak u nás se na EEG ukázalo ložisko epilepsie, ale o adhd nic neříkal. Takže pořád nevím skoro nic. Minimálně dysfazii teda má,to stopro. Ještě máme jít do SPC kvůli odkladu, tak snad se víc dozvim tam.

vcelkalenka
autor
8. bře 2016

ahojky všem,objednala jsem syna k jiné psychiatričce než chodíme.doufám,že bude mít úplně jiný přístup než naše dosavadní Dr.
@snazilka_2011 Koukám jak tu čtu,máme to celkem podobné ty povahy dětiček.Syn je také hodně temperamentní.Naštěstí syn spí dobře.Od mimina má režim max ve 20h jít spát,jakmile se přetáhne.Druhý den je nemožný,protivný.Nemáš to asi vůbec jednoduché.držím palečky,ať vše v kidu zvládnete 😉

stazina
7. zář 2016

Ahoj, jsem tak trochu na dně a zoufalá a tak doufám,že tady najdu nějakou radu, povzbuzení atd. Mám čtyři děti...všechno kluky...první jsou dvojčasta, těm bylo 7 let, a u jedno z nich se čeká na diagnozu ADHD...říkám čeká,protože vše nasvěčuje tomu,že to tak je,ale v pondělí ho čekají další vyšetření. a hend mám rpvní otázu...podle čeho všeho vašim dětem tuto poruchu diagnostikovali? Syn byl v PPP, pak na neurologii, kde absolvoval zákl, neuro. vyšetření a pak jsem si s neuroložkou povídala. ta má zatím závěr takový,že jde o ADHD s autistickými rysy, dyslegie a dysgrafii...ted jdeme ještě na odběry a na EEg..ve škole mu to nejde, neumí téměř číst( šel do druhé třídy) psaní ho docela baví,ale dělá chyby...ukoly psát nechce, začíná být celkem agresivní, hádavý,palčtivý a uzkostný...nevím,jak psotupovat...režim máme doma od malička,ale někdy jsou to takové blbosti,co ho vykolejí,že fakt už nevím. Dávám mu ESPrico - je to rybí tuk a magnézium se zinkem...usíná dobře - většinou znaven, jen se nemsí ozývat žádné zvuky, v noci se občas budí a bojí se..tmy, stínů...nesmí ani zahlídnout zprávy v tv, protože jakmile slyší o terosristech, válce, člověk s pistolí má hroznou úzkost...
Myslela jsem,že bych mu do školy zařídila asistenta...má ho vaše dítě? je to lepší?
no, už končím se svým románemat to tak yněkdo přečte🙂 díky m,, mějet se hezky

mogwaika
7. zář 2016

@stazina nechceš přidat k nám do skupinky? Jsme tam maminy dětí s PAS nebo podezřením na něj a je to tam takové komornější 🙂 Napiš IP @ba0terka

zupik81
7. zář 2016

@stazina Ahoj, řeším něco podobného. Doporučuju jednoznačně objednat na psychiatrii, ideálně k pedopsychiatrovi. Tam dáš papír z neura i z poradny, pokecáte spolu a uvidíš, co dál. Každopádně chtěj zprávu, kterou pak dáš do poradny, klidně i do školy. V poradně pak na základě zprávy od psychiatra můžou doporučit asistenta. Nám pak na základě zprávy od psychiatričky vlastně překopali celé do doporučení. Ale počítej s tím, že asistenta nebude mít hned (pokud bude doporučen), škola musí taky sepsat žádost, přiložit k tomu všechny zprávy (mně vždycky volá výchovná poradkyně, jestli máme něco nového 🙂 ), musí to schválit úřad a kdesi cosi. Mají s tím taky kupu papírování. A tuším, že jsou dva termíny, do kterých školy musí žádosti podat.
My, když už jsme byli totálně v háji a ve škole v 1. třídě do vypadalo, že nám ho vzdělávat nebudou, tak jsme šli do SPC. Na rovinu jsme řekli, že kluk to tam nedává, kecali jsme tam přes hodinu. No nakonec suma sumárum, nás tak nějak uklidnila, paní z SPC volala ještě do školy, kde taky pokecali,kluk je teď ve třetí třídě, má dvě ASISTENtky, které se střídají a na vízo měl ve 2. třídě dvě trojky z M a PRV. Takže za mě super. První třídu teda doklepal bez asistentky, ve druhé už měl asistenku na většinu předmětů, teď snad nemá asistentku pouze na hudebku, jinak u všeho má asistenku - i na tělocvik a tyhle trapošoviny.

zdenamasarikova
3. zář 2017

@vcelkalenka dobry den i my mame stanovene ADHD mame ho uz dva roky co to vime ale teprve pred rokemse to deinitivne potvrdilo psichiatrem problem je v tom ze nas Danik je i pres medikaci ted uz razantne zvisenou (sme uz na stropni hranici kde uz nejde zvysovat)stale velice divoky a agresivni pry uz je jen jedina moznost a to je ustavni lecba coz s tim nesouhlasim myslim si ze by mohla byt stle jeste nejaka moznos ale zadne nevim poradi mi nekdo?

sovakeresa
8. pro 2019

@vcelkalenka dobrý den. Mám úplně tý stejné problémy i s tim ze syn není partnera. Synovi je 9 let

andelka
9. pro 2019

@sovakeresa taky mám 9 letého s Adhd, jsem rozvedená, žijeme s novým partnerem. Ve škole mají od 3 třídy jinou učitelku a docela si užíváme ☹ moc pochopení nemá. Budeme muset zas do ppp. Ve 2 třídě ap nebyla,ale teď myslím,že by učitelce bodla.