Církevní gymnázium. Jaké máte zkušenosti?

24. kvě 2023

Hezké odpoledne,

syn se dostal na církevní gymnázium. Měl z toho radost, ale tu mu začaly kazit reakce okolí. Většina reaguje tak, že to vypadá, že jsme mu zkazili život.
V okolí samé negativní reakce, jak to můžeme dítěti udělat? Proč taková škola, když si mohl vybrat běžné státní gymázium, kam se taky dostal.
Nejsme věřící, ale škola se mu líbila přístupem ke studentům i atmosférou, proto si ji zvolil.
Jste tu někdo nevěřící a máte děti na církevním gymnáziu a případně i jiné škole? Je to opravdu takový přešlap?

marimanta
24. kvě 2023

Můj spolužák z vš (ateista) na církevní gymnázium chodil a nestěžoval si. Byl i vcelku normální 😄
Potom na toto gymnázium šla dcera kolegyně, také nevěřící rodina, a pokud vím, byla moc spokojená.

barmil
24. kvě 2023

U nás je na "cirkvaku" výhodou latina, jdou tam hodně děti, co pak chtějí na biologii, lékařství, právo..

zuzkasim
24. kvě 2023

V Brně patří církevní gymnázia k těm "prestižním", velmi dobře hodnoceným, pokud vím tak třeba kroměřížské církevní gymnázium též.

apacheee
AMBASADORKA
24. kvě 2023

Asi neznám nikoho nevěřícího, kdo by chodil na církevní gymnázium. Všichni, které jsem tam znala, byli ze silně věřících rodin

gruyerre
24. kvě 2023

Někdo si třeba může myslet, že je to nějaký klášter pro výcvik nových jeptišek, mnichů, farářů apod. 😀
Není to pravda, je tam většina dětí z nekřesťanských rodin. Koukala jsem, že z nově přijatých je méně než čtvrtina křesťanů. Jo to normální gymnázium a určitě jste mu tím život nezkazili 😁

zuzkasim
24. kvě 2023

@apacheee Vůbec to tak není, tedy v Brně.

apacheee
AMBASADORKA
24. kvě 2023

@zuzkasim ale já píšu jenom svou zkušenost, netvrdím, že to je tak a ne jinak

zuzkasim
24. kvě 2023

@apacheee V pohodě, já chtěla zakladatelku trochu uklidnit, že ne všude tomu tak musí být, když už jsem taky přispívala🙂

jaja01k
24. kvě 2023

Já jsem dala děti do církevní školky, i když nejsme věřící, a bylo to to nejlepší rozhodnutí. Kdyby chtěli jít na církevní gymnázium, byla bych ráda. Mám kamarádku, která není věřící, chodila v Praze na církevní gymnázium a byla moc spokojená.

kakamila12
24. kvě 2023

Dcera chodila na církevní gymnázium,nejsme verici.Stejně jako u tebe,důvod výběru školy-fajn přístup i prostředí,dobří učitele.Dcera tam byla moc spokojena.

panihk
24. kvě 2023

Neteře chodily na biskupské gymnázium, protože to je top škola. Takže za mě skvělá volba. Věřící nejsou a ani tam po nich nikdo v tomto ohledu nic nechtěl.

korin
24. kvě 2023

Na brněnském Biskupském gymnáziu je 40 % dětí z nevěřících rodin. Není to žádná vymývárna mozků 😉

hvezdicka09
24. kvě 2023

Ja jsem hrdá absolventka církevního gymnázia, maturovala jsem 2009. Jsem tedy z věřící rodiny, ale v naši třídě bylo minimálně půlka studentů nevěřících. Jednou týdne byla mše místo první hodiny-účast dobrovolná, jednou týdne hodina náboženství. Rada na to vzpomínám, celá třída jsme byli super parta, kvalita vyuky na vysoké úrovni.

svija
24. kvě 2023

Můj syn chodí do tercie na církevní gymnázium v Praze a je tam moc spokojený. Má sice hodinu náboženství týdne a bude mít latinu, ale jinak je vše stejné jako jinde. Věřící nejsme a nemůžu si to vynachválit pro hezky přístup školy k dětem a celkově dobrou atmosféru ve škole.

blondynka400
24. kvě 2023

Já bych tedy nikdy svému dítěti církevní gymnázium nedovolila a to jsem fakt hodně benevolentní v rámci těchto věcí. Ale fakt si nemyslím, že by jste mu tím zkazili život a nebo nějak ublížili. V konečném důsledku je to gympl jako každý jiný a je to vlastně úplně jedno, když tam bude spokojený.

autor
24. kvě 2023

@svija tady nemají ani povinné náboženství a ani latinu. Náboženství je nepovinný predmet. Ani tam neučí jeptišky.

@blondynka400 proč bys nedovolila?

@apacheee co jsme se ptali, tak tady jsou cca 3/4 studentů z nevěřících rodin.

Osobně si myslím, že jsme mu život nezkazili. Ale překvapilo mě, kolik lidí takto negativně reaguje.

blondynka400
24. kvě 2023

Protože jsem ateistka a cokoliv, co i maličko zavádí nějakým náboženstvím, či je s tím i minimálně spojeno, je mi totálně proti srsti. Ale to je moje nastavení, které nemá nic společného s kvalitou školy. Naštěstí moje holky jsou asi fakt moje a vidí to stejně, takže toto ani řešit nemusím.
A vykašli se na to, co říkají ostatní. Jestli si myslíš, že je to dobrá škola, "církev ti nevadí" a on si to vybral, není moc co řešit .-)

martinka_33
24. kvě 2023

Znám rodiny, které berou ateismus jako svou víru a jakákoliv jiná víra je pro ně nepřípustná, tedy i navštěvování církevní školy...

lichozroutsudy
24. kvě 2023

@apacheee Mam nekolik kamaradu z cirkevniho gymplu v Praze na Vinohradech a verici neni nikdo. Ten gympl je jen nesmirne kvalitni, tak se tam deti hlasi. Stejne jako na Akademicke gymnazium do Stepanske, na Boticskou, Arabskou, Keplerku a podobne.

dashyyy
25. kvě 2023

Mám několik přátel, kteří chodili na biskupské gymnázium, dokonce jednu z nejlepších kamarádek a je to naprosto normální gympl jako ostatní.. jediné co si pamatuji, že zahajovali a končili školní rok mší, ale jinak kdo nechtěl, nábožensky se nijak zaměřovat nemusel..

marimanta
25. kvě 2023

Na lidi se vykašli. Za a) jim do toho nic není. A za b) kdo chce, vždy si najde něco špatného, co ti rád předhodí (kolik jen tady bylo diskusí o zničeném dětství osmiletým gymnáziem...). To je taková asi terapie některých lidí, když má někdo radost, trochu mu to poplivat..

sarihy
25. kvě 2023

Dcera mé bývalé kolegyně chodí na církevní/křesťanské gymnázium a věřící není. Na každotýdenní bohoslužbu nechodí, náboženství mají, ale jednou týdně, a holčina a i rodiče to berou tak, že to patří do všeobecného rozhledu, bude mít později latinu, ale jinak spokojeni a rozhodně tedy není ve třídě jediná, v ročníku má mnohem více dětí nevěřících než věřících. I vnučky přátel mých rodičů chodily/chodí na církevní gymnázium, věřící nejsou a úplně v pohodě. Já v tom nevidím nic divného, že nevěřící dítě jde na takovou školu.

sarihy
25. kvě 2023

@lichozroutsudy Holka, bývávalo. To za nás se dala takhle gymnázia považovat za prestižní. Teď už bych v tom výčtu držela tak Keplera možná, ty ostaní jsou všechny na stejné úrovni s ostatními. I proto, že se do všech gymnázií díky státním přijímačkám dostávají děti na podobné úrovni vědomostní, takže pak je to všude stejné a je v dnešní době úplně jedno, kam to dítě chodí.

hojda
25. kvě 2023

Nejsme věřící a dcera taky zkoušela přijímačky na křesťanské gymnázium, nakonec si ho nevybrala (kvůli dojíždění), ale atmosféra školy byla velmi příjemná, co nám říkali, tak poměr věřící a nevěřící je cca nastejno. Asi bych to vůbec neřešila, aspoň bude mít přehled i v tomto oboru, já sama cítím, že tam ty mezery v této oblasti mám a ne vše je mi úplně jasné😀.

zelenaesmolda
25. kvě 2023

@apacheee
tak u nas v Ostrave tam chodili neverici bezne,akorat to byl tenkrat gympl pro ty,kteri se na jiny nedostali.

orchidis
25. kvě 2023

No, já bych se zeptala stejně... proč proboha? Ta atmosféra bývá často přátelská jen na oko... a ještě když v tomhle prostředí syn neumí chodit... ne jako nikdy, never ever a to jsme věřící. Taky nechápu. Časem to prokouknete, ale teda chudák kluk. Nejde s tím ještě něco dělat a dát ho na normální dobré gymnázium? Jsme katolíci a právě proto, že do toho vidím (na jednom nejmenovaném elitním gymnáziu učí 6 našich známých!), tak bych tam děti nikdy nedala.

@lichozroutsudy To platilo chvíli po revoluci, kdy se tam natáhly elity, ale dnes to dávno neplatí, jen z toho ty školy stále žijí, což nechápu. Za mě jsou průměrné až podprůměrné a šikanu a duchovní násilí umí prostě jenom dobře maskovat. Nic víc.

sarihy
25. kvě 2023

@orchidis Třeba gympl mých holek je některými lidmi považován za trochu odpadní, ale je to pozůstatek z dob minulých, protože já mám po 3L skrz dcery jen pozitivní zkušenost a na školu nedám dopustit. Ano, všude je něco, ale celkově je to dle mého dobrá škola, s dobrým zázemím, většinou s dobrými kantory a celkově atmosféra ve škole je dle mého fajn. Takže na tyhle soudy ohledně prestižnosti jsem velmi opatrná.

treasurka
25. kvě 2023

My chodime na cirkevni zakladku a super. Je tam spousta deti z nevericich rodin. Jen musi byt stovnani s tim, ze je tam občas mse, uci se nabozko a tak.

jahodice
25. kvě 2023

@orchidis Opět šíříš nepravdu a tváříš se, jak všechno víš a všechno znáš.
https://www.lidovky.cz/domov/nenapadny-vitez-st...
Tohle je situace z r. 2011, ano, je to 12 let zpět, ale rozhodně to není "chvíli po revoluci". Měřítkem je úspěšnost u maturity. Jestli se dělají i jiné srovnání, kde by kriteriem bylo ozduší na škole, to jsem nehledala. Každopádně ti tu x holek psalo, že mají vlastní nebo zprostředkovanou dobrou zkušenost s církevními školami. Asi to bude podobné jak na jakékoli jiné škole - někdo je spokojený, někomu dané prostředí nesedne.
Nevím, jakou máš pohnutku házet na vše kolem sebe jed a špínu. Asi Ti někdo v minulosti hodně ublížil, to je mi líto a doporučuji vyhledat psychologickou pomoc.
Možná když bys i zde na MK přestala plivat jed a síru a nedělala ze sebe takovou madam, měla bys u svých příspěvků více lajků a nemusela si je dávat sama 🙂 . Nejsme přece ve školce, ne? 😉

sarihy
25. kvě 2023

@jahodice Já bych třeba úspěšnost u státní maturity úplně nepřeceňovala, protože tím, že nikde není brána jako náhrada přijímaček na VŠ, a také proto, že pro úspěšné složení zkoušky stačí 40 %, je to zkreslujíci, protože dost dětí se nebude třeba tak úplně snažit o maximální výkon, protože to je zbytečné, a budou se soustředit na Scio testy, přijímačky a školní maturitu, a státní maturitu nějak prolezou. Ale souhlasím s tím odmítnutím té kritiky tohoto typu škol. Jinak v Praze je prakticky jedno, na jakém gymplu dítě je, protože bodové zisky přijatých dětí jsou dosti podobné, takže složení tříd potom taky, a tím pádem i nějaký mozkový soubor těch dtudentu.