Kolik stojí dospívání dítěte kolem puberty?

4. čer 2025

Jen peníze lítají, nic úplně zbytečného, něco si dcera vydělala na brigádě, ale brzo bude autoškola, předělání pokoje, jde s klukem do kina, na něco dobrého, do školy peníze - nějak jen posílám a posílám....nervy.

kakba
4. čer 2025

To takhle nejde říct. Moje děti jsou sportovně zatížení a ty částky jsou úplně někde jinde než co uvádíš ty a co potom ještě aktivní dovolený? To je pak darda. Ale vybrali jsme si to sami takže jen cálujem.

glimmer
4. čer 2025

máme děti 13+15 ... každý dostává kapesné 1.000,-Kč/měsíčně + jim platíme paušál na mobil. Kapesné mají na svoje nákupy na temu, shein apod. Pokud potřebují oblečení, boty apod. tak to platíme my. Oba závodně sportují, takže kostýmy, kopačky, startovné také platíme my. Co potřebují do školy tak také platíme my, teď to bylo pořád něco: na fotky, na výlet, záloha na sešity na příští rok ...
Dovolená aktivní, máme kola, paddleboardy ... takže to pak taky něco stojí ...
Mladej miluje rybaření, takže kromě obyč tábora jezdí ještě na týden k Vágnerovi ... už jenom rybářská výbava pro syna a manžela je pomalu už na ojetý auto 🙂

Také mám pocit, že pořád jen něco platím 🙂

betelgeuzz
4. čer 2025

A kolik teda stojí tebe? a proč pokládáš dotaz anonymně?

zuzkasim
4. čer 2025

Na autoškolu jsme se skládali celá rodina, my jako rodiče, obojí prarodiče a byl to hlavní dárek k narozeninám. Kina, posilovny a pařby s kamarády si hradí z brigád, popř. kapesného, které není moc velké. Do školy platíme vše, ale nemusí být všude, Anglie stačí 1x za studium, hory 1x za střední školu, pokud by chtěl víc, musel by se spolupodílet. Mám děti 3 a musím mít podobné finance pro všechny. Pokojíček mají dobrý od začátku, do toho jsme investovali už hned, jak se jim zařizoval, pouze drobné úpravy naštěstí už nestojí moc. Je pravdou, že i tak peníze letí, ale něco dobrého jim raději upeču než abych každému na to dala extra finance. Takhle se mi podaří ušetřit třeba na společné hory.

konidana
4. čer 2025

Pubertaci jsou za vsechny prachy. Doslova😅

tereza0111
4. čer 2025

Penize litaji hodne, ale prevazne za sport. aktivity - startovne, soustredeni, dopravy, nove vybaveni... tam to rozpocet citi.
Na druhou stranu veci jako jde s nekym do kina nebo neco dobreho, to je jeji problem - to si hradi z kapesneho
Autoskolu dostane jako darek a pocitam, ze se na tom slozi vice clenu rodiny, to neni uplne automaticka vec

angelinie
4. čer 2025

Dobrá otázka...zatím jsem se nad tím úplně nezamýšlela, tak si to zkusím sečíst aspoň tady 😆 Vezmu to za letošní rok, takové ty výraznější položky. Takže nejstarší 16 let: lyžařský výcvik - 7500, školní výlet - 1500, autoškola - 19000, rovnátka - něco přes 50000, taneční - 3000. Prostřední 14 let - fotbalové soustředění - 4000, fotbal - 1800 / pololetí, mraky dresů a vybavení - cca 10000, fotbalová letní škola - 10000, další soustředění - 4000, školní sportovní kurz - 6000. Plus k tomu takové ty běžné výdaje jako boty a oblečení, kapesné dostávají oba 300 / měsíc. A stopro jsem na něco zapomněla, ale aspoň zhruba 😎

kakba
4. čer 2025

@tereza0111 vidíš a já beru autoškolu jako zásadní věc a jako dárek to neberu. Prostě ji bude mít a hotovo.

glimmer
4. čer 2025

@angelinie můžu se zeptat na ta rovnátka? to jsou ty neviditelný ???

andelka
4. čer 2025

13 a 15, nejvíc stojí jídlo. Kapesné nedostávají, mobily dobíjíme tak jednou za 2 měsíce 300-500. Mladšímu platíme oddílové příspěvky a soustředění a sem tam jsou turnaje. To vyjde tak na 5000 ročně, žádné zvláštní vybavení nepotřebuje. Starší nemá žádný sportovní ani jinak náročný koníček. Občas chce jet na nějakou dopravní akci, tak to vyjde třeba na 2000 ročně. Oblečení moc neřeší, kupujeme minimálně, co je potřeba. Největší výdaje jsou před začátkem školního roku. Ale to byly vždy.

angelinie
4. čer 2025

@glimmer nn, právě že úplně obyčejný drátky (dceři naštěstí nevadí, že jsou vidět)...neviditelný tipuju tak na dvojnásobek.

ee.liska
4. čer 2025

Peníze jen lítají 😁 ale můj exmanžel řekl, že dítě be věku 13 a 15 nestojí víc než 6000,- měsíčně

autor
4. čer 2025

No když sečtu školu (ne hogo fogo, ale 2k platím), telefon, data, lítačku, kapesné, které na život ve městě prostě nestačí pětikilo, a do toho takové ty běžné akce - týden tam, týden tam, koníček ne zrovna levný, ale určitě dobře, že ho má, dárky - jasně, ráda jí je koupím... nechci, aby to vyznívalo jako výčitky, ale jen mě to překvapuje, jak to najednou s věkem roste.. někdo tu psal, za všechny prachy🙂

andelka
4. čer 2025

Je fakt, ze jsem zapomněla na obědy ve škole a roční kupón MHD (x2), protože to platí ex.

konidana
4. čer 2025

Kdyz jim nestaci na mesic petikilo, tak si musi privydelat sami. Maji to tak uz od 10 let a nic se na tom nemeni, i kdyz uz jim je 15 a 17. Holt cim jsou starsi, tim si musi vic vydelat (holka zejmena na veskerou kosmetiku a modu, kluk na elektro pip k pocitaci apod, na konicky alespon castecbe oba) . Moznosti maji. Vetsinou tedy makaji pro tatinka, takze to stejne ruinuje rodinny rozpocet😅

autor
4. čer 2025

@ee.liska no to si myslím, že je taková představa mužů, že se dítěti zaplatí jídlo a oblečení a nazdar.
@konidana no za desetlet se hlavně zmenily ceny všeho, dcera při škole brigáduje jen nárazově, takže na svoje must have si vydělá, ale i tak.

jancazao
4. čer 2025

@ee.liska dobrý vtipálek 😁😂🤣

ee.liska
4. čer 2025

@jancazao jo no 😁 Opatrně jsem se ho zeptala, jestli by nechtěl na děti dávat víc než 3K měsíčně, co mu soud vyměřil, když jim bylo šest a sedm. Chtěl po mne rozpis výdajů a pak řekl, že dokud nepůjdou na SŠ, nic navíc dávat nebude. Že si za to platím nehty a kadeřnici 😁

jancazao
4. čer 2025

@ee.liska nemám na ně o moc víc a před 3 lety po soudu mi řekl, že v sobě nemám ani kouska citu a empatie. No teď ho to čeká znovu a beru si právníka. Doufám že mi to bude něco platné 🍀

felis
4. čer 2025

Mam doma 17ti letou... to je roční kupon MHD, výtvarné potřeby do školy 500-1500/měsíc (umelecky obor), kapesné má nove od června 2000, ale kupuje si z toho:
- kosmetiku nad rámec běžné (typu vlozky, sprchac, pasta, toaletak, čistící prostředky - to si bere, co je doma)
- veskere boty i oblečení
- a dále z kapesného si platí: jídlo nad rámec svačin z domova vc. obědů (na obědy od září chodit už nebude - 18ti leti uz nemůžou a v lete s obedy na brigadu at se taky zařídí - mam TP v červenci).
Pak hradim: fyzioterapii 2-3x měsíčně doplatek nad rámec úhrady pojistovny á 700... jooo jeste studentský tarif na mobil 450 a životní pojištění 900 plus 70 odpovědnost za škodu.
Na brigádu ve školním roce ji nezbývá kvuli náročnemu rozvrhu čas (4x tydne odpoledka, dojizdeni do Prahy) a doma pak dela věci do školy. V lete brigadu má celkem na 4 tydny a to si vydela hezky penize a z toho si kupuje elektroniku, veci na tvoření nad ramec školních výtvarných pomůcek (dela cínované šperky, pryskyřici, atd.), na koncerty u nas i mimo ČR, oblečení, kosmetiku a cestování. Co ušetří z kapesného, tak si posílá na druhy účet, kam si posila i penize z brigady a proste si šetří...
Větší školní výdaje typu malířský kurz, zájezd do zahraničí platí z větší části muj muž, i když není její tata, já jsem na MD. Její otec platí výživné 3000.
K 18.narozeninam nevi, co chce. Já se bez ŘP obešla do 30ti a to si moc dobre pamatuje 😀 jestli ale něco nevymysli, tak penize na řidičák dostane a slozime se celá rodina.

autor
4. čer 2025

to je fakt tak malé výživné na dospívající děti???

berynka
4. čer 2025

Čím starší dítě,tím větší výdaje 🫣. Nejstarší dcera je dost spořivá a fakt zváží,za co peníze utratí.Obleceni a boty jsem ji už nekoupila tak 2 roky 🙏🏻.Uz zjistila,ze kafe z Minitu za čtyřicet je skoro stejne jako ze Starbucksu za stovku 😛.
Ale i tak prachy lítají,jazykovka 10tis ročně,zkouška Aj 3000,řidičák 19000 (k osmnactinam dostala 3/4 ceny),výlet se školou 5000kc,MHD na čtvrt roku 2000kc.
Je to naše a její investice do budoucnosti 😇.

konidana
4. čer 2025

@berynka nase si obleceni taky kupuje komplet sama, ale tak 1x za rok prijde ze by chtela boty (posledne trekovky, ted novy a poradny boty na behani) , po 2 letech zimni bundu, a letos opet ze nema zadny kratasy, ze ty z lonska ji jsou maly. To ji teda platim.
V kosmetice musi mit tisice, to ja s jednim mydlem a 1 telovym mlikem na pul roku, proste nepochopim.
Na obedy dostava tisicovku a at se zaridi. Muze si je platit ve skole ale to se ji nechce. Jeji volba. Nekdy si bere neco z domu, jindy nevim co ji...

evaviki
4. čer 2025

u nas je to mazec. Veci jako litacka, pausal, skolni pomucky, vylety, lyzak - vse jde za nama. Brigaduje pro me, takze neco malo si privydela, ale zadny zazrak to neni, protoze to je narazove. Kapesne mu taky davam. Obedy ve skole nema, musi si 2x tydne neco kupovat, kdyz je tam do 16.00, jinak ji doma. Coz je taky draha sranda. Jinak atletika je rocne 5000 plus 1500 sportovni prohlidka, obleceni, tenisky,tretry - letos zase vyrostl, takze jen na veci na trenink padla tak desitka urcite. Lyzak me s pujcenim lyzi a bezek a se vsim vysel temer na 20 tis. Skolni vylet je ted za 2500 plus kapesne na jidlo. Na kosmetiku moc narocny neni, to, co potrebuje, kupuji ja.. ale vonavku si koupil sam.

andelka
5. čer 2025

Já mám taky výživné 3 tisíce už 10 let, ale děcka si bere skoro 10 dni v měsíci a platí i nějaké věci mimo, vozí mladšího na zápasy a tak celkově se domluvíme většinou, takže do toho radši nerýpu. Pokryje to aspoň jídlo no.

andelka
5. čer 2025

Výlet se školou teď stál 2000 ( do Prahy), to platil otec a já jsem mu dala na útratu ( mají to skoro bez jídla).

boban
5. čer 2025

Mladší syn 13 let- kapesné 400/měsíc a vše kolem školy, kroužků, oblečení tarif platíme my

Starší syn v srpnu 18 let

kapesné 1200 -200 má příspěvek na barbera, zbytek si doplácí ze svého

Rovnátka teď 20000

Autoškola 30000- neudělal 3x a dokupovali jsme jízdy + přestup do jiné autoškoly

Taneční 3000

Školní výlet do Anglie 20000

Alpy v Itálii 15000
Tohle jsou částky od ledna do teď!

Oblečení a boty většinou platíme my, jen když chce dražší boty, musí si přispět... Obědy a tarif platíme také my..

Co 14 dní má na pátek, sobotu a neděli brigádu, tam si vydělá hezké peníze... 1/3 z těchto peněz mi posílá a já je vkládám na jeho spořicí účet 😉

V srpnu má 18 a koupili jsme auto... 60000

leiladelly
5. čer 2025

Dobrá otázka, souhrn jsem si pro sebe nedělala, tak teď je příležitost. S přechodem na studia do Prahy a zařazením aktivit, které k tomuto věku patří, to je opravdu "mazec". Platím v Praze ubytování, jídlo, kapesné na život tam a cesty domů. Taneční (základní, pokračovací, speciální a už je teď ve fázi, že po roce pro školu pracuje, tak z toho má nějaký příjem). K tomu se vázalo oblečení a vzhledem k vystupování toho bylo víc najednou . Jazyková škola, jeden jazyk se učí sám, jeden sám a v jazykové škole. Autoškola. Dost peněz vydělá , když vystupuje, plus za tančení brigádně, nedá se to srovnat s tím, když někde pracoval za hodinovou mzdu, ale všechno to postupně končí v upgradu hudebních nástrojů. Plus si z toho platí svůj život (pařby, fitko, plavání....). Náklady stouply zásadně oproti době "před". U dcery na základní škole je nákladů méně, ale také to jsou tři obory na ZUŠ, lyžařský kurz, turistický kurz. Kapesné má zatím menší, většinu jí hradíme sami. Jazyková škola , soustředění s tanečním oborem.
Všechny ty aktivity jsou smysluplná investice do vzdělání dětí, plus dělají, co je baví. Ale je fakt, že je to dost nákladné a postupně čím dál nákladnější, pokud někdo platí na dospívající dítě alimenty v nižší částce, z toho těžko něco pořídit.

swan42
6. čer 2025

Tvl 300, 400, 500/mesic pro pubertaka v dnesni dobe pri dnesnich cenach je fakt masakr, to jsem mela pred 23 lety a fakt mi to nestacilo 🙈
Pubertaky zatim nemam, ale u nas bude kapesny odstupnovany tridou. V 1.stovku, ve 2.dve stovky... v 15 letech to bude vychazet na 1000/mesic a to je myslim ok (ale uvidime co inflace 😄)
Dalsi vydaje se uvidi podle zajmu.
Do skoly samozrejme budem platit vsechno, litacku a tarif taky.
Hospodu, koncerty a jiny traveni volnyho casu s kamarady si budou deti platit samy

fire85
6. čer 2025

@glimmer proč podporovat deti v nákupech na takových sítích jako Temu s Shein?