Malá maturita, co je to za "novinku"?

magdalenax
17. kvě 2016

Ahoj maminky a také maminky, jejichž profese je spojená s tímto tématem. Zajímalo by mne, co je to za "novinku", i když pár let starou, že na některých Základních školách byla zavedena tzv. malá maturita. Tato maturita (samozřejmě úspěšná), měla být podmínkou ke zdárnému dokončení základního vzdělání.
Jaké máte zkušenosti? Bylo mi řečeno, že prostě to tak škola nastavila a tak to je a bude...... .
Děkuji předem všem za informace

78marcela
18. kvě 2016

@magdalenax o tom nic nevim. Ale dnes si muze kazda skola nastavit pravidla jaky chce, pokud to maji v SVP, tak proc ne..ale neni to urcite vsude.

marton
28. kvě 2016

@magdalenax někde to tak opravdu je. Nejstarší sy chodil na osmiletý gympl a mezi jakoby devítkou a prvákem tuto malou maturitu dělali. A ta byla fakt šílená. Druhý syn v devítce dělal závěrečné prezentace, taky dost náročné.

g_m
28. kvě 2016

@magdalenax Neznám ZŠ, kde by tato výstupní zkouška byla, ale ono to má něco do sebe. Učím na SŠ a studenti chodí s naprosto mizivými znalostmi v hlavních předmětech (MAT, ČJ, cizí jazyk apod.) a tato zkouška by je alespoň trochu dohnala k učení se. A to mi potvrdila i známá, co celý život učí na ZŠ. Sama říkala, že požadavky a osnovy jsou strašně očesané na úplný základ oproti třeba nám. Teď se to trošku zlepšilo díky plošným přijímacím zkouškám, ale pořád ještě nakonec rozhoduje ředitel, zda žáka přijme, i když měl slabý výsledek, což není úplně ideální, protože žák=peníze, že.

betelgeuzz
28. kvě 2016

@g_m přesně, m učí na střední škole a učilišti, i když jsou plošné přijímačky, tak ředitel stanovuje hranici a u nich je to 0 bodů 😀 takže berou všechno. Dnes bohužel není konkurence, na střední se dostane skoro každý, tak děcka necítí potřebu se učit. Moje učitelka ze ZŠ z matematiky říkala, že plány, co měla pro nás, jsou nepoužitelné, že dnes to ty děcka nespočítají. Někde je prostě chyba a nějaké jednotné zkoušky by aspoň sjednotily úroveň vzdělání.

magdalenax
autor
23. črc 2018

Já jsem jenom nepochopila, proč tedy ta tzv. malá maturita měla být "součástí" ukončeného základního vzdělání. Nebo tedy v případě mého syna být měla.... .

Výmysl ředitelky školy? Asi ano.

klea81
9. dub 2020

@magdalenax my máme asi něco podobného, ale dcera je teprve v 6 třídě, takže nevím, jak moc to je těžké. Ona je jednickarka, takže se nebojím. 😇

magdalenax
autor
14. dub 2020

@klea81 Jde o tu blbost nastavení některých škol. Nevím o tom, že by se kdy povinná školní docházka splňovala na základě takových blbostí...