Kdy se má mimčo otáčet na bok?

dlinduska
15. pro 2007

Ahojky asi uz toto tema tady nekde je ja ale nasla jen otaceni na zada a na brisko tak se predem omlouvam a klidne mi dejte odkazy. Chci se zeptat kdy by se tak mimco mela otacet na boky? Luci to jeste nedela (4 mesice a 1 tyden) a jsem z toho trochu nervozni 😉 Sem tam zvedne jakoby panev a trochu se natoci ale nedela to moc casto.dekuju moc.

januskaababoo
15. pro 2007

dlindusko,
nezoufej, tabulky zahod, kvakni na rady typu...a ta tvoje jeste nic???
Moje prdola ta se taky nehybala...dlouho, si predstav, ze se mi zacala plazit az dneska na svych osm mesicu!!! Nelusak od Alcatka uz lita po byte a to je jen o 4 dny starsi!
Vubec se nedivej na to kolik je male a ze neco nedela, akurat te to znervni...jak bude ready, tak se otoci...sama pises, ze zvedne panev a trochu se natoci, vidis...trenuje! Neboj, bude to brzy... 🙂

lenycka
15. pro 2007

Dlinduska, z toho si nic nedělej, naše malá se umí otáčet na bříško, ale už jí to nejde zpátky na zádíčka, přitom s tímhle otáčením některá dítka začínají.
Jestli tě to moc trápí, tak zkus Lucince trochu pomoct - když si lehne na bok, tak jí párkrát "ukaž", jak s nohama a třeba se jí to zalíbí 😉
Některé děti (jako třeba můj přítel a všichni jeho sourozenci) třeba ani vůbec nelezou a rovnou až začnou chodit..
Nevěš hlavu, pozadu určitě nejste! 😉

niega
15. pro 2007

Klid, inteligentní miminka jsou poněkud pomalejší, páč nad vším hloubají. Třeba my jsme naprostý psychomotorický slimáci 😀 ! Jo a pozor, nejlepší je, že když už Edík konečně něco novýho objeví, den to intenzivně zkouší, ale pak na to další tejden hází bobek - takže se ani nemůžu chlubit příbuznejm, kámoškám apod.

tiki
15. pro 2007

Klidek, to prijde, jeste ma cas... 🙂

lendy1
15. pro 2007
kar.la
15. pro 2007

dlinduska: ahój, my chodíme na rehabilitace a rehabilitační sestra mi vtlouká do hlavy: 4 a půl měsíce přetočit na bok, 6 měsíců přetočit na bříško. Takže ještě máte čas a určitě to co nejdřív příjde 🙂

dlinduska
autor
16. pro 2007

holky diky moc snad to brzo prijde. trochu me uklidnuje ze se luci pretaci z briska na zada sice u toho strasne maka 🙂 ale prisla na ten spravnej zpusob.

niega
16. pro 2007

dlinduska: No vidíš! A náš Edík musí být z bříška na záda převrácen, jinak mi vynadá tak, že to není hezký 😅 ! A to je mu už přes 5 měsíců. Ale já to nijak neřeším - denně spolu cvičíme a hrajeme různý divoký hry, ale vyučovat ho tyhle věci nehodlám. Každé dítě na to musí přijít samo 😉 .

dlinduska
autor
16. pro 2007

niega urcite mas pravdu my taky spolu s luci hodne blbneme a nechavam ju na hodne veci prijit sama ale znas to prijdes na plavani tam vidis ty mrskajici se deti na bok 🙂 ktere jsou tak priblizne ve stejnem veku a mala nervozita je hned na svete 😀

niega
16. pro 2007

dlinduska: Aha, tak to my na plavání nechodíme. Jednak bych to při své práci nestíhala a za druhý si o to Edík řekl sám - od narození nenávidí vodu 😵 . Takže srovnávat můžu jen tak, co mi kdo řekne nebo co si tady přečtu. A to se dá rozchodit 🙂

natalien
16. pro 2007

Ahoky, Nell se pouze otočí na bok, hraje si s nožkama, ale na bříško se ji to podařilo asi jen dvakrát, je trochu lenivější, ale nic si z toho nedělám. Hříbata začala pást taky později a ničemu to nevadilo. S vývojem je podle dr. v pořádku, tak se neznepokojuju. Dnes u nás byla kamarádka s o týden starší holčičkou než je Nell a ta sama sedí (ale nesedne si, jen když ji maminka posadí), kamarádka ji postavuje, že malá za ruce stojí, na bříško se kutálí a když jsme ji posadili do Nellinčinýho lehátka, tak se začala protínat a nelíbilo se ji, že nesedí vzpřímeně, ale pololeží. A její dr. ji to schvaluje!!! 😕 Máme společnou kamarádku s chlapečkem, kterýmu bude příští týden 6. měsíců a docházejí na neurologii, kvůli poporodním tikům a ji paní dr. říkala, že když nesedí, že je opožděn ve vývoji 😨 😕 A přitom mu není ani půl roku?! 😕 Co doktor, to jiný názor 😖

majaaita
16. pro 2007

Natalien, tak to teda koukám! Sedět v půl roce???
Já teda mám antropomotoriky a fyziologie jen dva semestry, ale tohle slyším poprvé 🙂

lucitko
25. pro 2007

Miminka se vůbec na bok otáčet nemusí, my se taky netočili,chodíme na cvičení na rozvoj správných pohybových návyků a ptali se na to fyzioterapeutky...některá miminka to prostě nedělají, my už se točíme na bříško i z bříška na záda, ale na bok prostě ne, jen když jdeme spinkat.To se vždycky Fífa otočí na bok, aby mi byl co nejblíž 😀 Taky jsme se hrozně těšili až si bude papat nožičky a tuhle část vývoje jsme taky jaksi vynechali ☹

lucija
25. pro 2007

Jé, my nožičky ještě nepapáme, ale včera jsme je našli a chytáme. A při tom vždycky na ten bok sjede. Tak jsem zvědavá kdy si je do té tlamičky narve.

natalien
25. pro 2007

Majaaita - jj, prý by mělo mimi v půl roce sedět. Taky mi to vyráží dech 🙄 a asi na tom něco bude, páč když jsme byly u jiné dr. na KO, když měla naše dovolenou, tak mi dr. řekla, ať ji posadím, že ji poslechne na zádech. Hádat jsem se nechtěla, že nesedí a že ji neposazuju, tak jsem to přetrpěla a posadila ji 😒 Myslím si, že to bude pozůstatek z dřívější doby 😖

yaqub
25. pro 2007

Ahoj holky,
ja bydlim v UK a tady se hrozne divyli ze sveho syna neposazuji. Tady je normalne posazuji uz docela brzy. Moje kamaradka uz posazovala s oporou trimesicni mimi. Byla jsem z toho trochu prekvapena, tak radsi posloucham doktorku z CR. 😉 .
Muj syn se zase zacal prevracet ze zat na brisko, ale uz to zase prestal delat a z briska na zada se nepretocil. Jen asi dvakrat a to si myslim ze spise prepadl a ze to byla nahoda 😒 .
Trochu mi to dela starosti ze se prestal pretacet tak nevim co s tim.

kacka79
26. pro 2007

Tak abych Vás uklidnila, nám je půl roku, Fífa se sice přetočit umí - udělal to cca 3 x... ale nedělá to.. páč proč by se dřel, že jo..

yaqub
26. pro 2007

Presne, muj Kuba je podobny pripad 😠

sarkasa
27. pro 2007

ahoj, mám otázečku. malej (5 měsíců) je profík v přetočení na bříško přes levou stranu, na pravou se ale neotočí ani na bok. je to v poho? a ze zad na bříško už vůbec. když už na břiše nemůže, tak volá jak pominutej. na fyzioterapeutka říkala, že je normál, že nejdřív trénují jednu stranu, ale malej trénuje už skoro měsíc tu levou, na pravou kašle.

chechta
27. pro 2007

sarkasa z bříška na zádička by se měli točit až kolem 6 měsíce tak máte ještě čas 😉
Jinak moje drobotina se ted už točí i na bok aj na břucho, ale na bok hlavně, když vytáhnu prso to je na boku jedna dvě a už saje 😀 😀 😀 😀 😀

Jo a stím sedáním mi to taky příjde divny - některý děti v 6 měsících sice už sedí, ale některý teda ne a posazovat je ještě než sedí se mi zdá fakt divný 😒 😒 😒

gulliver
28. pro 2007

Tak jsem Vás pročetla a Karla mě uklidnila.¨..Maty je totiž taky děsnej lenoch..zatím jde tak na bok a když ho trošku postrčím tak se i dotočí na bříško, ale nebaví ho to 😀 Je to lenich lenivej..ale tak teda poslechnu tu rehabilitační, kdy 4,5 měsíce na bok a 6 na bříško..to se mi líbí..to tak odpovídá u nás 😀

dlinduska
autor
30. pro 2007

luciatko jak to myslis ze se nektera mimca nemusi na bok otacet? neumim si to moc predstavit kdyz se pak ma otocit az na brisko? 🙂

dlinduska
autor
15. led 2008

lucitko tak asi jsi mela pravdu luci se do dnes klasickym zpusobem na bok netoci zato to ode dneska bravurne pretaci az na brisko. samo ze jde pres bok ale to je pro ni jen chvilkova zastavka 🙂 jsem strasne rada ze to tak nakonec dopadlo byly jsme i u neurologa a ten vzdy rekl ze luci je ok a s usmevem naznacoval ze "terapii" by spis potrebovala maminka🙂)

majaaita
15. led 2008

K tomu posazování - Jirka zatím nesedí. Respektive, když ho posadím, sedí rovně a pevně jako hříbeček 🙂, ale sám si ještě nesedl, takže ho neposazuju.
Ono se jakoby zdá, že děti sedět umí, ale správně se má čekat, až si sedne samo, i kdyby to mělo být až v roce. Jsou děti, co si sednou až ze stoje.
I když se děti umí přitáhnout třeba o šprusle postýlky, není to "sedne si sám". Za to se považuje až sed z kleku, lezení nebo stoje.

niega
15. led 2008

Majaaita: Aha, díky za info! Tak to se máme na co těšit, Edík by furt chtěl sedět, ale nedopřávám mu to. A mám takovej dojem, že mu to asi ještě dlouho nedopřeju, páč on je fakt psychomotorickej slimejš - to mi asi poděkuje, až se to zejtra dozví 😝 .

majaaita
16. led 2008

Niego 🙂 V půl roce je na sed ještě hodně brzo 🙂)
Nejdůležitější pro vývoj je poloha na bříško a vysoký pasení (na natažených rukou), později plazení nebo válení sudů - to se nejvíc posiluje.
Zrovna na Jiřím je to vidět hodně. Do čtvrtýho měsíce byl takovej žížalák dlouhej, jak hadrová panenka. Naučil se na bříšu a teď je pevnej, plnej svalíků, krásně se drží.

kortanova
20. led 2008

Ahojky.
Přečetla jsem Vaši diskuzi a musím Vám napsat co říká naše dr. na sezení. Samozřejmě neposazovat dokud si nesedne úplně samo, ale máme ho zkoušet do sedu aby tu polohu znal a věděl,které svaly jsou třeba a naučil se je ovládát. Takže nám může sedět na klíně, na noze rozkročmo a tak,ale žádný zakládání a chlubení,že sedí, když je založený polštáři. Což mi přijde celkem rozumný.
Jinak nám je 5měsíců a asi 6x jsme se otočili z bříška na záda a na bok zatím skoro vůbec. Na bříško se přetočí, když mu pomůžu...Snad to všechno přijde.

smoulinda
20. led 2008

No tak já teda nevím, ale nám je půl roku a sedíme bez polštářů a jsme maximálně spokojený 😅 😀

majaaita
20. led 2008

Kortanova, to je dobrá připomínka. Doktorka má pravdu - dítě má sedu (resp. polohy sedu velmi podobné, kdy taky posiluje) hodně na klíně při chování, i při chování na stojáka s rukou pod zadečkem.

Smoulindo, jde o to, že pro vývoj správného zakřivení páteře a drobných svalíků okolo páteře není vhodné dítě posazovat, pokud si zatím nesedlo samo z jiné polohy.

lucianka
20. led 2008

Náš Luky se na bok začal otáčet někdy kolem 3. měsíce a už týden se otáčí na bříško... ale už asi měsíc si usmyslel, že chce sedět ☹
Kdykoliv si ho někdo vezme a dá si ho do pololehu na prsa, tak se hned zveda a je protivnej, dokus si "nesedne" ☹ Z toho teda nadšená nejsem, vím, že se to nemá, dokud se neposadí sám, ale co s tím?