Tchýně, proč jsou takové?

sarus87
23. črc 2017

Bulim jak mala holka, asi jsem dnes jen precitlivela, ale nemam se komu sverit.
Moje bolistko se jmenuje TCHÝNĚ.
Kdyz jsem si kdysi pred lety seznamila s manzelovou mamkou tak jsem nechapala proc ji manzelova byvala pritelkyne nemela rada a dneska uz ji zcela chapu.
Ze zacatku jsme meli fajn vztah, aspon mi to tak prislo. Ale prijde mi ze to zacalo kdyz jsem byla tehotna, takze pred 1,5 rokem. Totalne prehlizela me tehotenstvi, za tu dobu se vsehovsudy na malou zeptala 3x, o nejake maličkosti pro dceru kdyz jsem byla tehotna ani nemluvim.
Tchyne ma jeste dceru, ktera je taky na materske, ale se 2 detma. Mrzi me, ze bydlíme od sebe vazne kousek a nestykame se, myslim my zenske samy a s detma. Tchyne se svagrovou podnikaji ruzne vylety, svagrova chodi k tchanum pravidelne na obedy... a my s malou nic. Se svagrovou si myslim, ze mam ale celkem hezky vztah. Nevim, jestli je nenapadne ze bych i ja rada nekdy nekam vyrazila. Manzel to sve mamce i parkrat rekl, proc mi nereknou,ale pokaždé se z toho výmluvi.
Prijde mi,ze se pretvaruje,kdyz nekdy prijdeme k tchanum na navstevu tak se tchyne umi se mnou bavit normalne, ale kdyz uz jsme nekde kde jsou i dalsi lidi tak me a malou přehlíží a bavi se jen se ,,svyma".

uzsezasenudim
23. črc 2017

Ahoj, tohle je těžký soudit. Každá mince má dvě stránky. Víš co..., ono je to blbý, když to takhle řeknu jo, ale možná jsi jí nepadla do oka? Pak bych asi nevyhledávala kontakt, když bych měla tohle tušení. Přetvářku nemám ráda. Prostě některý tchyně nemusejí ženy svých milovaných synů přijmout. Ta moje se mnou taky bojovala. A pak vzala za pravdu, že je nejdůležitější, že její syn je šťastný. Respektujeme se. Nevyhledáváme se. Pravdou je, že mě to tak neuvěřitelně vyhovuje, že. Nejsem až tak rodinně kontaktní. Tedy co se přítelovi rodiny týče 😀 Někdy je těžký se smířit s tím, že někomu jsme do oka nepadli. Ale ona není středobod Vašeho rodinného štěstí. 🙂 Jsem takového ražení, že bych se jí na to zeptala, popsala bych jí svoje pocity, dojmy a konfrontovala bych jí s tím. Asi by mě mrzelo, že ten vztah ke vnoučatům není intenzivnější, ale i to je každého volba a lidi se prostě nedaj tlačit někam, kam nechtěj, že. Jak se říká, kde je vůle, je i cesta. Pokud vůli někdo nemá, nemá smysl plakat nad rozlitým vínem. Není Tvá role se jí jakkoli zavděčovat, jakkoli se domáhat náklonnosti. Dceru má možná na piedestalu a s tím třeba nic a nikdo neotřese. 🙂 Heleď buď ráda, že není zlá, že Vám neškodí. Co se tady někdy člověk dočte, to jsou horrory. Čímž proboha! Nechci zlehčovat Tvé trápení. Jsi asi citlivý člověk, co by takhle nejednal. Ale lidi jsou různí, že .. ;) Nevěš hlavu. 🙂

sarus87
autor
23. črc 2017

@uzsezasenudim mas pravdu, mela bych si rict aspon mam od ni pokoj, ale kolikrat mi je smutno. Mam nejake kamaradky se kteryma se scházímr, ale potom se dozvím kde byli a me to vazne zamrzi. A potom se s ni mam normalne bavit, ja to proste neumim. Kolikrat jsem přemýšlela, ze se zeptám co jsem tchyni udelala, ale nevim jak. Nedavno jsme meli spoli výměnu nazoru, kdy me obvinila co všechno pro me a nasi dceru jeji syn dela, co nam vse kupuje, tak jsem ji rekla pravdu, ze jsem financne nezavisla... a od te doby je to jeste horsi a taky me mrzi,ze manzel tohle vsechno nevidi a jeste se ji zastava.
Kolikrát jsem sama s malou doma a je nam smutno, babicka dcerku v zivote nevzala na prochazku. Všechno maji deti svagrove. Mrzi me, ze mala svou babicku nechava chladnou.
K tomu ma mamka bydli pomerne daleko takze se snažíme vidat 1x tydne, ale chodi jeste do prace narozdíl od tchyne.

rajecka
23. črc 2017

Řeknu ti proč, protože by tě pak nemohli pomlouvat, kdybys byla s nimi 🙂 Prostě se musíš smířit s tím, že tě asi moc v lásce nemají a zase je lepší, když si tě nevšímá, než aby tě prudila a dělala ti ze života peklo. Bohužel je obrovský rozdíl mít vnouče od dcera a od syna, vidím to sama u svojí mámy. Máme super vztah, všechno spolu řešíme a taky hodně podnikáme výlety a nenapadlo by nás vzít sebou švagrovou (tady je tedy rozdíl, že ani ona by o to nejspíš nestála 🙂 ) Moje tchýně je v podstatě taky hodná ženská a nic extra jsme si neudělali, ale prostě jako ženská, jako člověk mi nesedí a nejsem s ní ráda, proto bych jí taky na společné akce třeba s mojí mámou nepozvala. Nedoprošuj se jich, když nemá zájem o vnučku, tak co s takovou babičkou.....

jade85
23. črc 2017

@sarus87 chápu, že je ti to líto, zvlášť kvůli tvojí malé, na druhou stranu je celkem přirozené, že pro tu paní je důležitější její dcera, než snacha a že s ní chce trávit čas i bez tebe.

uzsezasenudim
23. črc 2017

@sarus87 Asi se nějaký prostor pro komunikaci blbě hledá, když je odtažitá. Heleď takovýhle hovory se vedou nelehko, na to mustr není. Proboha proč Tě obviňovala, co pro Tebe a dcerku její syn dělá? Jako je to Tvůj muž, otec dcerky, že dělá první a poslední je přeci normální, né? Ona taky přeci dělá všmožné pro svou dceru, hm? Zajímavé..., proč to asi měla potřebu sdělit. Možná se alibisticky schovává za to, že máš dost pozornosti a podpory u muže, že jí vlastně nepotřebuješ? Nevím, tohle je takové polemizování z mé strany, Ty jsi v příběhu mnohem víc. Víš ono stavět se mezi matku a syna...to je prekérka, jen co je pravda. Fakt je ten, že tu absenci vztahu mezi tchyní a dcerou přeci nelze nevnímat, že? Myslíš, že ani na tohle by manžel neslyšel?

zmrzlinka
23. črc 2017

Vykasli se na ne a uzivej si zivota.....nema smysl to řešit.Stejne nic nevyresis.Nechteji Te a hotovo.Manzelovo rodice nejevi o vnoučata zájem a taky s tím nic neudělám.Nasi bydlí daleko.Vidime se 4-6 krat do roka.Neudelas nic....

sarus87
autor
23. črc 2017

@uzsezasenudim Snazila jsem se manželovi davno vysvetlit, ze me mrzi ze jeho mamka se o malou nazajima. Ne on se zastane ji a ja z te debaty vyjdu špatná ja.
Tchani vlastni chatu na kterou tedka minuly ctvrtek se svagrovou a detma jeli. Tchyne volala, ze jestli chceme prijet samozrejme s manželém, tak jedine az v sobotu kdy oni vsichni odjizdeji. Dojeki jsme, male rekla ahoj a tim to skoncilo, po obede rekla ze nema na to nervy a ze jede domu.
Asi vazne nema smysl se timhle zaobirat, ale stejne jednou za cas me to dostane.
Kdysi jsme.na tu jejich chatu jezdivali i spoku s nema, ale tedka to nejde, mala ma sce navyky a oni maji problém respektovat chvilku klidu kdyz se snazim malou po obede uspat.

sarus87
autor
23. črc 2017

@jade85
@rajecka ja s nema nepotrebuju travit vsechen svuj cas, ale myslim si, ze by se nikomu nestalo kdyby jsme jednou treba za mesic, ci dele stravili nejakou tu chvili, jeste kdyz bydlime vazne od sebe kousek.
Prijde mi dost hnusne kdyz na me ani nepromluvi a vse konzultuje se synem, jako kdybych ja nemala svuj rozum.
Manzel je na svou rodinu dost fixovany, takze se s nema vida casto, sebere se a jede tam sam kdyz ja jsem treba pryc, ale pozvani na kafe jsme od.nich snad nedostali pul roku.

uzsezasenudim
23. črc 2017

@sarus87 pffff no nechápu, že to Tvůj muž vidí tak jednostranně. ☹ to je mi líto. A upřímně Ti mohu říct, že to, že to vidí takhle, by mě asi dopalovalo víc, než že mě jeho máma nemá ráda. Asi holt...asi holt nezbývá, než přijmout situaci, jaká je. Jak ji tchyně chce mít. Najdi v sobě sílu a energii na zpracování toho, najdi cestu, jak tím nebudeš sobě ubližovat, protože Tebe to zjevně trápí. Víš..., malá si asi plně neuvědomuje, co by mohla mít, oč přichází, možná maximálně z Tebe bude cítit nějaké podivné pocity. A to by byla škoda. Jak dlouho se s tchyní znáte? Fakt se věci změnili tím, že jste si pořídili s mužem dcerku? Je to zvláštní. My máme s tchyní taky dost chladný vztah, ale děti jí k nám spíš připoutaly...takové...skoro jakoby proti přírodě mi to přijde. Nestát o vnouče. Ale co já vím, až budu tchyně, ukáže se 😀

shine2015
23. črc 2017

@sarus87 Heled je to blby ale nekaz si tím život - na návštěvu na kafe sem tam je pozvi nebo zájed ale jinak to nech být.....nemá smysl si tím otravovat život - nikomu to nepomůže a trápit to bude jen tebe....

fallingstars
23. črc 2017

Tak podle mě je vcelku evidentní, že Tě moc nemusí, pravděpodobně - jestli mají s Tvým mužem tak dobré vztahy a vytkla Ti, co Ti vytkla - si myslí, že pro něj nejsi dost dobrá. Navíc si myslím, podle toho, co řekla na té chalupě ( e na to nemá nervy), že by prostě mohla mít i problém s tím, jak vychováváš malou, třeba se jí zdáš moc úzkostná? Píšeš, že dřív jste tam jezdívali spolu, kdy se to zlomilo?
Každopádně je teda škoda, že tu pravděpodobnou averzi vůči Tobě (proč jinak byste se neviděli půl roku, když bydlíte tak blízko) přenáší i na malou.
Nicméně náklonnost a sympatie si nelze vymoci násilím, takže Tobě nezbývá, než to akceptovat. Můžeš si s ní promluvit, říct jí, že bys prostě jen ráda znala důvod, protože Tě to mrzí kvůli malé, a chtěla bys s tím něco udělat. Ovšem zázraky bych od toho nečekala a také bych nikak neohýbala hřbet sama.

zuzineckah
23. črc 2017

@sarus87 mě by na tom všem nejvíc mrzelo, že manžel není na mé straně :( že vidí, že matka dělá rozdíly mezi vnoučaty a nevadí mu to... To by mě sžíralo daleko víc, než to, že tchyně upřednostní dceru (to je spíš přirozené).

veri164
24. črc 2017

Tak ja to mam podobne. S tchyni se nemusim z duvodu ze citove vydira meho muze - stale di stezuje na zdravi. S manzelem mame trilete dvojcata a vidi je jednou za 3 mesice kdyz je manzel doveze. To aby jom koupila banan ci susenku ji ani nenapadne. Kdyz jsem byla tehotna tak me chtela poslat na potrat jelikoz mi hrozilo ze budou maleho vzrustu. No a se svagrovou se nesnasim uplne. Takze te chapu. Klukom vynahrazuje vsechnu lasku mpje rodina a popravde kluci k nim vubec nemaji vztah.

shine2015
24. črc 2017

@veri164 to je proste na houby ale nemáš to jak změnit.....a co svagrova? Co Ti vadí na ni? Drží s maminkou??
Heled ono je nezměnís a nemá smysl ro řešit i když to štve.....

veri164
24. črc 2017

@shine2015 ne vydira taky citove manzelka. Je nejvetsi chudak, nema vecne penize atd. Ja uz je neresim i kdyz me stve manzeluv pristup a jejich pristup k mym detem. Ale jak jsem psala vse jim vynahrazuje moje rodina. Nemeli jednoduchy start do zivota,ale uz mame snad vse za sebou.

shine2015
24. črc 2017

@veri164 to znám - moje svagrova je taky chudák a vše má i měla strašne těžké - dokonce sla o rok dyl do školy a ještě ji domluvili ze měla učebnice ve škole i doma aby je nemusela nosit .... 😄 A je proste jiná...se svým manželem vztah nic moc a jeho rodinou taky - nemají ji rádi 😄😄 proste haluz.....
Doporučuji zaměřit se na svoje deti a manžela i rodinu....před dětmi nic neříkat a dělat ze nic....

veri164
24. črc 2017

@shine2015 to ja tak beru. Kdyz nekdy dojedou tak ja nachystam pohosteni atd. Kdyz jedeme jednou za rok tam tak bud jsme nekde v detskem centru nebo v parku aby nemusela nic chystat. Ja mam sve dva kluky a to je pro me vse 🙂 at se oni stavi na hlavu.

shine2015
24. črc 2017

@veri164 ono je to častokrát zavist ze tvůj muž se o vás stará...a ty se s nim mas dobre - to je štve nejvíc.....samy to nemají nebo nevidí co mají doma a tak závidí tobě ...

sarus87
autor
24. črc 2017

@shine2015
@veri164 holky ale mate pravdu,prave ze tchyne dela ze švagrove chudáka. Ze ma manzela vecne v praci nebo podnika sam sve konicky... ze je teda sama na dve deti, ze tchyni nema... tak ji vecne deti hlídají, dokonce vari a obcas zehli.

jade85
24. črc 2017

@sarus87 no vidíš, buď ráda, za mě je teda funkční manžel důležitější než tchýně/babička 🙂 To, co by sis v ideálním případě představovala, je v dané situaci nereálný, asi bych se o to přestala snažit, zbytečná energie. Máš se tchýní korektní a neutrální vztah, to není málo 🙂

jade85
24. črc 2017

Holky, jak to tak čtu, tak musím říct, že jsem celkem ráda, že moje tchýně (zlatá) má dva syny a moje maminka dvě dcery a že tyhle situace snad nebudeme nikdy muset řešit 🙂

pataja
24. črc 2017

S tchýní máme nulový vztah. Do svatby jsme se potkaly jednou. Po svatbě nás tak 2x za rok pozve na oběd, na vánoce a když má manžel narozeniny - dá se přežít, ale co jí manžel řekl, že jsem těhotná, tak začla být hrozně aktivní. Pořád by se na mě jezdila koukat, chce všechno kupovat, u sebe doma buduje pro dítě dětský pokojíček (my nemáme zatím pro dětský pokoj místo, musí proběhnout rekonstrukce). Chce opustit práci, aby se mohla starat a já se mohla vrátit brzy do práce. Ale teď jsem se odtáhla já. Nejsem žádný inkubátor pro jejich první vnouče. Nechápu proč by se měl náš vztah těhotenstvím změnit. Samozřejmě, že budeme potřebovat hlídat atd., ale vše bude podle toho, jak budeme potřebovat MY. Už teď se toho děsím. ☹

shine2015
24. črc 2017

@pataja jak budete potřebovat vy a jak bude mít ona čas 😉

Ale fakt si všimněte ze většinou svagrove a matky nejsou spokojený s tím koho mají doma a tak stouraji do syna a brachy...
Ti co mají svoje rodiny funkční tak tam to klape...

Ale za mě - raději schopného chlapa a nic moc jeho rodinu než naopak

michaela_2
25. črc 2017

@pataja Promiň, ale napsat - jak budeme potřebovat MY - zní prostě děsně 😀 Já v podstatě chápu, jak to myslíš, ale vyznělo to špatně - je naprosto normální, že se na vnouče těší a že bude zpočátku nejspíš i přehánět. Ale hlídání by mělo být i o tom, jak se to bude hodit JÍ 🙂
Vše je o kompromisech, lidi si nemusí vzájemně sednout a souhlasit se vším, co ten druhý dělá, ale bez tolerance to nejde. Brát toho druhého takového jaký je a snažit se na něm hledat spíš to lepší, než jeho chyby.
Já když vidím aktuální maminky a jejich přístupy ke tchyním, nedělám si už žádné iluze, že můj 3letý syn si jednou přivede slečnu, která se mnou nebude mít problém 😀 😀

pataja
25. črc 2017

@michaela_2
Možná to zní děsně, ale já její hlídání nepotřebuji. Až budeme potřebovat hlídat, oslovím ji a pokud nebude moci, máme další alternativy včetně jedné hodné paní na hlídání 🙂
já jsem si s maminkami bývalých partnerů vždy rozuměla, asi i víc jak s tím partnerem. Teď je to naopak a tak to beru.

michaela_2
25. črc 2017

@pataja jasné, ale to že ty si s ní prostě nerozumíš přeci neznamená, že jako babička nebude fajn 🙂 a nemusí to hned znamenat, že tě bere jako chodící inkubátor, prostě na vnouče se těší, je to dítě od jejího syna........z vlastní zkušenosti vím, že babičky dokáží přehánět až běda 🙂 ale asi bych se nepozastavovala nad tím, že i když její vztah k tobě byl chladný, k vnoučeti si ho chce vybudovat jinak

dokument
25. črc 2017

@sarus87 prosim te....tak jsou to matka a dcera, to je prece neco uplne jineho! To musis pochopit. Domluv se se svagrovou sama, nabidni se ji. Nemusi u toho byt tchyne prece. Muzete jit jako dve kamaradky s detmi nekam, obcas se navstivit. Ja mam teda opacny problem, jsem rada, kdyz mam klid a tchyne po me nic nechce (ani mi nic nenabizi, coz ona mi nabizi furt). Mam rada jakysi svuj prostor pro rozhodovani a svoje intimni veci , jako treba tehotenstvi, bych nejradsi s cizima - tudiz i s tchyni - vubec neresila.

Obecne proc jsou tchyne takove - protoze je to stejny vzorek lidi jako vsude jinde a bohuzel lidi se pretvaruji a my nevidime ty cizi jak se chovaji doma. Kdezto tchyni ano. S tou musime byt vetsinou v kontaktu, i kdyz jsme si ji nevybrali pro jeji povahu nebo zajmy. Vzaly jsme si jejiho syna. A ted je videt kolik lidi je vselijak deprivovanych, psychicky narusenych, povahove pokrivenych... to je jedno, jestli je to muz nebo zena. My to vidime na tech tchynich. Nekdo je normalni, ale casto je to dost problemovy clovek. Tady vidis, kolik lidi je treba vylozene narcisistickych, zarlivych, ne uplne v pohode sami se sebou. Tchyne jsou vlastne takovy reprezentativni vzorek vsech lidi. Jenom jsou to tchyne a je na ne vic videt. Takove zenske vychovavaji stejne deti. Reprodukuji se se vsim vsudy. Anebo taky kazdemu sedi jina povaha a temperament. No a hodne lidi, co nema s tchyni problemy to nikam nenapise, nesveri se, proc, kdyz jsou v pohode. Takze vidime vic tu problemovou cast.

michaela_2
25. črc 2017

Holky, já nechci aby to zase vyznělo tak, že za většinu problémů mohou snachy, protože ve skutečnosti si myslím, že pravda bývá vždycky někde uprostřed. Faktem ale je, že co někdy slyším od maminek, na co vše si stěžují - to mi prostě hlava nebere.

@sarus87 píšeš, že dřív jste na chatu jezdívali společně a nebyl problém. Ale teď to nejde, protože tchýně nedokáže respektovat režim malé, uspávání a spánek. Jestli právě v tom nebude ten zakopaný pes 🙂, třeba jsi jí nevědomky dala najevo, jak tě dráždí když ti ona něco narušuje ( ohledně malé) a tak jde raději z cesty. Nevím, těžko říct......

Já si na tchýni nestěžuji ( také má své mouchy) a mám tři švagrové 😀, ale osvědčil se mi přístup ( a to i u mé mamky a mojí babičky ), že pokud hlídají děti, je vše v jejich režii, já nedávám povely, nekontroluji ( a následně se nevztekám, že si to ony dělaly po svém 🙂.
Ale já si na striktní režim nepotrpěla nikdy, i sama doma, jsem s dětmi pokaždé jela volněji, ohledně kojení, spánku atd.
Zase ale chápu, že někdo ten preciznější přístup prostě mít musí, aby byl v klidu a těžko to pak umí jen tak hodit za hlavu...................

V tom vzájemném vztahu tchýně x snacha, mi hodně pomáhá nešťourat se zbytečně v blbostech.
Moje tchýně je fakt zlatá, ale kdybych měla řešit každou blbost, taky bych z ní rostla.......Pro příklad: byla třeba proti nošení miminek v šátku, pokaždé když jsem s malými přišla a měla je v něm, tak hned spustila - chudáčku já si tě ani nepochovám - na to jsem jí mimčo promptně vytáhla a podala 😀 ale prostě neberu to tak, že se mi snaží totálně otrávit život tím, že mi něco vnucuje, prostě to pokaždé řekla, já si to poslechla, buď jsem řekla něco proti a nebo ne, ale nosila jsem dál 🙂.

Co se týče druhé stránky - ten nezájem, s tím se musí bojovat hůř no. Já taky vidím, že děti od švagrových ( mají celkem 7 vnoučat tchánovci), mají přední místo. Ale poctivě se tedy snaží ty rozdíly nedělat, když tam jsme 🙂 a naše děti mají zase moje rodiče a moje babičky, kde jsou středobodem vesmíru, páč ségra děti zatím nemá. Takže se to vyváží.

Jak jsem napsala, ten nezájem může pramenit z toho strachu, aby dle dnešního trendu jako tchýně - moc nekecala snaše do výchovy 🙂.
Normálně bych jí sem tam zkusila někam pozvat já. Pokud to nepomůže, snažila bych se si toho nevšímat. Chápu, že to pak člověka mrzí kvůli dětem.....ale co naděláš :-/

makky1310
25. črc 2017

Souhlasim s @michaela_2 Zkusit neresit kazdou blbost, kazdou poznamku. Ja s pritelovou mamkou vychazim v pohode (i kdyz jednou udelala neco za myma zadama, jednalo se o penize, a to jsem udelala takovej vyrval ze jsem jasne rekla ze to bylo naposled-ji teda do oci ne ale myslim ze pritel ji to pak prelouskal🙂). Ale k veci, treba pred par dny jsem malymu napustila bazenek, teplota vody byla takova vlaznejsi, po chvily v bazenku trochu vystydla, ale davam mu porad takovou a nikdy nemocnej nebyl. Stavily se tam na chvily pritelovi rodice a samozrejme prisla mamka "neni ta voda moc studena?" tak jsem jen poznamenala ze ne neni(pritel stoji v takovych vecech za mnou,diky bohu). A ze ma nejakou rymu (kdyz je videl brecel,dlouho je nevidel), takze to mel z toho breku. Vubec jsem to nekomentovala. Kdybych totiz mela resit kazdou takovouhle poznamku tak uz jsem prinejlepsim v blazinci. Porad posloucham ze tamhle spadne, tamhle se poreze, tamhle se nabodne, nemam ho brat do postele, tolik nosit, menit plinu snad kazdych 15 minut, protoze prece kvuli tomu breci, atd.....jo ale je fakt ze mi ted rekla ze bych mela prestat kojit (malymu je 11 mesicu), to se mnou docela hlo, ale ma smulu, ja si to vzdycky budu delat jen podle svyho, a to ona vi (tak nevim proc to porad zkousi 😀) ale zase se snazim pochopit ze to mysli v dobry vire....