Předčasně narozené děti 2 +, jak jsou na tom?

alisek
9. dub 2014

Zakládám tuto diskuzi hlavně proto, že mě zajímá jak jsou na to děti vě věku 2roky +. Jak se vyrovnali z brzkého narození, zda mají nějaké vvývojové vady, poruchy, onemocnění.
Sama jsem máma skoro 4letého klučiny, narozeného 32tt, už od prvních měsíců bylo znát opoždění ve vývoji, nakonec opoždění dosáhlo cca 6měsíců oproti skutečnému věku. Chůze byla až ve 22 měsících, do té doby nad námi vysela diagnóza spastická paréza DK. A poslední půl roku řeším poruchu učení a pozornosti, vypadá to na syndrom ADD ale ještě diagnoza/ poruchy/ nebyla stanovena. navštěvujeme neurologii, klinického dětského psychologa a do brzy přibyde klinický logoped, možná foniatr.

madulinka
9. dub 2014

Ahoj, nase se narodila ve 34+0tt. Zadne komplikace nastesti nemela, jen byla malicka, protoze se zjistilo, ze se 4tydny nevyzivovala, a tak byla pri narozeni o 4tydny mensi nez jine deti v tomto tt. Zadnou vojtovku nebo neco podobneho cvicit nemusela... ale doktori rikaji, ze holcicky tohle predcasne narozeni celkove snaseji lepe nez chlapecci.. Je v poradku, cile, tvrdohlave 🙂 ditko, jen je stale drobnejsi oproti stejne starym detem. Ve 25 mesicich (24mesicich korigovane) podstoupila psychologicke vysetreni v rizikove poradne a celkove byla pohybove na urovni 26 mesicniho ditete, s mluvou na urovni 27 mesicu..

tadulicek
31. črc 2014

Druhý syn se mi narodil v 35 týdnu,od malička byl hodně opožděný,měl tortikolis,ochrnutou ručenkou,špatné nožičky,cvičili jsme asi do 15 ti měsíců Vojtovku,mezi tím už i cviky na baloně.Chodili jsme do rizikové poradny,ortopedie,neurologie,rehabilitace,no,pořád do kola.Nyní má 2 roky a 8 měsíců,chodí od 19 ti měsíců,sedět začal až ve 2 letech,před tím pořád klečel.Hlavičku dává stále na bok,sval na operaci není,byli jsem min.týden v dětské nemocnici v BRně na ct páteře pod narkózou,zda má páteř ok,měli podezření z rtg na nějaké srůsty,to se nepotvrdilo,má jen skoliózu krční páteře,lehký posun,nic hrozného,ale znovu musíme začít chodit na neurologii,dle dr.má centrální hypotonický syndrom,slabé svalečky.Malej lítá jako čert,krásně mluví,jen je takový povisý,když stojí,ramínka vepředu,hlavičku na bok,ale jinak šikovný,nemůže teda pochopit ještě čůrání,kakání,takže stále bojujeme a musíme stále cvičit,ale jinak svoje vrstevníky hezky dohnal,kdo neví,nic nepozná.Do budoucna nevím,dle neuroložky je na svůj věk hodně hypotonický.