9,5měsíční miminko neříká slabiky

lentilka131
26. bře 2017

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda máte některá podobnou zkušenost. Malému už bude téměř 10 měsíců a téměř vůbec neříká žádné slabiky. Akorát tak jednou za 14 dnů z něho vyleze něco jako a-ba-ba, ale to je ze slabik vše. Jinak pořád vydává nějaké zvuky, hlavně aaa a eee a nebo něco svojeho. Ale už jsem z toho nervózní, protože všechny ostatní mimina v jeho věku už dávno povídají různé slabiky např. ta-ta-ta, de-de-de, ma-ma-ma, pa-pa-pa apod. Nejde mi o slova, ale o takové ty první slabiky.. Tak bych se chtěla zeptat, jestli jste některá také měla takové "neslabikující" miminko a pak se někdy nakonec rozpovídalo?

alcar
26. bře 2017

Moje dcera zacala slabikovat taky az kolem tech 10mesicu. Prvni kloudne slovo "ham" rekla az v 18mesicich. Ted ma tri roky a potad nejak extra slavne nemluvi.
Ja bych to nehrotila, stejne s tim ted v tomto veku nic moc neudelas. Dej mu cas. Muzes zkusit cist treba pohadky a hodne ukazovat knizky a mluvit u nich, zvuky zvirat atd. Ale mne dcera treba zacala poslouchat pohadky az tak kolem toho roku a pul.

evik19
26. bře 2017

@lentilka131 Měla jsem do 4 měsíců žvatlající miminko, pak syn dostal druhou dávku hexavakcíny a žvatlat přestal. Slabiky jsem od něho stejně jako ty slyšela jen velmi zřídka. V roce se sice docela rozjel a říkal asi 10 různých zvuků zvířátek, tata, baba atd., ale s prakticky stejnou slovní zásobou si pak vystačil až do dvou let, pak přidal pár dalších slov, ale velmi málo. Opakovat slova po ostatních začal až před třetími narozeninami, do té doby ho mluvení jakoby vůbec nezajímalo, nic nového nezkoušel, vystačil se zvuky a posunky...Začalo se to postupně měnit až kolem toho třetího roku, od té doby začal mít zájem vyjádřit i složitější věci než jen táta brmbrm a máma hamham. Dnes jsou mu 4 a mluví sice ne úplně čistě, ale má bohatou slovní zásobu, používá složité věty, takže v podstatě je teď co se řeči týče na stejné nebo velmi podobné úrovni, jako jeho vrstevníci. Do budoucna ještě bude muset zapracovat na té výslovnosti, ale to je už z mého pohledu drobnost. Chápu tvoje obavy, měla jsem je taky a oddychla jsem si až v synových 3,5 letech. Držím palce, ať se vám synek rozmluví dříve!

lucie_vavi
26. bře 2017

Bud v klidu, mám stejně starou dcerku, občas z ní vypadné baba, tata, bum a to je všechno, však se rozkecaj. já už se naučila nekoukat na ostatní, ostatní už staví kolem nábytku, u nás se furt jen plazí 🙂

leki
26. bře 2017

Podle me ma v pohode cas. Muj malej nejevil o slovni komunikaci skoro vubec zajem, kolem toho 10 mesice jsme zacli delat znakovku pro mimca. V roce v nem neco hnulo a najednou zacal rikat "tata" a chvilu po tomu i některa zviratka (kvakva, buu, huu, bee..). Ja teda se rozhodne nebala, ze neco neni OK. Kamoska ma stejne stare dite a malej rikal "blabla" snad v pul roce, ale do ted (14 mesicu) nerika skoro nic jinyho jeste. Takze bud v pohode 🙂

lentilka131
autor
27. bře 2017

No tak snad se ještě rozvykládá. Kdyby z něho občas vypadlo baba, tata a bum, jak píše lucie_vavi, tak bych jásala a nic neřešila. Ale z něho opravdu vypadne maximálně a-ba-ba a to ještě opravdu tak jednou za 14 dnů. Vím, že se miminka nemají srovnávat, ale když vidím deset ostatních miminek v jeho věku a všechny bez vyjímky slabikují, tak mě to prostě znervózňuje. Navíc doktorka se mě již na 8 měsíční kontrole ptala, jestli říká slabiky. Tak jsem zvědavá co mi poví na 10 měsíční kontrole, když jí řeknu,že pořád nic:( Ach jo, no snad se brzo nějakých slabik dočkám..

oriskovacokolada
29. bře 2017

Ahoj lentilko, mám 9,5 měsíčního a neříká nic - krom eeee. A to od narození čteme před spaním pohádky, po obědě si čteme - on to má moc rád, vydrží, zpíváme si. Schválně před ním vyslovuju máma, tátá, artikuluju jak blázen, on mi kouká na rty, ale stejně nic.
Taky to neřeším - synovci jsou 2 roky a teprv tak před 3 měsíci najednou začal říkat tata a tata, mama a mama, to apod. Do te doby hlavne rikal eeee, ale na vsecko si ukazal prstikem a dorozumel ne 🙂

oriskovacokolada
29. bře 2017

Jo a ještě dodám, že nějaký pápá, paci paci apod. ho taky nebere, i když každej den mu to vše ukazuju :(

lentilka131
autor
5. dub 2017

Tak to je úplně přesný.. Taky právě schválně pořád vyslovuji mama a tata a baba a taky se snažím artikulovat, ale bohužel zatím k ničemu:( No a pápá a paci paci mu taky pořád ukaziju, ale přijde mi, že ho to spíš rozčiluje.. Hlavně paci paci nechce vůbec dělat. Akorát minulý víkend dělal 3 dny pořád pápá, tak jsem z toho měla radost, ale pak jako kdyby to zapomněl a už to zase nedělá a jen na mě hledí, co to po něm chci.. V pondělí jdeme k doktorce na 10 měsíční prohlídku, tak jsem zvědavá, co mi k řeči řekne. A nevíš jestli ten synovec tady v tomto věku žvatlal slabiky? Protože známá má taky 2 měsíčního chlapečka, který taky donedávna nic neříkal, ale má poznamenaný, že v 9 měsících říkal bababa a dadada..

yelowangel
5. dub 2017

Buď v klidu. Náš malej má rok a třičtvrtě a teprv v únoru začal říkat tata a mama tak před 14 dny. Úplně první slabiky taky začal tak před prvním rokem, pak přestal, posadil se (v 11 měsících!), začal lézt, a postavil se během jednoho měsíce. Pak začal zas až před vánocema takže v podstatě 4 měsíce si dal pauzu. Pak začal chodit bez opory zas přestal. Naše máma je z toho nervní, že my jsme už v jeho věku uměly tohle a tamto a začla mít řeči že začíná zaostávat. Nezačíná. Ani podle pediatra ani podle neurologa. Každej jednou začal mluvit ať dřív nebo pozdějc. Můj chlap prej začal pořádně mluvit až ve 3 letech takže já su v klidu. Máme to prostě na etapy.

yelowangel
5. dub 2017

holky místo papá zkuste nejdřív ham ham, to je tak jediný krom abababa co tak ještě zvládá, nějak líp mu jde am-am-am než s tím p. Taky už zkouším před jídlem zeptat se ho Dáme hamham? a on už pak ví a když ho k jídlu posadím zeptám se znovu co teď budeš dělat? kouká na mě tak zopakuju hamham a sem tam už když má hlad tak to řekne.

eli_luc
8. čer 2017

Ahoj, chci se zeptat autorky, jestli se prcek "rozslabikoval", jsme úplně ve stejné situaci.

Děkuji

lentilka131
autor
9. čer 2017

Ahoj, jj zacal rikat slabiky v 10,5 měsíců. Pak dokonce říkal i mama a táta, ale urcite ne cíleně.. Akorát ze ted je mu rok a zase úplne přestal:( ted uz si zase žvatlá jen něco svojeho čemu vubec nejde rozumět.. Takze ted zase řeším to, ze mu je rok a uz by mel rikat nejaky vědomy slova, ale vědomě zatim neřekl vubec nic.. Tak snad to prvni slovo brzo prijde.. A kolik je tvojemu miminku?

eli_luc
9. čer 2017

Právě přesně 9.5 měsíců, motoricky je napřed, ale slabiky? :D ty ji jsou šumák. Omezila jsem na minimum dudlíka a mluvima mluvim, artikuluju, občas se chytne a otevírá pusu jako já. Na zvuky a melodie reaguje dobře, nemyslim si že by špatně slyšela.. nevím
Heled to je úplně normální, že na čas přestane, hlavně že do roka začal...neučí se třeba něco nového? Chodit nebo tak? To se můžou přestat věnovat tomu, co ovládali a zase s tim začnou, neboj

lentilka131
autor
9. čer 2017

No nevim čemu se ted věnuje.. Zatim jeste nechodí, tak budu věřit, ze se ted soustředí na chůzi a ze az začne chodit, tak ze sebe vyplodi prvni slova.. A co znamená, ze reaguje dobre na melodie? Ze začne "tančit"? Jsem si totiz az ted všimla, ze to ostatní deti dělají a ze to dokonce je i v tabulkách zrovna v kolonce řeči.. Tak me to zase trochu znervózňilo, proc to malý nedělá.. Ale jinak taky si myslim ze slyší dobre, uz na něm vidím, ze i něčemu rozumí..

eli_luc
9. čer 2017

Důležitý je, že slabikoval, že to teď nedělá neřeš, určitě začne 🙂 Na první slova má čas. Tou reakcí na melodie myslim, že má určitý melodie raději než ostatní. Začnu zpívat melodii z písničky komáři se ženili a začne se smát a tleskat rukama, u jiných melodií ta reakce taková zdaleka není. Jsou písničky oblíbené, které když pustím tak se může zbláznit.. k tanci ale máme daleko :D :D... kolikrát si říkám, že informace jsou dvojsečná zbraň... často pomůžou si něco uvědomit, nezanedbat, ale na druhou stranu hrozně stresují... moje mamka žádný tabulky před čumákem na internetu neměla a užívala si to bez starostí, na druhou stranu, kdyby zjistila, že se mnou může cvičit vojtu, nemusela jsem mít problémy které mám... tak asi tak, podle sebe vim, jak těžký je zachovat zdravý rozum a stejně mi to nedá a uklidní mě, že to tak má i jiná maminka

oriskovacokolada
27. črc 2017

Holky, tak náš začal v 11 měsících ;) Začal nanana, tetete apod. 🙂

Teď mele pořád, je mu 13 měsíců.
V krizi mi říká mámá, ale občas i baba 🙂 Tatínkovi říká tata, babičce baba, dědovi dde, na psa hahaha, umí otvírat pusu jak rybička, když hraje hudba, tak pohopsává.

Jinak taky ještě nechodí, obchází a chce chodit za ruku (ale to my moc nechceme).

Nebojte, ono se to rozjede ;) Taky měl týden, kdy uměl ukázat, kde mám nos a oči, teď už zas valí něco jinýho.
Prostě nemají čas :D